PDA

Zobacz pełną wersję : AF przy Live View w 50D

broczek
20-06-2011, 20:48
Mamy do wyboru trzy opcje ustawiania AF
1) tryb szybki
2) tryb live
3) tryb live :-) - raczej mniej ważny

Jaka jest metodologia wyboru właściwego trybu i czym tak na prawdę się różnią poza tym, że "live" działa dłużej? Dalej w instrukcji stoi, że aby ustawić ostrość należy wcisnąć AF-ON. Czy jak tego nie zrobimy, to samo naciśnięcie spustu migawki nie da pożądanego efektu? Jak to się ma do kolejnych informacji, że automatyczny AF nie zadziała gdy korzystamy z wężyka? Że niby najpierw na body wciskamy AF-ON, a dopiero potem korzystamy z "pilota"?

michael_key
20-06-2011, 21:29
Jak nie mamy to ściągamy (http://www.google.pl/#hl=pl&source=hp&q=instrukcja+obs%C5%82ugi+eos+50d&oq=instrukcja+obs%C5%82ugi+eos+50d&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=34499l45261l0l32l30l0l8l8l0l311l2658l0.4.7. 1l12&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=d2d8240f62a22461&biw=1024&bih=677) i czytamy, a dopiero potem jak nie wyczytamy... wątek zakładamy.

broczek
21-06-2011, 08:25
Chyba mnie nie zrozumiałeś. Z instrukcją się zapoznałem. Potrafię wybrać punkt ostrości w trybie szybkim jak również ustawić ramkę w trybie live.
Pytanie brzmi czym w praktyce różni się jeden od drugiego? Dlaczego mam wybrać szybki, a nie live lub odwrotnie? Tego w instrukcji nie ma. Pytania w dalszej części postu o wężyk wynikają z niedowierzania gdyż w 1000D takiej przypadłości nie ma.

koper90
21-06-2011, 08:58
Jak dobrze pamiętam to odnosi się to do tego gdy ma sie lustro podniesione, masz tam taka opcje ze strzelasz z lustrem podniesionym. Wtedy jest cicho, szybko itp :)

ds74
21-06-2011, 09:54
Pytanie brzmi czym w praktyce różni się jeden od drugiego? Dlaczego mam wybrać szybki, a nie live lub odwrotnie? Tego w instrukcji nie ma. Pytania w dalszej części postu o wężyk wynikają z niedowierzania gdyż w 1000D takiej przypadłości nie ma.
Szybki bo jest szybszy. A jeśli chodzi o wężyk to jesli aparat nie ma możliowści ostrzenia na podstawie detekcji kontrastu to musi opuścić w trybie lv lustro na chwile aby użyć czujnika detekcji fazy - i do tego służy ten przycisk AF-ON. Z tego co pamiętam w 1000D w tym celu należało nacisnąć jednocześnie gwiazdkę i spust migawki. Po przełączeniu na detekcję kontrastu 1000D ostrzył "tak jak kompakt".

Bolek02
21-06-2011, 13:30
Rzeczywiście w 50D jest tak, że jak korzystamy z trybu LV to do ostrzenia używamy przycisku AF-ON. Spust migawki wciśniętu do połowy nie uruchamia AF i nie wykonuje ostrzenia. Ja tez kiedyś myslałem, że to ze względów konstrukcyjnych, ale np w posiadanym aktualnie 7D spust migawki w trybie LV działa normalnie uruchamiając AF.
Jeśli chodzi o fotografowanie z wężykiem, to przecież można to robić z pominięciem trybu LV czyli tradycyjnie i po kłopocie.

broczek
21-06-2011, 14:07
Szybki bo jest szybszy.

Aż trudno w to uwierzyć, że odpowiedź jest tak banalna :).
Spodziewałem się odpowiedzi w stylu "to zależy, co focisz" i dalszego rozwinięcia tej myśli, a tu proszę, niespodzianka :)
Dziękuję

E: sprawdziłem jak to jest w 1000D, należy nadusić *, teraz wiem dlaczego nie lubiłem LV ;]

ksx
21-06-2011, 17:42
Szybki-opuszczenie lustra, detekcja fazy, podniesienie lustra. Czyli normalny lustrzankowy AF. Szybszy, ale miewa FF, BF i co tam jeszcze lustrzanki miewają.
Wolny-detekcja kontrastu, identyczny z AF kompaktów, powolny i dokładny.

dziobolek
22-06-2011, 14:46
Szybszy, ale miewa FF, BF i co tam jeszcze lustrzanki miewają....

Częściej IMHO przypadłość obiektywu, niźli puszki.
Używam z LV "Trybu Szybkiego" (jedyny IMHO użyteczny w 50D),
i nie odnotowałem BF/FF z żadnym szkłem, które było/jest w moim posiadaniu.

Pozdrówka!

ksx
24-06-2011, 17:08
Częściej IMHO przypadłość obiektywu, niźli puszki.
Używam z LV "Trybu Szybkiego" (jedyny IMHO użyteczny w 50D),
i nie odnotowałem BF/FF z żadnym szkłem, które było/jest w moim posiadaniu.

Pozdrówka!
Problem FF/BF moim zdaniem jest mocno demonizowany, ludzie szukają objawów na siłę, niemniej pytanie było "czym się różnią", a to jedna z różnic. BF/FF może wystąpić z takim samym prawdopodobieństwem co przy normalnej pracy. Przy detekcji kontrastu nie występuje.
I ja pozdrawiam.