Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Problem z AF

Mieszany widok

Domyślnie Problem z AF

Najpierw poglądowe foto:

http://bit.ly/ppU2Xo

Chodzi o to, że sporo zdjęć mam z takim "nietrafionym" focusem.
    Oczywiście celuję w główny obiekt, wszystko pięknie, a aparat wybiera
    sobie coś "bardziej kontrastowego" i wychodzi jak na załączonym obrazku.

Czy nie da się jakoś "na sztywno" ustawić w aparacie żeby fokusował
    na centralny punkt? Aparat do 60d.

Początki nałogu Awatar Maver

Domyślnie

Tak, da sie. Wybierz jako punk ostrosci centralny punkt a nie wszystkie punkty.
    A na poczatek wypadalo by przeczytac instrukcje.

Tak, wiem ze to niemodne i takie obciachowe, ale tam naprawde jest bardzo duzo przydatnych informacji.
    --
    Pozdrawiam
    Krzysztof Zagórski

Domyślnie

Dzięki.
    Instrukcję czytałem, może nie od "deski do deski", ale jak widać zbyt pobieżnie...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Myślę że trzeba do niej zaglądać przez długi okres ,aby opanować aparat.I to z aparatem w ręku.Uważam że swój aparat trzeba znać.Np.obsługa z okiem w wizjerze ,bez odrywania od oka..Trening na sucho to coś co trzeba robić.Instrukcję czytać dotąd aż nie bedzie strony czy pozycji w menu której nie znamy.Włącz menu w aparacie i przewijaj.Jesli rozumiesz i potrafisz użyć wszystkiego ,to znasz aparat.Jeśli nie ,to do roboty.
    Nie ma innej drogi.Fotografowanie wspólczesna lustrzanką z wykorzystaniem jej cech to
    poważne wyzwanie.Albo zawsze coś bedzie kuleć.Ten aparat potrzebuje Partnera co mu dorównuje.Mimo ze pólwieku trzymam w ręku aparat to instrukcja jest w torbie.

Sprawdż co to jest "one shot" "All serwo".Może sie przydać do zdjęć takich jak pokazałeś

Bywalec Awatar Pinek
    Miasto
    MG aka Stąporków (świętokrzyskie)

Domyślnie

Tak jak to koledzy piszą, czytaj dokładnie instrukcję i fotografuj-samemu dojedziesz po jakimś czasie o co chodzi (jak to nie "Twoja wina" no to wada sprzętu-obiektyw,aparat...), no chyba że masz znajomego bardziej doświadczonego kumpla fotografa to daj mu swój sprzęcik może on Ci powie jak i co. życzę udanych kadrów

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Niezależnie od nabycia wszelkiej wiedzy "z instrukcji" mam od czas do czasu podobny problem. Aparat ustawiony na 1 punkt ostrości (w różnych jego opcjach dostępnych w siódemce), niezależnie od trybu - co jakiś czas "wybiera sobie" miejsca bardziej kontrastowe (to jest ewidentne kryterium) . Zwykle położone dalej.
    PS S5 IS, 7D + C 15-85 IS USM, C 55 - 250 IS, C 50 1.4 USM, 430 EX

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

A w jakim "mode" robisz? Av,Tv , auto, M...?.

Domyślnie

Skoro masz ustawiony jeden punkt foucsa na sztywno może to problem z obiektywem? Problem występuje tylko przy jednym konkretnym szkle?

Uprawnienia umieszczania postów