Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : odyskanie zdjęć Canon 500 D

AUNE
19-09-2011, 23:15
Witam serdecznie , mam wielki problem , limit karty na moim aparacie Canon 500 D wynosił 600 zdjęć , będąc na wycieczce zrobiłam już 550 zdjęć i chciałam więcej więc stwierdziłam że zmienię rozdzielczość to będe mogła zrobić więcej niż 600 zdjęć, jednak kiedy zmieniłam rozdzielczość to owszem mogłam zrobić ponad 1200 zdjęć ale znikły tamte zdjęcia i nie mogę ich odzyskać , a bardzo mi szkoda tylu zdjęc , od uczestników wycieczki usłyszałam że jest taka możliwość , więc proszę was o pomoc jeśli jest to możliwe to jak można odzyskać te zdjęcia. I bardzo proszę prostym językiem :P bo ja się na tym nie znam , to nawet nie mój aparat tylko taty. Pozdrawiam .

Janek1977
19-09-2011, 23:48
Ściągasz program STĄD (http://www.dobreprogramy.pl/TestDisk-PhotoRec,Program,Windows,12758.html) i instalujesz. Wyjmujesz kartę z aparatu i wkładasz do czytnika, czytnik podłączasz do komputera. Uruchamiasz program, wybierasz w nim nośnik, z którego chcesz odzyskać dane (czyli kartę) i klikasz OK. To może trochę potrwać, ale skutek powinien być pozytywny.

CyrJak
20-09-2011, 07:46
Karta flash - raz nadpisane dane przepadają/są ekstremalnie trudne do odzyskania i to nie w warunkach domowych. Jeżeli po zmianie rozdzielczości zdjęć, zrobiłaś jakiekolwiek zdjęcia i dopiero po wykonaniu tych fotografii okazało się że brakuje pozostałych zdjęć to części materiału najpewniej już nie odzyskasz. Chociaż próbować można. Pamiętaj żeby działać na obrazie/kopii karty inaczej możesz wszystko dobić.

Jago
20-09-2011, 09:37
Jeżeli po zmianie rozdzielczości zdjęć, zrobiłaś jakiekolwiek zdjęcia i dopiero po wykonaniu tych fotografii okazało się że brakuje pozostałych zdjęć to części materiału najpewniej już nie odzyskasz.

Po nadpisaniu danych szanse na odzyskanie straconych obszarów są bliskie zeru - zdarza się, że co nieco da się odzyskać. Jednak te odzyskane dane są z reguły w stanie praktycznie szczątkowym.

Janek1977
20-09-2011, 10:52
Na szczęście da rade odzyskać nadpisane dane i to bez żadnego problemu - polecam program z mojego poprzedniego wpisu.

soltysh
20-09-2011, 11:05
Tutaj (http://www.canon-board.info/showpost.php?p=931115&postcount=16) opisałem jak korzystać z oprogramowania, o którym wspominał Janek1977.

yanovitz
20-09-2011, 11:13
Jestes absolutnie pewien ze da sie odzyskac nadpisane zdjecia? Scenariusz jest taki: format karty i nadpisanie jej do pelna nowymi zdjeciami - watpie zeby sie dalo odzyskac te z przed formatu.

Janek1977
20-09-2011, 11:27
Jestem pewny. Zajmuję się też kasowaniem dysków twardych i gwarancję klient dostaje po pełnym nadpisaniu dysku po raz dziesiąty. Użytkując kartę w aparacie "normalnie" nie nadpisujemy jej do pełna wielokroć razy jeśli chcemy odzyskać zdjęcia.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że są sytuację, gdzie danych odzyskać się nie da, ale z tego co opisuje AUNE to moim zdaniem szansa na odzyskanie wynosi 99%.

P.S. Program, który poleciłem został mi polecony właśnie na tym forum. Zdjęć z mojej karty nie mogłem odzyskać żadnym profi programem, a ten darmowy okazał się w tym mistrzem.

Acha... i jeśli ktoś myśli, że format dysku czy karty usuwa dane to tak nie jest - usuwa tylko nazwę i dane o lokalizacji pliku.

Pozdrawiam

yanovitz
20-09-2011, 11:46
Janku w takim razie jesli nie masz nic przeciwko to poprosilbym Cie o pomoc - zdalnie oczywiscie bo ja wlasnie w takiej sytuacji jestem. Dzis wieczorem pobiore ten programik i zawalcze z rzeczona karta. Jak nie masz nic przeciwko to moze moglbym Ci meila podeslac na priva?

Kolaj
20-09-2011, 12:02
Witam serdecznie , mam wielki problem , limit karty na moim aparacie Canon 500 D wynosił 600 zdjęć , będąc na wycieczce zrobiłam już 550 zdjęć i chciałam więcej więc stwierdziłam że zmienię rozdzielczość to będe mogła zrobić więcej niż 600 zdjęć, jednak kiedy zmieniłam rozdzielczość to owszem mogłam zrobić ponad 1200 zdjęć ale znikły tamte zdjęcia i nie mogę ich odzyskać , a bardzo mi szkoda tylu zdjęc , od uczestników wycieczki usłyszałam że jest taka możliwość , więc proszę was o pomoc jeśli jest to możliwe to jak można odzyskać te zdjęcia. I bardzo proszę prostym językiem :P bo ja się na tym nie znam , to nawet nie mój aparat tylko taty. Pozdrawiam .Samo przestawienie rozdzielczości w aparacie nie jest powodem, że zdjęcia z karty wyparowały. Czy było robione coś jeszcze? Format karty, kasowanie poprzednich zdjęć...? Jeżeli nie i jeżeli jesteś absolutnie pewna, że tych fotek tam nie ma, to prawdopodobnie karta uległa uszkodzeniu a to, że zbiegło się to w czasie ze zmianą rozdzielczości to czysty przypadek.

Często zdarza mi się wręcz żonglować rozdzielczością i nigdy nie przytrafiło mi się nic podobnego.

Popróbuj wspomnianego wyżej oprogramowania. Jeżeli uszkodzenie jest tylko logiczne a nie fizyczne, to przynajmniej tę nienadpisaną część fotek może uda się odzyskać. Nadpisanych to raczej nie, a już na pewno nie używając powszechnie dostępnego sprzętu i oprogramowania, jak sugeruje Janek1977.

yanovitz
20-09-2011, 12:08
No dobra ale w ogole da sie cos w mojej sytuacji zrobic czy juz definitywnie po ptakach? Rozgladalem sie za firma odzyskujaca dane i wszyscy zaznaczali ze po napisaniu to nic nie zrobia. Stad moje watpliwosci w powyzszym poscie.

Janek1977
20-09-2011, 12:24
Samo przestawienie rozdzielczości w aparacie nie jest powodem, że zdjęcia z karty wyparowały.

Otóż miałem właśnie podobny przypadek. Zdjęcia najpierw robione w Raw potem przestawione do JPG, zmiana karty i dalej w Raw i ponownie na pierwszą kartę i kilka zdjęć w Raw i potem do końca karty w Jpg. Wszystkie Jpgi robione po ostatniej zmianie zniknęły z pierwszej karty. Dodam, że karta była byle jaka (Pretec) ale udało się odzyskać wszystkie zdjęcia.

...a już na pewno nie używając powszechnie dostępnego sprzętu i oprogramowania, jak sugeruje Janek1977.

Spróbuj - ja na swojej karcie robiłem kilka eksperymentów i po kilku formatach i robieniu ponownie zdjęć udało się odzyskać bez problemu te sprzed kilku formatów. Zaznaczam, że nigdy nie robiłem zdjęć do pełnego zapisu karty.

Rozgladalem sie za firma odzyskujaca dane i wszyscy zaznaczali ze po napisaniu to nic nie zrobia.

Pewnie nie chciało im się zajmować za grosze jakąś kartą z aparatu. Tak jak napisałem - formatowanie wcale nie usuwa danych, a jeśli to było tylko jednokrotne nadpisanie i może nie do pełna to spróbuj - co Ci szkodzi, według mnie jest duża szansa na odzysk. Kolega parę postów wyżej podał link do dokładnej instrukcji tego programu.

Na koniec dodam: spróbujcie, zobaczcie co osiągnięcie i podzielcie się opinią na temat tego lub może lepszego programu, od samego gadania nic się nie odzyska.

yanovitz
20-09-2011, 12:28
Obawiam sie ze karta byla zapelniona prawie do pelna. No trudno, nic nie szkodzi sprobowac, odezwe sie jakby co.

Kolaj
20-09-2011, 12:56
od samego gadania nic się nie odzyska.Niby tak, ale odnalazłem stronę z dokumentacją do wymienionych przez Ciebie programów i sam autor ani słowem nie wspomina o możliwości odzyskiwania nadpisanych danych za pomocą tego softu. Wręcz podaje wskazówki, w jaki sposób tego używać aby przypadkiem np. nie zapisywać odtworzonych plików na tym samym nośniku itp. Z dokumentacji wynika, że program działa na zasadzie zupełnie zwykłego odczytywania kolejnych sektorów i sprawdzania, czy dane nie pasują do wzorca rozpoznawanego formatu pliku. Tą metodą nie odzyska się nadpisanych danych niestety.

Ale akurat w tym przypadku nie zależy mi, żeby "wyszło na moje" i wszystkim, którzy utracili swoje dane życzę aby udało się je odzyskać. :)

yanovitz
20-09-2011, 13:17
Ale akurat w tym przypadku nie zależy mi, żeby "wyszło na moje" i wszystkim, którzy utracili swoje dane życzę aby udało się je odzyskać. :)

Dzieki, nie mysle zeby ktokolwiek tak odbieral Twoje posty, ja w kazdym badz razie wdzieczny jestem za kazda rade. Pewnie masz racje, w moim przypadku raczej nici z tego bo karte nadpisalem prawie do konca. Ale jak pisalem, co mi tam sprobuje i podziele sie wynikami, albo ich brakiem ;-)

yanovitz
20-09-2011, 21:26
Melduje, znalazlo moze ze trzy zdjecia z poprzedniaj sesji czyli widocznie nie nadpisalem sektora, w ktorym one byly.

Janek1977
21-09-2011, 00:19
Zawsze coś - spróbuj jeszcze raz ;-)

4kwiatek
21-09-2011, 09:48
Hi...

Myslałem że to jakaś magia, ale ostatnio spotkało mnie dokładnie to samo - po zmianie przestrzeni sRGB na Adobe w puszce - zdjęcia które były na karcie w sRGB zniknęły. Nie zorientowałem się od razu bo to była dokumentacja. Ale dzisiaj szukam - jest dziura w numeracji i zdjęć niet :(. Zdjęcia zgrywane czytnikiem przez ZoomBrowsera.

Pozdrawiam...

_W_W_
21-09-2011, 20:15
możesz tez spróbować programu GetDataBack - jest on rewelacyjny!

flankerp
21-09-2011, 20:20
Ja mam nawyk po każdej sesji zgrywam na kompa (jak bardzo ważne to jeszcze robie back-up na drugiego kompa) a potem z czystym sumieniem kasuje zawartość i co 4 raz robie format z aparatu... A i polecam dobre karty... Ja obecnie korzystam z Lexara i SanDiska (różne opinie ale zawsze używałem tych kart we wszystkich mediach jakie ja potrzebowały i nigdy nie miałem problemu)...

natali12
24-10-2011, 15:36
Troszkę odkopię temat. Ja nakombinowałam niechcący z formatem karty na 30d. Wiem, że typ aparatu nie ma znaczenia podaję tylko dla formalności.

Opis sytuacji:
1. Użycie formatowania karty w menu aparatu - niechcący
2. Brak zdjęć :x - konsekwencja
3. Wykonałam później 3 zdjęcia i je usunęłam - właśnie nie wiem czy tutaj nie popełniłam błędu :/

Reasumując czy tym programem co podał Janek1977 lub jakimś innym w tym wypadku odzyskam dane czy marna szansa? Wiem, że rostrząsane było pewnie wiele razy, ale wolę dopytać, żenim moje 600 fotek zniknie raz na zawsze tylko dlatego, że nie spytałam.

Kolaj
24-10-2011, 15:42
Troszkę odkopię temat. Ja nakombinowałam niechcący z formatem karty na 30d. Wiem, że typ aparatu nie ma znaczenia podaję tylko dla formalności.

Opis sytuacji:
1. Użycie formatowania karty w menu aparatu - niechcący
2. Brak zdjęć :x - konsekwencja
3. Wykonałam później 3 zdjęcia i je usunęłam - właśnie nie wiem czy tutaj nie popełniłam błędu :/

Reasumując czy tym programem co podał Janek1977 lub jakimś innym w tym wypadku odzyskam dane czy marna szansa? Wiem, że rostrząsane było pewnie wiele razy, ale wolę dopytać, żenim moje 600 fotek zniknie raz na zawsze tylko dlatego, że nie spytałam.
Nie powinno być problemu z odzyskaniem z wyjątkiem tych, które zostały nadpisane nowymi fotkami.

natali12
24-10-2011, 15:51
Rozumiem. Te nadpisane to pewnie na sucho nie da się określić, które to będą? No bo pewnie nie będą to pierwsze trzy z pośród tych starych :)
Przy złych wiatrach może to byc kilka zdjęć, czy faktycznie jeżeli rozmiar jest identyczny tych fotek to poza trzema nadpisanymi podzyskam wszystko?

Kolaj dzięki za odpowiedź.

Kolaj
24-10-2011, 16:08
Rozumiem. Te nadpisane to pewnie na sucho nie da się określić, które to będą? No bo pewnie nie będą to pierwsze trzy z pośród tych starych :)
Przy złych wiatrach może to byc kilka zdjęć, czy faktycznie jeżeli rozmiar jest identyczny tych fotek to poza trzema nadpisanymi podzyskam wszystko?
Zamiast tracić czas na gdybanie, po prostu spróbuj.

natali12
24-10-2011, 17:33
Zamiast tracić czas na gdybanie, po prostu spróbuj.

Spróbowałam i niestety PhotoRec nie potrafi u mnie nic wyszukać i zapisać. Tworzy loga ale twierdzi, że nie widzi dysku. Dziwne ponieważ po odpaleniu programu widzi dysk, gdyż go wskazuję.
Natomiast posłużyłam się DriveRescue i po 7 minutach mielenia 4GB karty prawie 600 a więc o ile dobrze pamiętam wszystkie udało się odzyskać.

link do programu:
http://lomsel.com.pl/index.php?action=progfullview&fcid=2&category=Spolszczenia&type=T&progid=8

Z tym, że jest mały problem odzyskane pliki są częściowo uszkodzone. Wszystkie są albo od góry albo od dołu obcięte (szare pole) w różnym stopniu. Jedne mniej inne więcej.

ps. Zapomniałam.
TestDisk oraz DriveRescue znajdują te trzy pliki które pstryknęłam po formacie :/ I te zdjęcia są ok.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Spróbowałam i niestety PhotoRec nie potrafi u mnie nic wyszukać i zapisać. Tworzy loga ale twierdzi, że nie widzi dysku. Dziwne ponieważ po odpaleniu programu widzi dysk, gdyż go wskazuję.
Natomiast posłużyłam się DriveRescue i po 7 minutach mielenia 4GB karty prawie 600 a więc o ile dobrze pamiętam wszystkie udało się odzyskać.

link do programu:
http://lomsel.com.pl/index.php?action=progfullview&fcid=2&category=Spolszczenia&type=T&progid=8

Z tym, że jest mały problem odzyskane pliki są częściowo uszkodzone. Wszystkie są albo od góry albo od dołu obcięte (szare pole) w różnym stopniu. Jedne mniej inne więcej.

ps. Zapomniałam.
TestDisk oraz DriveRescue znajdują te trzy pliki które pstryknęłam po formacie :/ I te zdjęcia są ok.

Digital Image Recovery v 1.47 miód na moje skołatane serce :)

rOOmak
24-10-2011, 19:10
PhotoRec działa dobrze ale trzeba określić odzyskiwany typ pliku. Dla Canona .CR2 lub jpg

natali12
24-10-2011, 20:11
Sprawdziłam raz jeszcze. Oczywiście warto czasami przejrzeć opcje, zwłaszcza w programie którego się nie zna. Wybranie formatu pliku załatwiło sprawę. Dzięki wielkie. Teraz już wiem, że format to nie tragedia. Najważniejsze, żeby nie panikować. Dzięki za pomoc.