Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: lampa i nieostre zdjecia

Zablokowany

Domyślnie lampa i nieostre zdjecia

Powiedzcie mi prosze czy lampa Metz 58 AF-1 moze miec wplyw na ostrosc zdjec?

Bywalec Awatar filharmoniusz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kanzas Zobacz posta
    Powiedzcie mi prosze czy lampa Metz 58 AF-1 moze miec wplyw na ostrosc zdjec?

Lampa ma tak krotki czas blysku, ze w normalnych sytuacjach zamraza ruch i nie ma nieostrosci spowodowanej zbyt dlugim czasem ekspozycji.

Nieostrośc na zdjęciach spowodowana moze być raczej nieprawodlowym dzialaniem autofokusa obiektywu.

Zablokowany

Domyślnie

dziekuje za wyjasnienie

Bywalec Awatar filharmoniusz
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Czy przy zdjeciach bez lampy nie masz żadnych problemów z tego typu nieostrością?

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Oczywiście, że może w sytuacji, kiedy fotografujesz coś w ruchu i ustawisz odpowiednio (źle) ekspozycję i moc lampy (jest sporo światła zastanego)
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Moze tez miec wplyw, gdy masz slaby blysk na pierwsza kurtyne + dodatkowo dosc dlugi czas naswietlania. Wtedy blysk lampy moze byc "przykryty" dlugim naswietlaniem. Ale to bardziej poruszenie, a nie nieostrosc

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie

mam metza 58 i nie zauważyłem żadnych objawów nieostrych zdjęć. Co więcej, jeśli masz nieostre to raczej powinieneś mieć je bez lampy, a nie odwrotnie. Powodów może być kilka, za przedmówcami, źle ustawiona ekspozycja, błędnie działający AF.
    Je też obstawiam poruszenie. Wypadałoby zamieścić zdjęcia, wtedy coś będzie widać, a tak wróżyć w XXIw nie wypada, na stos ni poślą ale człowiek się wysila i na siłę niekiedy poszukuje głupich i abstrakcyjnych wytłumaczeń.
    Jak masz możliwość to zrób zdjęcie ze statywu i bez, być może już wtedy się wiele wyjaśni(oczywiście w obu przypadkach ta sama scena, ta sama pora i twoje położenie w stosunku do obiektu) ,a zdjęcia daj z exifem.
    pozdr.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

jak dla mnie to robisz w trybie Av i stad nieostrosc

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    jak dla mnie to robisz w trybie Av i stad nieostrosc
    Dokladnie

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Przede wszystkim włacz błysk na druga kurtynę.. no i jakies sample wklej
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Uprawnienia umieszczania postów