Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: jaki rozmiar parasoli dla lampy reporterskiej

Mieszany widok

Domyślnie jaki rozmiar parasoli dla lampy reporterskiej

Witam.

Nie dawno kupiłem sobie całkiem tani i ciekawy zestawik.
    2 statywu
    2 uchwyty
    2 parasolki i tutaj jest problem.
    Parasolki mają aż 110cm i widzę wyraźnie, że lampy po prosty nie oświetlają ich całych a to za bardzo nie ma sensu. ;/

Tutaj pojawia się moja pytanie. Jaki rozmiar parasolki wybrać dla lamp reporterskich o liczbie przewodniej 58.

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andye398 Zobacz posta
    Witam.

Nie dawno kupiłem sobie całkiem tani i ciekawy zestawik.
    2 statywu
    2 uchwyty
    2 parasolki i tutaj jest problem.
    Parasolki mają aż 110cm i widzę wyraźnie, że lampy po prosty nie oświetlają ich całych a to za bardzo nie ma sensu. ;/

Tutaj pojawia się moja pytanie. Jaki rozmiar parasolki wybrać dla lamp reporterskich o liczbie przewodniej 58.
    Ja mam jedną 110cm do yn460ii i nie mam problemu z tym ,że mocno je odsuwam od parasolki. A generalnie do małych lamp najczęściej używam ok. 100cm i jest gitara.

Domyślnie

Tylko do czego używasz tych parasolek?
    Bo jak pewnie sam zauważyłeś lampa yn 460 ma swoją liczbę przewodnią 33. Moje mają 58 i mam problem z rozświetleniem całej parasolki 110cm.
    Generalnie to na full power oświetla gdzieś 3/5 parasolki no i bez brzegów.

A chciałbym całą oświetlić i nie wiem jaka kupić.
    Jeszcze pytanko lepiej dyfuzyjna czy odbijająca?
    Wiem czym się różnią i na jakiej zasadzie działają.

Jaką wielkość parasolek mają na tym filmiku bo ja jakoś nie mam wyobrażenia
    http://www.youtube.com/watch?v=IuQfw...feature=fvwrel

albo na tym bo wielkość na filmikach wydaje się taka sama
    http://www.youtube.com/watch?v=bbFNB...eature=related

Miasto
    W-WA

Domyślnie

Tylko do czego używasz tych parasolek?
    Bo jak pewnie sam zauważyłeś lampa yn 460 ma swoją liczbę przewodnią 33. Moje mają 58 i mam problem z rozświetleniem całej parasolki 110cm.
    No generalnie to yn 460II mają lp 38 ale wcale nie są dużo słabsze od lamp typu 580ex, gdzie moc podana jest dla największego zooma a przy szerokim kącie spada do coś około 40 (nie pamiętam dokładnie ile...). A co do użytkowania to zazwyczaj tam gdzie zależy mi na mobilności, czyli plenery albo jak robię fotki u kogoś.

Generalnie to na full power oświetla gdzieś 3/5 parasolki no i bez brzegów.
    A chciałbym całą oświetlić i nie wiem jaka kupić.
    A w jakiej odległości umieszczasz lampę od parasolki? może tu leży przyczyna problemu.

Jeszcze pytanko lepiej dyfuzyjna czy odbijająca?
    Wiem czym się różnią i na jakiej zasadzie działają.
    Skoro wiesz czym się różnią i na jakiej zasadzie działają to sam powinieneś wiedzieć która bardziej Ci będzie odpowiadała bo to właśnie od potrzeb zależy, która w danej chwili jest lepsza.

Jaką wielkość parasolek mają na tym filmiku bo ja jakoś nie mam wyobrażenia
    http://www.youtube.com/watch?v=IuQfw...feature=fvwrel

albo na tym bo wielkość na filmikach wydaje się taka sama
    http://www.youtube.com/watch?v=bbFNB...eature=related
    Coś koło 100cm , raczej nie mniejsze. Ja mam 80, 90, 100 i 110, do małych lamp najczęściej używam 90, 100cm ale przynajmniej u mnie nie zauważyłem też problemu z wypełnieniem 110cm. pzdr

Domyślnie

Parasolkę oczywiście maksymalnie oddalam.

Czytałem trochę i jedni twierdzą, że do lamp reporterskich max 50-60 cm inni zaś, że 90 jest idealne i mam mieszane myśli.

A z tego co sprawdzałem robiąc fotkę parasolce no to błysk nie oświetlił całej moje parasolki a ta dokładnie ma 105 cm.

Miasto
    W-WA

Domyślnie

Parasolkę oczywiście maksymalnie oddalam.

Czytałem trochę i jedni twierdzą, że do lamp reporterskich max 50-60 cm inni zaś, że 90 jest idealne i mam mieszane myśli.
    90cm spokojnie możesz brać, dadzą radę. Aż z ciekawości jak będę jutro miał chwilkę to zrobię zdjęcie tej 110cm i sprawdzę jak to wygląda u mnie

I pokaż to zdjęcie na którym lampa nie wypełnia całej parasolki.
    Ostatnio edytowane przez KUBAwo ; 27-10-2011 o 23:43

Początki nałogu Awatar merida

Domyślnie

Moze zapominasz o najważniejszym czyli ustawieniu manualnie zooma w lampie na 24mm ? Bo inaczej zwiększając ogniskową obiektywu ,lampa ustala automatycznie strumień świata jakie z niej wychodzi. np dla 80mm jest węższy niż na 24mm przez co koncentruje się bardziej punktowo na parasolce zamiast się rozproszyć.Do tego jak wyżej -oddalasz lampę od parasolki.

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merida Zobacz posta
    Moze zapominasz o najważniejszym czyli ustawieniu manualnie zooma w lampie na 24mm ?
    Właśnie miałem o tym napisać. jeśli lampa głęboko w parasolce to może opuść dodatkowy rozpraszacz, w metzach mam wtedy bodajże 12mm, wtedy wypełnić wypełni, ale nie wiem jak duże będą straty. W tym temacie dopiero raczkuję i sam się przymierzam do parasolki więc nie jestem pewien racjonalności przedstawionego rozwiązania, ale na logikę warto spróbować bo to nic nie kosztuje.
    pozdr.

Miasto
    W-WA

Domyślnie

A właśnie zapomniałem napisać, zrobiłem specjalnie test następnego dnia i generalnie dla yn460ii i parasolki 110cm odbijającej nie dało się wyraźnie zauważyć żeby w jakiś sposób lampa nie dała sobie rady z wypełnieniem jej.

Domyślnie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Już to ogarnąłem. ^^

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów