PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 30d opinia

etrusc
18-08-2011, 15:11
Witam

Jestem nowy na forum, a już popełniłem falstart i otrzymałem ostrzeżenie za nieświadome złamanie regulaminu. Trudno.

Mam skromny budżet ale chcę kupić jaką przyzwoitą lustrzankę. Oczywiście jestem amatorem i aparat potrzebny mi będzie do nauki fotografii. Konkretnie będę chciał pstrykać jakieś fotki rodzinne, czasami podczas wypadu w góry jakiś plenerk (ale to później) a najwięcej na razie będę fotografował... akwarium :)
Poczytałem troszkę, troszkę podpytałem i podjąłem decyzję chyba słuszną. Wymyśliłem że kupię sobie Canon 30d pewnie na początek z kitowym obiektywem. Kolega poleca mi docelowo tamrona 17-50 ale to później jak dozbieram funduszu.
Proszę o opinie co do mojej decyzji. Na samo body nie chaiłbym przeznaczyć więcej niż ok 1000zł.
Wydaje mi się, że w tej kwocie to dobry wybór.
Co sądzicie?

Co do nauki fotografii będę zawracał głowę później :) Proszę ewentualnie o poradę do do obiektywu i lampy zewnętrznej.

Mam nadzieję, że tym razem nie naruszyłem regulaminu i nie dostanę kolejnego bana :/

Dzięki za ewentualne opinie i pozdrawiam

etrusc

mirasb
18-08-2011, 15:51
Witaj
Canon 20/30d to w tej chwili najlepszy stosunek cena/jakość.
Jeśli masz okazję kupić z pewnego źródła to bardzo dobry wybór.
Używany w dobrym stanie +/-1000zł.
Pozdrawiam
Mirek

michael_key
18-08-2011, 16:34
Warto (http://www.google.pl/webhp?hl=pl#hl=pl&cp=11&gs_id=15&xhr=t&q=canon+30d+opinie&pf=p&sclient=psy&site=webhp&source=hp&pbx=1&oq=canon+30d+o&aq=0&aqi=g2&aql=&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=63e3cac99ba6f92f&biw=1024&bih=653).

gadget_zary
18-08-2011, 16:44
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=14690
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=75844
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=40488 < a tam jeszcze więcej linków !

Tyle w temacie

Jak masz zamiar pytać też o tamrona to radze - szukaj !

Janusz Body
18-08-2011, 19:02
1. W zasadzie to naruszyłeś regulamin. Konkretnie pkt. 3 "...Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był....". Tak, wiemy, wiemy... Twój problem jest wyjątkowy itp. itd...

2. PRZED napisaniem posta jednak lepiej trochę poczytać. Zwłaszcza ten nieszczęsny regulamin. Poczytanie forum przez parę dni, żeby się zorientować w obyczajach też nie zaszkodzi.

3. Do szukania najlepiej nadaje się "Kolajowa szukajka" : http://maciejko.net/cbsearch/

4. Do fotografii akwarium będziesz potrzebował filtr polaryzacyjny - tylko, proszę, nie zakładaj nowego wątku "jaki filtr kupić" to TEŻ było kilkadziesiąt razy.

etrusc
18-08-2011, 19:52
Witam

Spokojnie Panowie bez emocji. Dziękuję wszystkim za opinie. Nie będę zakładał tematu o obiektywie polaryzacyjnym, wystarczy że ktoś mnie naprowadzi na właściwe tory. Wystarczy samo info. Do dziś nawet nie wiedziałem że takie coś istnieje. Poszukam na forum i znajdę. Generalnie chodziło mi na tę chwilę czy pieniądze wydane na ten sprzęt nie będą wywalone w błoto. Już zorientowałem się, że nie.

mc_iek
18-08-2011, 20:41
Proponuję jeszcze raz przeczytać to, co napisał Janusz Body, bo czuję, że jednak niebawem założysz wątek o "obiektywie polaryzacyjnym"...

etrusc
18-08-2011, 20:46
mc_iek

proponuję na tym co napiszę zakończyć już ot. Mam jednak małą prośbę, nie traktuj mnie jak debila tylko dlatego, że jestem tutaj "świeży"

pozdrawiam

mc_iek
18-08-2011, 21:06
Nikogo nie traktuję jak debila. Zwróciłem tylko uwagę, na zbyt pochopne wyciąganie wniosków.

AMB
18-08-2011, 21:47
do akwarium to by ci się przydało coś jasnego np 50 1,8, a C30D jest ok
Czasami robiłem akwarystyczne fotki i polara nie używałem

Janusz Body
18-08-2011, 22:26
do akwarium to by ci się przydało coś jasnego np 50 1,8, a C30D jest ok
Czasami robiłem akwarystyczne fotki i polara nie używałem

Kurcze znowu w punktach :mrgreen:

1. Czytałem tu już opinię, że do ślubów tylko jasne stałki. Potem było, że do krajobrazów też tylko jasne stałki. Teraz, ze do akwarium.... Well, dobrze, sehr gut.... tylko to wszystko guzik prawda. Wszystko dokładnie. Tj. śluby, krajobrazy i akwaria MOŻNA fotografować ciemnymi jak noc obiektywami. Oczywiście łatwiej ale też drożej "jasnymi stałkami"

2. Polar jest potrzebny do wyeliminowania odblasków od szyby w akwarium. Zakładam, że kolega nie będzie wrzucał aparatu do środka bo wówczas to raczej obudowa podwodna by się przydała.

3. Oczywiście potrzebne jest światło. Nawet dużo. Na metrowej długości akwarium kolega używał aż pięciu EX 580. Tylko czy od tego powinien zacząć ktoś kto kupuje własnie aparat za 1000 zł?

4. Koledze etrusc szczerze radzę kupić polara - nie musi być z najwyższej półki, nawet ten tani spełni swoje zadanie.

yarson
18-08-2011, 23:17
kup Pan jakąś hybrydę, fuji np. 6500 lub 9500/9600...

m_o_b_y
18-08-2011, 23:19
Witam

Jestem nowy na forum, a już popełniłem falstart i otrzymałem ostrzeżenie za nieświadome złamanie regulaminu. Trudno.

To doświadczenie pozwoliło Ci poczuć wyrafinowany smak naszego forum.
Wpadłeś od razu na głęboką wodę i o mało nie zatonąłeś, ale jednak dałeś radę.
Tak trzymaj ! :-D

Mam skromny budżet ale chcę kupić jaką przyzwoitą lustrzankę. Oczywiście jestem amatorem i aparat potrzebny mi będzie do nauki fotografii. Konkretnie będę chciał pstrykać jakieś fotki rodzinne, czasami podczas wypadu w góry jakiś plenerk (ale to później) a najwięcej na razie będę fotografował... akwarium :)
Poczytałem troszkę, troszkę podpytałem i podjąłem decyzję chyba słuszną. Wymyśliłem że kupię sobie Canon 30d pewnie na początek z kitowym obiektywem. Kolega poleca mi docelowo tamrona 17-50 ale to później jak dozbieram funduszu.
Proszę o opinie co do mojej decyzji. Na samo body nie chaiłbym przeznaczyć więcej niż ok 1000zł.
Wydaje mi się, że w tej kwocie to dobry wybór.
Co sądzicie?

Co do nauki fotografii będę zawracał głowę później :) Proszę ewentualnie o poradę do do obiektywu i lampy zewnętrznej.

30D - to doskonały aparat, jeden z bardzo udanych produktów Canona.
Używałem go przez 2 lata i byłem z niego baaaaardzo zadowolony.
Jeśli uda Ci się kupić egzemplarz w dobrym stanie (a za dysponowaną sumę możesz to zrobić), to z pewnością nie pożałujesz tego wyboru.
Jak już się wykosztujesz na ten aparat, to na początek może Ci jeszcze wystarczy na obiektyw Canon 50 f 1.8, który stanowi mistrzostwo tego, co anglofoni nazywają "value", czyli stosunek jakości do ceny.
Na początek wystarczy.

Mam nadzieję, że tym razem nie naruszyłem regulaminu i nie dostanę kolejnego bana :/

Dzięki za ewentualne opinie i pozdrawiam

etrusc

Życzę Ci pięknych fotek !

AMB
19-08-2011, 08:01
Kurcze znowu w punktach :mrgreen:

1. Czytałem tu już opinię, że do ślubów tylko jasne stałki. Potem było, że do krajobrazów też tylko jasne stałki. Teraz, ze do akwarium.... Well, dobrze, sehr gut.... tylko to wszystko guzik prawda. Wszystko dokładnie. Tj. śluby, krajobrazy i akwaria MOŻNA fotografować ciemnymi jak noc obiektywami. Oczywiście łatwiej ale też drożej "jasnymi stałkami"

2. Polar jest potrzebny do wyeliminowania odblasków od szyby w akwarium. Zakładam, że kolega nie będzie wrzucał aparatu do środka bo wówczas to raczej obudowa podwodna by się przydała.

3. Oczywiście potrzebne jest światło. Nawet dużo. Na metrowej długości akwarium kolega używał aż pięciu EX 580. Tylko czy od tego powinien zacząć ktoś kto kupuje własnie aparat za 1000 zł?

4. Koledze etrusc szczerze radzę kupić polara - nie musi być z najwyższej półki, nawet ten tani spełni swoje zadanie.

Często w akwarium jest ciemno jak w d... a ryby czasami pływają, wiadomo że wszystko można w sprzyjających warunkach fotografować ciemnymi obiektywami ale po co się męczyć jak ta droga stałka kosztuje 400 zł a używki chodzą po 200 i jeszcze do rodzinnej fotografii się przyda.

Leon007
19-08-2011, 08:47
3. Oczywiście potrzebne jest światło. Nawet dużo. Na metrowej długości akwarium kolega używał aż pięciu EX 580. (...)

Janusz, mógłbyś minimalnie rozwinąć ten punkt?
Offtop, ale wg mnie interesujący: jak kolega ustawiał lampy?
Przez boczną ścianę, z góry przez wodę, z góry lub boku przez przednią ścianę? Stosował rónocześnie filtr polaryzacyjny?

Janusz Body
19-08-2011, 08:50
Janusz, mógłbyś minimalnie rozwinąć ten punkt?
Offtop, ale wg mnie interesujący: jak kolega ustawiał lampy?
Przez boczną ścianę, z góry przez wodę, z góry lub boku przez przednią ścianę? Stosował rónocześnie filtr polaryzacyjny?

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8660&page=6

EDIT: Dokładniej tu: http://www.canon-board.info/showpost.php?p=135795&postcount=23

Bangi
19-08-2011, 09:36
wątek o "obiektywie polaryzacyjnym" mógby być całkiem ciekawy - w sumie takiego nie mamy :mrgreen:,
przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać ...
a tak swoją drogą może głupie pytanie, ale czy błyskanie 5 lampami nie wpływa jakoś niekorzystnie na rybki :confused:

Leon007
19-08-2011, 09:48
Ale zamiast kluczowego obrazka widzę gustowny czerwony krzyżyk.
Dyskusja dość stara, czy kolega Duty ma szansę poprawić linkę?

Janusz Body
19-08-2011, 10:22
Jeśli dobrze pamiętam to było tam 5 lamp z góry i z boku za zasłoną z koca, który wisiał w taki sposób że odcinał światło na pokój i na przednią szybę akwarium. Lampy były odpalane ST-E2 z odbiciem od sufitu. Zapewne lampy studyjne byłyby bardziej efektywne.

W domowym akwarium można podobnie tyle, że zamiast "błyskotek" światło stałe i wtedy użycie polara ma sens. Jakąś "kurtynę" pomiędzy aparatem, przednią szybą akwarium i lampami i tak warto wykombinować. Paprochy na przedniej szybie i tak wyjdą ale przynajmniej nie będzie całego pokoju odbitego w szybie akwarium.

Leon007
19-08-2011, 10:49
Dzięki.
Dla zainteresowanych - tu jest ciekawa strona http://strobist.blogspot.com/
Po prawej są rozwijane listy "Archive" - dużo pomysłów.

Pinek
20-08-2011, 09:47
posiadam C30D oraz tamrona 17-50/2.8 tak jak radzi Ci kolega jest to całkiem przyzwoity zestaw, pisałeś tez o lampie ja mam 430ex myślę że jak do nauki to też Ci taka wystarczy.

Janusz Body
01-09-2011, 11:30
Dalsza część dyskusji przeniesiona do pralni. Tu proszę na temat Canona.