Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Leica M ... ? takie tam przemyślenia

Strony : 1 [2]

Czacha
27-05-2012, 17:11
A to prawda. Nigdy tyle razy sam do siebie sie nie cieszyłem podczas fotografowania jak z M9.
Mam tak samo za każdym razem gdy kupuje coś nowego od Apple .. ale to chyba nasze sumienie wytwarza 'hormony szczescia' aby nie czuc sie winnym wydania wiekszej kasy niz za konkurencje 8-)

Leica .. moze kiedys, jak najdzie mnie znow ochota na street'a i bede mial na stanie wszystkie "niezbedne" gadzety Apple'a :mrgreen:

allxages
27-05-2012, 17:15
Mam tak samo za każdym razem gdy kupuje coś nowego od Apple .. ale to chyba nasze sumienie wytwarza 'hormony szczescia' aby nie czuc sie winnym wydania wiekszej kasy niz za konkurencje 8-)

Gorzej jak konkurencji po prostu nie ma ;)
A co do Apple to wszystko co miałem/mam było dla mnie hmmm naturalne. Być moze dlatego ze wiedziałem co dokładnie o oczekuje, ale z iPhone mam dokładne jak z M9 - doskonały i użytkowanie po prostu sprawia przyjemność :)

jellyeater
27-05-2012, 18:28
http://applefobia.blox.pl/2012/05/Apple-uratowalo-mu-zycie.html

Mi tam by jednak było wstyd używać rzeczy od Apple. Po prostu obciach być w grupie z takimi debilami, którzy z podłego i przewartościowanego sprzętu robią coś nadprzyrodzonego. A ich design też jakoś mi specjalnie nie pasuje. Są ładniejsze rzeczy.

Na szczęście Leica to jeszcze nie Apple. Jeszcze bardziej przewartościowali sprzęt i przez to nie są tak mainstreamowi.

MusicMan
27-05-2012, 19:24
jellyeater nie popadajmy w skrajności - patrzać w ten sposób to nie powinieneś używać nieczego.
Leica jest potwornie droga, dorabia trochę teorii, na obiektywy rzeczywiście trzeba teraz czekać pół roku ale co z tego :)... trochę jak w reklamie - i can't cook, who cares?..
Byłem w sklepie, siedziałem z godzine, narobiłem zdjęć, przetestowałem parę obiektywów i już wiem, że też bym się zakochał. Na razie rozmyślam bo musiałbym sprzedać cały obecny sprzęt...

Tornvald
27-05-2012, 19:36
Tylko Leica to nie Apple i na nia naprawde niewielu stac.
Na produkty Apple w USA stac wiele osob i chyba jednak nie odbiegaja cena od konkurencji. Czy to iPhone czy iPad. Jakos ja bym az tak bardzo nie porownywal tych dowch firm.
Natomiast co do uzytkownikow Apple to wiele juz widzialem i nie chcac nikogo urazic to jest masa fanboyi tak nawiedzonych...ach... A co do samego Apple to nic do nich nie mam ale tez nie uwazam,ze ich produkty sa tak genialne...

Czacha
27-05-2012, 23:28

Mi tam by jednak było wstyd używać rzeczy od Apple. Po prostu obciach być w grupie z takimi debilami, którzy z podłego i przewartościowanego sprzętu robią coś nadprzyrodzonego. A ich design też jakoś mi specjalnie nie pasuje. Są ładniejsze rzeczy.

Cale szczescie mi to bez roznicy co inni sądzą o sprzęcie ktory uzywam - ma odpowiadac mi, a nie mojemu sąsiadowi. Ale jesli Ty zaczynasz odczuwac takie emocje zwiazane z telefonem czy innym urzadzeniem to znaczy ze powinienes zaczac sie martwic o siebie samego, a nie o innych i o to czy komus jest o cos wstyd .. ;)

PS. Podawanie linkow z applefobii jako rzeczowe argumentu w dyskusji to kiepski pomysl .. przemysl to ;)

Sergiusz
28-05-2012, 00:51
Jestem tego samego zdania. Używam dość mało popularnego sprzętu przynajmniej na tym Forum. Ale nie afiszuję się z tym nie wpisuję go sobie w stopkę i nie dlatego abym się wstydził ale uważam to za lekki obciach ( szacunek) wpisywanie tego co się posiada. A już na pewno nie udowadniam wyższości posiadanego sprzętu nad sprzętem posiadanym przez innych. A niestety z tego wątku wynika, że bez posiadania Leica coś tam nie można zrobić zdjęcia. Takie trochę udowadnianie wyższości świąt...

allxages
28-05-2012, 01:02

Mi tam by jednak było wstyd używać rzeczy od Apple. Po prostu obciach być w grupie z takimi debilami

Nie wiem stary jakie masz kompleksy, ale ani nie koleguję się z nikim z powodu tego, że używa zarówno iPhone'a, jak i tostera Phillipsa. To są produkty, które mają spełniać swoje zadania. Jeżeli Ty patrzysz na pryzmat innych - to już Twój problem. Ja kupuję świadomie to co potrzebuję i mogę ew. powiedzieć później czy jestem z tego zadowolony czy nie. I tak jak mam obecnie Canona 5D2 i jestem z niego bardziej zadowolony niż z poprzedniego Canona 1Ds3, tak wiem czego od niego oczekuję. I to samo jest z produktami innych firm, czy to Leica, czy Apple czy Fiat itd.

Sprzęt w stopce na forum sprzętowym jest dość oczywisty. Dzięki temu wiem, że np. Sergiusz nie ma pojęcia o większości modelach o których próbuje się mądrować i bardziej zaufam opinii Czachy na temat Canona 5D3 czy mario o Leica M9. Na innych forach nie piszę jaki mam sprzęt, ani w opisie zdjęć na stronie nie podaję co było czym zrobione - bo tam to nie ma sensu.

Kolekcjoner
28-05-2012, 03:35
Panowie bardzo proszę powstrzymajcie się od aluzji osobistych.

Cichy
28-05-2012, 07:24
Sprzęt w stopce na forum sprzętowym jest dość oczywisty.

Nie sposób się w tym nie zgodzić. CB to forum sprzętowe, a nie fotograficzne :)

dinderi
28-05-2012, 07:44
CB to forum sprzętowe, a nie fotograficzne :)Niestety :(

jellyeater
28-05-2012, 11:38
Ale jesli Ty zaczynasz odczuwac takie emocje zwiazane z telefonem czy innym urzadzeniem to znaczy ze powinienes zaczac sie martwic o siebie samego, a nie o innych i o to czy komus jest o cos wstyd ..

Nie odczuwam. Tylko fanboje Apple odczuwają coś takiego. :P Właściwie to nie powinienem myśleć stereotypami. Ale po tym jak kumpel w pracy zachwycał się kwadratową myszką, która prawie raniła kantami dłonie, to po prostu nie umiem inaczej. A applefobia jest mocno stronnicza. Ale zazwyczaj coś w tym jego bełkocie jest. A zachwyt nad nadprzyrodzonym zabezpieczeniem zasilacza... :P

Cenowo po premierze te ich zabawki przez jakiś czas stoją sporo drożej niż wyroby konkurencji. Dlatego muszą zrobić taki dym medialny, żeby fanboje ustawili się w kolejki i kupili. Potem pewnie powoli spuszczają cenę do rozsądnego poziomu.

Co do stopek, to każdy ma to co sobie kupił. Jak czuje potrzebę poinformowania, to czemu nie.

_igi
28-05-2012, 12:11
Nie odczuwam. Tylko fanboje Apple odczuwają coś takiego. :P Właściwie to nie powinienem myśleć stereotypami. Ale po tym jak kumpel w pracy zachwycał się kwadratową myszką, która prawie raniła kantami dłonie, to po prostu nie umiem inaczej. A applefobia jest mocno stronnicza. Ale zazwyczaj coś w tym jego bełkocie jest. A zachwyt nad nadprzyrodzonym zabezpieczeniem zasilacza... :P

Cenowo po premierze te ich zabawki przez jakiś czas stoją sporo drożej niż wyroby konkurencji. Dlatego muszą zrobić taki dym medialny, żeby fanboje ustawili się w kolejki i kupili. Potem pewnie powoli spuszczają cenę do rozsądnego poziomu.

Co do stopek, to każdy ma to co sobie kupił. Jak czuje potrzebę poinformowania, to czemu nie.

Mnie zawsze zastanawia, jakim cudem osoba zadowolona z używanego sprzętu może być "fanbojem", czy co tam jeszcze jest. Dla jednego komfort i wygoda pracy są ważniejsze od cyferkowych danych, dla drugiego wydajność i tabelki to rzecz święta. Mi się podoba praca na macach, nie wszystko w nich jest idealne, ale sumując wady i zalety wychodzi na plus :-)

To samo zresztą z Leicą, firma robi jedyny na świecie pełnoklatkowy dalmierz cyfrowy z genialnymi szkłami, wyceniają się tak jak mogą. Bo mają coś innego od reszty, mimo, że summa summarum robi dokładnie to samo ;)

allxages
28-05-2012, 12:19

Tylko pisanie w taki sposób raczej świadczy nadal o tym, że to Ty odczuwasz jakieś z tym problemy. Nie wiem, może ja tak mam, ale średnio interesuje mnie co kto kupuje i w jakim celu. Nie widzę różnicy między fanboyami, a tym w jaki sposób Ty się ekscytujesz sprzętem innych. To tylko sprzęt. Nigdy nie kumałem dlaczego ludzie lubią tak bardzo afiszować się "przynależnością" do danej marki. Serio. Zdarzyło mi się np. w Warszawie że ktoś podchodził i prawie już kumplem został bo miałem "fajne buty". To ile razy ktoś podchodził i mówił "o Canon, ja też mam Canona". Przepraszam, ale co mnie to obchodzi że TEŻ masz Canona. Ja mam majtki na sobie i nie podchodzę do ludzi, którzy też noszą bieliznę. Motyw kultu jest straszny. Mam wrażenie, że to mocno powiązane jest z Polską gdzie patrzy się na marki czy też identyfikuje z markami. O dziwo do tego zawsze pojawiają się komentarze co do ceny. A to już typowo polaczkowe jest.

Tornvald
28-05-2012, 13:05
Panowie spokojnie i prosze nie zasmiecajcie tego tematu Applem. Wiem,ze to luzna rozmowa ale na temat Leiki...

Wiele firm ma swoich fanow. W zasadzie kazdy ma jakies preferencje na podstawie swoich doswiadczen. Tylko zdarzaja sie tacy osobnicy ,ktorzy podnosza to do rangi kultu.I to niezaleznie od firmy, choc nie wiem czemu Apple ma wielu takich uzytkownikow. Kazdy kupuje co chce i chyba nie ma po co tu tego roztrzasac...

Bahrd
28-05-2012, 13:43
To samo zresztą z Leicą, firma robi jedyny na świecie pełnoklatkowy dalmierz cyfrowy z genialnymi szkłami, wyceniają się tak jak mogą. Bo mają coś innego od reszty, mimo, że summa summarum robi dokładnie to samo ;)
I proponuję dać to jako komunikat do obowiązkowego przeczytania każdemu, kto chce pisać w wątku.

wain
28-05-2012, 16:29
Niestety :(

Kolega (forumowy) pozwoli ze zacytuje:

"Nikt tu nikogo pod pistoletem nie zatrzymuje, wprost przeciwnie - ja tu siedze z prawdziwa przyjemnoscia."

jacek_73
28-05-2012, 16:42
Każdy ma prawo czerpać przyjemność z tego co mu pasuje :p

Czacha
28-05-2012, 17:07
Każdy ma prawo czerpać przyjemność z tego co mu pasuje :p

Cale szczescie nie tyczy sie to wszystkiego ;)

jacek_73
28-05-2012, 17:26
Oczywiście! Miałem na myśli niegroźne dewiacje jak fotografowanie canonem, leicą, łomo czy fotokorem jeden...a także obgryzaniu paznokci, dłubaniu w nosie, bekaniu przy jedzeniu oraz przesiadywaniu na internetowych forumach :grin:

Kolekcjoner
28-05-2012, 18:56
Niestety :(

Nie wiem co tu jest "niestety" ale staramy się jak możemy żeby było lepiej, a już tylko od użytkowników zależy na co będzie największy nacisk :grin:. Przy czym jak się komuś coś spsuje ;) ze sprzętu to jednak więcej się dowie tutaj niż w jakiejś galerii wielkiego artysty ;).

Sergiusz
28-05-2012, 19:04
Ale w tym wątku sprzęt się nie psuje. Nie ma takiej opcji. Nawet szafirowa szybka się nie zrysuje.

Cichy
28-05-2012, 19:10
Ale w tym wątku sprzęt się nie psuje. Nie ma takiej opcji. Nawet szafirowa szybka się nie zrysuje.

Myślę, że powinieneś przestać wypowiadać się na temat sprzętu, którego nawet nie miałeś w rękach.

Sergiusz
28-05-2012, 19:39
Niby skąd ta pewność? Miałem zarówno ten aparat M9 jak i S2 ( w rękach ) Krótko bo krótko ale wystarczająco. Nawet mogę napisać gdzie go mam w tej chwili ale regulamin...

mario
28-05-2012, 20:09
Pomyslmy- zupelnie nie obchodza mnie dlugie zoomy, ide do watku o nich popisac ze to szkla dla funboyow
Kitowe szkla - ide tam potrolowac, 7d hihi crop, bede mial z czego sie posmiac
Itd itd
Problem w tym ze nie jestem krotkowzroczny
Co mi jest niepotrzebne dla innego jest podstawowym narzedziem

allxages
28-05-2012, 20:12
Pomyslmy

obawiam sie, ze to tutaj jest cały problem niestety..

jacek_73
28-05-2012, 20:27
obawiam sie, ze to tutaj jest cały problem niestety..

Żeby Twoje obawy nie okazały się płonne :razz:

mario
28-05-2012, 20:46
Niby skąd ta pewność? Miałem zarówno ten aparat M9 jak i S2 ( w rękach ) Krótko bo krótko ale wystarczająco. Nawet mogę napisać gdzie go mam w tej chwili ale regulamin...

to jak jest sens zamieszczania tutaj twoich Prawd Absolutnych odnosnie czegos co miales przez chwile w reku

zerknalem na twoj watek tasiemiec i rozumiem ze na forum spelniasz taka role:
http://www.youtube.com/watch?v=9gzeNOr0b2w

namoamo
28-05-2012, 20:53
M9 - 4999pln, costamcośtam/f1.0 też 5 kafli.
Byłaby w ogóle jakaś dyskusja? Czysto z ciekawości, bo to właśnie cena zawsze kieruje temat Leici na "trollowe" tory.

mario
28-05-2012, 20:56
Byłaby w ogóle jakaś dyskusja? Czysto z ciekawości, bo to właśnie cena zawsze kieruje temat Leici na "trollowe" tory.

pewnie spora czesc troli by go wtedy kupila i tyle

Tornvald
28-05-2012, 21:50

Wtedy byloby a czemu Canon taki drogi? A po co komu AF? Czy naprawde komus sa potrzebne szkla dluzsze niz 90mm? Dlaczego 5D mk 3 kosztuje 2 razy wiecej niz Leica? ;] Tak by bylo;]

Czacha
28-05-2012, 21:55
Nie, wtedy Leica była by jeszcze bardziej niszowa niż jest teraz ;)

dinderi
28-05-2012, 21:58
Dlaczego 5D mk 3 kosztuje 2 razy wiecej niz Leica? ;] 3 razy ;)

allxages
28-05-2012, 22:11
Nie, wtedy Leica była by jeszcze bardziej niszowa niż jest teraz ;)

Hyhyhy :) Nie dość, ze śmieszne to jeszcze prawdziwe :)

zanussi
28-05-2012, 22:23
Leica od zawsze była na górze. Może ona już tak ma? Po prostu lubi być na górze :D

Bahrd
28-05-2012, 23:07
Leica od zawsze była na górze. Może ona już tak ma? Po prostu lubi być na górze :D
A Hermes szczytuje! :twisted:
http://www.ekonomia24.pl/artykul/706160,883148-Kryzys-omija-luksusowe-marki.html
Przy okazji piszą tam, że to kryzys wpłynął na wzrost popularności rozmaitych bibelotów:

Przez zakupy luksusowych marek mody, biżuterii (do której zaliczają się zegarki) czy kosmetyków spora część konsumentów rekompensuje sobie wymuszoną kryzysem rezygnację z dużo większych wydatków na wille, jachty albo samochody. W ten sposób drobniejszymi luksusami potwierdzają swój status społeczny.

jellyeater
29-05-2012, 07:12
Właściwie to może i fajnie by było mieć dalmierz za 4999. :P Pytanie czy dalmierze są niepopularne, ze względu na to, że są dalmierzami, czy dlatego, że robi je jedna firma która życzy sobie bajońskie sumy. :) W konstrukcji taka Leica M9 jest chyba prostsza niż Canon 5D Mk III. Do Leicy nic nie mam. Skoro są chętni, to niech sprzedają. Mnie po prostu na taką zabawkę którą bym dwa razy w miesiącu wyniósł na spacer, na razie nie stać. Może kiedyś...

basala
29-05-2012, 09:16
Może Panasonic mógłby dla części z Was wypuścić odpowiednik M9? 15000 zł w RTVEuroAGD, 10x0% i da się żyć. ;)
Może żyją jeszcze inżynierowie radzieccy z KMZ i opracują cyfrową wersję dalmierza Зоркий. :)
Może coś wymyślą "niezawodni" Chińczycy. :)

mc_iek
29-05-2012, 13:30
Kojarzy mi się, że jakiś czas temu coś się po internecie kołatało o Zorce, czy innym FEDzie w wersji cyfrowej, ale nie mogę znaleźć i nie pamiętam, czy to jednorazowy produkt był, czy jakaś przymiarka do wdrożenia, czy też jakiś Prima Aprilis...

O! Proszę!
http://www.youtube.com/watch?v=3EJ8ZkKTcLg

Lejkowcy pękną z zazdrości! ;-D

Tornvald
29-05-2012, 13:41
Najblizszy wprowadzenia tej koncepcji byl Zeiss. Mieli plany na cyfrowy dalmierz z FF ale w tamtych czasach ciezko było o matryce FF i chyba zrezygnowali ale nic nie wiadomo. ZMa wypuścili nie tak dawno i jest od M7 znaaaacznie tańszy.

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

allxages
29-05-2012, 14:03
To jest i Hexar RF. jak już o analogach mowa

Tornvald
29-05-2012, 14:19
No nie bardzo. Jakos nie ma juz Konici-Minolty a Zeiss cos tam z cyfrowym dalmierzem kombinowal i zapowiadal. Jesli juz cos takiego zrobia to wyprodukuje to zapewne Cosina a ta dalmierze jeszcze robi sama... I tu ew. jeszcze moznaby sie dopatrywac konkurencji Leici. Juz raz na Bessie powstal cyfrowy dalemierz.

_igi
29-05-2012, 14:21
Z tańszych rozwiązań, i nieco naokoło jest Fuji X-Pro 1. Nie wiem jak wymyślili sprawę ostrzenia, ale z adapterem Fuji X - Leica M da się w wizjerze optycznym wybierać ramki do określonych ogniskowych. Jak ogarną fajny sposób ostrzenia przez wizjer optyczny (w końcu to hybryda, coś na kształt dalmierza da się wymyślić) to będzie bajka z wojtkiem 35/1.2 czy 50/1.1. Problem w tym, że ten Fuji kosztuje prawie tyle, co używana M9-ka ściągana ze stanów (no, może przy normalniejszym kursie dolara :-)).

Analogi to jedno, ale jeśli chodzi o cyfrówki, M9 nie ma naprawdę konkurencji. M8 jest fajna do BW, ale pada jak muchy i ma cropa 1.3, fuji można jedynie nazwać wariacją na temat dalmierza. Udaną, ale tylko wariacją :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

No nie bardzo. Jakos nie ma juz Konici-Minolty a Zeiss cos tam z cyfrowym dalmierzem kombinowal i zapowiadal. Jesli juz cos takiego zrobia to wyprodukuje to zapewne Cosina a ta dalmierze jeszcze robi sama... I tu ew. jeszcze moznaby sie dopatrywac konkurencji Leici. Juz raz na Bessie powstal cyfrowy dalemierz.

A szkoda. Na rynku strasznie mi brakuje małej, zwinnej lustrzanki 35mm na wzór Konici Autoreflex TC. Jak dla mnie chyba najfajniejsza analogowa lustrzanka, do tego 40/1.8 czy okolice 50/1.2 - miodzio :-)

Jak dla mnie znowu, nadzieja w Fuji. Ale to jeszcze trochę, bo przecież nie będą zażynać sobie nowego systemu nową zabawką. Albo wybrną z tego pozycjonowaniem cenowym, i będzie kolejna puszka za 20.000 zł :shock:

allxages
29-05-2012, 14:28

Sorry, na szybko przeczytałem. No tak Konici juz niestety nie ma. Jakoś nie pomyślałem ze ktoś kupilby nowe M7 kiedy używki w takich cenach.

Sergiusz
29-05-2012, 15:58
Leica jest jedna jedyna i niezastąpiona. I może sobie Zeiss i inni robić dalmierze i inne a Leica pozostanie niezagrożona. Jedyna kopia mogąca zastąpić Leica to ta zrobiona przez nią samą. I od czasu do czasu pojawia się na rynku wierna kopia tak jak ostatnio Leica Zero. Chcę wspomnieć, że pojawiła się Leica X 2, która rozkłada wszystkie substytuty aparatów fotograficznych w tej kategorii na łopatki.

Czacha
30-05-2012, 01:15
M9 vs Monochrom

http://www.reddotforum.com/content.php/231-ISO-Test-Leica-M-Monochrom-vs.-Leica-M9

Sergiusz
30-05-2012, 02:17
Chciałbym zobaczyć takie porównanie z 5DmIII D800 M 9 M10 nie mniej nie powinni tego publikować w sieci. Jak ktoś wydał 25000zł na M9 to jak to zobaczy to gotów się powiesić.

jellyeater
30-05-2012, 07:16
Jak ktoś wydał 25000zł na M9 to jak to zobaczy to gotów się powiesić.
Raczej kupić do kompletu MM... Sporo lepiej to wygląda.

Bahrd
30-05-2012, 07:36
Nie sposób się zgodzić! Lejkę można zawsze zapakować w jakąś safianową prezerwatywę i opchnąć ze sporą przebitką (jak nie przymierzając (za komuny) na giełdzie fiata 126p prosto z fabryki). A co zrobić ze zwykłym (godnym raczej parweniusza) C lub N?

Ponoć snobizm nie jest do końca zły, bo (oprócz zarobku dla dostawców/producentów luksusowych dóbr) wynika z potrzeby obcowania z autentycznym przedmiotem. Może, ale już komentarz z tego testu wydaje się być wyrazem nadmiernej, ekhem, egzaltacji:

Incredible. The texture pattern of the MM images mimics so closely the grain of film...something I miss. Yes, special effects software can add this in post, but in my limited experience with those programs, the results were always a bit fake. Now it seems we have the real digital equivalent.

Geoffrey
Innymi słowy, widzi mu się, że ta Lejka lepiej niż Photoshop symuluje (w gruncie rzeczy cyfrowo jak PS) analogowe ziarno?

Cichy
30-05-2012, 08:05

Nie wiem, czy wiesz, ale użytkownicy Leiki nie brandzlują się szumem na ISO 2500 tylko robią zdjęcia.

PS. Ciekawe, jak by wypadł Monochrom vs. M9 w kolorze...

Merde
30-05-2012, 08:50
Innymi słowy, widzi mu się, że ta Lejka lepiej niż Photoshop symuluje (w gruncie rzeczy cyfrowo jak PS) analogowe ziarno?

Całkiem zgrabnie też symuluje analogowy banding (M9) :mrgreen:

PS: Sergiusz - zakończ już tą bezsensowną krucjatę. To nie jest zły sprzęt, po prostu nie jesteś w grupie docelowej i tyle.
Ja też, ale tylko ze względów finansowych. Chętnie dorwałbym to w swoje ręce, ale przy cenie minimum pięciokrotnie niższej.

Bahrd
30-05-2012, 08:56
PS. Ciekawe, jak by wypadł Monochrom vs. M9 w kolorze...
Pewnie ktoś porówna - ale trudno (wydaje mi się) będzie obrać kryteria porównawcze.
Ale tak mi przyszło do głowy, że pozbywając się filtru Bayera Leica podniosła znacznie poprzeczkę swoim szkłom - aberracje chromatyczne są przecież w Monochromie nie do usunięcia - więc szkło musi być perfekcyjne.

mario
30-05-2012, 09:00
proponuje zobaczyc nowy numer LFI, sa tam zdjecia z monochroma
i przyznam ze testy testami, rownywanie wycinkow , doszukiwanie sie roznic to nic w porownaniu z tym jak te zdjecia zobaczy sie na papierze
a te w LFI urywaja jaja

Bahrd
30-05-2012, 09:02
Kolega ma wadę wzroku - jak mu u okulisty dają tabliczkę z literkami z prośbą o przeczytanie napisów z najniższego rzędu, to czyta na przykład "Wykonano w Zakładzie Pracy Chronionej..." - i to ma nawet jakąś nazwę. No i w sumie - bieda, bo z tego powodu wzrok męczy mu się szybciej i o bóle głowy przy pracy przy komputerze łatwiej.

Więc lepiej czasem za dużo nie widzieć - żeby nie chorować ;)

a te w LFI urywaja jaja
Zostaję przy Canonie! :mrgreen:
Z resztą - takim argumentem na pewno nie przekonasz żony do zakupu lejki...

Czacha
30-05-2012, 09:25
proponuje zobaczyc nowy numer LFI, sa tam zdjecia z monochroma
i przyznam ze testy testami, rownywanie wycinkow , doszukiwanie sie roznic to nic w porownaniu z tym jak te zdjecia zobaczy sie na papierze
a te w LFI urywaja jaja

Mario, jeśli są to foty nie obrobione - spoko. Ale jeśli pacane Silver Efex'em to chyba nie ma sie czym podniecać ;) Bo o ile np. Twoje zdjęcia mi sie b. podobają klimatem to tak na prawdę nie wiele mówia o sprzęcie którym zostały zrobione .. to dobrze bo nie sprzęt ma znaczenie, ale i jednak troche źle bo efekt koncowy to przede wszystkim obrobka wiec gdyby dac Ci Fuji X100 to wygladaly by podobnie .. ot byly by z wieksza glebia i mniejsza plastyka ;)

Cichy
30-05-2012, 09:25
Pewnie ktoś porówna - ale trudno (wydaje mi się) będzie obrać kryteria porównawcze.

To był sarkazm, przecież takie porównanie (M9 vs. MM w kolorze) nie jest możliwe.

Merde
30-05-2012, 09:46

Korekta: to jednak z monochroma ten banding, nie zwróciłem uwagi na to, że podpisy się zmieniły.
Odszumianie jednak całkiem zgrabnie (choć nie w 100%) sobie z tym radzi.

Cichy
30-05-2012, 10:00
Proponuję jednak zaprzestać dyskusji o szumach, bo to jest zupełnie bez sensu. Osobiście nie używam (w Canonach) ISO większego niż 1600, a w M9 jakość jasnych szkieł jest tak dobra, że nie trzeba ich w ogóle domykać.

Tutaj przykład z ciemnego kościoła (Katedra Poznań): ISO 1000, f=1, 50mm
http://www.kubacichocki.pl/12/m9iso1000.jpg

mario
30-05-2012, 10:04
Mario, jeśli są to foty nie obrobione - spoko. Ale jeśli pacane Silver Efex'em to chyba nie ma sie czym podniecać ;) Bo o ile np. Twoje zdjęcia mi sie b. podobają klimatem to tak na prawdę nie wiele mówia o sprzęcie którym zostały zrobione .. to dobrze bo nie sprzęt ma znaczenie, ale i jednak troche źle bo efekt koncowy to przede wszystkim obrobka wiec gdyby dac Ci Fuji X100 to wygladaly by podobnie .. ot byly by z wieksza glebia i mniejsza plastyka ;)

ktos powiedzial ze wypadowy plik z monochroma wyglada jak acros
i cos w tym jest,DNG z tej puszki ma byc na tyle bezplciowy zeby potem sobie dowolnie z nim manipulowac, zapewne jpgi mozna sobie ustawic tak zeby to co daje puszka nie wymagalo ruszania suwaczkami w kompie

zdjecia Sobola w LFI naprawde pokazuja roznice, obraz jest zdecydowanie czystszy,ostrzejszy i bardziej wyrazisty

jak tylko bedzie taka mozliwosc to zrobie sam porownanie z M9, zarowno na monitorze jak i na papierze
ale wydaje mi sie ze obrobka mozna sie jedynie zblizyc do podobnych wynikow a nie je osiagnac

Bahrd
30-05-2012, 10:35
To był sarkazm, przecież takie porównanie (M9 vs. MM w kolorze) nie jest możliwe.
:oops: :oops: A ja już chciałem dorabiać teorię... ;)

i cos w tym jest,DNG z tej puszki ma byc na tyle bezplciowy zeby potem sobie dowolnie z nim manipulowac, zapewne jpgi mozna sobie ustawic tak zeby to co daje puszka nie wymagalo ruszania suwaczkami w kompie
Dowolnie się nie da jednak - robiąc zdjęcie b-cz tracimy przecież całkowicie informację o kolorach i sposobie ich odwzorowania w szarości przez matrycę?
Czy się mylę?

allxages
30-05-2012, 11:18
Widziałem te zdjęcia w LFI i rzeczywiście są bardzo dobre, bo to co widziałem w sieci to mnie nie kupowało raczej. ISO też fajne, chociaż możliwe że to poprzez ściągnięcie filtru. Ktoś wie czy sama matryca jest dokładnie taka sama jak w M9?

Cichy
30-05-2012, 11:58
Ktoś wie czy sama matryca jest dokładnie taka sama jak w M9?

Wszelkie znaki na niebie i ziemi mówią, że ta sama. Podbili natywne ISO do 320 tylko a resztę załatwiono softem.

allxages
30-05-2012, 12:00
No właśnie ciągle zastanawiam się czy podbili natywne ISO w jakiś inny sposób czy nie przez ściągnięcie filtra. Bo to by było dość logiczne i wpłynęłoby na mniejsze szumy zarazem. W LFI są wykresy szumów M9 vs M9-M, także na reddot oglądając to porównanie szumów odnosi się wrażenie, że wszystko jest o 1EV przesunięte.

strideer
30-05-2012, 12:07
Filtr RGB na matrycy, podobnie jak różnego rodzaju filtry mocowane na obiektywach, zabierają same z siebie trochę światła - być może właśnie jeden stop. Podniesienie minimalnego ISO w aparacie wynika raczej ze zdjęcia tego filtra bez zmieniania pozostałej specyfikacji czujnika, a nie z innych przyczyn. Tym bardziej, że 100 ISO i niższe wartości są raczej pożądaną cechą.

Bahrd
30-05-2012, 12:38
Filtr RGB na matrycy, podobnie jak różnego rodzaju filtry mocowane na obiektywach, zabierają same z siebie trochę światła - być może właśnie jeden stop.
A dzięki temu dodatkowo mogli też zdjąć filtr AA.

PS
Długi artykuł o strategii cenowej Lejki: http://leicarumors.com/2012/05/19/the-mystery-of-leica-pricing-explained-by-j-shin.aspx/#more-15616 (chyba nie było).

allxages
30-05-2012, 12:57
Filtru AA nie było już w M9. Bardziej ciekawie mnie myk, że w sumie jest opcja że jedyne co zrobili to ściągnęli filtr RGB ;)

Cichy
30-05-2012, 13:12
Filtru AA nie było już w M9. Bardziej ciekawie mnie myk, że w sumie jest opcja że jedyne co zrobili to ściągnęli filtr RGB ;)

Nie filtr AA tylko podczerwieni (?).

Bahrd
30-05-2012, 13:13
Mogli zrobić jeszcze cwaniej - zostawić "szybki filtrów" za mikrosoczewkami, a tylko ich nie barwić. W ten sposób - z punktu widzenia produkcji i końcowych wymiarów - będzie dokładnie ta sama matryca. A barwniki to sam w sobie rozległy problem:

Material for on-chip color filter arrays falls into two categories: pigment and dye. Pigment-based CFAs have become the dominant option because they offer higher heat resistance and light resistance compared to dye-based CFAs. In either case, thicknesses ranging from submicron to 1 mm are readily available.

allxages
30-05-2012, 13:13
M9 nie ma AA przecież. Brak filtra IR był w M8 - w M9 jest.

Mikol
30-05-2012, 14:44
Mogli zrobić jeszcze cwaniej - zostawić "szybki filtrów" za mikrosoczewkami, a tylko ich nie barwić. W ten sposób - z punktu widzenia produkcji i końcowych wymiarów - będzie dokładnie ta sama matryca. A barwniki to sam w sobie rozległy problem:

albo jeszcze bardziej to jest ta sama matryca tylko nie zapisuje kolorów w gotowym pliku JPG. A DNG udaje że nie ma inf o sczytanych kolorach.

allxages
30-05-2012, 14:50
albo jeszcze bardziej to jest ta sama matryca tylko nie zapisuje kolorów w gotowym pliku JPG. A DNG udaje że nie ma inf o sczytanych kolorach.

Nie. Tak nie jest. Nie Uprawiaj fantazji, chyba Ze masz argument

Tornvald
30-05-2012, 14:52
Nie...to nie moze byc sama "barwiona" matryca, to widac po zdjęciach. Takze na pewno nie uzyskuja BW softwarowo.
Filtr Bayera zwykle uzyskuje sie przez barwienie matrycy. Dlatego nie mozna go poprostu zdjac tak jak filtra IR. Brak barwienia pewnie powoduje wieksza czulosc. Wychodzi na to,ze matryca MM jest prostsza w produkcji :D

Kolekcjoner
30-05-2012, 21:19
Nie...to nie moze byc sama "barwiona" matryca, to widac po zdjęciach. Takze na pewno nie uzyskuja BW softwarowo.
Filtr Bayera zwykle uzyskuje sie przez barwienie matrycy. Dlatego nie mozna go poprostu zdjac tak jak filtra IR. Brak barwienia pewnie powoduje wieksza czulosc. Wychodzi na to,ze matryca MM jest prostsza w produkcji :D

Na to wychodzi - to jest trochę uproszczenie pisanie, że to filtr - przy czym warto zdawać sobie zdawać sprawę z rozmiarów tego o czym mowa - to tysięczne części milimetra.

dinderi
30-05-2012, 22:16
Na to wychodzi - to jest trochę uproszczenie pisanie, że to filtr - przy czym warto zdawać sobie zdawać sprawę z rozmiarów tego o czym mowa - to tysięczne części milimetra.Tylko przy założeniu, że ktoś ogranicza definicję "filtr" do przeźroczystej szybki/folii pokrytej "absorbentem".

To nie jest żadne uproszczenie.

Kolekcjoner
30-05-2012, 23:09
Tylko przy założeniu, że ktoś ogranicza definicję "filtr" do przeźroczystej szybki/folii pokrytej "absorbentem".

To nie jest żadne uproszczenie.

Dziękuję mistrzu, że zwróciłeś mą uwagę tępaka - teraz już będę wiedział co to jest filtr :cool:.

Tornvald
30-05-2012, 23:18

Dlaczego nie? Przeciez mozna porownac. Wiadomo ,ze koloru nie bedzie ale mozna sprawdzic jak obie matryce oddaja detale, jaki jest DR i pewnie jeszcze pare rzeczy. Podejrzewam ,ze matryca MM zjada M9 jesli chodzi o detal. W koncu ma 18 "prawdziwych" MPxow bez zadnego programowego rozmywania.

Ale tak mi przyszło do głowy, że pozbywając się filtru Bayera Leica podniosła znacznie poprzeczkę swoim szkłom - aberracje chromatyczne są przecież w Monochromie nie do usunięcia - więc szkło musi być perfekcyjne.

Tak Leica podniosla nowym szklom poprzeczke "kitem" do MM czyli 50/2 ;] Podniosla sie tez poprzeczka dla portfeli klientow...jakies 7k $ sobie za to zycza;]

A co do samej matrycy to producentem jest Kodak a oni maja niejakie doswiadczenie w matrychach monochromatycznych. Kilka juz ich wczesniej zrobili. W zasadzie ciekawe jak tam bylo z ISO ale nie chce mi sie teraz sprawdzac. Badz co badz ogolny wyglad zdjec ze starych Kodakow podobny jest do MM. Tonalnie te matryce miazdza kolorowe(BW)...

dinderi
30-05-2012, 23:33
Dziękuję mistrzu, że zwróciłeś mą uwagę tępaka - teraz już będę wiedział co to jest filtr :cool:.Nie wiem jak to rozumieć. Zwykle uzywam takich sformułowań, kiedy chce być zgryźliwy i cyniczny. Jeśli to w ten deseń napisałeś, to moge Cię traktowac jak tępaka. Nie ma sprawy.

Bahrd
30-05-2012, 23:57
Dlaczego nie? Przeciez mozna porownac. Wiadomo ,ze koloru nie bedzie ale mozna sprawdzic jak obie matryce oddaja detale, jaki jest DR i pewnie jeszcze pare rzeczy.
Ale co z tego wyniknie, jak nie oczywisty - podejrzewam - fakt, że M9M może więcej w cz-b, a M9 więcej w kolorze? ;)

A co do samej matrycy to producentem jest Kodak a oni maja niejakie doswiadczenie w matrychach monochromatycznych. Kilka juz ich wczesniej zrobili.
Za tym, że zostawili filtr Bayera nie barwiąc go pigmentami przemawia również argument, że nie musieliby przy tym zmieniać opracowanych już wcześniej (materiałów) mikrosoczewek i powłok przeciwodblaskowych - w końcu na granicach poszczególnych warstw krzemu i jego tlenków światło - jak w soczewkach obiektywu - się odbija.

Nie wiem jak to rozumieć. Zwykle uzywam takich sformułowań, kiedy chce być zgryźliwy i cyniczny. Jeśli to w ten deseń napisałeś, to moge Cię traktowac jak tępaka. Nie ma sprawy.
Panowie! Za porządni jesteście według mnie, żeby dać się tak ponieść... ;)
Poza tym, w tym wątku poruszamy się wśród wyższych fotosfer - a noblesse oblige! :mrgreen:

Tornvald
31-05-2012, 00:16
Ale co z tego wyniknie, jak nie oczywisty - podejrzewam - fakt, że M9M może więcej w cz-b, a M9 więcej w kolorze? ;)

Tak ale zawsze znajdzie sie ktos kto chce sprawdzic;] Mnie chodzilo raczej o porowananie MM (BW) kontra M9(kolor). Wiem,ze nie ma to wiekszego sensu poza tym,ze mozna by zobaczyc na ile Bayer i algorytmy aproksymujace kolor degraduja detale obrazu;)

Za tym, że zostawili filtr Bayera nie barwiąc go pigmentami przemawia również argument, że nie musieliby przy tym zmieniać opracowanych już wcześniej (materiałów) mikrosoczewek i powłok przeciwodblaskowych - w końcu na granicach poszczególnych warstw krzemu i jego tlenków światło - jak w soczewkach obiektywu - się odbija.

Wtedy Bayer przestaje byc Bayerem;) Faktycznie wyglada to na najprostsze rozwiazanie ale moze jest cos o czym nie wiemy? Brak barwnika/pigmentu zwieksza transmisje co moze powodowac jakies problemy, poza tym swiatlo kolorowe ma inna dlugosc fali co daje inne katy zalamania swiatla (CA?)

Sergiusz
31-05-2012, 00:24

PS: Sergiusz - zakończ już tą bezsensowną krucjatę. To nie jest zły sprzęt, po prostu nie jesteś w grupie docelowej i tyle.
Ja też, ale tylko ze względów finansowych. Chętnie dorwałbym to w swoje ręce, ale przy cenie minimum pięciokrotnie niższej.

Jaka krucjata? Jestem wielkim fanem tej marki i byłem użytkownikiem przez kilka lat o czym napisałem w tym wątku. Ale jak wynika z wpisów wiele osób uważa M za sprzęt „wszechmogący”i z tym już się nie zgadzam. Cena pomijając egzemplarze kolekcjonerskie ( tu polityka sprzedaży jest nieco dziwna) plasuje się mniej więcej na poziomie profesjonalnych lustrzanek więc jest chyba do przyjęcia.

Kolekcjoner
31-05-2012, 01:14
Wtedy Bayer przestaje byc Bayerem;) Faktycznie wyglada to na najprostsze rozwiazanie ale moze jest cos o czym nie wiemy?

A Leica nie publikuje czegoś w rodzaju "White Paper" może tam by się znalazła odpowiedź na dręczące nas pytania ;-):cool:?

Tornvald
31-05-2012, 16:34
Nie sadze,zeby Leica to udostepniala;)
Natomiast da sie znalezc datasheety Kodaka KAF ;] Akurat do M9 nie znalazlem...a MM nie wiem jaki ma symbol matrycy. Natomiast mozna znalezc takie info dla innych matryc zarowno mono jak i color. Obecnie ta czesc Kodaka przejela firma Truesense Imaging jednak ich strona baaardzo opornie mi dziala.
Ach i jeszcze notka o matrycy...jest tam link do strony Kodaka niestety juz chyba nie dziala...

http://www.mirrorlessrumors.com/leica-monochrome-sensro-made-by-platinum-equity-kodak-sensor/

Bahrd
31-05-2012, 16:49
A Leica nie publikuje czegoś w rodzaju "White Paper" może tam by się znalazła odpowiedź na dręczące nas pytania ;-):cool:?

Nie sadze,zeby Leica to udostepniala;)
Znalazłem poszlaki za tym, że zmieniają tylko pigmenty:
http://www.truesenseimaging.com/markets/photography/43-KAI-16070

Configurations:

Monochrome
Color
TRUESENSE Sparse Color

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.truesenseimaging.com/images/technology_color-filter.jpg)

To ostatnie, to - jak widać na obrazku - taki inny-niż-Bayer filtr kolorów: http://www.truesenseimaging.com/technologies/truesense-sparse-color-filter-pattern
Może zapakują do M10?

Tornvald
31-05-2012, 17:07
Zajrzyj sobie w datasheety w PDFie. Np sensor KAI 1600 jest w wersji MONO i COLOR. W pdfie longspec jest duuuuuzo danych;) Niestety nie moge zapodac linka bo cos mi na kompie strona nie dziala:/ a na telefonie smiga...
A swoja droga co to za sciema z tym nowym filtrem?:D Widzialem to ale nie rozumie...zdjecie wyglada poprostu na rozjasnione;P W swiatlach nie widac detalu... Poza tym jak zrobili dwa takie same kadry takiego motywu roznymi matrycami?:P

Kolekcjoner
31-05-2012, 17:18
To ostatnie, to - jak widać na obrazku - taki inny-niż-Bayer filtr kolorów: http://www.truesenseimaging.com/technologies/truesense-sparse-color-filter-pattern
Może zapakują do M10?

Jakiś czas temu Kodak to chyba hucznie ogłaszał. Nie wiem co miałoby to dać - szczególnie przy intensywnych jednobarwnych powierzchniach?

Bahrd
31-05-2012, 18:10
A swoja droga co to za sciema z tym nowym filtrem?:D Widzialem to ale nie rozumie...zdjecie wyglada poprostu na rozjasnione;P W swiatlach nie widac detalu... Poza tym jak zrobili dwa takie same kadry takiego motywu roznymi matrycami?:P
Myślę, że gdyby wziąć M9 i M9M to - mutatis mutandis (A co mi tam! :mrgreen:) - zdjęcie z tej drugiej też by takie "prześwietlone) wyszło. Oczywiście, mogli się nie wysilać i po prostu podbić to samo zdjęcie o tyle EV ile im wyszło z badań laboratoryjnych.

Jakiś czas temu Kodak to chyba hucznie ogłaszał. Nie wiem co miałoby to dać - szczególnie przy intensywnych jednobarwnych powierzchniach?
A ja to się wręcz zastanawiam, dlaczego tyle lat tłucze się Bayera, bo taki filtr z białą szybką to tak bardziej ludzkie oko z jego czopkami i pręcikami przypomina.
Tak więc - myślę, że w przypadku gładkich i intensywnych to nic nie da, bo w takim przypadku i zwykły filtr Bayera wystarcza. A ten pomaga np. odszumić jak jest ciemno (czy właśnie którejś składowej brakuje - wtedy jak biały jest czarny, to można przyjąć, że i pozostałe).
Ale nie wiem na pewno - kiedyś algorytmy demozaikowania szło zrozumieć - obecne są... cokolwiek wysublimowane.

Tornvald
31-05-2012, 18:35
A ja to się wręcz zastanawiam, dlaczego tyle lat tłucze się Bayera, bo taki filtr z białą szybką to tak bardziej ludzkie oko z jego czopkami i pręcikami przypomina.
Tak więc - myślę, że w przypadku gładkich i intensywnych to nic nie da, bo w takim przypadku i zwykły filtr Bayera wystarcza. A ten pomaga np. odszumić jak jest ciemno (czy właśnie którejś składowej brakuje - wtedy jak biały jest czarny, to można przyjąć, że i pozostałe).
Ale nie wiem na pewno - kiedyś algorytmy demozaikowania szło zrozumieć - obecne są... cokolwiek wysublimowane.

Czy jest lepszy? Sampel wydaje mi sie poprostu rozjasniony i nic ciekawego nie pokazuje;P Nie sadze zeby zysk swiatla byl wielki. Wydaje sie,ze to zdjecie Bayera z calej matrycy dalo +1EV takze tutaj zysk z pominiecia czesci filtra moze wyniesc 1/3 EV ? Rewelacji nie ma a nie wiadomo jak to wplynie na reprodukcje koloru.
A co do Bayera to rozwiazan bylo sporo. Sony mialo kiedys 4ro kolorowy filt, Fuji mialo swoje SuperCCD, teraz Fuji ma jakas nowa mozaike w X-1. Jednak te rozwiazania jakos sie nie przyjely. A Bayer dalej ma sie dobrze;P

Dla mnie i tak najciekawszy jest Foveon ale tam sa znow inne probleby z utrata swiatla...

Bahrd
02-06-2012, 02:42
Sony mialo kiedys 4ro kolorowy filt, Fuji mialo swoje SuperCCD, teraz Fuji ma jakas nowa mozaike w X-1. Jednak te rozwiazania jakos sie nie przyjely. A Bayer dalej ma sie dobrze;P

Zobaczymy. Z Bayera wyciśnięto już raczej wszystko, więc Sony próbuje dalej: http://www.sony.net/Products/SC-HP/cx_news/vol68/pdf/sideview_vol68.pdf

While the addition of W (White) pixels improves
sensitivity, it has the problem of degrading image quality.
However, Sony's own device technology and signal
processing realizes superior sensitivity without hurting
image quality.

Dla mnie i tak najciekawszy jest Foveon ale tam sa znow inne probleby z utrata swiatla... Nikonowe 3x CCD w każdym pikselu - to byłoby cacuszko!
http://www.google.com/patents?id=vSp9AAAAEBAJ&zoom=4&dq=7%2C138%2C663&pg=PA3#v=onepage&q=7,138,663&f=false

Kolekcjoner
02-06-2012, 16:16
Zobaczymy. Z Bayera wyciśnięto już raczej wszystko, więc Sony próbuje dalej: http://www.sony.net/Products/SC-HP/cx_news/vol68/pdf/sideview_vol68.pdf
Kiedyś próbowali dodać żółty i jakoś się nie przyjęło.

Nikonowe 3x CCD w każdym pikselu - to byłoby cacuszko!
http://www.google.com/patents?id=vSp9AAAAEBAJ&zoom=4&dq=7%2C138%2C663&pg=PA3#v=onepage&q=7,138,663&f=false

No fajne ale zabierze tyle światła, że szkoda zwracania głowy - po za tym jaki zysk z tego?

jacek_73
02-06-2012, 16:27
...po za tym jaki zysk z tego?

Zysk jak najbardziej marketingowy. No i onaniści sprzętowi spod bandery nikona (zwani u nas talibami) mieliby o co bić swoją świętą pianę :mrgreen:

Kiedyś próbowali dodać żółty i jakoś się nie przyjęło...

Kiedyś fuji dorzucił 4 (żółtą) warstwę do swoich materiałów światłoczułych i się sprawdziło...chyba.

KEEK
02-06-2012, 16:40
Czy przypadkiem nie wie ktos skad w exifie Lajki dane o aktualnie nastawionej przyslonie?
W obiektywach nie ma stykow, zadnego popychacza - nic co informowaloby aparat o aktualnie nastawionej wartosci. Oblicza to sobie jakos? Tylko jak?

Cichy
02-06-2012, 16:46
Wartość przysłony jest przybliżona, obliczona z danych ze światłomierza i czujnika światła z przodu obudowy.

KEEK
02-06-2012, 16:50
Tak przypuszczalem zwazywszy na to co niekiedy podaje :)

Tornvald
02-06-2012, 17:07
Tak sobie wlasnie pomyslalem,ze skoro w M nie ma domykania przyslony, bo i po co to z Live View w Mkach cyfrowych bedzie z lekka problem. Cyrki beda sie dzialy przy zmianie przeslony.

Cichy
02-06-2012, 18:02
Tak sobie wlasnie pomyslalem,ze skoro w M nie ma domykania przyslony, bo i po co to z Live View w Mkach cyfrowych bedzie z lekka problem. Cyrki beda sie dzialy przy zmianie przeslony.

Jaki problem, bo nie bardzo rozumiem ?

Tornvald
02-06-2012, 18:22
Zawsze mamy ustawiona przeslone robocza. I jesli mamy ja domknieta to do matrycy dotrze znacznie mniej swiatla. Powiedzmy,ze mamy ustawione f16 i jak w takiej sytuacji zachowa sie jasnosc obrazu w LV? Tudziez zmieniamy przeslone wiec i jasnosc bedzie inna, co w tej sytuacji? Kompensacja czuloscia? Nie jest to wcale trywialne zwlaszcza,ze jakosc obraz z LV musi byc dosc dobra jesli chcemy na jej podstawie ustawic ostrosc.

jacek_73
03-06-2012, 12:08
Jaki problem, bo nie bardzo rozumiem ?

...że będziesz miał problemy z ostrzeniem w lajwiu...jak tylko inżynierowie leiki sobie z tym poradzą. Jak również wymienią ekranik na bardziej ludzki.

Za 20 lat? ...a może mniej jak śpiewał Jacek Lech :roll:

allxages
03-06-2012, 15:27
Kurde, serio ktoś używa LV? Mam już drugi aparat z LV i nigdy tego nie włączyłem (chyba, że do video). Jak dla mnie zupełnie niepotrzebny ficzer. Ciekawe czy w M10 będzie. Strasznie lubie fakt, że ten aprat nie ma praktycznie żadnych opcji. Jedną wad X100 jest ten przesyt w menu.

Merde
03-06-2012, 15:31
Kurde, serio ktoś używa LV? Mam już drugi aparat z LV i nigdy tego nie włączyłem (chyba, że do video). Jak dla mnie zupełnie niepotrzebny ficzer.

Do reporterki czy streeta zapewne niepotrzebny.
Ale np. w fotografii produktów, ze statywu - bardzo się przydaje.

allxages
03-06-2012, 15:33
No tak. Ale do fotografii produktów ze statywu to jednak wolałbym np. Canona 5D2.

Merde
03-06-2012, 15:36
No tak. Ale do fotografii produktów ze statywu to jednak wolałbym np. Canona 5D2.

Ja mówię o LV ogólnie, nie w konkretnej puszce.

PS: Na szczęście nie ma obowiązku używania zbędnych (nam) ficzerów ;-)

allxages
03-06-2012, 15:43
Nie ma nie ma. Ale pamiętam że konfiguracja AF w 1dynkach, albo miliard opcji w Fuji X100 był kłopotliwy i przeszkadzał w pracy. W Canonie mi nie przeszkadza LV - używam, albo nie. Ale jeżeli Leica M ma być klasyczna itd itd. to uważam, że nie musi kopiować każdego ficzera z innych systemów, a LV trochę w Leica wydaje się zbędny (no przy ostrzeniu na 90mm może być LV pomocne ;D)

jacek_73
03-06-2012, 15:52
...a LV trochę w Leica wydaje się zbędny (no przy ostrzeniu na 90mm może być LV pomocne ;D)

Czyli jednak brak lajwiu to zaleta? Tak samo jak zaletą była łatwość wymiany filmu w lejkach analogowych (tak przynajmniej głosiły swego czasu reklamy). :shock:

allxages
03-06-2012, 15:54
To nie chodzi konkretnie o LV tylko o minimalizacje funkcji i dodatków, które są zbyteczne. I tak, uważam że w tym aparacie less means more.

jacek_73
03-06-2012, 16:03
...less means more.

I dlatego wszystko jest ładnie pochowane, co nie zmienia faktu że brak LV ma przyczynę gdzie indziej i dostępność tej funkcji (jak również lepsiejszy ekranik) nie kolidowała by z podaną przez Ciebie frazą...IMHO.

A co za tym idzie - brak LV nie jest żadną zaletą :?

janmar
03-06-2012, 16:03
Nie ma nie ma. Ale pamiętam że konfiguracja AF w 1dynkach, albo miliard opcji w Fuji X100 był kłopotliwy i przeszkadzał w pracy.

Ja lubię jedynki właśnie za to że pozwalają błyskawicznie zmieniać się w najprostszy aparat świata,lub aparat o jakiejkolwiek dowolnej konfiguracji.
Inną sprawą jest przygotowanie i konfiguracja własnych ustawień.Ale tego nie robimy w czasie sesji przecież.
Leica M to nowa cyfrowa droga analogowego dalmierzowca.Nikt zapewne nie wie co będzie na jej końcu.Daleko do kompletnego produktu.Obawiam się [mimo sympatii dla tego aparatu] że nie w tą co trzeba zmierza stronę.
Miniaturyzacja,cyfryzacja zapewne niedługo wepchnie cały aparat do dużego jasnego szkła ukształtowanego ergonomicznie.
Tradycja body które kształtem musiało objąć rolki filmu kiedyś zostanie przełamana.
Rozwój inteligentnych obiektywów komunikujących się z body jest faktem który najwięcej w ostatnim trzydziestuleciu zmienił w technice fotografii.
Pożyjemy ,zobaczymy. :idea:

allxages
03-06-2012, 16:06
mnie LV nie huha. moze byc, moze go nei byc. nie bede uzywal i raczej nie widze pomyslu na jego uzycie w takim aparacie poza ew. ostrzeniem szklem typu 90mm.
ale jak np. dojdzie dodatkowy przycisk do lv to bym sie juz wkurzyl :)

Ja lubię jedynki właśnie za to że pozwalają błyskawicznie zmieniać się w najprostszy aparat świata,lub aparat o jakiejkolwiek dowolnej konfiguracji.
Inną sprawą jest przygotowanie i konfiguracja własnych ustawień.Ale tego nie robimy w czasie sesji przecież.

No właśnie strasznie nie lubiałem faktu, że trzeba wziąć instrukcje raz na miesiąc i przypomnieć sobie do czego były które CF. Tzn. ja nie mówię, że to źle - te aparaty są świetne do swoich zastosowań.

Leica M to nowa cyfrowa droga analogowego dalmierzowca.Nikt zapewne nie wie co będzie na jej końcu.Daleko do kompletnego produktu.Obawiam się [mimo sympatii dla tego aparatu] że nie w tą co trzeba zmierza stronę.

Hmmm tzn. w jaką stronę?

Miniaturyzacja,cyfryzacja zapewne niedługo wepchnie cały aparat do dużego jasnego szkła ukształtowanego ergonomicznie.

CEO Leica powiedział, że aktualne obiektywy są za duże i chce w przyszłości je jeszcze pomniejszyć.

Tradycja body które kształtem musiało objąć rolki filmu kiedyś zostanie przełamana.

Może tak - może nie. Szczerze mówiąc raczej wątpie, aby Leica miała się przełamywać w tej kwestii.

jacek_73
03-06-2012, 16:15
...ale jak np. dojdzie dodatkowy przycisk do lv to bym sie juz wkurzyl :)...

Na zapas nie ma co się wkurzać :twisted: Zastanawiam się kiedy dorzucą opcje filmowania, ale myślę że zaraz jak tylko uporają się z lajwiu właśnie :roll:

allxages
03-06-2012, 16:16
No to raczej pojdzie w tym samym modelu. Zapewne jeżeli w ogóle ma się pojawić (a o ile pamietam to CEO cos mowil ze ma) to bedzie to najblizszy model.

Tornvald
03-06-2012, 16:27
Do streeta faktycznie LV chyba ma niewielki sens. Choc sa i tacy co foca w studia M9.
Jednakze dodanie do LV peekingu mogloby zrobic z tej funkcji uzytek, do tego podglad 100% ze szkiel takich jak 75, 90...to juz wyglada niezle. A za jakis czas CEO Lejki oglosi pierwsz przelomowy obiektyw 200mm do dalmierzy;] do uzytku tylko z LV :P I ograniczenia dalmierza znikaja...do tego jeszcze bujany ekranik...;]

Ach jest jedna rzecz, ktora moze zawazyc na pojawieniu sie LV. Otwarcie systemu na dowolne szkla spoza stajni Leica i CV....

janmar
03-06-2012, 16:34
Hmmm tzn. w jaką stronę?

W Bydgoszczy jest muzeum fotografii.Baaajeczka.Tam prezentowane są te drogi.
Świetne aparaty i firmy których juz nikt nie wspomina nawet.Oraz te które ciągle istnieją.
Jedna droga to rozwój i istnienie druga jest jej przeciwieństwem.
Gdy idę wzdłuż półek i regałów widzę to jak na dłoni.Ci co nie ewoluują lub się spóżnią giną.
Wszyscy znają stary chwyt handlowy z trzymaniem się starych znanych przebojów.Mnie też jak jednemu z bohaterów Rejsu "podobają się te piosenki które znam "
Szable i lance w wojsku też lansowano długo.Byli generałowie którzy do końca je zamawiali...
Ale życzę sympatycznemu aparacikowi jak najlepiej.Więc zakładam że się mylę.

dinderi
06-06-2012, 11:12
Czy mogę prosić kolegów bywających na wystawach w Leica Store częściej (albo dłużej z racji wystawiania a nie ogladania) niż ja o wyjasnienie, czy zdjęcia publikowane na fejsbukowym profilu sklepu są wykonywane aparatem Leica?
O to np.: https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/542057_383502758363644_1139471932_n.jpg

dinderi
06-06-2012, 16:04
Jeszcze taka ciekawostka.

"Buyers will have to sign an agreement that they will not sell the camera for 2 years after the purchase."

Aż sie boje, zgodnie z tematem wątku napisać, jakie mam w związku z tym przemyślenia...

Źródło: http://leicarumors.com/2012/05/29/leica-m9-p-and-summilux-m-50mm-hermes-limited-edition-now-shipping.aspx/#ixzz1x1Lgbt36

allxages
06-06-2012, 17:36
Jakie masz? Przecież to sprzęt kolekcjonerski. Takie papiery podpisuje się nie tylko przy aparacie przecież.

Merde
06-06-2012, 18:35
"Buyers will have to sign an agreement that they will not sell the camera for 2 years after the purchase."

Luz, nikoniarze przy kupnie D800 podpisują cyrograf, że nie kupują go na handel.
Takie czasy panie, jeszcze trochę i będzie trzeba dostarczać notarialne oświadczenie że nie będziemy robić zdjęć przez dwa lata od zakupu ;-)

dinderi
06-06-2012, 18:40
Posłużę się cytatem "Kupiłem ją i jest moja" (http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=bagZzMCpp8A#t=3425s). Jeśliby jakakolwiek firma postawiła podobny warunek, byłoby to nasza ostatnie spotkanie.

allxages
06-06-2012, 19:00
No cóż. Proste prawa rynku. Nie podoba się to nara ;) Oni nie zbiednieją, Ty też zostaniesz z pieniędzmi w ręce ;)

jacek_73
06-06-2012, 19:11
Jeszcze taka ciekawostka.

...ale w dalszym ciągu możesz oszczać i podpalić?

Tornvald
06-06-2012, 19:13
Luz, nikoniarze przy kupnie D800 podpisują cyrograf, że nie kupują go na handel.
Takie czasy panie, jeszcze trochę i będzie trzeba dostarczać notarialne oświadczenie że nie będziemy robić zdjęć przez dwa lata od zakupu ;-)

A moze po prostu dwuletni okres embargo na publikacjr zdjec z nowej puchy;P

Tornvald
06-06-2012, 19:15
...ale w dalszym ciągu możesz oszczać i podpalić?

Tak...mozesz. Cytujac klasyka "Kto bogatemu zabroni?"

jacek_73
06-06-2012, 19:19
Tak...mozesz. Cytujac klasyka "Kto bogatemu zabroni?"

Jeszcze bogatszy?

Wysłano z laptopo w lśniącej, mahoniowej obudowie ze złoceniami z użyciem druta.

Tornvald
06-06-2012, 19:47
To brakuje Ci jeszcze Hermesa do kompletu. Bedziesz mógł na niego nalac a film z zajscia umieścić na YT śmiejąc się w twarz prezesowi Leici...

jacek_73
06-06-2012, 19:54
No nie do końca :p Ale słyszałem, że jak zrosisz moczem monochrome to zdjęcia w sepia będą wychodziły...efekt zażółcenia matrycy takzwany.

...i wtedy obudziłem się zlany zimnym potem i przedtem :grin:

Merde
06-06-2012, 20:19
No cóż. Proste prawa rynku. Nie podoba się to nara ;) Oni nie zbiednieją, Ty też zostaniesz z pieniędzmi w ręce ;)

Właśnie nie jestem pewien co do legalności podobnych zapisów.

Kolekcjoner
06-06-2012, 20:20

Ale może murki lub tablice testowe nie będą objęte tym zakazem - przecież to normalne użytkowanie :mrgreen:.

jacek_73
06-06-2012, 20:40

Tego zrazika kucharka zawinęła pod zapoconą pachą i stąd mój zdrowy śmiech idioty :lol:

Bahrd
06-06-2012, 21:38
<cum-grano-salis uwaga="Ale nie całkiem...">
Innymi słowy - Leica, obracając się w kręgach elity (co najmniej finansowej) - traktuje członków owej elity jako towarzyszy Szmaciaków - nie ufając im, traktując jako - w istocie - konkurencję i przez to każąc podpisywać (a gdzie się podziało gentlemen's agreement?!) jakiś prawnie wątpliwy dokument?

A co gdy np. właściciel takiego "Hermesa", wiedziony porywem serca (albo pozostający pod wpływem sildenafilu), ofiaruje go swojej wybrance? Ma ją nazajutrz przyprowadzić do sklepu, celem dokonania cesji umowy? I jak się wówczas liczy ów okres osobliwej karencji - od nowa, czy staż właściciela się uwzględnia?

No i - jaka jest kara za niedotrzymanie umowy?
Zakaz kupowania M9 na całym świecie? Na jak długo?
Umieszczenie w rejestrze jako persona non grata?

A jeśli (nie daj Boże!) właściciel umrze po roku - zakaz sprzedaży/kara za sprzedaż przechodzi na spadkobierców?
</cum-grano-salis>

Kolekcjoner
06-06-2012, 22:46
Ja przede wszystkim myślę, że to jest jakaś ściema.

Bahrd
06-06-2012, 23:11
Tak by było najlepiej.

jacek_73
06-06-2012, 23:42
...No i - jaka jest kara za niedotrzymanie umowy?
...

ciepło :twisted:

Delikwent taki zostanie głównym bohaterem cyklu "Dwie minuty nienawiści" prezentowanym na oficjalnej stronie producenta. Cykl będzie nadawany w formie 'reportażu' dwa razy dziennie :evil:

Merde
07-06-2012, 13:08

U nikoniarzy to niestety nie jest ściema. Podpisujesz cyrograf, że aparat kupujesz na potrzeby własne pod groźbą sporej kary (bodaj 100 tys. zł).

Bahrd
07-06-2012, 13:39
U nikoniarzy to niestety nie jest ściema. Podpisujesz cyrograf, że aparat kupujesz na potrzeby własne pod groźbą sporej kary (bodaj 100 tys. zł).
Dlaczego tak?
Chodzi zwyczajnie o "ochronę" sieci dealerów?

Kolekcjoner
07-06-2012, 16:47

No ale jak to weryfikują? I co to znaczy na potrzeby własne?

Cichy
07-06-2012, 17:00

Jaki aparat ? :O

namoamo
07-06-2012, 17:26
Podobna rzecz była w przypadku niektórych wersji Fearrari. Jak i Leica, dobro luksusowe. Ale Nikon???

Merde
07-06-2012, 20:19
Dlaczego tak?

Zapewne. Ciekawi mnie jednak co na to UOKIK.

No ale jak to weryfikują? I co to znaczy na potrzeby własne?

Podpisujesz papier i dopiero wtedy możesz wyjść ze sprzętem.
Może to jedna wielka ściema (zagrywka marketingowa podnosząca sztucznie status aparatu), a może będą próbować ścigać tipów z Allegro itp.
Albo robić problemy z gwarancją...

Jaki aparat ? :O

D800.

Szerzej na forum nikoniarzy, w tym wątku (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2819938&post2819938) (post 1138 i chyba wcześniej również coś na ten temat pisano).

Jak dla mnie strzał w kolano, za tego typu zagrania nie dałbym więcej firmie zarobić - dla zasady.

Kolekcjoner
07-06-2012, 20:33
Albo robić problemy z gwarancją...
To chyba jedna możliwość - chyba raz się już z czymś takim spotkałem nie pamiętam w jakiej firmie.

Jak dla mnie strzał w kolano, za tego typu zagrania nie dałbym więcej firmie zarobić - dla zasady.
Jak nie w oba. Marketingowo fatalne. Ciekawe ile osób po podstawieniu takiego papiera pójdzie obok do sklepu (wiadomo z jakim szyldem). Zresztą czemu ma to służyć :rolleyes:?

jacek_73
07-06-2012, 20:37
...Zresztą czemu ma to służyć :rolleyes:?

Pewnie poprawie samopoczucia. Wiesz ;) Masz aparat - obiekt pożądania wielu, kupiłeś go za grubą kasę poprzez układy...

allxages
07-06-2012, 21:19
Dlaczego tak?

Swoją drogą to dealerzy Leici nie mogą sprzedawać sprzętu poniżej określonych wytycznych z Niemiec...

jacek_73
07-06-2012, 21:21
Swoją drogą to dealerzy Leici nie mogą sprzedawać sprzętu poniżej określonych wytycznych z Niemiec...

A to jest akurat jak najbardziej normalne :smile:

allxages
07-06-2012, 21:47
Tak samo jak najbardziej normalne są pewne restrykcje (ilość sztuk per osoba, możliwość odsprzedaży itd.) w przypadku artykułów kolekcjonerskich. Stąd nie rozumiem całego podniecania się Hermesem i cyrografem. To normalne, niezależnie od dziedziny kolekcjonerskiej.

Jedyne co to D800 może dziwić - tu przyznaję.

jacek_73
07-06-2012, 21:57
...Stąd nie rozumiem całego podniecania się Hermesem i cyrografem. To normalne, niezależnie od dziedziny kolekcjonerskiej...

Podnieta to za mocne słowo. Powiedzmy że wszystkie wersje kolekcjonerskie, limited edition itp. straciły na znaczeniu w przeciągu ostatnich lat.

Ten hermes to dla kogo w końcu jest i ile sztuk tego wypuścili?

Tornvald
07-06-2012, 22:07
Hermes jest dla bogaczy:P Sa dwie wersje aparat z 1 obiektywem za 90 tys zl i zestaw z 3ema obiektywami za 180tys. A no i torba (to akurat ladna czesc zestawu :) ) Pisza na leica store ,ze 100 sztuk ale nie wiem dokladnie, czy chodzi o zestaw z 3ema obiektywami.

A wracajac do tematu zapisu to musze przyznac,ze w pierwszym momencie stwierdzilem,ze to glupota jednak po przemysleniu stwierdzam,ze Leica to mistrzostwo jednak. Przeciez to genialne i daromowe zagranie marketingowe.

allxages
07-06-2012, 22:08
Podnieta to za mocne słowo.

Czytając o szczaniu na Hermesa, mam wrażenie że podnieta to słowo całkiem na miejscu.

Powiedzmy że wszystkie wersje kolekcjonerskie, limited edition itp. straciły na znaczeniu w przeciągu ostatnich lat.

Możesz rozwinąć? Bo albo nie złapałem do czego się od nosisz, albo po prostu nie rozumiem :)

Ten hermes to dla kogo w końcu jest i ile sztuk tego wypuścili?

Myślę, że dla kolekcjonerów. Tak więc pisanie o jego walorach cenowych na forum fotograficznym to trochę ogólnie offtopic, bo nie sądze aby targetem tego sprzętu byli fotografowie.

Bahrd
07-06-2012, 22:26
Stąd nie rozumiem całego podniecania się Hermesem i cyrografem. To normalne, niezależnie od dziedziny kolekcjonerskiej.

Podnieta to za mocne słowo.
Zdecydowanie za mocne - zwyczajne zdziwienie wystarczy.
Limitowanie (reglamentacja się kiedyś mówiło) sprzedaży monet, czy znaczków, to też mi socjalizmem (czyli każdemu wg potrzeb) pachnie.

Rozumiem, że Marcin Kydryński (www.6x7art.com/Artysci/Kydrynski/) nie jest dla Lejki kimś znaczącym, ale czy nie ograniczają w ten sposób rynku od góry (nie wyobrażam sobie, żeby jakikolwiek król, książę, diuk, markiz, czy hrabia zgodził się na taką utratę suwerenności)? ;)

PS
"Only 300 pieces will be produced worldwide. "

mario
07-06-2012, 22:35
Czy mogę prosić kolegów bywających na wystawach w Leica Store częściej (albo dłużej z racji wystawiania a nie ogladania) niż ja o wyjasnienie, czy zdjęcia publikowane na fejsbukowym profilu sklepu są wykonywane aparatem Leica?
O to np.: https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/542057_383502758363644_1139471932_n.jpg

No popatrz , to przypadek ze zdjecie z moja osoba wstawiles?
A robione bylo jakas malpka leikowska

Nie widzialem dokladnie

dinderi
07-06-2012, 22:40
No popatrz , to przypadek ze zdjecie z moja osoba wstawiles?Oczywiście ;)

Mnie to trochę dziwi, że na fejsbuka sklep Lejki wrzuca zdjęcia takiej jakości. To "Twoje" jeszcze nie jest najgorsze, ale jest tam bardzo dużo zdjęć, bardzo słabych technicznie (merytorykę zostawiam). Biorąc pod uwagę sposób budowania marki firmy, to prezentowanie tak słabych technicznie zdjęć, na oficjalnym profilu jest chyba nieporozumieniem.

Sergiusz
07-06-2012, 22:50
Co mnie pamięć nie myli wypuścili tego 100szt. Ten cyrograf jest ważny. Pamiętam jak pojawił się kiedyś nowy model jakiegoś samochodu i konkurencja zmieściła w prasie ogłoszenie, że sprzedam nowy model taki to a taki za pół ceny. To pewnie dlatego.

jacek_73
07-06-2012, 23:55
...
Możesz rozwinąć? Bo albo nie złapałem do czego się od nosisz, albo po prostu nie rozumiem :)...

Popatrz! A wydawało mi się to takie oczywiste :-) Aby wejść w posiadanie jakiejkolwiek rzeczy z serii limited edition trzeba było być członkiem "czegoś" (fan clubu, stowarzyszenia, etc. etc.) i tylko dla 'nielicznych wybrańców' były szykowane różne gadżety z okazji efemerydy. A teraz?

Dla mnie osobiście era limited edition skończyła się w 1991 roku wraz z wejściem do ogólnej sprzedaży albumu "Entreat", i chociaż z Leicą ma to niewiele wspólnego to sens pozostał ten sam.

Sergiusz
08-06-2012, 00:10
Słuchasz Cure? Na płycie EL **** na singlu stało limited edition miljion. I to takie tam limited. Prawdziwa gratka to jest jak jest jedno i najlepiej jak jest coś w tym jednym zrypane. Wtedy jest to rarytas. Obserwuję pewne rynki kolekcjonerskie i analog Kazika „Spalam się” poszedł na aukcji za ponad 1200zł. Nie sądzę aby kolekcjonerskie Leica po 20 latach zyskały 20 razy większą wartość.

Bahrd
08-06-2012, 00:25
Nie sądzę aby kolekcjonerskie Leica po 20 latach zyskały 20 razy większą wartość.
Pół biedy elektronika, ale czy za 20 lat do któregokolwiek z naszych cyfraków znajdzie się pasujące baterie?

Tornvald
08-06-2012, 00:27
Pół biedy elektronika, ale czy za 20 lat do któregokolwiek z naszych cyfraków znajdzie się pasujące baterie?

A ta Leica 0 co poszla za jakies miliony to będzie robila fotki? Pasuja do niej w ogóle obecne filmy?;P

Sergiusz
08-06-2012, 00:32
A ta Leica 0 co poszla za jakies miliony to będzie robila fotki? Pasuja do niej w ogóle obecne filmy?;P

Nie pasują. Wtedy były inne kasety, w które nawijało się po ciemku film kinematograficzny.

allxages
08-06-2012, 00:35
Popatrz! A wydawało mi się to takie oczywiste :-) Aby wejść w posiadanie jakiejkolwiek rzeczy z serii limited edition trzeba było być członkiem "czegoś" (fan clubu, stowarzyszenia, etc. etc.) i tylko dla 'nielicznych wybrańców' były szykowane różne gadżety z okazji efemerydy. A teraz?

Gadanie. Bardzo często jest to też na zasadzie losowości albo na zasadzie kto pierwszy ten lepszy. Mam kilka płyt winylowych, które mają swoją przebitkę typu właśnie x20 krotności i limitowane są np. do 25 sztuk. Nie trzeba było być w klubie, żeby dostać.

Dla mnie osobiście era limited edition skończyła się w 1991 roku wraz z wejściem do ogólnej sprzedaży albumu "Entreat", i chociaż z Leicą ma to niewiele wspólnego to sens pozostał ten sam.

Bo patrzysz na pryzmat limitowanych edycji tylko w interesującym Ciebie polu. Zaczerpnij tematu to zobaczysz, że i przed 91 takie rzeczy były...

Sergiusz
08-06-2012, 00:48
Mój znajomy próbował sprzedać Leica, którą Melchior Wańkowicz fotografował pod Monte Cassino, miał to udokumentowane i oferowana cena była na tyle niewielka, że z tego co wiem nie sprzedał.

Bahrd
10-06-2012, 02:58
Kilka uwag o M9M (m.in. porównanie z Kodakiem T-Max): http://chromasoft.blogspot.com/2012/05/leica-m-monochroms-spectral-sensitivity.html

Natasha
24-06-2012, 17:08
Dzień dobry.
Jestem ogromnie ciekawa kultury pracy ww. aparatu, a dokładniej głośności otwieranej migawki. Czy któryś/-aś z kolegów bądź koleżanek ma porównanie z 5Dmk3 w trybie cichym? Bardzo proszę :-)

allxages
24-06-2012, 19:28
Jaki tam tryb cichy. M9 jest głośne.

filharmoniusz
24-06-2012, 19:41
No właśnie, dwa dni temu miałem okazję wykonać kilka zdjęć tym aparatem w sklepie. Dźwięki wydaje całkiem głośne, może nie takie jak lustro, ale myślałem, że będzie bardziej dyskretny. Oczywiście nadal jest to raczej dyskretna praca, kultura działania, o którą pytałaś. Zainteresował mnie jeszcze jeden taki dźwięk po wykonaniu zdjęcia, coś podobnego jak automatyczny przesuw filmu w analogowych aparatach, trwa niecałą sekundę. Co to jest? To imitacja dźwieku przesuwania filmu przez winder? czy może dźwiek naciągania migawki po wyzwoleniu jej?

PS. Moja dziewczyna stwieredziła, że strasznie archaiczny LCD, jak na aparat za 2400zl (nie doczytała sobie jednego zera) :)

allxages
24-06-2012, 19:44
To jest dźwiek naciągania migawki - chyba :)
Możan co prawda ustawić tryb cichy na zasadzie, że to naciąganie jest w momencie jak zwolnimy przycisku spustu, ale nie zmienia to faktu, że go głosności M6 to daleko. No ale tam była płócienna migawka..

jellyeater
26-06-2012, 13:17
PS. Moja dziewczyna stwieredziła, że strasznie archaiczny LCD, jak na aparat za 2400zl (nie doczytała sobie jednego zera)
Nieźle go wyceniła. :)

Bahrd
26-06-2012, 15:27
PS. Moja dziewczyna stwieredziła, że strasznie archaiczny LCD, jak na aparat za 2400zl (nie doczytała sobie jednego zera) :)

Nieźle go wyceniła. :)
O mało co nie kupiłem w ten sposób korby XTR - też "widziałem" 198zł, a że płacić chciałem kartą, to pewnie za szybko bym się nie zorientował... :lol: