PDA

Zobacz pełną wersję : jak usunąć kurz

Wiesiek_TGT
26-12-2005, 18:07
Witam,

Wnętrze aparatu 5D było doś zakurzone. Użyłem gruszki.
Ze zdumieniem zauważyłem w wizjerze, że ilośc barochów zwiększyła się kilkakrotnie.
Wyczyściłem lustro, wyjąłem matówkę i wyczyściłem (jest tam zatrzask i wyjmuje się ją banalnie prosto.)
Nie wiele pomogło. Po wyjęciu matówki widzę na powieszchni plastikowej szyby (czy już pryzmatu - sam nie wiem) te własnie babrochy.
Ale nie dają się usunąc. Pomyslałem, że to jednak jakaś szybka i one są ale z drugiej strony. Po bokach są szczeliny i dmuchająć gruchą mogłem tam wpędzić babrochy.
Trochę się boję rozkręcać apatat.
Co o tym sądzicie ?
Kto mi to wyczyści ?
Po uwagach na tym forum o serwisie na Żytniej mam obawy aby tam oddac sprzęt.

Pozdrawiam

Wiesiek

towersivy
26-12-2005, 19:20
A widac cos na fotkach??

Kubaman
26-12-2005, 20:45
rany boskie, nie rozkręcaj nowej 5ki :shock:
Jeśli te paprochy jakoś tam wtłoczyłeś, to na pewno możesz je również wydmuchać. tylko spokojnie i bez nerwa. A jeśli nawet coś zostanie, to tragedii nie ma, bo na zdjęcia to nie wpływa, a szkoda wywalać kasę na taką głupotę.

KuchateK
29-12-2005, 18:16
Ta szybka ma naniesione punkty AF. Ciezko jest ja zababrac od strony pryzmatu (nawet mimo tych sczelin) wiec radze ograniczyc sie do gruszki bez wyciagania tego. Jest to plastik (jeszcze z powlokami), wiec lepiej jak go niczym nie mazac, bo potem to wyglada jeszcze gozej. Mozesz wyjac, ale matowka i ta szybka maja dziwna wlasciwosc "przyciagania" syfu, wiec czyszczenie po wyciagnieciu moze dac efekt przeciwny do zamierzonego.