PDA

Zobacz pełną wersję : Używany Hasselblad z cyfrowym tyłem

Eloi
17-05-2011, 23:08
Kochani, nie mam pojęcia o nazewnictwie, więc się nie śmiać że to nazywam "tyłem". Poprawcie mnie jak to się po polsku nazywa.
Otóż chodzi mi o to: mój kolega kupił używanego analogowego Hasselblada z Carl-Zeissem 80mm za $1000. Całkowicie manualny.
Teraz on myśli aby dokupić do niego cyfrowy tył i podczepić. Calość byłaby całkowicie manualna, itd. Cyfrowe tyły są obecnie dość drogie, coś około $2000 w górę, więc pytanie do sprzętowców:
1. czy gra jest warta świeczki? Jaka jest tego jakość? Powiedzmy że kupimy matrycę 16MP, to jak taka jakość się porównuje do powiedzmy 5D MKII?
2. Są różne tyły w cenie od $1,500 do $5000. Od 12MP w górę. Nie wchodzą w rachubę żadne bajery, całość ma być wyłącznie manualna, jedyne wymaganie to jakość matrycy oraz cena.
3. Jak oglądam cyfrowe tyły na Ebayu, to matryce są w rozmiarze 36mmx36mm. Dlaczego w takim? Czy nie ma matryc w rozmiarze filmu 6x6?
4. Czy to przychodzi z jakimś software? Jak czytać Hasslebladowe RAW-y?

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym względzie?
Chciałbym też od razu zbyć sarkastyczne pytania w rodzaju "a po ci to?". To jest hobby. Celem jest krajobraz w średnim formacie w celach wyłącznie hobbystycznych. A zresztą nieważne w jakim celu. Po prostu... :)
Czy ktoś zna się na tym?

wiktor2323
17-05-2011, 23:14
Z tego co mi wiadomo to nazywa się to ścianka cyfrowa. Jakość z tego jest bardzo dobra, na pewno lepsza niż C5DMII

Eloi
17-05-2011, 23:25
Jak właśnie przeszukuję internet, to z tego co widzę że są trzy rodzaje:
- 16MP. CFV-16 albo podróbki. Znowu pytanie - czy podróbki są tak samo dobre jak samo CFV-16?
- CFV-39 oraz CFV-50. Ceny od $15K w górę, więc odpada. Za drogie hobby.

Zatem zostaje 16MP, ale to jest w rozmiarze 36mmx36mm. Ale przecież wziernik pokazuje 6x6 czy ileś tam, więc czy jest jakaś podziałka na wzierniku aby mi pokazała prawdziwy crop?

dzik
17-05-2011, 23:53
Nie warto, mam scianke 11mpix i dostaje lomot od 5dmkII. Bazowe iso sa w takich sciankach bardzo niskie, w mojej np iso 25.
Do cropa daja nakladki na matowke.

Powiedz czego brakuje w obrazku z 5dmkII?

MacGyver
17-05-2011, 23:58
Matryce do Hassela mają rozmiary 36,7x36,7 i 36,7x49,0 mm. Mamiya oferuje 44x33 48x36 mm.

Kolekcjoner
18-05-2011, 00:10
Może poszukaj na forum LL (http://www.luminous-landscape.com/forum/). Podejrzewam że znajdziesz tam większość odpowiedzi na swoje wątpliwości.

Eloi
18-05-2011, 01:21
Powiedz czego brakuje w obrazku z 5dmkII?

Nie wiem. Znajomy jest napalony na tą zabawę i mnie trochę tym zaraził. Taką opcją średniego formatu za tanio.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
..

P.S. Ale jak to teraz czytam to im więcej na ten temat wiem, to tym bardziej to mnie zniechęca. Na pewno nie kupię sobie matrycy CFV-39 albo 50 bo bym musiał majątek sprzedać i być przy okazji nieźle kopniętym. Ale myślałem że 16MP jest realne, ale jak to jest niewiele większe niż matryca FX, to rzeczywiście po co?
No po prostu myślałem że porobię krajobraz na średnim formacie. Ale widać jednak że to nie warte świeczki...

y3k
18-05-2011, 10:20
Nie wiem. Znajomy jest napalony na tą zabawę i mnie trochę tym zaraził. Taką opcją średniego formatu za tanio.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
..

P.S. Ale jak to teraz czytam to im więcej na ten temat wiem, to tym bardziej to mnie zniechęca. Na pewno nie kupię sobie matrycy CFV-39 albo 50 bo bym musiał majątek sprzedać i być przy okazji nieźle kopniętym. Ale myślałem że 16MP jest realne, ale jak to jest niewiele większe niż matryca FX, to rzeczywiście po co?
No po prostu myślałem że porobię krajobraz na średnim formacie. Ale widać jednak że to nie warte świeczki...

Tylko pamiętaj, że tą magie zobaczysz dopiero na wydruku i to nie liczonym w cm tylko w metrach a do tego nie potrzebujesz cyfrowej ścianki.

dzik
18-05-2011, 10:31
Nie ma sensu, przy tym cropie to maly obrazek jest i ciezko uzyskac szeroki kat. Przy dokupywaniu scianki mozna miec tez problemy FF/BF, przy zakupie zestawu byly dobierane czasami specjalne podkladki do regulacji, ale dawali jedna wlasciwa dla tego zestawu.

Jedyna przewaga jaka sie moze rzucic to brak filtra AA, daje to troche wieksza ostrosc per piksel, ale dosc czesto pojawia sie mora. Jak ktos chce koniecznie miec 12mpix bez AA to kupic 450D ktory ma bardzo slaby, E-PL1, albo oddac 450D do usuniecia.

fil91
18-05-2011, 12:30
Za 5000$ może kolega zanabyć Phase One P30 lub P45(przy dużym szczęściu:razz: ) dedykowane do V-ki .
IMO P45 to najlepsze rozwiązanie matryca 49,1 x 36,8mm , czyli zupełnie przyzwoicie , rozdzielczość 39mpix wystarczająca:mrgreen: , cena korzystniejsza niż w przypadku zakupu używanej ścianki hassa CFV-39(która oferuje podobne parametry). Ścianki różnych firm typu 12-16 mpix to stare konstrukcje często gęsto bez monitorka , bez możliwości współpracy z kartą CF (potrzebne specjalne banki pamięci) , kapryśne w eksploatacji , a i obrazek z nich nie powala.