Zobacz pełną wersję : Fajne szybkie tele do 400 mm
Witam !
Mam 70-200/4 IS. Obiektyw świetny, tylko zakres nieco krótki.
Myślałem o 100-400, ale to ok. 5k. Wolałbym coś tańszego - nie będę się z tego utrzymywał.
Czy macie jakieś godne polecenia obiektywy o górnym zakresie właśnie ok. 400 ?
Zastosowanie - spotting itp. Czyli obiekty szybko poruszające się.
Będzie współpracował z 50D, za chwilę pewnie 7D.
kombinuj w desen Sigma 120-400 - taniej od Canona 100-400 a jakosciowo wciaz przyzwoicie, co do AF to nie jestem w stanie powiedziec...
Sigma jest tańsza i też fajna. Miałem 150-500. Da się pofocić. 100-400 ma coś bradzo fajnego - ogranicznik AF co w przypadku utraty ostrości znacznie przyśpiesza pracę AF.
Ja mogę powiedzieć , że dla mnie AF w tej Sigmie jest do przyjęcia, ale znów mogę powiedzieć ,że nie mam porównania z Canonam 100-400
levybike
23-09-2011, 13:38
Nowa sigma 120-400 to około 3,4K~~. Lepiej dozbierać kilka stówek i polować na 100-400L w idealnym stanie. Ogranicznik od 6,5m naprawdę, robi z tego szkła superszybką maszynkę. W sumie nie masz pola manewru tutaj, jeżeli Ci zależy Ci na szybkim AF, to tylko Canon. Możesz spróbować polować na starą elkę 35-350, aczkolwiek bardzo rzadko się pojawiają (leciwe szkiełko).
Nowej sigmy nie opłaci się brać - lepiej używkę 100-400. Ale sigmę używkę można poniżej 2k trafić a za taka kase to już można się zastanowić. CANON jest ostrzejszy no i ogranicznik znacznie go przyśpiesza. Stabilizacja działa bez zwłoki a w sigmach z lekkim opóźnieniem. Za to sigma ma super uchwyt statywowy ;-)
Oszczędzając Ci głębszych wywodów na ten temat doradzę właściwie tylko jedno: 100-400 mm f/4.5-5.6L IS (nowy / używany). Mocno brałem pod uwagę, choć osobiście zdecydowałem się akurat na 400 5.6L no ale ja nie mam ciśnienia na krótsze ogniskowe (a jak mam, to zakładam 70-200), koledzy mają 100-400 i bardzo sobie chwalą.
120-400 Sigmy to porażka. Odpuść sobie. Przy 400 straszne mydło. Autofocus jak trafi to szczęście dnia. Do fotografowania znaków drogowych na głównej ulicy miasta ze statywu może być. Skalibrowanie na ognikowej 400 nie pozwala pracować na pozostałych ogniskowych. Byłem teraz w Radomiu i zabrałem na 3 dni z wypożyczalni. Szkoda pieniędzy. A żeby kupić?!?! Trzeba być bardzo bardzo bogatym i rozrzutnym, żeby to coś kupić. Nie będę nikomu zachwalał C 100-400, bo sam poluję na dobrą okazję. Warte każdej złotówki.
Za 2 tygodnie AXALP !!!! zabieramy 100-400 z e-csi, własne 70-200,2,8 i parę krótszych. Już niemogę się doczekać.
chrislab
23-09-2011, 22:38
no to do zobaczenia na AXALP. Ja mam dylemat - tachać 500-kę, czy robić 100-400 jak w ub. roku? :)
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
O Sigmie myślałem. Pewnie wypadało by ją przestrzelać w ProCentrum.
@Mils. Właśnie pod AXALP szukam ;-) A CSI wypożycza szkła ? Ja mam właśnie 70-200/4IS i do tego chciałem dokupić coś na 400, czyli 100-400, 400, lub ta Sigma.
Ale Twoje doświadczenia ją nieco dyskwalifikują. AF rzeczywiście taki kiepski ?
@Chris. Trenować i brać 500 ;-)
EDIT:
Hmmm.
Wg http://www.photozone.de/canon_eos_ff/581-sigma120400f4556eosff?start=1
AF jest całkiem niezły, a i mydło na długim końcu jest do przyjęcia.
Mając już 70-200, warto rozważyć 400/5.6. Co prawda brak IS, ale do zniwelowania monopodem (ew. silną ręką), a optycznie klasę wyżej od 100-400.
Ja na Axalp biorę 500mm ;-)
Rozważam. Tylko to znowu 5k. Jak mi się AXALP spodoba, to wtedy można inwestować. Na razie jednak ...
chrislab
24-09-2011, 08:25
z Axalpem jest tak, że jak raz pojedziesz to już zawsze będziesz jeździł...choć są wyjątki :) kupuj 100-400 nie kombinuj. To jest świetny obiektyw
Jesli nie chcesz stalki 400/5.6L , to zdecydowanie bierz zooma C 100-400 . Rozwaz na spokojnie i wybierz to , co najbardziej Ci odpowiada . Obydwie propozycja sa super msz .
krolewicz
24-09-2011, 21:06
100-400 to lepszy zakres (wygodniejszy), a do samolotów i tak będziesz przymykał szkło, więc różnicy w jakości nie będzie żadnej
400/5,6 jest optycznie lepsze, ale do spottingu chyba poręczniejsze jest 100-400IS.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
O Sigmie myślałem. Pewnie wypadało by ją przestrzelać w ProCentrum.
@Mils. Właśnie pod AXALP szukam ;-) A CSI wypożycza szkła ? Ja mam właśnie 70-200/4IS i do tego chciałem dokupić coś na 400, czyli 100-400, 400, lub ta Sigma.
Ale Twoje doświadczenia ją nieco dyskwalifikują. AF rzeczywiście taki kiepski ?
@Chris. Trenować i brać 500 ;-)
EDIT:
Hmmm.
Wg http://www.photozone.de/canon_eos_ff/581-sigma120400f4556eosff?start=1
AF jest całkiem niezły, a i mydło na długim końcu jest do przyjęcia.
No to miło będzie się spotkać. To też mój / nasz pierwszy dziewiczy wyjazd - jedziemy z Traphezz'em i Ossi'm. Będzie tłok; jak pingwinki to i wiatr nie będzie straszny. Budzik już nastawiłeś na 4.00?
A tak serio: testy-testami, a jak przychodzi do zdjęć to przekleństwa się cisną na usta z sigmą w rękach!!! Od dziś będę pisał sigma tylko z małej litery, bo na to zasługują. Do focenia latających się nie nadają.
Słuchaj muflona! czytaj to co napisał o najlepszych pokazach lotniczych - to stały bywalec i kopalnia doświadczenia.
400 5,6!!! O tak!!! Optycznie fenomenalne szkło! Brzytwa. I przy tym szybka. 100-400 bardziej uniwersalne zacne szkło. Jak na pierwszy AXALP do myślę, że będzie ok.
500mm - też chciałbym, nie mam. Tu już trzeba dużej wprawy i pewnej ręki oraz gruntownego przygotowania, bo to całkiem inny pokaz niż na lotnisku np. w Radomiu. W Axalp latają dużo bliżej i duuuużo szybciej - popatrz na relacje Sławka "Hesji" naczelnego świra. Poczytaj >>> http://lotniczapolska.pl/Axalp-2009-oczami-Hesji,10719 i http://hesja.pl/XPL/content/czytaj/air_art_2011/fulltext.
Do 50D 70-200 z tc1,4 masz prawie 400 5,6 i trochę straty optycznie, ale zero wydatków w tej chwili.
Z chęcią wymienię informacje na temat wyjazdu do Axalp.
Pzdr. M.
@Mils. Decision made ;-) Dzięki za rady.
Sigmę odstawiłem, 100-400 pożyczone jedzie ze mną + 70-200+1.4. Zmieniłem tylko AF z 50D na 7D. Mam nadzieję, że będzie lepiej.
Co do wyjazdu. Jedzie nas również trzech - dwóch "pierwszaków" i jeden z doświadczeniem.
Muflona już kiedyś czytałem - fajna lektura. Muszę co prawda jeszcze ją raz przeczytać, żeby się przygotować.
travis25
26-09-2011, 22:49
Sigma 120-400 porażka jak dla mnie lepiej dozbierać... i kupić 100-400 jeśli chcesz taki zakreś bądz 400 5,6
możesz próbować z extenderem 1,4. Wszystko to zależy co chcesz osiągnąć
@travis25 - właśnie zrezygnowałem. 100-400 okazyjnie kupię ;-)
Zwłaszcza, że mam nadzieję na szybki i celny AF (wreszcie) w Canonie 7D.
Canon 100-400L - jeśli ograniczymy AF to jest wystarczająco szybki, oczywiście na dalsze obiekty.
Naprawdę zacne szkło. Z konwerterem 1,4 to już tylko MF z potwierdzeniem ostrości, a konwerterem 2,0 to naprawdę trzeba się pobawić, no i jakość z tc 2,0 sporo spada.
Przymierzałem się też do Sigmy 150-500, ale... poczekałem i dołożyłem do 4 k na 100-400, raczej go nigdy nie sprzedam.
Jakiś czas temu można było kupić używkę za 3,6k.
@Mils. Decision made ;-) Dzięki za rady.
Sigmę odstawiłem, 100-400 pożyczone jedzie ze mną + 70-200+1.4. Zmieniłem tylko AF z 50D na 7D. Mam nadzieję, że będzie lepiej.
Co do wyjazdu. Jedzie nas również trzech - dwóch "pierwszaków" i jeden z doświadczeniem.
Muflona już kiedyś czytałem - fajna lektura. Muszę co prawda jeszcze ją raz przeczytać, żeby się przygotować.
Co do wyjazdu: skąd startujecie i kiedy?
Co do lektury: czytaj dokładne rozpiski bo "plan dnia" na pokazach jest praktycznie niezmienny od lat, a warto się dokładnie przygotować, by nie zostać zaskoczonym. Od dwóch tygodni szukam wszelkich informacji o pokazach w Axalp; tych co już były i tych co będą. Trochę loteria z pogodą, ale jestem dobrej myśli, że będzie wilgotno - bez deszczu.
Gdzie nocujecie?
Od dwóch tygodni szukam wszelkich informacji o pokazach w Axalp; tych co już były i tych co będą.
Mój opis: airshow-reviews.com - Axalp Airshow (http://airshow-reviews.com/axalp.html) wyskakuje z reguły gdzieś na pierwszej stronie zapytania o "axalp" w googlach :lol:
Mój opis: airshow-reviews.com - Axalp Airshow (http://airshow-reviews.com/axalp.html) wyskakuje z reguły gdzieś na pierwszej stronie zapytania o "axalp" w googlach :lol:
Dziękuję. Była to jedna z pierwszych lektur. Mocno polecam i sam z chęcią wracam do jej czytania.
Zmieniłem tylko AF z 50D na 7D. Mam nadzieję, że będzie lepiej.
Jak już sprawdzisz, to napisz, czy AF 7D spełnił tą nadzieję :smile:
levybike
27-09-2011, 10:07
Z konwerterem 1,4 to już tylko MF z potwierdzeniem ostrości, a konwerterem 2,0 to naprawdę trzeba się pobawić, no i jakość z tc 2,0 sporo spada.
AF z 100-400 L działa z konwerterami 1,4x czy 1,5x i to całkiem przyzwoicie. Dopiero przy 2,0x manualnie ostrzymy. Była o tym masa wątków.
Co do wyjazdu: skąd startujecie i kiedy?
Co do lektury: czytaj dokładne rozpiski bo "plan dnia" na pokazach jest praktycznie niezmienny od lat, a warto się dokładnie przygotować, by nie zostać zaskoczonym. Od dwóch tygodni szukam wszelkich informacji o pokazach w Axalp; tych co już były i tych co będą. Trochę loteria z pogodą, ale jestem dobrej myśli, że będzie wilgotno - bez deszczu.
Gdzie nocujecie?
Niewiele Ci nie powiem, bo nie jestem organizatorem ;-) Kolega się tym zajmuje, ja jadę "na gotowo". Nocujemy w hotelu w Brienz.