PDA

Zobacz pełną wersję : tani drogi ?!

emisiaczek
10-01-2006, 21:04
Przymierzam się powoli do zakupu 350d ... najpewniej będę jakiś kawałek pracował z kitem być może tani 50/1.8 Canon-a, albo zdejmę oko zenitowi. Na necie w jednym dość tanim/popularnym sklepie znalazłem takie oto zoomy których cena mnie zaskoczyła:

Canon EF75-300mm f/4-5.6 399pln
Canon EF28-200mm f/3.5-5.5 499pln
Canon EF 55-200mm f/4,5-5,6 II USM 555pln

Przeglądając inne sklepy widzę że ceny zaczynają się od około 1000pln a tu to. Czy te obiektywy są tak złe ze inni ich nie sprzedają. Niestety może to dziwne ale nie mam aktualnie środków na IS czy L a jakiś zoom przydałby się.

Czy normalne obiektywy „nie do APS-C” są jakkolwiek gorsze od tych Digital?

Druga sprawa raczej w kategorii humor, jak to jest ze na kicie do 300d/250d jest 18-55 skoro jest to faktycznie 18x1.6, wszak można coś takiego oddać w dowolnej chwili do sklepu i powiedzieć, że jest to niezgodne ze specyfikacją i tak zmieniać sobie co rok szkło do APS-C ;). Tym bardziej jest to niezgodne ze specyfikacja bo tych EF-S-ów nie idzie w zwykłych SLR-ach użyć.

Pozdrawiam

pazurek
10-01-2006, 21:13
Do drugiej sprawy - producent podaje parametry optyczne obiektywu a nie parametry po cropie. To ze sie nie da podpiac tego obiektywu do aparatow fullframe nic nie znaczy. Popatrz na przyklad na szkielka sigmy 18-125 czy 18-200, tak samo na fullframe bedzie koszmarna winieta ale mocowanie bedzie pasowalo.

Vitez
11-01-2006, 19:51
Czy te obiektywy są tak złe ze inni ich nie sprzedają.

Bardzo zle nie sa... przynajmnij te 55-200 i 75-300. Wiekszych zoomow niz 3x lepiej unikac. A te dwa sa w klasie "mocno srednio sredni" ;) .
Z "do 1000zl" najbardziej oplaca sie wziac Sigme 70-300 APO Macro DG za ok 850-900 zl. Jest tansza wersja tej Sigmy - bez APO (czyli gorsza ostrosc, kontrast a szczegolnie podatnosc na flary i aberracje) - ale przy tych cenach oplaca sie jednak wydac na najlepsze w danej klasie szklo a nie polowicznie dobre... bo szklo to si raz na dluzszy czas kupuj a nie by wymieniac co roku lub czesciej jak sie jednak jakosc nei spodoba.

Druga sprawa raczej w kategorii humor, jak to jest ze na kicie do 300d/250d jest 18-55 skoro jest to faktycznie 18x1.6, wszak można coś takiego oddać w dowolnej chwili do sklepu i powiedzieć, że jest to niezgodne ze specyfikacją i tak zmieniać sobie co rok szkło do APS-C ;).

Przeciez to jest zgodne ze specyfikacja.
Szklo ma parametry fizyczne wlasnie takie. A to ze format matrycy jest APS przez co zmniejsza ci sie kat widzenia szkla (a nie fizyczne ogniskowe w mm) to inna kwestia - zaden sklep czy producent nie zgodzilby sie ze to ejst "humorystyczne" .

A dyskusji jak to jest z cropem, milimetrami, prspektywa itp to bylo juz wieeeelee na tym forum.

harrydb
11-01-2006, 22:06
Ja Subiektywnie polecam "Sigme 70-300 F4-5.6 APO DG MACRO" mam te szkło i jestem zadowolony. Słyszy sie głosy ze wolniejszy od canona ale dla Mnie wystarcza. Jak dla mnie stosunek jakosci do ceny jest bardzo dobry
;)