Zobacz pełną wersję : lampa i nieostre zdjecia
Powiedzcie mi prosze czy lampa Metz 58 AF-1 moze miec wplyw na ostrosc zdjec?
filharmoniusz
19-06-2011, 09:55
Powiedzcie mi prosze czy lampa Metz 58 AF-1 moze miec wplyw na ostrosc zdjec?
Lampa ma tak krotki czas blysku, ze w normalnych sytuacjach zamraza ruch i nie ma nieostrosci spowodowanej zbyt dlugim czasem ekspozycji.
Nieostrośc na zdjęciach spowodowana moze być raczej nieprawodlowym dzialaniem autofokusa obiektywu.
dziekuje za wyjasnienie :)
filharmoniusz
19-06-2011, 11:11
Czy przy zdjeciach bez lampy nie masz żadnych problemów z tego typu nieostrością?
dreamstorm
19-06-2011, 16:10
Oczywiście, że może w sytuacji, kiedy fotografujesz coś w ruchu i ustawisz odpowiednio (źle) ekspozycję i moc lampy (jest sporo światła zastanego)
Tezet-gdynia
19-06-2011, 17:09
Moze tez miec wplyw, gdy masz slaby blysk na pierwsza kurtyne + dodatkowo dosc dlugi czas naswietlania. Wtedy blysk lampy moze byc "przykryty" dlugim naswietlaniem. Ale to bardziej poruszenie, a nie nieostrosc :)
mam metza 58 i nie zauważyłem żadnych objawów nieostrych zdjęć. Co więcej, jeśli masz nieostre to raczej powinieneś mieć je bez lampy, a nie odwrotnie. Powodów może być kilka, za przedmówcami, źle ustawiona ekspozycja, błędnie działający AF.
Je też obstawiam poruszenie. Wypadałoby zamieścić zdjęcia, wtedy coś będzie widać, a tak wróżyć w XXIw nie wypada, na stos ni poślą ale człowiek się wysila i na siłę niekiedy poszukuje głupich i abstrakcyjnych wytłumaczeń.
Jak masz możliwość to zrób zdjęcie ze statywu i bez, być może już wtedy się wiele wyjaśni(oczywiście w obu przypadkach ta sama scena, ta sama pora i twoje położenie w stosunku do obiektu) ,a zdjęcia daj z exifem.
pozdr.
jak dla mnie to robisz w trybie Av i stad nieostrosc:)
jak dla mnie to robisz w trybie Av i stad nieostrosc:)
Dokladnie :)
flankerp
21-06-2011, 17:00
Przede wszystkim włacz błysk na druga kurtynę.. no i jakies sample wklej :)