Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Laby, załamałem się...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie Laby, załamałem się...

Zaczne od tego że drukuję w domu termosublimacja 10x15 na profilowanej drukarce Canon Selphy CP400 i jestem zadowolony.
    Chciałem znalezc jakis sensowny lab na Śląsku lub przez internet i wyszukałem labolatoria fuji (słyszałem że ich naświetlarki są ponoć the best).
    Na ich stronach nawet dają profil (super)!
    http://www.digi-foto.com.pl/showpage.php?id=13 ale po telefonie i rozmowie z laborantem zapał mi prysnął.
    Okazuje sie (tak mi mówił laborant) że producencji (Fuji,Agfa itp) tak często zmieniają materiały i chemie że praktycznie nie ma profili a ten z ich strony to jest do papieru którego mają tylko resztki bo fuji aktualnie zmienia papiery...
    Na moje pytanie czy mogę się spodziewać profilu pod aktualny papier facio powiedział że nie i radzi mi kalibrować na oko na podstawie fotki kalibracyjnej do ściągnięcia ze stron fuji (kalibracja na oko na krzywych :-) )...Po dłuższej rozmowie z panem który przekonywał mnie że sprzętowa kalibracja monitora jest o kant **** bo lab i tak ma inną technologię wyświetlania kolorów i że nie można w żaden sposób dopasować kolorów i że on to robi na oko - ręce mi opadły...
    Kurna czy istnieje w polsce jakiś lab, który robi przez internet i daje profil pod papier i maszynę na którym robią? I który usłucha żądań klienta pt "fotki bez obróbki"?
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Zapomniałem dodać że Lab jest mi potrzebny do większego formatu.

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

A ProfiLab w Warszawie (korzystam z tego na Dzikiej), myślę że problemem nie będzie wysyłka CD-romów f-mą kurierską i tą samą drogą odbiór pracy.
    Ostatnio edytowane przez SAM ; 06-01-2006 o 15:54

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzika is the best!!! najpierw Laser foto na podgląd a potem dużaaaaa odbitka. Róznicy praktycznie nie było. Trochę to tylko kosztowne ale opłaca się.

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Zapomniałem dodać że Lab jest mi potrzebny do większego formatu.
    to kup se drukare atramentowa i po problemie
    Canon D60 // Tamron 17-35 2,8-4 // Canon 100mm 2,8 usm macro // Canon 300mm 4L IS // Canon 50mm 1,8 // Canon 550EX // Canon IP5000

Bywalec Awatar PALOMBO
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez srad
    to kup se drukare atramentowa i po problemie
    TY CHYBA NIE CZYTASZ TEGO CO CYTUJESZ !!!!

Kup se drukarke wielkoformatową na wlasny użytek , chyba cie pogieło
    pozdro
    20D , latarka i jakieś szkło

Domyślnie Profile labu

Witajcie!
    Osobiscie robilem foty 30x45 i 30x95 w www.foto.pl po kotakcie podeslano mi profil labu. Fotki byly bez rzdnych zastrzezen. Moze sprobuj, mnie skusila cena a jakosc okazala sie OK.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    Zaczne od tego że drukuję w domu termosublimacja 10x15 na profilowanej drukarce Canon Selphy CP400 i jestem zadowolony.
    A czy możesz tak O/T rozwinąć temat? Jak te zdjęcia wyglądają?

Cena materiałów eksploatacyjnych już nie powala - da się poniżej 1PLN za odbitkę. Do masówki bez sensu, ale jak na szybko trzeba "polaroida" strzelić to wydaje się być fajne rozwiązanie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    A czy możesz tak O/T rozwinąć temat? Jak te zdjęcia wyglądają?

Cena materiałów eksploatacyjnych już nie powala - da się poniżej 1PLN za odbitkę. Do masówki bez sensu, ale jak na szybko trzeba "polaroida" strzelić to wydaje się być fajne rozwiązanie.
    Jak wyglądają? Szczerze...IMO lepiej niż np. z labów Fuji. Wiem bo sprawdzałem na ich wzorcach i mam lepiej. Ta drukareczka jest naprawdę bardzo dobra jeśli się ją sprofiluje. Na surowo z drivera kolory są trochę za zimne, ale po kalibracji jest ok. Fotka wzorcowa z labu fuji pokazuje mniej detali...nie wiem może ją zmiękczyli :-) . Jak wydrukowałem ich wzorzec bez żadnej dodadkowej obróbki to mam więcej drobnych detali na zdjęciu. Fotka jest do pobrania tutaj: http://www.digi-foto.com.pl/media/frontier_color57s.jpg

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

Jesteś z Bytomia. Mam nadzieję, że do Sosnowca nie odczuwasz niechęci. Zapraszam się do centrum Sosnowca na ul. Piłsudskiego 14. Z właścicielemmożesz konkretnie pogadac. Na pewno pomoże Ci. Ja tam nie mogę narzekaać na jakość odbitek. Ma szyld Agfy, ale używa matriałów Kodak

Uprawnienia umieszczania postów