Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Pytanie laika- jaki program dokupić?

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie Pytanie laika- jaki program dokupić?

Witam
    Obecnie obrabiam zdjęcia używając Photoshopa CS5 i wywołując w ACR.
    Zastanawiam się nad dokupieniem Color efex pro i/lub lightrooma.
    O ile wiem, Lightroom służy do obróbki plików RAW i tworzenia katalogów zdjęć.
    Czy Lightroom jest bardziej zaawansowany co do wywoływania plików RAW niż ACR? Teoretycznie powinien być, ale wolę zapytać. Czy opłaca się dokupywać Lightroom, czy lepiej zainwestować w Color efex?
    Pozdrawiam
    olek.tbg
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olek.tbg Zobacz posta
    Czy Lightroom jest bardziej zaawansowany co do wywoływania plików RAW niż ACR? Teoretycznie powinien być, ale wolę zapytać.
    NIE. Lightroom to po prostu lepszy frontend do ACR. Jeśli chodzi o możliwości wołania rawów nie ma żadnej przewagi. To trochę jak seria xxD i xxxD - matryce niby takie same/podobne, ale przyjemność i komfort użytkowania już diametralnie inny.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Ok,dzięki za odpowiedź
    5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L

Domyślnie

Jeśli chciałbyś mieć coś innego, co dość szybko radzi sobie zarówno z JPEG-ami, jak i z RAW-ami, to za 40 dolarów (chyba do przełknięcia) jest Sagelight. Masz porównanie między Lightroomem i Sagelightem tu: http://www.sagelighteditor.com/sagew...9VVQHDiAABAAA= Poklikaj też w pozostałe pozycje na stronie (po lewej u góry, gdzie jest opisywana "Sagelight technology".

Czemu polecam - po drugie, bo tani, a po pierwsze, bo chyba najszybciej, za pomocą tego programu możesz zrobić wiele rzeczy. Na początek zobacz sobie tutoriale ze strony http://sagelighteditor.com/galleries...VideoTutorials - zacznij od obejrzenia ostatniego, a później kolejne od początku. Jak ci się spodoba, polecam zainstalowanie triala. Program trochę inny, niż adobopodobne, ale jeśli chcesz coś innego mieć, to może ci się bardzo przydać.

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie wiem czy warto wchodzic w dziwne wynalazki. Zapewne ten program ma sporo ciekawych opcji, ale baza wiedzy dostepna na forach tematyczny itd. nie bedzie tak rozbudowana jak w przypadku LR. Do produktu Adobe znajdziesz setki tysiecy pluginow i mnostwo tutoriali z mniej lub bardziej ciekawymi poradami jak go optymalnie uzywac. Niszowe rozwiazania moze i sa dobre, ale ja bym sie na takie nie zdecydowal.

Domyślnie

Nie zrozumiałeś mnie. Ten program kosztuje obecnie 40 dolarów, a ma bardzo fajnie algorytmy obróbki obrazów, a przede wszystkim jest bardzo szybki i bardzo łatwo nauczyć się w nim posługiwać. To nie jest program zamiast fotoszopa, bo nie ma chociażby warstw (tu się kłania Bibble 5, w którym warstwy są). Za to ma np. Eraser Brush. W ciągu 10 sekund możesz zamienić obraz w sepię, ale przy pomocy tego pędzelka odzyskasz kolor (cofniesz zmianę) np. na kwiatkach, trzymanych przez młodą parę. To jest program, który warto mieć, bo jednym kliknięciem w Auto Levels and Auto Color i zdjęcie masz naprawdę nieźle poprawione (resztę szybko poprawisz suwakami).

Ten program ma 20 Mb, a więc na wielu komputerach pójdzie. Poza tym doskonale działa nie tylko z RAW-ami, ale właśnie z plikami JPG. Ja również byłem na początku sceptycznie nastawiony, ale po ściągnięciu triala szybko zmieniłem zdanie.

No i masz rację, to nie jest program dla ludzi, którzy doszukują się w nim bóg wie czego na forach. Nie ma np. korekty szkieł, ale za 110 złotych, to co ty byś chciał. Tyle kosztuje program, a tej ceny, moim zdaniem wart jest.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Ja bym nie kupował ani żadnych wynalazków za 40 dolców ani Color Efex. PS CS5 załatwia wszystko co potrzebne. LR to ACR + Bridge z inną skórką. Color Efex nie działa na CS 64 bit a tylko na 32.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Na 64bit tez działa. Wypuścili taką wersję już jakiś czas temu ;-)
    piątka, trochę szkła i gadżety

Bywalec Awatar KrzysiekT
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Polecam Capture One! Obecnie, Capture One Express (trochę okrojona wersja, ale nie czuć tego wg. mnie), jest za darmo do zdobycia. Wystarczy tylko zapisać się gdzieś na jakieś stronce, a dostajemy za darmo CD KEY. Poszukam, jak znajdę, to wrzucę linka i treść licencji.

Tak czy inaczej polecam C1. IMHO dużo lepsze algorytmy niż w ACR. Ale i tak najlepiej jest mieć obydwa programy.
    Pozdrawiam, Krzysztof

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Lightroom jest świetny, ale do równoważenia zdjęcia (wyciągania cieni, przyciemniania świateł) dużo lepszy jest - moim zdaniem -ACDSee Pro.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów