PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup Sigmy bez zbędnego "bałaganu"

kołaj
12-07-2011, 02:05
Witam!
Proszę wybaczyć pytanie:???:
Gdzie najpewniej kupić Sigmę 50 f/1.4 EX DG HSM do Canona.
Chodzi o to, żeby nie było tego całego "bałaganu" z FF/BF oraz ewentualną kalibracją body/szkło.
Szkło ma być pod Canona 5D.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!

dapp
12-07-2011, 07:30
Witam!
Proszę wybaczyć pytanie:???:
Chodzi o to, żeby nie było tego całego "bałaganu" z FF/BF oraz ewentualną kalibracją body/szkło.
Szkło ma być pod Canona 5D.
Z góry dziękuję i pozdrawiam!

Nikt ci tego nie zagwarantuje i musisz sam podjąć decyzję. Chyba że kupisz używkę od kogoś zaufanego. Ja sam kupowałem własnie Sigmę 30 mm f1.4 i z dwóch w sklepie wybrałem moim zdaniem lepszą, choć i tak dla pewności dam do kalibracji. Próbowałem tam też Sigmę 50 mm ale była jeszcze gorsza.

ArekLodzPl
12-07-2011, 09:35
Raczej nie ustrzeżesz się kalibracji w przypadku Sigmy.
Pomyśl może o Canonowskiej 50 1,4. Wygląda na 5D trochę jak zabawka, ale jest dużo lepsza i tańsza. Sam miałem dylemat jak kupowałem 50-tkę. Wybór padł na Canona i nie żałuję - 1,4 mam w pełni użyteczne.

MC_
12-07-2011, 09:50
A tam, gadanie. Nie zawsze trzeba kalibrować. Podpinałem 3 sztuki 50/1,4 - trafiały ok.
Kupiłem 150 marco w ciemno - trafia bezbłędnie.
Kupiłem od kolegi 24/1,8 - następnego dnia odesłałem, bo miała wielkiego FFa. Na jego 2 szt. 5D były ok i z tego co wiem inny nabywca jest również zadowolony.

dzidofon
12-07-2011, 09:56

Kupowałem ostatnio Sigmę 17-50/2,8 w salonie w Szczecinie i od sprzedawcy wiem, że właśnie 50/1,4 jest najczęściej kalibrowanym szkłem. Ile w tym prawdy? Nie wiem. Powtarzam co usłyszałem, a że dużo nowych szkieł trafia do serwisu przez sklep to opinia może być miarodajna...
Zresztą popróbowałem dwie, dla sprawdzenia. I powiem Ci że w obu FF był okrutny.

gadget_zary
12-07-2011, 10:03
Sigma ProCentrum najbliżej twojego miejsca zamieszkania albo jakiś Foto-pajacyk

dapp
12-07-2011, 12:02
Sigma ProCentrum najbliżej twojego miejsca zamieszkania albo jakiś Foto-pajacyk

W Sigmie ProCentrum to mozna ją kupćc. Niestety tam nie kalibrują szkieł i trzeba i tak wysyłać do Gdańska. Można to zrobić też porzez sprzedawcę.

dzidofon
12-07-2011, 12:51
W Sigmie ProCentrum to mozna ją kupćc. Niestety tam nie kalibrują szkieł i trzeba i tak wysyłać do Gdańska. Można to zrobić też porzez sprzedawcę.

Oczywiście że kupić. Tylko że możesz spokojnie posiedzieć tam dłuższy czas i wybrać taką, która nie będzie miała problemów. Bierzesz laptopa, puszkę i jedziesz :-). Nikt Cię ze sklepu nie wygoni...

Richie
12-07-2011, 14:08
Raczej nie ustrzeżesz się kalibracji w przypadku Sigmy.
Pomyśl może o Canonowskiej 50 1,4. Wygląda na 5D trochę jak zabawka, ale jest dużo lepsza i tańsza. Sam miałem dylemat jak kupowałem 50-tkę. Wybór padł na Canona i nie żałuję - 1,4 mam w pełni użyteczne.

W czym Canon 50/1,4 jest dużo lepszy od Sigmy?Jedynie AF.Cała reszta poprzez budowę,obraz,ostrość,kontrast od 1,4 jest lepsza w Sigmie.Kalibracja kosztuje jedynie przesyłkę do serwisu Sigmy.

Sunders
12-07-2011, 15:47
W czym Canon 50/1,4 jest dużo lepszy od Sigmy?Jedynie AF.Cała reszta poprzez budowę,obraz,ostrość,kontrast od 1,4 jest lepsza w Sigmie.
Jest znacznie mniejszy, lżejszy, , tańszy, potrzebuje filtrów o mniejszej śrenicy i ma znacznie większą CA. :-)

Viqy
12-07-2011, 21:53
Jest znacznie mniejszy, lżejszy, , tańszy, potrzebuje filtrów o mniejszej śrenicy i ma znacznie większą CA. :-)

Idąc tą drogą to 50/1.8 jest lepszy od 50/1.4 :)

Gringo997
12-07-2011, 22:03
Idąc tą drogą to 50/1.8 jest lepszy od 50/1.4 :)

prawda;Pp

kołaj
12-07-2011, 22:34
A w wypadku ewentualnej wysyłki do kalibracji w/w Sigmy, to kalibrują z moją puszką (którą też trzeba wysłać) czy do wzorca?
Jak ma się wtedy (jeśli ewentualnie trzeba wysłać również puszkę) współpraca puszki z innymi szkłami po kalibracji, tzn. czy nic nie będzie szwankowało?

janmar
12-07-2011, 23:01
Wszystko tak jak ustalisz z serwisem.Jeśli do wzorca ,to będzie dobrze lub żle bo problem moze być w body lub w jednym i drugim.Jeśli wyślesz z aparatem i jednym szkłem ,to może tak być że po powrocie inne szkła nie będą dobrze współpracować.Nie wiem co bym zrobił.Jeśli to możliwe a szklarnia nie nazbyt wielka ,to ideałem byłoby jechać z torbą szkieł i albo być przy kalibracji albo na telefon czy maila "step by step" szkło po szkle sprawdzać i podejmować decyzje.Ale jak osiągnac taki stopień współpracy z serwisem, to nie wiem.Jeśli problem nie występuje z innymi szkłami ,to ja zacząłbym od sprawdzenia szkła i kalibracji z wzorca.Pozdrawiam

krolewicz
13-07-2011, 01:01
proponuję najpierw sprawdzić, nim się zacznie podpowiadać

sigma nie kalibruje do wzorca, trzeba wysłać puszkę i nieszczęsny obiektyw
w body nie wprowadzane są żadne zmiany, kalibrowany jest wyłącznie obiektyw
reszta szklarni będzie współpracować tak samo, jak przed kalibracją

przerabiałem kalibracje z sigma 70-200, po kalibracji było lepiej, aczkolwiek dalej mocno przeciętnie

... właśnie dlatego nie mam już obiektywów tej marki :)

MC_
13-07-2011, 07:44
Janmar, niestety kolega ma rację, bo gadasz głupoty. Sigma wymaga przesłania obiektywu z body i kalibruje obiektyw pod to body. Aparatu nie dotykają (bo i jak).
I, co ważne, w znakomitej większości przypadków robią to skutecznie.

janmar
13-07-2011, 08:00
Piszę o kalibracji obiektywów: [niekoniecznie tego i u Sigmy]
[Quote] "Wszystko jak ustalisz z serwisem...." [Quote]
Problem jest wspólny dla wszystkich wymiennych obiektywów i korpusów.Ja postąpiłbym jak piszę.IMHO mogę ,prawda? Pozdrawiam

MC_
13-07-2011, 08:03
A przeczytałeś czego tyczy się temat?

dapp
13-07-2011, 08:29
A w wypadku ewentualnej wysyłki do kalibracji w/w Sigmy, to kalibrują z moją puszką (którą też trzeba wysłać) czy do wzorca?
Jak ma się wtedy (jeśli ewentualnie trzeba wysłać również puszkę) współpraca puszki z innymi szkłami po kalibracji, tzn. czy nic nie będzie szwankowało?

Tak jak pisali poprzednicy podczas kalibracji obiektywu serwisanci Sigmy nie ingerują w korpus aparatu, więc będzie spokojnie nadal działał z innymi obiektywami. Musisz tez wiedziec, że koszt wysyłki do Gdańska ponosi klient (20-30 PLN poprzez DHL) a sama kalibracja trwa około 2 tygodnie - w tym czasie sie ma więc puszki...:(

Matt_K-K
18-07-2011, 23:22
Dobra, moje trzy grosze:

Pierwsza Sigma jaką miałem: 30mm na 30d - bezproblemowo, pierwsza sztuka w sklepie trafiała w punkt i była ostra od pełnej dziury

Druga Sigma jaką podpiąłem: 50mm na 30d - bezproblemowo. Później na 50d - bezproblemowo, z tym że z uwagi na gęstszą matrycę na pełnej dziurze była nieco gorsza

Trzecia Sigma jaką podpiąłem - dla jaj 17-70 do 1d mark III - poza oczywistym winietowaniem na szerokim - była zupełnie ok. Gdyby ktoś się przesiadał z cropa 1.6 na 1.3 - to spokojnie może używać.

Czwarta Sigma jaką podpiąłem - Sigma 30mm do 1d mark III - winietuje oczywiście, ale celna i ostra jest.

....

z drugiej strony: swoje 85mm/1.8 musiałem wybierać.. dopiero trzecia w sklepie była ostra i trafiająca w punkt.

Moim zdaniem - nie ma reguły. To czy obiektyw jest dobry, rozpatrywałbym tylko w połączeniu z konkretną puszką, nie generalizując, że wszystkie Sigmy są złe, bo wpadki zdarzają się też Canonowi. Tak po prawdzie - w pewnym sensie powszechna lekko negatywna opinia o współpracy Sigmy z Canonem - pozwala nabywać fajne używane obiektywy za względnie małe pieniądze. Żeby mnie ktoś nie posądził - ja tych szkieł nie gloryfikuję, ale z perspektywy własnych doświadczeń - nie mam się do czego mocno czepiać..

AniaCzajka
19-07-2011, 10:48
Przerabiałam 3 sztuki sigmy 50 1,4 i tylko straciłam mnóstwo czasu. Pierwsze 3 kalibracje i zwrot gotówki (po miesiącu od opinii serwisu i niemożności kalibracji :evil: - pozdrawiam foto-net)
Drugi egz. to samo, wymiana na inny i dalej nic.
Kupiłam pierwszy egz C 50 1,4 i tak został. 1,4 w pełni użyteczne, choć optycznie Sigma lepsza. Canonowi tego "czegoś" brakuje. AF w canonie średni, dość szybki, ale sporo pudeł.
Teraz ze względu na fakt, że każda wysyłka do serwisu na mój koszt to żadnej sigmy nie będę już próbować.

Sumując przerabiałam 4 modele (17-35, 50 1,4, 50-150 2,8, 70-200), większość w 3 egz. Tylko 50-150 serwis skalibrował (po trzech próbach, wymianie na nowy egz i ponownej kalibracji). Po kalibracji 50-150 było pewniejsze w kwestii af niż np 17-55 is usm.

Bolek02
19-07-2011, 18:05
Najprościej byłoby poszukać Salon, gdzie maja kilka egz. tego szkła i udać się tam ze swoim body. Tylko tak można wybrać egz. najbardziej nam odpowiadający. Można też kupować w wysyłce, bo wtedy mamy zagwarantowane 10 dni na zwrot towaru. Jednak wtedy dochodzą koszty przesyłek i stracony czas.

Roy P
20-07-2011, 21:56
Ja miałem S50f1,4 z A700. Była na kalibracji z body ale sprawę załatwił sklep Fotomaster z Wrocławia i nic nie płaciłem. Sprawowała się rewelacyjnie! Dużo fajniejsza od MAF50 1,4 i 1,7 oraz SAL50F14.
Kolega miał natomiast ją z C40 i po wielu problemach wymienił jednak na C50f1,4.
Teraz powoli dojrzewam do tego by do 5DKm2 tez sobie dokupić jakąś 50-tkę i staję przed dylematem jak to będzie współpracować i czy nie za bardzo w torbie będzie mi przeszkadzać (miałem plan by ze szklarnią zmieścić się w całości w torbie i S może mieć problem bo tam już trudno coś wcisnąć a C ma jeszcze szanse :)

pazdevil
21-07-2011, 12:40
Tak jak już ktoś wspomniał:
1) Nikt nie zagwarantuje "bezproblemowości", ale moim zdaniem dotyczy to wszystkich producentów optyki i zawsze jednak warto sprawdzić sprzęt przed zakupem i dokonać świadomego wyboru (kupowanie szkła za kilka tysięcy złotych przez internet, mija się moim zdaniem z celem)
2) Pewność co do wyboru szkła Sigmy można uzyskać odwiedzając np. najbliższe Sigma Pro-Centrum, gdzie zazwyczaj jest po kilka sztuk danego obiektywu i sprawdzeniu osobiście danego egzemplarzu. Można też zadzwonić wcześniej i upewnić się ile sztuk posiadają i czy ewentualnie dałoby radę, w razie posiadania pojedynczych egzemplarzy, ściągnąć jeszcze 1-2.

Pozdro