Zobacz pełną wersję : Przejście z Sony a700 na canon 5d mk1-warto?
Witam
W związku z tym ze jest to moj pierwszy post tytułem wstępu:
Mam na imię Dominik i jestem z opolszczyzny a dokładnej ze Strzelec Opolskich, fotografuje juz nawet nie pamietam od kiedy, a lustrzankami rożnych systemów od jakichś 7 lat.
A teraz do sedna:
Posiadam w tej chwili Sony a700 ze prawie wszystkim co jest mi potrzebene (brakuje mi jeszcze krótkiego zooma, fisha i 85/1.8 którego w moim systemie nie ma), wszystko to znaczy kita, 50/1.4 , tokine 80-200/2.8, systemowe blyskadelko i masę innych rupieci, pomijając niuanse typu, że takina na pełnej dziurze nadaje sie do użycia tylko w zakresie 100-130mm itp to sam aprat wystarczal mi w pełni do tego co fotografuje czyli głownie portret. Niestety 2 miesiące temu aparat upadł na beton a pech chciał ze miał akurat zapieta tokina która swoje waży no i niestety bagnet z aparatu został na tokinie.... Koszt naprawy w CSI to ok 1,5 tys zł... Analizując wszystkie opcje pozostały mi dwie, naprawa a700 lub sprzedanie wszystkigo dolozenie paruset zł do tego co poszło by na nalpprawe i zakup 5d+85/1.8+50/1.8+ sigma 24/2.8 i moje pytanie jest dosyć proste... Czy ktos z tu obecnych porownywal wymienione w temacie puszki tylko i wyłącznie pod względem AF ? Z całej reszty różnic zdaje sobie sprawę.
I tu jeszcze prośba: czy jest ktos okolic Opola , Kedziezyna, Gliwic kto ma 5d i najlepiej któreś z wymienionych szkiel, zebym mógł sobie podjechać pomacac, cyknac pare fotek?
Z gory dziękuje za pomoc
Dominik
Do portretu zmieniaj bez najmniejszych wątpliwości. 5D+85/1,8 da Ci dużo radości.
krolewicz
21-09-2011, 09:48
a700 ma słaby AF, 5d też, ale obrazek będzie nieporównywalny :D
krolewicz, jak długo używałeś A700?
ja używałem dosyć długo i śmiało mogę podzielić zdanie krolewicza
autofocus w jendej i drugiej puszcze jest słaby, ale jeżeli robisz głównie portrety to się nie zastanawiaj - 5tka Cię oczaruje :)
Słaby - zależy do czego porównamy i w jakim trybie. AF-C jest faktycznie kiepski, ale AF-S działa bardzo dobrze.
Chodzi mi głownie czy 5d jest gorszy czy taki sam? Bo a700 mam od 3 lat i na dobra sprawę z 50/1.4 AF wystarcza mi w zupełności.. A jak wiadomo w Sony 50/1.4 jest bez SSM
Jest bez SSM, ale jego szybkość działania jest bardzo podobna. Poza tym jest mniej awaryjny o czym już pisałem na KKM.
To tylko względna cisza przy ostrzeniu powoduje złudzenie większej szybkości.
krolewicz
21-09-2011, 10:19
krótko testowałem a700, jakiś czas temu
jeden pkt krzyżowy w najwyższej puszcze sony, z przeznaczeniem do reporterki?
porównywałem bezpośrednio do mojego d2hs, nikon łapał ostrość bez problemu, a sony błądził i nie łapał, na obu korpusach były jasne stałki systemowe
A700 nie jest "najwyższą" puszką Sony i nie był przeznaczony do reporterki. Coś Ci się pomyliło.
Posiadałem ten aparat prawie 2 lata i twierdzenie, że AF był kiepski uważam za mit internetowy. Owszem, przy trybie ciągłym bardzo często się nie wyrabiał, ale w AF-S było dobrze.
A co do drugiej części pytania jest mi w stanie ktos pomoc? Bo cieżko decydować sie na sprzęt którego nie miało sie w ręce...
krolewicz
21-09-2011, 10:59
w chwili premiery a700 była pozycjonowana jako rywal dla 40d i d300
ceny były podobne (d300 trochę droższy), ale a700 nijak się ma canona i nikona
a skuteczność af-s mnie nie interesuję, bo każdy aparat w tym trybie daje radę, af-c jak sam stwierdziłeś jest słabe :D
Pozycjonowana przez kogo? Forumowiczów i portale fotograficzne?
krolewicz
21-09-2011, 11:03
przez cenę?
http://www.dpreview.com/reviews/sonydslra700/page22.asp
d300 jest droższy, ale też najlepszy
40d nawet tańszy
Akurat ta lepszość 40D jest moim zdaniem trochę kontrowersyjna, szczególnie po wgraniu FW4. I mówię to jako były użytkownik ze względu na własne doświadczenia, a nie po minutowym macaniu w FJ czy innym MM.
Oczywiście jeśli chodzi o D300 to klasa bez porównania wyżej.
Kolekcjoner
21-09-2011, 11:07
Panowie - litości - to nie jest przedmiotem wątku :roll:.
Kolega tak w rzeczywistości to poradę już od jakiegoś czasu dostaje na KKM ;-)
z tej dwojki bezdyskusyjnie bralbym 5D do portretu. bede powtarzal ten "szamanizm" o roznicy w obrazku, ale ona naprawde jest widoczna. z drugiej strony, pomyslalbym jeszcze nad ta optyka, dlatego ze:
1. 50/1.8 rysuje brzydko. jesli nie przeszkadzaja Ci szkla manualne a chcesz niedroga 50-tke to pomysl o Zuiko OM 50/1.8 z adapterem OM-EOS z potwierdzeniem ostrosci. mialem to, uzywalem i za wyjatkiem Sigmy 50/1.4 nie znam do Canona 50-tki o tak przyjemnym bokehu.
inna kwestia jest, ze 50 w FF to jest dosc szeroko na ludzi.
2. nie znam Sigmy 24/2.8 ale upewnij sie, ze model o ktorym myslisz bedzie dzialal z cyfrowym korpusem (jesli to nowka to na pewno, ale starsze modele moga sprawiac problemy). ale tu rowniez zaproponuje... Zuiko OM 24/2.8. taniej, a szklo znane z dobrego obrazka.
3. Canon 85/1.8 to dobry wybor do portretu.
zeby nie bylo posadzen - nie mam jakiegos odpalu na punkcie Zuiko OM (chociaz kiedys sobie na polke kupie zestaw tego systemu :D ), ale tak sie po prostu sklada, ze do tych dwoch ogniskowych byly w tym systemi dwa bardzo porzadne obiektywy, ktore dzisiaj mozna kupic w fajnej cenie. do portretu, o ile nie przeszkadza Ci ostrzenie reczne, beda o niebo lepsze od odpowiednikow Canona czy Sigmy...
Miałem olympusa i zuiko OM 50/1.8 i wszystko zalezy ode wersji bo moj był wersja I i aberowal tak, że masakra, ale przyznam miał bardzo przyjemny "anagowy" bokeh.
MC_ decyzja praktycznie podjęta i pomogły tu oba fora, ale pozstaje jeszcze tylko kwestia pomacania 5d i tu niezmiennie od 2h moja prośba jest wciąż aktualna;) no i pozostaje jeszcze kwestia sprzedaży całości sprzętu Sony...
Ja miałem na weekend zabawki Wołosa ;-)
Miałem już sprzedaną A700 i kilka gratów, a po weekendzie wysyłałem do kupca CZ 16-80 i 70-300 SSM. Rafał podpiął je pod swoje D5D i tak biegaliśmy przez weekend po lesie.
Ja dostałem 5D, 16-35, 50/1,4, 85/1,8 i 70-200/2,8. Bardzo mi się ten zestawik spodobał. W domu wywołałem rawy, pomyślałem, kupiłem trochę inne zabawki, ale generalnie co FF to FF.
I właśnie dlatego chce pomac... Zrobic pare fotek pojechać do domu i na zimno wszystko jeszcze przemyśleć...
A jak różnica w wizjerze? Duży skok względem a700?
geko123 skoro już przenosimy się na CB to trzeba jeszcze resztę chłopaków zawołać z KKM;)
A tak na poważnie, to co napisałem tam, napiszę i tutaj. Jesli chodzi o portret to 5DmkI i 85-tka bardzo Cię zadowolą. Sam chętnie kupił bym 5D ale lubie czasem wybrać się z kolegami na ich treningi motocrosowe, dlatego puki nie mam kasy na coś z serii 1D (ewentualnie 5DmkII) to zostane przy 40D.
Poważną wadą po przejsciu z a700 będzie dla Ciebie wyświetlacz... W 40d też niesetety nie ma z tym szału ale ja na to znalazłem metodę... Zabieram wszedzie netbooka i przeglądam w wolnej chwili fotki. :)
Życzę Ci miłego przesiadania się i nie zazdroszczę zabawy z wyprzedaniem starego systemu. Sam niedawno przez to przechodziłem i nie chciał bym tego znowu...
Ja do przeglądania zawsze mam ipada, czytnik kart i camera conetion kit i tez walsnie o takim rozwiązaniu myślałem...
A chlapakow można zwołać bynajmniej bede czuł sie tu swobodniej;) choć dyskusja toczy sie i tu i tu tylko nie wiem dlaczego zawsze sprowadza sie do AF a700 ;)
dlaczego zawsze sprowadza sie do AF a700 ;)
A co za różnica... Modelka się może pouśmiechać przez 5sek i sobie ustawisz nawet ręcznie... To nie zawody sportowe gdzie AF faktycznie może nie dać rady.
Z resztą jak to gdzieś kiedyś przeczytałem na tym forum.
"Jeszcze kilka lat temu nie było 5DmkII a ludzie zdjęcia ze ślubów mieli..."
Dokładnie.. Mnie tylko troszke bawiło to ze dyskusja w obu wątkach polegała na porównywaniu AF a700 do najróżniejszych aparatów tylko nie do 5d mk1;)
Reasumując... Bierz 5D, do tego 85-tka na początek i będziesz bardzo zadowolony...
Biedne a700 z wyrwanym bagnetem sprzedaj na części komuś i tyle na ten temat.
:)
Dokładnie.. Mnie tylko troszke bawiło to ze dyskusja w obu wątkach polegała na porównywaniu AF a700 do najróżniejszych aparatów tylko nie do 5d mk1;)
nie no... AF w 5D to nie jest jakis szal. z drugiej strony - nie samym AF czlowiek zyje. tyle, ze na takich forum jak to jest z reguly duzo kotleciarzy - a oni wiecznie na wszystko narzekaja... a potem... kupuja... :)
Jak myślicie? Modzi bedą mieli mi za złe gdy utworze nowy temat z zapytaniem o osobę z opolszczyzny u której moglbym chwile pobawić sie 5d? Bo mam wrażenie ze z tego wątku cieżko będzie ów prośbę wylowic...
Jak myślicie? Modzi bedą mieli mi za złe gdy utworze nowy temat z zapytaniem o osobę z opolszczyzny u której moglbym chwile pobawić sie 5d? Bo mam wrażenie ze z tego wątku cieżko będzie ów prośbę wylowic...
Myślimy, że już naginasz regulamin (twoje "rozterki" powinny trafić do działu Giełda/Inne - po spełnieniu wymogów). Proszę nie naginaj go bardziej...