Zobacz pełną wersję : czy ktoś opanował "algortmy" expozycji i otrocji w Samyangu 8mmm
Jesli tak, to pliz o rady.
Ostrosć od 07-1m (bo dalej i bliej bez sensu - to loteria.
Expozycja na AV zawodzi (im więcej światła, tym bardzej - cóż za paradox - trzeba doświetlać, im mniej - niedowietlać). To w zasadzie dotyczy także trybu M.
Powalcze z nim, bom chowany na Zenicie, ale tam skala ostrości miała sens...
Dziwne, wymagające szkło, albo bubel za 1000 zł.
Nie wiem czy Ci to pomoże, ale w moim ekspozycja nie zawodzi w żadnym trybie, histogram jest ok bez korekty. Ostrość na oko, przysłona f/5.6-8 i już, praktycznie bezobsługowe szkło.
Dzięki,
raczej nie pomoze, a zdołuje....
Nie zrobiłem nim za dużo zdjęć, ale żadnych problemów tego typu jak opisujesz nie zauważyłem.
Expozycja na AV zawodzi (im więcej światła, tym bardzej - cóż za paradox - trzeba doświetlać, im mniej - niedowietlać). To w zasadzie dotyczy także trybu M.
Zawodzi pomiar światła w trybie M ? ;)
Ja też przeważnie robię Av i f8 i zwykle muszę robić korektę na minus - nawet do minus 2 a zdarza się, że i to nie pomaga (wtedy pozostaje M). Konieczność korekty na plus też czasem się zdarza, ale sporadycznie.
Testowane na pomiarze wielosegmentowym i centralnie ważonym - bez większej różnicy.
Też się zastanawiałem, czy to wada czy 'ten typ tak ma' (albo ja coś knocę ;) ).
Istnieje pewne prawdopodobieństwo, że problem jest w body bo na innych szkłach też zwykle jest konieczna lekka korekta na minus więc może fish uwypuklę tę 'wadę'.
dzieki,
więc jednak się zdaarza. Ja używam 60d, muszę potrenować różne rozwiązania, brakuje czasu.
Na ostrosc też nie znlazłem (jak dotąd) patentu; wskazanie, że wszystko na ustawieniu 1 m, nie zawsze działa. Stosuję przysłony 5.6 i 8 (ponoć optymalne).
Pomiar zawodzi, bo jest bardzo dużo informacji w scenie i pomiary "badające" całość to uśredniają, nie zawsze odpowiednio odgadując, o co w tym wszystkim chodzi. Dochodzi do tego pewnie monstrualna dysorsja, zakrzywianie światła i bóg-wi-co ;) Jeszcze większe jaja miałem na Pelengu 8mm na FF, gdzie było koło z obrazkiem i czarne ramki dookoła. Pomiar skupiony dawał radę, ale korygować również trzeba było (przy czym histogram był praktycznie bezużyteczny, bo ZAWSZE było za dużo po lewej stronie ;))