Zobacz pełną wersję : canon 300/2.8L IS v Canon 300/2.8L IS II
Na TDP jest udostepniony test nowej 300 - tki .
Tak patrze na niego i sobie mysle tak : czy roznica w ostrosci z jak i bez TC w szczegolnosci w rogach jest az tak duza , aby oplacalo sie wymieniac i doplacic 15 kola ?
Link :http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=249&Camera=453&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=739&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0
OrzelPiotr
21-09-2011, 19:24
Nie jest warta 15k nawet w kombinacji z CTC 2.
Da__FreaK
21-09-2011, 19:47
Masz rozsterki :) Tez chcialbym miec takie :)
na tej stronie co podałeś nowa 300-tka z tc1,4 daje taki sam lub nawet lepszy obraz niż "stara i goła" 300-tka :)
oczywiście moim zdaniem.
zatem jeśli masz zbędne 15k to warto:)
Czy warto lub nie warto to sprawa mocno indywidualna w zależności od wielu czynników a na pewno od zamożności ;) i priorytetów jakie każdy sobie sam stawia.
Mam starą 300 IS oraz stary zestaw TC 1,4II i 2,0II i jak na razie dla moich potrzeb w zupełności one mi wystarczają :mrgreen:. Inną sprawą jest na jak długo :roll:?.
Mam starą 300 IS oraz stary zestaw TC 1,4II i 2,0II i jak na razie dla moich potrzeb w zupełności one mi wystarczają :mrgreen:. Inną sprawą jest na jak długo :roll:?.
Znając Canona na niedługo ;) Zaraz po premierze 2/IS się zaczęło. Starą trzysetkę - jak znam Canona - dobije kolejny FF. Piszę oczywiście o 2.8, jak ktoś chce 5.6 zawsze może kupić 70-300L ;)
czy roznica w ostrosci z jak i bez TC w szczegolnosci w rogach jest az tak duza , aby oplacalo sie wymieniac i doplacic 15 kola ?
Do tego jeszcze trzeba wziac pod uwage fakt, ze to co zazwyczaj mamy w rogach na zdjeciach z 300/2.8 jest najczesciej tłem lub czyms innym malo istotnym w temacie "rozdzielczosci".
Starą trzysetkę - jak znam Canona - dobije kolejny FF. Piszę oczywiście o 2.8, jak ktoś chce 5.6 zawsze może kupić 70-300L ;)
Ale co ma dobic? Stara 300/2,8 IS nawet 18mpix cropa nie dobiło, wiec jak ma dobic FF, skoro pixel nawet taki jak w 7D oznaczalby ponad 40mpix? A wiecej raczej szybko nie powstanie. Co do rogów w wypasionym pixelami FF to jak wyzej napisalem - tam zazwyczaj nic istotnegi poza tłem nie ma na zdjeciach, ktore sie 300tkami 2.8 robi. ;)
W pełni zgadzam się z argumentami, które przedstawił siudym (używam 300/2.8 LIS właśnie z 7d i 5dII). Przypomina się trochę historia wprowadzania na rynek 5dII kilka lat temu i wielkie wątpliwości niektórych czy stare obiektywy (np. 50/1.4, 85/1.8) dadzą radę z nową matrycą. I jakoś dały radę ;-).
Do tego jeszcze trzeba wziac pod uwage fakt, ze to co zazwyczaj mamy w rogach na zdjeciach z 300/2.8 jest najczesciej tłem lub czyms innym malo istotnym w temacie "rozdzielczosci".
Tak , jest to argument mocny i jak najbardziej prawdziwy .
W dziedzinie jaka uprawiam moje hobby ,przekonywuje mnie ten fakt w zupelnosci .
Ale jest tez bardzo wazna kwestia stosowania extenderow i ciekaw jestem , czy nowa 300 -tka jest szybsza w lapaniu celu , w szczegolnosci przy stosowaniu TC 2X III ?
Nie znalazlem jeszcze nic w necie na ten temat .
nie wiem Iroslav jak u Ciebie ale AF z mojego tc 1.4 III z moją staruszką 300/2.8 wcale nie traci na szybkości i celności.
Jedynie ostrość lekko spada.
nie sądzę by z 3cią wersją tego szkła było gorzej ;p
nie sądzę by z 3cią wersją tego szkła było gorzej ;p
Canon obiecuje poprawe szybkosci AF w przypadku wspolpracy z trzecia generacja TC . Ale jak to jest w praktyce ?