Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5D I vs 7D.

CyrJak
14-09-2011, 18:54
Cześć,
Godziny szukania w googlach, nic takiego nie znalazłem. Chciałbym, by użytkownicy którzy spotkali się ZARÓWNO z 5D( Wersja pierwsza) jak i z 7d pomogli mi dokonać wyboru. Sprawę postawiłem przed sobą w sposób następujący ->W najbliższym czasie powinienem uzbierać sporą sumę pieniędzy, jeżeli starczy.. biore 5d2. Jak nie.. no właśnie. Moje 20D jest już dość leciwe i ma migawke na skraju zgonu więc nie mam pojęcia ile jeszcze pociągnie, a nie chce się narażać na koszty w postaci czasowego braku aparatu.
Proszę was, abyście pomogli mi wybrać body. Zdaję sobie sprawę, że 7d ma te 8 klatek na sekunde, a 5d ma jeszcze mniej jak moja dwudziestka.. Nie jest to parametr na którym szczególnie mi zależy, choć nie ukrywam że jest to wartość przydatna. Najbardziej w śiódemkowej specyfikacji boli mnie ta kolosalna liczba mpx, jakoś nie jestem do tego przekonany.... chociaż z drugiej strony, ma te swoje sRAW i mRAW... Sam już nie wiem. Możliwe że ktoś z forumowiczów, a na pewno są takie osoby, miał w rękach obydwie puszki. Zdaje sobie sprawę, że mają naprawde różne przeznaczenie.. ale bardziej chodzi mi o pojedynek na płaszczyźnie jakości obrazu. Nie ukrywam również że możliwość zrobienia z aparatu vDSLR jest również ciekawa.

naras
14-09-2011, 19:05
Porównujesz dwie ZUPEŁNIE INNE puszki, napisz do czego jest Ci potrzebny aparat, bo jeśli sport, coś szybkiego itd to wybór jest jasny - 7d, a jeżeli śluby, czy portrety to oczywiście 5d. Innymi słowy mówiąc, skonkretyzuj :)

Jeżeli chodzi o jakość obrazu to FF bije na głowę cropa, więc nie wiem nad czym się zastanawiać stawiając jakość jako główny wyznacznik :)

CyrJak
14-09-2011, 19:14
Zdaję sobię z tego sprawę. Fotografuje zasadniczo architekturę, okazyjnie repo(Zarobkowe( imprezy czy inne biadolenia, ale do tego wystarczy kompakt...), hobbystycznie koncerty/sport). W fotografii architektury często jest to urban-exploring - ruiny, ciemno, chociaż to nie problem bo niemal zawsze mam ze sobą kompana - velbona 800r.
Patrząc na dwie puszki, jakimi są 5d i 7d.. zastanawiam się tak.. za 5D, i jego FF przemawia jakość.. choć siódemka ma te możliwości vDSLR i ogromne iso( które podobno używalne jest i na 6400) :)

Bolek02
14-09-2011, 19:31
Jak do repo, sportu i architektury, to wybór jest prosty - 7D :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Jeżeli chodzi o jakość obrazu to FF bije na głowę cropa, więc nie wiem nad czym się zastanawiać stawiając jakość jako główny wyznacznik :)

Jeśli stara 5D bije na głowę 7D w wyżej wymienionych kategoriach to szacun :confused:

CyrJak
14-09-2011, 19:47

Jeśli stara 5D bije na głowę 7D w wyżej wymienionych kategoriach to szacun :confused:
Nie sugeruj się prosze kategoriami fotografii, naprawdę te 8fps 7d traktował bym bardziej jako ciekawostke.

michael_key
14-09-2011, 19:57
Zdaje sobie sprawę, że mają naprawde różne przeznaczenie.. ale bardziej chodzi mi o pojedynek na płaszczyźnie jakości obrazu.
Sampli jest od cholery i ciut ciut w sieci.
Sam sobie odpowiedziałeś co jest dla Ciebie priorytetem. Nie wiem nad czym się tu zastanawiasz.

naras
14-09-2011, 20:10

Czytanie ze zrozumieniem się kłania... W jakości zdjęć porównując 5d i 7d bezkonkurencyjnie wygrywa 5d, chyba nie ma żadnych wątpliwości ?

E.3
14-09-2011, 20:40
Byś się zdziwił... :P

Czytanie ze zrozumieniem się kłania... W jakości zdjęć porównując 5d i 7d bezkonkurencyjnie wygrywa 5d, chyba nie ma żadnych wątpliwości ?
Kolega ma racje, jednak wydaje mi się, że nie tylko obrazek Ci się przyda.. Bez doświadczenia z piątką - będzie ciężko ci przewidzieć jej działanie. Puki co 5d I i II sprawiają, że fotografujący musi się "nauczyć" wszelkich niedoskonałości tych aparatów - może mk III coś zmieni :roll:
Na początku łatwiej Ci będzie z 7d - a i obrazek z niego nie jest taki zły ;)

CyrJak
14-09-2011, 21:15
Byś się zdziwił... :P

Kolega ma racje, jednak wydaje mi się, że nie tylko obrazek Ci się przyda.. Bez doświadczenia z piątką - będzie ciężko ci przewidzieć jej działanie. Puki co 5d I i II sprawiają, że fotografujący musi się "nauczyć" wszelkich niedoskonałości tych aparatów - może mk III coś zmieni :roll:
Na początku łatwiej Ci będzie z 7d - a i obrazek z niego nie jest taki zły ;)
Wydaje mi się że zrozumiałeś mojego posta, jakbym kupował pierwsze lustro :-)
Powiem szczerze, że szkoda pieniędzy na tzw. Faze przejściową :) Stąd postawione jasno pytanie, warto zostać na gruncie APS-C i pójść krok w przód technologii i wybrać C7D, czy jednak postawić na FF i wybrać 5D będące jedynie troszku młodsze od mojej 20stki.

E.3
14-09-2011, 22:38
kupując 5d będziesz miał to co w 20stce tylko, ze w pełnej klatce...
kupując 7d będziesz miał jak dotąd najnowszą technologie, super af, bardzo przyzwoity obrazek + video... do wspomnianych celów będzie się super sprawdzał

Jednak wybór należy do Ciebie ;)

MacGyver
14-09-2011, 22:49
Cześć,
Godziny szukania w googlach, nic takiego nie znalazłem.
Hmm, zastanawiające :???: Minuta szukania w googlach:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=54217
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=76835
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=64111
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=74749