Zobacz pełną wersję : Znikające stopniowo zdjęcia z karty
Witam,
Szukałem i nie znalazłem, więc zakładam nowy temat.
Problem wygląda następująco. (step by step)
Karta Kingstona 16GB.
Włożona do 40D, sformatowana i zrobione na niej 128 zdjęć w Raw.
Przełożona do 5D MKII, utworzony nowy katalog i zrobione 21 zdjęć w Raw. (to wczoraj w nocy)
Dzisiaj:
Po włożeniu w czytnik okazuje się, że zdjęć w pierwszym katalogu (tych zrobionych przez 40D) - NIE MA... :(
Zamiast nich są pliki bez nazwy, bez rozszerzenia i każdy zajmuje 513KB.
Czy miał ktoś taki przypadek?
Czy da się to odzyskać jakoś? (bardzo ważne dla mnie zdjęcia).
Dodam, że jak biorę "właściwości" w Mój komputer, to dysk (ten z kartą) ma zajęte 850MB; natomiast biorąc "właściwości" katalogu, który zawiera zdjęcia, to pokazuje 68MB.
Czyli wynika z tego, że fizycznie dysk jest zajęty, a uszkodzony jest tylko system plików.
Proszę o pomoc.
Dziękuję.
hmm ja bym na spokojnie skasował wszystkie pliki po czym odpalil program do odzyskiwania danych z kart :) mi to pomoglo :) ale robisz na wlasne ryzyko
Nic nie kasuj tylko ściągnij sample zrobione 5DII ( te które widać ). Następnie włóż karte do 40D i podłącz do kompa. Jeśli przy bezpośrednim ściąganiu z puszki ich nie widać, to zrób to przy pomocy dostępnych programow np LR3. Powinno zadziałać.
Jeszcze dziwniejsze rzeczy się zrobiły.
Na karcie były 2 katalogi: DCIM i MISC.
W DCIM były 2 wcześniej wspomniane podkatalogi 100CANON (to ten utworzony przez 40stkę) i 100EOS5D (utworzony przez 5D).
Skopiowałem na twardziela cały drugi katalog i wyjąłem kartę (to rano gdy zakładałem tego posta).
Teraz wkładam kartę znowu w czytnik, a tu... nadal DCIM i MISC, z tym że w DCIM jest podkatalog 100CANON tylko, że tym razem pusty, a wszystkie te dziwne pliki po 513KB każdy są w katalogu DCIM (nie w podkatalogu).
Katalog i pliki zrobione przez 5dmkII - ZNIKNĘŁY wogóle...
Co jest? Może karta jest uszkodzona, bo pamiętam, że zdarzały mi się z nią przypadki, że gdy była całkowicie zapełniona, to kilka (dosłownie kilka zdjęć na kilka tysięcy) były uszkodzone -tzn ładowały się do połowy, a od połowy było szare tło).
Karta nadal jest fizycznie zajęta (jw pisałem).
Po podłączeniu body bezpośrednio do kompa poprzez Mój komputer nie widzi żadnych plików, poprzez LR3.3 nie widzi żadnych plików.
Sama puszka też nic nie widzi - "Brak obrazów".
Help...
4kwiatek
19-06-2011, 19:18
Jeszcze dziwniejsze rzeczy się zrobiły.
Na karcie były 2 katalogi: DCIM i MISC.
W DCIM były 2 wcześniej wspomniane podkatalogi 100CANON (to ten utworzony przez 40stkę) i 100EOS5D (utworzony przez 5D).
Skopiowałem na twardziela cały drugi katalog i wyjąłem kartę (to rano gdy zakładałem tego posta).
Teraz wkładam kartę znowu w czytnik, a tu... nadal DCIM i MISC, z tym że w DCIM jest podkatalog 100CANON tylko, że tym razem pusty, a wszystkie te dziwne pliki po 513KB każdy są w katalogu DCIM (nie w podkatalogu).
Katalog i pliki zrobione przez 5dmkII - ZNIKNĘŁY wogóle...
Co jest? Może karta jest uszkodzona, bo pamiętam, że zdarzały mi się z nią przypadki, że gdy była całkowicie zapełniona, to kilka (dosłownie kilka zdjęć na kilka tysięcy) były uszkodzone -tzn ładowały się do połowy, a od połowy było szare tło).
Karta nadal jest fizycznie zajęta (jw pisałem).
Po podłączeniu body bezpośrednio do kompa poprzez Mój komputer nie widzi żadnych plików, poprzez LR3.3 nie widzi żadnych plików.
Sama puszka też nic nie widzi - "Brak obrazów".
Help...
Wygląda na to że postępuje degradacja zapisu. Czy to z winy karty czy też z innych powodów. Ściągnij np Hirens's boot i zrób klona karty w postaci pliku na dysku zanim cokolwiek dalej zaczniesz działać. Jak masz drugą identyczną kartę to z tego klona zrobisz obraz obecnego stanu i wtedy spróbuj narzędziami do odzyskiwania plików (na kopii). Prawdopodobnie poleciało połączenie tablicy alokacji z directory. Jest duża szansa na odzyskanie plików, ale obawiam się że karta się sypie.
Pozdrawiam...
Zdjęcia uratowane (3 sztuki poszły w cholere)
Odzyskałem za pomocą programiku do odzyskiwania uszkodzonych plików.
Podejrzewam kartę, tylko że żaden program diagnostyczny nie widzi żadnych błędów.
Tak czy inaczej - dziękuję za pomoc.
Przemek_PC
20-06-2011, 09:15
No to jeszcze zmień tytuł wątku bo ludzie będą powtarzać bzdury, że 5DII uszkadza na karcie pliki zrobione innym aparatem :)
Misiek87
20-06-2011, 16:35
Pochwal sie tez jaki to program :)
Trzeba uważać na te karty Kingstona...
Mój kolega miał podobny przypadek ale odzyskał tylko połowę zdjęć.
Kolekcjoner
20-06-2011, 17:49
No to jeszcze zmień tytuł wątku bo ludzie będą powtarzać bzdury, że 5DII uszkadza na karcie pliki zrobione innym aparatem :)
No tak właśnie powstają ploty w internecie.
Jakieś propozycje dotyczące tego tytułu?
Przemek_PC
20-06-2011, 18:08
Może "Znikające stopniowo zdjęcia z karty" ?
Kolekcjoner
20-06-2011, 19:51
Może "Znikające stopniowo zdjęcia z karty" ?
Zrobione :cool:
Może tak : Problem z zapisem na karcie CF kolejno w dwóch różnych body Canon-a.
No i co do samych kart i body. Przydzielić jedna karte do jednego body, druga do drugiego.
Raz ze nabijasz licznik,dwa robi się bajzel.
No i co to za karta była i gdzie kupiona??
mrakowski
21-06-2011, 06:45
witam
Miałem taki problem kiedyś i okazało się ze to wina czytnika kart. Czytnik wylądował w koszu i zapomniałem o problemie.
A 2 dni temu w temacie "sprzęt do ślubów" ktoś wybierał się właśnie z 16gb kingstona jako jedyną kartą :)
Z odzyskiwaniem skasowanych fotek radzi sobie dobrze Rescurepro (ale nie wiem czy z błędami na karcie)
Odpowiadając na pytania:
Do retter: Karty mam przydzielone do dwóch body, tylko jedna się niestety zapełniła, a będąc na weselu, nie miałem możliwości zgrania - stąd szybka przekładka...
Kartę narazie sformatuję spod windowsa (nie szybkim formatem, tylko normalnie) i muszę zrobić próbę. Najgorsze, że żaden program diagnostyczny (ten windowsowski i z pakietu TuneUp nic nie znalazły).
Karta kupiona w FJ
Do mrakowski: Czytniki mam 2 i na obydwóch było to samo, plus zgrywanie bezpośrednio z body i nic.
Do Misiek87: Program, którym odzyskałem znalazłem tu: link (http://programy.pcworld.pl/wersje/pc_22747.html)
Tylko odzyskane pliki (rawy) miały zmienione rozszerzenia na jakieś domyślne tego programu (nie wiem, czy można to jakoś zmienić w ustawieniach programiku, żeby zapisywał do poprawnych rozszerzeń). Nie było ich dużo, więc "z palca" pozmieniałem na *.cr2
Dziś wieczorem zrobię test na drugiej karcie (SanDiska) z tą samą operacją, zobaczę co się stanie...
Dzięki za zmianę tematu. Odezwę się po testach na drugiej karcie.
Przemek_PC
21-06-2011, 09:11
Na forum filmowym ktoś pisał o podobnym przypadku tzn. karta 16GB, nagrywanie kamerą tzw. półprofesjonalną za ok. 15tys.zł, karta nowa, szybko sprawdzona przed weselem, podczas wesela co jakiś czas podgląd czy coś nagrywa się na karcie, następnego dnia próba zgrania materiału a tu materiału nie ma.
Eberloth
21-06-2011, 10:33
Na forum filmowym ktoś pisał o podobnym przypadku tzn. karta 16GB, nagrywanie kamerą tzw. półprofesjonalną za ok. 15tys.zł, karta nowa, szybko sprawdzona przed weselem, podczas wesela co jakiś czas podgląd czy coś nagrywa się na karcie, następnego dnia próba zgrania materiału a tu materiału nie ma.
Żaden problem. Należy powtórzyć wesele... :mrgreen:
Odpowiadając na pytania:
Do retter: Karty mam przydzielone do dwóch body, tylko jedna się niestety zapełniła, a będąc na weselu, nie miałem możliwości zgrania - stąd szybka przekładka...
Kartę narazie sformatuję spod windowsa (nie szybkim formatem, tylko normalnie) i muszę zrobić próbę. Najgorsze, że żaden program diagnostyczny (ten windowsowski i z pakietu TuneUp nic nie znalazły).
Jesteś na weselu i nie masz w kieszeni następnych PUSTYCH kart? Backup na kartach to też ważna rzecz nie warto na tym oszczędzać!!!
Zapomnij o formatowaniu kart na PC.
Mam główny zestaw, na którym pracuję plus back-up`owy (czyli 40D) z drugą kartą i tak się zdarzyło, że zrobiłem kilka fotek w kościele właśnie 40stką, a potem z niej kartę przełożyłem do 5tki i zdjęcia wtedy poznikały.
W pierwszym momencie myślałem że to wina "piatki" stąd temat pojawił się na forum, bo nigdy wcześniej tak się nie stało, żeby karta coś takiego odwaliła.
Okazało się (najprawdopodobniej, bo miałem to wczoraj stestować i nie zdążyłem), że to raczej wina karty.
Póki co karta 16GB była wystarczająca, druga leżała w 40stce (właśnie jako back-up) i nie była wyciągana... aż do minionej soboty i zrobiła niespodziankę.
Czas dokupić drugiego SanDiska, bo Kingston - nigdy więcej.
Zapas to nie siedzi w drugiej puszcze tylko czeka na zmianę w kieszeni. Dla drugiej puszki to samo.
Przesada? Jeden z userów powiedział jak ma zabezpieczony materiał że może iść na następne ślub i wesele nieruszającą kart (póki nie odda zlecenia).
Zgrywanie na dysk twardy który jest delikatniejszy jako jedyna kopia bo nie mam następnej karty.
I był taki przypadek włożona 1 karta cos nawaliło, od razu podmianka na następną ta tez odmawia co wtedy ?
Przemek_PC
22-06-2011, 21:34
Bo na poważne zlecenia to się idzie z poważnym sprzętem typu 1D gdzie funkcję backup oferuje już sama puszka a nie ze sprzętem semi-pro typu 5D. I piszę to całkiem poważnie jako posiadacz zarówno 1D jak i 5D.
Backup mam podwójny - po powrocie do domu zgrywam na twardziela w kompie, plus 2 kopie na dyski zewnętrzne, więc o tą część się nie martwię...
Ale jedna karta to rzeczywiście słabe ogniwo.
Miałem jakiś czas data bank i zgrywałem w czasie zlecenia, ale korzystanie z tego urządzenia przyprawiało mnie o siwe włosy (czas zgrywania oraz wytrzymałość jego baterii), więc się pozbyłem.
Ale masz rację, trzeba pomyśleć o dodatkowej karcie (chociażby żeby uniknąć takiej przygody jak z początku tego wątku).
Niestety na 1D mnie nie stać i muszę pracować tym, co mam.
Przemek_PC
23-06-2011, 17:30
1D nie taki drogi jak o nim myślą, oczywiście mowa o starszych używanych modelach. Mam 1DII i mimo, że to crop 1,3 to używam go częściej niż 5D (jedynki). Może i 5D szumi mniej o jakieś 0,5EV ale do reportażu 1D ma więcej zalet. Dodam jeszcze, że jak się rozejrzeć dobrze to za 2500zł można 1DII w bardzo dobrym stanie trafić a to nie jakieś znów kosmiczne pieniądze. Zaraz ktoś powie, że iść na zlecenie z używanym 1D o przebiegu 150 000 klatek to samobójstwo, myślę że takie samo a może i mniejsze niż z body semi-pro z przebiegiem 50 000 klatek.