Zobacz pełną wersję : EF 70-200/4 L - filtr UV i osłona przeciwsłoneczna
Witam wszystkich forumowiczów.
Interesuje się Canonem 70-200 mm f/4 USM. I mam pytanie, a dokładnie 2 pytania.
1. Czy po przykręceniu filtru UV do tego obiektywu do się założyć tulipan na niego? (Pytam się o to dlatego że już od dawna interesował mnie ten obiektyw, a dzisiaj miałem pierwszy raz w życiu L-ke w moich rękach. I to właśnie tą którą się interesuje. A z podjary nie zauważyłem czy miał filtr na sobie. Ale to było uczucie nigdy tego nie zapomnę. Wiecie jak to jest:-D ).
2.Jeśli tak to jaki filtr UV polecanie? W jakiejś przystępnej cenie do 70 zł.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
z tego co pamiętam to do tego szkła dedykowaną osłona nie jest tulipan, a co do filtrów to wielopowłokowe marumi i hoya (70zł wystarczy nawet na slim:-D )
Dzięki za uwagę co do tulipana mój błąd, pomyłka. A za odpowiedzi na pytanie dziękuje.
Witam wszystkich forumowiczów.
Interesuje się Canonem 70-200 mm f/4 USM. I mam pytanie, a dokładnie 2 pytania.
1. Czy po przykręceniu filtru UV do tego obiektywu do się założyć tulipan na niego? (Pytam się o to dlatego że już od dawna interesował mnie ten obiektyw, a dzisiaj miałem pierwszy raz w życiu L-ke w moich rękach. I to właśnie tą którą się interesuje. A z podjary nie zauważyłem czy miał filtr na sobie. Ale to było uczucie nigdy tego nie zapomnę. Wiecie jak to jest:-D ).
2.Jeśli tak to jaki filtr UV polecanie? W jakiejś przystępnej cenie do 70 zł.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
hehe... ja wczoraj miałem tą e-Lkę w ręku, tylko wersję z IS... masakra. kurde no... cena jednak mnie trochę hamuje... zwłaszcza, że 70-300 IS też robi naprawdę miłe obrazy, ma większą ogniskową, a cenę dwa razy niższą... kurde no... ale el pracowała bosko. dosłownie.
Osłonę można założyć, ale po co Ci filtr UV? W Alpy jedziesz?
Jeżeli ktoś wydaje nie małą kasę to woli dmuchać "na zimne". Ja też mam na eli filterek, a w alpach nigdy nie byłem ;)
MacGyver
13-09-2011, 11:19
:arrow: http://www.canon-board.pl/announcement.php?f=11&a=29 :arrow: pkt 3, 4 i 5
A UV-ki używa się jako filtra ochronnego. W przypadku tego szkiełka, które ma bardzo głęboką osłonę przeciwsłoneczną, ta dodatkowa ochrona nie jest aż tak ważna, ale zdarzają się sytuacje zdjęciowe (plaża w wietrzny dzień, pustynia, sporty motorowe) gdy zdecydowanie lepiej mieć coś przed soczewką.
Oczywiście, zamiast filtra UV można użyć tzw. "zerówki" czyli filtra typu "protector".
A UV-ki używa się jako filtra ochronnego. W przypadku tego szkiełka, które ma bardzo głęboką osłonę przeciwsłoneczną, ta dodatkowa ochrona nie jest aż tak ważna, ale zdarzają się sytuacje zdjęciowe (plaża w wietrzny dzień, pustynia, sporty motorowe) gdy zdecydowanie lepiej mieć coś przed soczewką.
I oto mi właśnie chodzi. Wole zabezpieczyć swój obiektyw. Polecacie jakiś tani PROTECTOR albo coś co ochroni obiektyw? MAX. 70 zł.
ale protector z tego co pamiętam będzie droższy - Hoya HMC wystarczy(to jest wersja slim, ale to nie ma znaczenia przy tych ogniskowych).
btw poczytaj sobie o tym szkle na forum żeby nie było rozczarowań potem...
Masz już tę elkę, czy dopiero planujesz?
btw poczytaj sobie o tym szkle na forum żeby nie było rozczarowań potem...
Oczywiście warto dowiedzieć się, że nawet to szkło bywa problematyczne. A własciwie niektóre egzemplarze tego szkła. Krisnrj miał z nim problemy i zapewne to właśnie sygnalizuje, powyższym (wytłuszczenie specjalnie dla kolegi Viteza).:twisted:
Na szczęście, jak prześledzić wpisy na temat 70-200f4L z kilku ostatnich lat, te problematyczne egzemplarze, to tylko ułamek promila z liczby codziennie używanych przez polskich fotografów.
Ja natomiast mogę z czystym sumieniem polecić to szkło, brak stabilizacji mi osobiście nie przeszkadza. Używam w dodatku z 550d, czyli z body, które posiada również autor tematu. Współpraca wg. mojej oceny jest świetna i jak dotąd nie miałem z tym szkłem żadnych problemów. Uważam również, że jest warte swojej ceny, a można je już dostać nowe za 1600-1700zł - Mogę udokumentować paragonem ;)
Dzięki fafinek za dobre słowo. Dobra myślę że temat można zamknąć.
marcinradom
19-03-2012, 13:42
Oczywiście warto dowiedzieć się, że nawet to szkło bywa problematyczne. A własciwie niektóre egzemplarze tego szkła. Krisnrj miał z nim problemy
Możesz coś bliżej o tych problemach napisać?
Pozdrawiam
Możesz coś bliżej o tych problemach napisać?
Pozdrawiam
Było nieostre i wymagało wymiany.
Dzięki fafinek za dobre słowo. Dobra myślę że temat można zamknąć.
Życzę radości z używania elki 70-200, ale w sprawie filtrów to jeszcze przemyśl sprawę (przeczytaj parę wątków o filtrach).
Ja, gdy kupiłem swoją elkę 70-200/4 IS to od razu, oczywiście delikatnie, założyłem filtr - taki jaki miałem o rozmiarze 67 (po prostu znalazłem coś w szufladzie). Niestety był to stary filtr HAMA. Dłuższy czas dziwiłem się gdzie jest ta wspaniała ostrość tego obiektywu, aż... zdjąłem filtr !
Okazało się, że filtrem, który nie degraduje jakości jest B+W MRC za prawie 400 zł :cry:
Wszystkich oczywiście nie sprawdzałem, i pewnie da się dobrać coś pośredniego za rozsądniejsze pieniądze, ale od tego czasu zakładam filtry gdy potrzebuję FILTRÓW :-P
pozdrawiam