Zobacz pełną wersję : Pytanie laika- jaki program dokupić?
olek.tbg
21-07-2011, 17:29
Witam;)
Obecnie obrabiam zdjęcia używając Photoshopa CS5 i wywołując w ACR.
Zastanawiam się nad dokupieniem Color efex pro i/lub lightrooma.
O ile wiem, Lightroom służy do obróbki plików RAW i tworzenia katalogów zdjęć.
Czy Lightroom jest bardziej zaawansowany co do wywoływania plików RAW niż ACR? Teoretycznie powinien być, ale wolę zapytać. Czy opłaca się dokupywać Lightroom, czy lepiej zainwestować w Color efex?
Pozdrawiam
olek.tbg
Czy Lightroom jest bardziej zaawansowany co do wywoływania plików RAW niż ACR? Teoretycznie powinien być, ale wolę zapytać.
NIE. Lightroom to po prostu lepszy frontend do ACR. Jeśli chodzi o możliwości wołania rawów nie ma żadnej przewagi. To trochę jak seria xxD i xxxD - matryce niby takie same/podobne, ale przyjemność i komfort użytkowania już diametralnie inny.
olek.tbg
21-07-2011, 17:35
Ok,dzięki za odpowiedź ;)
Janusz_K
22-07-2011, 16:01
Jeśli chciałbyś mieć coś innego, co dość szybko radzi sobie zarówno z JPEG-ami, jak i z RAW-ami, to za 40 dolarów (chyba do przełknięcia) jest Sagelight. Masz porównanie między Lightroomem i Sagelightem tu: http://www.sagelighteditor.com/sageweb/vibrance.html?MenuState=AV9VVQHDiAABAAA= Poklikaj też w pozostałe pozycje na stronie (po lewej u góry, gdzie jest opisywana "Sagelight technology".
Czemu polecam - po drugie, bo tani, a po pierwsze, bo chyba najszybciej, za pomocą tego programu możesz zrobić wiele rzeczy. Na początek zobacz sobie tutoriale ze strony http://sagelighteditor.com/galleries/index.php?album=SagelightVideoTutorials - zacznij od obejrzenia ostatniego, a później kolejne od początku. Jak ci się spodoba, polecam zainstalowanie triala. Program trochę inny, niż adobopodobne, ale jeśli chcesz coś innego mieć, to może ci się bardzo przydać.
Nie wiem czy warto wchodzic w dziwne wynalazki. Zapewne ten program ma sporo ciekawych opcji, ale baza wiedzy dostepna na forach tematyczny itd. nie bedzie tak rozbudowana jak w przypadku LR. Do produktu Adobe znajdziesz setki tysiecy pluginow i mnostwo tutoriali z mniej lub bardziej ciekawymi poradami jak go optymalnie uzywac. Niszowe rozwiazania moze i sa dobre, ale ja bym sie na takie nie zdecydowal.
Janusz_K
22-07-2011, 18:52
Nie zrozumiałeś mnie. Ten program kosztuje obecnie 40 dolarów, a ma bardzo fajnie algorytmy obróbki obrazów, a przede wszystkim jest bardzo szybki i bardzo łatwo nauczyć się w nim posługiwać. To nie jest program zamiast fotoszopa, bo nie ma chociażby warstw (tu się kłania Bibble 5, w którym warstwy są). Za to ma np. Eraser Brush. W ciągu 10 sekund możesz zamienić obraz w sepię, ale przy pomocy tego pędzelka odzyskasz kolor (cofniesz zmianę) np. na kwiatkach, trzymanych przez młodą parę. To jest program, który warto mieć, bo jednym kliknięciem w Auto Levels and Auto Color i zdjęcie masz naprawdę nieźle poprawione (resztę szybko poprawisz suwakami).
Ten program ma 20 Mb, a więc na wielu komputerach pójdzie. Poza tym doskonale działa nie tylko z RAW-ami, ale właśnie z plikami JPG. Ja również byłem na początku sceptycznie nastawiony, ale po ściągnięciu triala szybko zmieniłem zdanie.
No i masz rację, to nie jest program dla ludzi, którzy doszukują się w nim bóg wie czego na forach. Nie ma np. korekty szkieł, ale za 110 złotych, to co ty byś chciał. Tyle kosztuje program, a tej ceny, moim zdaniem wart jest.
Janusz Body
22-07-2011, 21:35
Ja bym nie kupował ani żadnych wynalazków za 40 dolców ani Color Efex. PS CS5 załatwia wszystko co potrzebne. LR to ACR + Bridge z inną skórką. Color Efex nie działa na CS 64 bit a tylko na 32.
Na 64bit tez działa. Wypuścili taką wersję już jakiś czas temu ;-)
KrzysiekT
23-07-2011, 00:11
Polecam Capture One! Obecnie, Capture One Express (trochę okrojona wersja, ale nie czuć tego wg. mnie), jest za darmo do zdobycia. Wystarczy tylko zapisać się gdzieś na jakieś stronce, a dostajemy za darmo CD KEY. Poszukam, jak znajdę, to wrzucę linka i treść licencji.
Tak czy inaczej polecam C1. IMHO dużo lepsze algorytmy niż w ACR. Ale i tak najlepiej jest mieć obydwa programy.
Lightroom jest świetny, ale do równoważenia zdjęcia (wyciągania cieni, przyciemniania świateł) dużo lepszy jest - moim zdaniem -ACDSee Pro.
Janusz Body
23-07-2011, 08:17
Na 64bit tez działa. Wypuścili taką wersję już jakiś czas temu ;-)
Niezupełnie. Działa na win 64 ale nie działa na CS5 64.
Nik Software nie działa również z CS5 pod nowym OSX Lion.
Ano właśnie działa. Najlepiej ściągnąć testówkę nika (koniecznie z dopiskiem 64bit) zainstalować pod CS5 64 i spróbować ;-)
Niezupełnie. Działa na win 64 ale nie działa na CS5 64.
Janusz Body
23-07-2011, 09:42
Ano właśnie działa. Najlepiej ściągnąć testówkę nika (koniecznie z dopiskiem 64bit) zainstalować pod CS5 64 i spróbować ;-)
Mam legalną, kupioną wersję Color Efex 3.0 Pro i działa tylko na CS5 32 bit ale popatrze na stronach Nik'a
edit: Ano faktycznie jest na 64 bit. Dzięki za info. Męczyłem się na 32 bit CS5
Edit2: i nawet działa. :-)
Janusz_K
23-07-2011, 12:20
Krzysiek T wspomniał o możliwości zdobycia za darmo Capture One Express. Niestety jest jeden problem. http://www.dphotographer.co.uk/captureone/ - i wszystko jasne, tylko powiedzcie mi, co wpisać w okienko pod pytaniem: “Who is the author of the masterclass on page 45?”
Ano właśnie, macie jakiś pomysł?
jacek_73
23-07-2011, 13:06
Krzysiek T wspomniał o możliwości zdobycia za darmo Capture One Express. Niestety jest jeden problem. http://www.dphotographer.co.uk/captureone/ - i wszystko jasne, tylko powiedzcie mi, co wpisać w okienko pod pytaniem: “Who is the author of the masterclass on page 45?”
Ano właśnie, macie jakiś pomysł?
No jak to?
Please answer this question using issue #110 of Digital Photographer magazine to claim your license code:
nie masz gazety - nie należy Ci się :razz:
Pozdrawiam :roll:
Pytanie dodali ostatnio, za dużo osób z cano-board ściągało:D Myslę, że i tak warto kupić gazetę i mieć za free fajny odrawiacz.
W odpowiedzi na pytanie autora wątku nie pozostaje nic innego jak tylko zacytować Janusza Body. CS5 da się zrobić wszystko. Trzeba się tylko trochę wysilić i nauczyć kilku technik. Zresztą po co kupować tak drogi, rozbudowany program, żeby potem szukać innych prostszych i gorszych rozwiązań;)
Pozwolę sobie podpiąć się do wątku ze swoim pytanie.
Obecnie mam C1 6 Express (za 5 funtów) i nie wiem czy jest sens wydawania większej kasy na LR - nie miałem szansy by go przetestować. Na pierwszy rzut oka widoczny jest brak korekt CA i korekt lokalnych. Ale czy warto wykładać pieniądze np. na LR tylko dla tych funkcji?