Zobacz pełną wersję : 300D czy 350D
No własnie. Czy 300D czy 350D. Czy oprócz szaleństwa "wielkości" matrycy oraz wielkości samego body są jakieś istotne róznice??? Bo co do wielkości matrycy to i tak chyba nik nie trzepie większych odbitek na codzień niż 18x24, ani nie trzyma wielkich plików na płytach? Możecie kilka słów na ten temat szepnąć :-)
Il fuoco
05-01-2006, 17:21
użyj opcji szukaj... myślisz że dlaczego nikt Ci nie odpowiada...
ukasbadu
05-01-2006, 17:27
Wielkie pliki to chyba jednak ludzie trzymają na tych płytach (zdjęcia w RAW-ach). Odpowiedź jest prosta: jeżeli wystarczy Ci 300D to kup 300D a resztę zostaw chociażby na szkła albo filtry czy inne dodatki. Mi 300D wystarcza w zupełności.
Przesiadam się właśnie z KM5D na Canona bo trochę więcej opcji. Pociągnę trochę dalej REBEL/KISS/ czy europejska 300D?
TommyTheCat
05-01-2006, 17:55
mysle ze nikt nie odpowiada bo calkowicie nie ten dzial :)
poza tym z tego co widze zadajesz pytania nie probujac poznac wogole roznic miedzy sprzetem o ktory pytasz, vide pytanie powyzej, przeciez ty pytasz: "mam sobie kupic 300D w kolorze czarnym czy srebrnym ?"
Czy oprócz szaleństwa "wielkości" matrycy oraz wielkości samego body są jakieś istotne róznice???
Dziś nie kupiłbym już Canona bez ETTL-II.
D!G!C II to komfort pracy: szybki podgląd, aparat szybciej reaguje na twoje komendy.
No i powiedzmy to otwarcie: mniejsze szumy. ISO 800 => bez kłopotu, bez nalotu ;)
Robson01
05-01-2006, 20:14
bierz w ciemno 5D
No to już zupełnie nie na temat.
300D czy 350D. Czy oprócz szaleństwa "wielkości" matrycy oraz wielkości samego body są jakieś istotne róznice???
Dziś nie kupiłbym już Canona bez ETTL-II.
D!G!C II to komfort pracy: szybki podgląd, aparat szybciej reaguje na twoje komendy.
No i powiedzmy to otwarcie: mniejsze szumy. ISO 800 => bez kłopotu, bez nalotu ;)
Na korzyść 350D dołożyłbym do tego pełną kontrolę nad autofokusem i pomiarem światła oraz funkcje CF, w tym przede wszystkim sterowanie lampami błyskowymi (II kurtyna, korekcja ekspozycji dla błysku).
Część z tego wprawdzie załatwia hack Firmware do 300D, ale niestety hack nie da wyboru sposobu pomiaru światła, sprawnego servo AF oraz niektórych CF (w tym błysku na II kurtynę) .
Z kolei na korzyść 300D przemawia sposób sterowania aparatem, gdzie ISO, WB, a po zhackowaniu również tryb AF wybieramy wciskając odpowiedni przycisk i kręcąc tylko pokrętłem przy spuście migawki; natomiast w 350D wspomniane przyciski wraz z wyborem sposobu pomiaru światła stanowią tylko skrót do menu i dodatkowo wybór należy potwierdzać przyciskiem SET.
To ja Ci powiem czego mi w 300D brakuje. Bardzo - ETTL II, średnio - szybkości, słabo - niezależności trybu pomiaru światła od programu. Za to 300D z crakiem jest słodki w obsłudze, ładnie leży w ręce i chętnie bym go zostawił do zdjęć bez flesza (ale kasa gniecie!), a może... (?)
mialem 300 mam 350 i moge ci powiedziec tylko tyle ze roznica jest spora na korzysc 350
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Mając wasze opinie będzie mi łatwiej podjąć decyzję. Jeszcze kilka testów na zimnie !!!! i coś kupię albo 300 albo 350. Dam wam znać:)
Theoo
bierz 350d, może chcesz mojego 350D bo zbieram się do 5D a tak będe zmobilizowany.... +dodatkowa bateria canona + pilot rc-1.
Witam...
Miałem podobny dylemat.. Z tym że Canonem 300D robiłem trochę (pożyczonym) i właśnie tryb pomiau światła doprowadzał mnie czasem do szewskiej pasji.. Tak więc to bardzo ważny argument za 350D, ETTL-II to duga różnica na plus - nie mam co prawda swojej zewnętrznej lampy ale porównując zdjęcia z 300D z 420 EX i tej samej lampy przypiętej do 350D w tych samych warunkach (jakaś "domowa" impreza) daje lepsze zdjęcia - co do lampy to mam zamiar zakupić 430EX.
Minusem 350 jest to że jest mniejszy - ale nie demonizowałbym tego - używam aparatu amatorsko i chociaż mam go o czerwca to jakoś nie kupiłem sobie gripa bo nie oczuwam takiej potrzeby - a mam 185 cm wzrostu więc i ręce mam duże - może jakbym robił zawodowo to by mi to przeszkazało.
Miałem ten wybór i kupiłem 350D (przy różnicy wtedy około 800 zł) i nie żałuję wyboru.
Pozdrawiam
Artur Starz
ms714033
06-01-2006, 21:45
... nie kupiłem sobie gripa bo nie oczuwam takiej potrzeby - a mam 185 cm wzrostu więc i ręce mam duże ...
Miałeś w rękach z gripem? Nie ma żadnego porównania!!!!!!!!!!! Ja mam 190 i teraz naprawdę "czuję" ten aparat.
Sorry za OT.:mrgreen:
Jeszcze raz ja ;-)
I co ważne - czas startu aparatu - 350D praktycznie od razu startuje po włączeniu, a 300 po około 4s - jak masz małe dzieci to czasem jest o te 4s za wolno ;-)
Pozdrowienia
Artur Starz
I co ważne - czas startu aparatu - 350D praktycznie od razu startuje po włączeniu, a 300 po około 4s - jak masz małe dzieci to czasem jest o te 4s za wolno ;-)
I wtedy zostawiasz go (300D/10D) na always on z autowylaczaniem - sporo szybciej sie budzi (musniecie spustu) niz wlacza.
To byl dla mnie dosc skuteczny sposob jak mialem 10D i ten argument szybkiego czasu startu odpada... szczegolnie gdy ma sie zapasowe akumulatorki :roll: .
Paweł Ubysz
07-01-2006, 13:19
Jeszcze raz ja ;-)
300 nie startuje od razu ale te 4 s to ma sie do rzeczywistości jakos tak nijako.
Ja mogę zrobić zdjęcie około 2 s po włączeniu na firmowym sofcie.