PDA

Zobacz pełną wersję : EF 85 1.8 - AF "przelatuje"

rafi_szymon
27-07-2011, 15:52
Witam,

dziś odebrałem tytułowy obiektyw przesyłką ze sklepu, podpiąłem do swojego 50D i ... Jeżeli ostrzę w jakiś punkt i robię kilka zdjęć bez przeostrzania na inną odległość, wówczas fotki są ostre i wyraźne. Natomiast gdy robię kilka zdjęć przeostrzająć na bliższą odległość pomiędzy strzałami, wówczas wszystkie foty są znacznie mniej ostre - permenentnie AF nie trafia dokładnie w cel, tak jakby "przelatuje" ciut dalej z powodu np dalszej drogi pomiędzy jednym punktem a drugim.
Dodam iż fotki wykonuję na dworzu w dzień.
Zadzwoniłem do serwisu i powiedzieli mi iż to się często zdarza w nowych obiektywach i oni to zestroją...

Czy zdarzyło Wam się coś takiego ? Czy jechać z tym do serwisu i zaryzykować ich ingerencję w sprzęt ? Czy udać się do sklepu i spróbować ew inne egzemplarze, ew po prostu oddać obiektyw (kupowałem przez internet) ???

bob_
27-07-2011, 16:07
Przeszukaj trochę forum, naprawdę jest 10tki jak nie setki odpowiedzi na twoje pytanie.
Dowiesz się mniej więcej jak ocenić czy obiektyw jest obciążony BF/FF. Jeśli tak - ślij na żytnią, okresie gwarancji kalibrację masz za free.