Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wyłączenie błysku w lampie 580 EX

nocarz
03-07-2011, 18:25
Witam.
Ostatnio pracowałem dwiema lampami 550 EX i 580 EX (przy czym ta druga była) ustawiona jako MAster, natomiast 550 -tka pracowała w trybie Slave.
W oparciu o instrukcję lampy próbowałem wyłączyć błysk główny tak, aby przez podczerwień odpalić drugą lampę. Krok po kroku zgodnie z instrukcją nie udało mi się go wyłączyć. Czy ktoś z forumowiczów zmieniał w ten sposób ustawienia? Być może nie do końca jest to zrozumiale opisane i stąd brak efektu w postaci wyłączenia błysku w lampie głównej.
Dziękuję za pomoc. Nocarz:???:

Przemek_PC
03-07-2011, 18:29
Na 100% mylisz przedbłysk pomiarowo-sterujący z głównym błyskiem. Komunikacja między lampami nie odbywa się w podczerwieni tylko poprzez przedbłysk pomiarowy. Dlatego 580 mimo wyłączenia błysku błyskała. Oczywiście przedbłysk pomiarowy emitowany jest PRZED otwarciem migawki i nie rejestruje się on na zdjęciu.

plraven
04-07-2011, 10:59
Zgadzam się z Przemkiem (dowód: http://martybugs.net/blog/blog.cgi/gear/Canon-STE2-vs-580EX-Master.html w szczególności wireless transmission to remote flashes - visible light ), według mnie wszystko powinno działać OK. Pstryknij obie lampy i zobacz, czy widzisz oba flash-e, czy tylko slave-a. A w manualu masz dokładnie napisane:
"Even if you disable the master unit's flash firing, it will still fire a preflash to transmit wireless signals."

nocarz
05-07-2011, 15:12
Dziękuję

koleszkowiec
05-07-2011, 15:25
Wie ktoś, czy jest możliwość ustawienia 580 exII tak, by tylko wspomagała autofocus? chodzi mi o całkowite wyłączenie błysku...

illy
07-07-2011, 09:06
W ustawieniach aparatu C.f. o nazwie Flash Fires