Zobacz pełną wersję : Problem z AF
Najpierw poglądowe foto:
http://bit.ly/ppU2Xo
Chodzi o to, że sporo zdjęć mam z takim "nietrafionym" focusem.
Oczywiście celuję w główny obiekt, wszystko pięknie, a aparat wybiera
sobie coś "bardziej kontrastowego" i wychodzi jak na załączonym obrazku.
Czy nie da się jakoś "na sztywno" ustawić w aparacie żeby fokusował
na centralny punkt? Aparat do 60d.
Tak, da sie. Wybierz jako punk ostrosci centralny punkt a nie wszystkie punkty.
A na poczatek wypadalo by przeczytac instrukcje.
Tak, wiem ze to niemodne i takie obciachowe, ale tam naprawde jest bardzo duzo przydatnych informacji.
Dzięki.
Instrukcję czytałem, może nie od "deski do deski", ale jak widać zbyt pobieżnie...
Myślę że trzeba do niej zaglądać przez długi okres ,aby opanować aparat.I to z aparatem w ręku.Uważam że swój aparat trzeba znać.Np.obsługa z okiem w wizjerze ,bez odrywania od oka..Trening na sucho to coś co trzeba robić.Instrukcję czytać dotąd aż nie bedzie strony czy pozycji w menu której nie znamy.Włącz menu w aparacie i przewijaj.Jesli rozumiesz i potrafisz użyć wszystkiego ,to znasz aparat.Jeśli nie ,to do roboty.
Nie ma innej drogi.Fotografowanie wspólczesna lustrzanką z wykorzystaniem jej cech to
poważne wyzwanie.Albo zawsze coś bedzie kuleć.Ten aparat potrzebuje Partnera co mu dorównuje.Mimo ze pólwieku trzymam w ręku aparat to instrukcja jest w torbie.
Sprawdż co to jest "one shot" "All serwo".Może sie przydać do zdjęć takich jak pokazałeś
Tak jak to koledzy piszą, czytaj dokładnie instrukcję i fotografuj-samemu dojedziesz po jakimś czasie o co chodzi (jak to nie "Twoja wina" no to wada sprzętu-obiektyw,aparat...), no chyba że masz znajomego bardziej doświadczonego kumpla fotografa to daj mu swój sprzęcik może on Ci powie jak i co. życzę udanych kadrów:)
Niezależnie od nabycia wszelkiej wiedzy "z instrukcji" mam od czas do czasu podobny problem. Aparat ustawiony na 1 punkt ostrości (w różnych jego opcjach dostępnych w siódemce), niezależnie od trybu - co jakiś czas "wybiera sobie" miejsca bardziej kontrastowe (to jest ewidentne kryterium) . Zwykle położone dalej.
Skoro masz ustawiony jeden punkt foucsa na sztywno może to problem z obiektywem? Problem występuje tylko przy jednym konkretnym szkle?
A w jakim "mode" robisz? Av,Tv , auto, M...?.