Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Znikające stopniowo zdjęcia z karty

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie Znikające stopniowo zdjęcia z karty

Witam,

Szukałem i nie znalazłem, więc zakładam nowy temat.
    Problem wygląda następująco. (step by step)

Karta Kingstona 16GB.
    Włożona do 40D, sformatowana i zrobione na niej 128 zdjęć w Raw.
    Przełożona do 5D MKII, utworzony nowy katalog i zrobione 21 zdjęć w Raw. (to wczoraj w nocy)

Dzisiaj:
    Po włożeniu w czytnik okazuje się, że zdjęć w pierwszym katalogu (tych zrobionych przez 40D) - NIE MA...
    Zamiast nich są pliki bez nazwy, bez rozszerzenia i każdy zajmuje 513KB.

Czy miał ktoś taki przypadek?
    Czy da się to odzyskać jakoś? (bardzo ważne dla mnie zdjęcia).

Dodam, że jak biorę "właściwości" w Mój komputer, to dysk (ten z kartą) ma zajęte 850MB; natomiast biorąc "właściwości" katalogu, który zawiera zdjęcia, to pokazuje 68MB.
    Czyli wynika z tego, że fizycznie dysk jest zajęty, a uszkodzony jest tylko system plików.

Proszę o pomoc.
    Dziękuję.
    Puszki dwie i kilka szkieł, światełka i parę innych gratów

Coś już napisał Awatar 7osiem
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

hmm ja bym na spokojnie skasował wszystkie pliki po czym odpalil program do odzyskiwania danych z kart mi to pomoglo ale robisz na wlasne ryzyko

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nic nie kasuj tylko ściągnij sample zrobione 5DII ( te które widać ). Następnie włóż karte do 40D i podłącz do kompa. Jeśli przy bezpośrednim ściąganiu z puszki ich nie widać, to zrób to przy pomocy dostępnych programow np LR3. Powinno zadziałać.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Jeszcze dziwniejsze rzeczy się zrobiły.
    Na karcie były 2 katalogi: DCIM i MISC.
    W DCIM były 2 wcześniej wspomniane podkatalogi 100CANON (to ten utworzony przez 40stkę) i 100EOS5D (utworzony przez 5D).
    Skopiowałem na twardziela cały drugi katalog i wyjąłem kartę (to rano gdy zakładałem tego posta).
    Teraz wkładam kartę znowu w czytnik, a tu... nadal DCIM i MISC, z tym że w DCIM jest podkatalog 100CANON tylko, że tym razem pusty, a wszystkie te dziwne pliki po 513KB każdy są w katalogu DCIM (nie w podkatalogu).
    Katalog i pliki zrobione przez 5dmkII - ZNIKNĘŁY wogóle...
    Co jest? Może karta jest uszkodzona, bo pamiętam, że zdarzały mi się z nią przypadki, że gdy była całkowicie zapełniona, to kilka (dosłownie kilka zdjęć na kilka tysięcy) były uszkodzone -tzn ładowały się do połowy, a od połowy było szare tło).

Karta nadal jest fizycznie zajęta (jw pisałem).

Po podłączeniu body bezpośrednio do kompa poprzez Mój komputer nie widzi żadnych plików, poprzez LR3.3 nie widzi żadnych plików.
    Sama puszka też nic nie widzi - "Brak obrazów".

Help...
    Ostatnio edytowane przez ely13 ; 19-06-2011 o 18:37

Bywalec Awatar 4kwiatek
    Miasto
    T-miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ely13 Zobacz posta
    Jeszcze dziwniejsze rzeczy się zrobiły.
    Na karcie były 2 katalogi: DCIM i MISC.
    W DCIM były 2 wcześniej wspomniane podkatalogi 100CANON (to ten utworzony przez 40stkę) i 100EOS5D (utworzony przez 5D).
    Skopiowałem na twardziela cały drugi katalog i wyjąłem kartę (to rano gdy zakładałem tego posta).
    Teraz wkładam kartę znowu w czytnik, a tu... nadal DCIM i MISC, z tym że w DCIM jest podkatalog 100CANON tylko, że tym razem pusty, a wszystkie te dziwne pliki po 513KB każdy są w katalogu DCIM (nie w podkatalogu).
    Katalog i pliki zrobione przez 5dmkII - ZNIKNĘŁY wogóle...
    Co jest? Może karta jest uszkodzona, bo pamiętam, że zdarzały mi się z nią przypadki, że gdy była całkowicie zapełniona, to kilka (dosłownie kilka zdjęć na kilka tysięcy) były uszkodzone -tzn ładowały się do połowy, a od połowy było szare tło).

Karta nadal jest fizycznie zajęta (jw pisałem).

Po podłączeniu body bezpośrednio do kompa poprzez Mój komputer nie widzi żadnych plików, poprzez LR3.3 nie widzi żadnych plików.
    Sama puszka też nic nie widzi - "Brak obrazów".

Help...
    Wygląda na to że postępuje degradacja zapisu. Czy to z winy karty czy też z innych powodów. Ściągnij np Hirens's boot i zrób klona karty w postaci pliku na dysku zanim cokolwiek dalej zaczniesz działać. Jak masz drugą identyczną kartę to z tego klona zrobisz obraz obecnego stanu i wtedy spróbuj narzędziami do odzyskiwania plików (na kopii). Prawdopodobnie poleciało połączenie tablicy alokacji z directory. Jest duża szansa na odzyskanie plików, ale obawiam się że karta się sypie.

Pozdrawiam...

Coś już napisał
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Zdjęcia uratowane (3 sztuki poszły w cholere)
    Odzyskałem za pomocą programiku do odzyskiwania uszkodzonych plików.
    Podejrzewam kartę, tylko że żaden program diagnostyczny nie widzi żadnych błędów.
    Tak czy inaczej - dziękuję za pomoc.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No to jeszcze zmień tytuł wątku bo ludzie będą powtarzać bzdury, że 5DII uszkadza na karcie pliki zrobione innym aparatem

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    No to jeszcze zmień tytuł wątku bo ludzie będą powtarzać bzdury, że 5DII uszkadza na karcie pliki zrobione innym aparatem
    No tak właśnie powstają ploty w internecie.
    Jakieś propozycje dotyczące tego tytułu?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

Pochwal sie tez jaki to program

Bywalec Awatar duperel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Trzeba uważać na te karty Kingstona...
    Mój kolega miał podobny przypadek ale odzyskał tylko połowę zdjęć.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów