Zobacz pełną wersję : Automat z ograniczeniami, czy tak sie da?
michalTD
18-07-2011, 22:46
Witam, posiadam canona 500d.
Ciekawi mnie czy jest możliwość skonfigurowania warunków brzegowych w automacie (nieważne czy w priorytecie, czy w programie). Np. automat niech ustawia sobie iso automatycznie ale nie wiecej niż 400, lub niech ustawia sam czas migawki ale nie mniej niż 1/15. Wydaje mi sie ze było by to przydatna funkcja (mi na pewno by się przydala), a nie mogę jej znaleść.
Ciekawi mnie czy jest możliwość skonfigurowania warunków brzegowych w automacie (nieważne czy w priorytecie, czy w programie). Np. automat niech ustawia sobie iso automatycznie ale nie wiecej niż 400, lub niech ustawia sam czas migawki ale nie mniej niż 1/15. Wydaje mi sie ze było by to przydatna funkcja (mi na pewno by się przydala), a nie mogę jej znaleść.
nie da się, a przydatna by była bardzo - dlatego Canon da ją za jakieś 10 wersji aparatów - chyba że konkurencja da wcześniej
niestety to tylko w serii 1D od mk3 (bez autoiso reszta była chyba od początku serii)
Zapraszam do Nikonów ;P
...niestety tylko puszki jednocyfrowe...
Nie tylko jednocyfrowe - na pewno jest w d300, d700, d90 i d7000, w pozostałych się nie orientuję.
Tak zwane "Auto ISO" pozwala ustawić i maksymalne ISO i najdłuższy czas migawki.
Zapraszam do Nikonów ;P
...niestety tylko puszki jednocyfrowe...