Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Laby, załamałem się...

mirhon
06-01-2006, 11:55
Zaczne od tego że drukuję w domu termosublimacja 10x15 na profilowanej drukarce Canon Selphy CP400 i jestem zadowolony.
Chciałem znalezc jakis sensowny lab na Śląsku lub przez internet i wyszukałem labolatoria fuji (słyszałem że ich naświetlarki są ponoć the best).
Na ich stronach nawet dają profil (super)!
http://www.digi-foto.com.pl/showpage.php?id=13 ale po telefonie i rozmowie z laborantem zapał mi prysnął.
Okazuje sie (tak mi mówił laborant) że producencji (Fuji,Agfa itp) tak często zmieniają materiały i chemie że praktycznie nie ma profili a ten z ich strony to jest do papieru którego mają tylko resztki bo fuji aktualnie zmienia papiery...
Na moje pytanie czy mogę się spodziewać profilu pod aktualny papier facio powiedział że nie i radzi mi kalibrować na oko na podstawie fotki kalibracyjnej do ściągnięcia ze stron fuji (kalibracja na oko na krzywych :-) )...Po dłuższej rozmowie z panem który przekonywał mnie że sprzętowa kalibracja monitora jest o kant **** bo lab i tak ma inną technologię wyświetlania kolorów i że nie można w żaden sposób dopasować kolorów i że on to robi na oko - ręce mi opadły...
Kurna czy istnieje w polsce jakiś lab, który robi przez internet i daje profil pod papier i maszynę na którym robią? I który usłucha żądań klienta pt "fotki bez obróbki"?

mirhon
06-01-2006, 11:56
Zapomniałem dodać że Lab jest mi potrzebny do większego formatu.

SAM
06-01-2006, 15:48
A ProfiLab w Warszawie (korzystam z tego na Dzikiej), myślę że problemem nie będzie wysyłka CD-romów f-mą kurierską i tą samą drogą odbiór pracy.

Theoo
06-01-2006, 16:03
Dzika is the best!!! najpierw Laser foto na podgląd a potem dużaaaaa odbitka. Róznicy praktycznie nie było. Trochę to tylko kosztowne ale opłaca się.

srad
06-01-2006, 18:47
Zapomniałem dodać że Lab jest mi potrzebny do większego formatu.

to kup se drukare atramentowa i po problemie

PALOMBO
06-01-2006, 19:14
to kup se drukare atramentowa i po problemie
TY CHYBA NIE CZYTASZ TEGO CO CYTUJESZ !!!!

Kup se drukarke wielkoformatową na wlasny użytek , chyba cie pogieło
pozdro

AquaFoto
06-01-2006, 19:21
Witajcie!
Osobiscie robilem foty 30x45 i 30x95 w www.foto.pl po kotakcie podeslano mi profil labu. Fotki byly bez rzdnych zastrzezen. Moze sprobuj, mnie skusila cena a jakosc okazala sie OK.
Pozdrawiam

piast9
06-01-2006, 21:10
Zaczne od tego że drukuję w domu termosublimacja 10x15 na profilowanej drukarce Canon Selphy CP400 i jestem zadowolony.
A czy możesz tak O/T rozwinąć temat? Jak te zdjęcia wyglądają?

Cena materiałów eksploatacyjnych już nie powala - da się poniżej 1PLN za odbitkę. Do masówki bez sensu, ale jak na szybko trzeba "polaroida" strzelić to wydaje się być fajne rozwiązanie.

mirhon
06-01-2006, 22:53
A czy możesz tak O/T rozwinąć temat? Jak te zdjęcia wyglądają?

Cena materiałów eksploatacyjnych już nie powala - da się poniżej 1PLN za odbitkę. Do masówki bez sensu, ale jak na szybko trzeba "polaroida" strzelić to wydaje się być fajne rozwiązanie.

Jak wyglądają? Szczerze...IMO lepiej niż np. z labów Fuji. Wiem bo sprawdzałem na ich wzorcach i mam lepiej. Ta drukareczka jest naprawdę bardzo dobra jeśli się ją sprofiluje. Na surowo z drivera kolory są trochę za zimne, ale po kalibracji jest ok. Fotka wzorcowa z labu fuji pokazuje mniej detali...nie wiem może ją zmiękczyli :-) . Jak wydrukowałem ich wzorzec bez żadnej dodadkowej obróbki to mam więcej drobnych detali na zdjęciu. Fotka jest do pobrania tutaj: http://www.digi-foto.com.pl/media/frontier_color57s.jpg

mruczek
07-01-2006, 21:12
Jesteś z Bytomia. Mam nadzieję, że do Sosnowca nie odczuwasz niechęci. Zapraszam się do centrum Sosnowca na ul. Piłsudskiego 14. Z właścicielemmożesz konkretnie pogadac. Na pewno pomoże Ci. Ja tam nie mogę narzekaać na jakość odbitek. Ma szyld Agfy, ale używa matriałów Kodak