Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 40D naciśniecię spustu migawki - ciężko?

skusnierczyk
11-08-2011, 00:41
Mam od 3 dni canona 40d, i niestetty już zdązył mi upaść z wysokości 40-50cm z łóżka
Po upadku
Wydaję mi się*, że nie działa normalnie , tzn po naciśnieciu spustu nie robi zdjęc odrazu ( słychać kliknięcie spustu - nie mówię o lekkim naciśnieciu w celu ustawienia ostrości) tylko trzeba mocniej docisnąc czasem przytrzymać pół sekundy żeby strzelił , Mam np porównanie do 450D którego mam w domu , przy leciutkim dotknięciu spustu , tak że czuć wciśniecie aparat strzela fotkę odrazu

Ktoś ma może pomysł?
Ewentualnie jest ktoś z Wrocławia kto ma czas i 40D , żeby wyskoczyć na piwo , kawe itp ( ja stawiam) i sprawdzić czy mam urojenia czy faktycznie coś*jest nie tak z tym body

jakiś pech mnie prześladuje chyba do lustrzanek , przepraszam za chaotyczne pismo ale jest trochę późno

Altair
11-08-2011, 00:43
Pewnie spadł i się uszkodził :/ Oddał bym do serwisu na darmową ocenę.

skusnierczyk
11-08-2011, 01:32
teoretycznie działa , zdjęcia robi wszystko okej tylko to wkurza , że nie strzela odrazu , trzeba się pomęczyć , wciskać mocniej , nie wydaje mi się żeby tak miałobyć normalnie , chyba ponownie żytnia w ciągu tygodnia kolejny aparat

hiho2
11-08-2011, 09:44
Nie jestem niestety z Wrocławia, ale mój 40D strzela szybko; może spróbuj najpierw reset aparatu i wyciągnięcie baterii.

janmar
11-08-2011, 09:47
Jw.To znaczy skorzystaj w menu aparatu z funkcji:"przywróć ustawienia fabryczne".

RHF
11-08-2011, 10:00
Być może jest to mechaniczne uszkodzenie, polegające na "przesunięciu" włącznika względem spustu. Poszukaj jakiegoś serwisu foto w swoim mieście, możliwe że to da się łatwo naprawić. Ewentualnie usłyszysz od technika, że musisz do autoryzowanego serwisu oddać.

gadget_zary
11-08-2011, 12:25
Nie jestem pewien ale chyba EuropaSerwis (czy jakoś tak) we wrocławiu oferowali darmową wycenę naprawy. Ew. możesz sam rozkręcić puszkę (o ile masz trochę umiejętniości manualnych i narzędzi) i zobaczyć czy spust cały (gdzieś jest nawet tutek na CB).

bartorux
11-08-2011, 12:32
Miałem to samo :) Spust się wyklepał, wraz z wymianą matówki i wysyłką dałem około 200 zł :)

skusnierczyk
15-08-2011, 00:53
Wymiana matówki faktycznie 100zł , robiłem to niedawno w 450D

On działa ze strony technicznej , tylko trzeba mocno wcisnać spust ,wtedy strzela , tak jakby własnie uszkodzenie mechaniczne, tym bardziej ,że przed upadkiem działał w 100% dobrze.
Więc raczej reset ustawień nic nie pomoże chociaż nie zaszkodzi go zrobić.
Jak wrócę tylko do domu to sprawdzę

No nic łatwiej mi będzie chyba wysłać kurierem na żytnią niż szukać naprawy we Wrocławiu

Ewentualnie gdyby ktoś faktycznie miał ochotę wyjść na piwo na rynek to mogę podrzucić aparat i rzuci okiem , ale raczej przekonany jestem , że to jakaś*wada, chociaż jak się*zrobi kilka zdjęc to później już wydaje się , działa normalnie za prawie każdym razem

ptr8
15-08-2011, 08:57
http://www.youtube.com/watch?v=CAWGScQeC5g

Można obejrzeć :) próbowanie oczywiście na własne ryzyko :) ale problem jak widać dosyć popularny :)

skusnierczyk
15-08-2011, 12:25
http://www.youtube.com/watch?v=CAWGScQeC5g

Można obejrzeć :) próbowanie oczywiście na własne ryzyko :) ale problem jak widać dosyć popularny :)

Dzięki ale zbyt dużo roboty , za dużo częśći lepiej niech ktoś autoryzowany to zrobi

Czyli po upadku spust się uszkodził
Chyba już wszystko jasne