Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Wyłączenie błysku w lampie 580 EX

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Wyłączenie błysku w lampie 580 EX

Witam.
    Ostatnio pracowałem dwiema lampami 550 EX i 580 EX (przy czym ta druga była) ustawiona jako MAster, natomiast 550 -tka pracowała w trybie Slave.
    W oparciu o instrukcję lampy próbowałem wyłączyć błysk główny tak, aby przez podczerwień odpalić drugą lampę. Krok po kroku zgodnie z instrukcją nie udało mi się go wyłączyć. Czy ktoś z forumowiczów zmieniał w ten sposób ustawienia? Być może nie do końca jest to zrozumiale opisane i stąd brak efektu w postaci wyłączenia błysku w lampie głównej.
    Dziękuję za pomoc. Nocarz??:

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Na 100% mylisz przedbłysk pomiarowo-sterujący z głównym błyskiem. Komunikacja między lampami nie odbywa się w podczerwieni tylko poprzez przedbłysk pomiarowy. Dlatego 580 mimo wyłączenia błysku błyskała. Oczywiście przedbłysk pomiarowy emitowany jest PRZED otwarciem migawki i nie rejestruje się on na zdjęciu.

Domyślnie

Zgadzam się z Przemkiem (dowód: http://martybugs.net/blog/blog.cgi/g...EX-Master.html w szczególności wireless transmission to remote flashes - visible light ), według mnie wszystko powinno działać OK. Pstryknij obie lampy i zobacz, czy widzisz oba flash-e, czy tylko slave-a. A w manualu masz dokładnie napisane:
    "Even if you disable the master unit's flash firing, it will still fire a preflash to transmit wireless signals."
    pkt. 8. regulaminu

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dziękuję

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kalisz

Domyślnie

Wie ktoś, czy jest możliwość ustawienia 580 exII tak, by tylko wspomagała autofocus? chodzi mi o całkowite wyłączenie błysku...
    7D | 5D mk II | 17-40 | 24-70 | 17-55 | 28 | 580ex II - w sumie po co te sygnatury?

Bywalec Awatar illy
    Miasto
    Tripcity

Domyślnie

W ustawieniach aparatu C.f. o nazwie Flash Fires
    30D + 50 mm 1.8 II + Sigma 18-50 3.5-5.6 DC + MC Peleng 3.5/8A + SpeedLite 580 IIEX + duuuuza doza fascynacji

Uprawnienia umieszczania postów