Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Do fotoreporterów stawki w portalach-opinia

pgfoto
04-05-2011, 12:58
Od 5 lat pracuję dla agencji fotograficznej.
Zastanawia mnie jedna sprawa,jak to jest że portal internetowy który ma mniejsze koszta wydania od gazety,zamieszcza reklamy zarabiając na nich milony a płaci za zdjecie 5-15zł podczas gdy gazeta np 200zł???

Uprzedzam osoby które napiszą "że przeciez portal jest bezpłatny a za gazete się płaci"...każdy wie doskonale ze koszt gazety to tylko niewielki procent zysku a większosc to wpływy z reklam.Stawki za reklamy są juz teraz wieksze w portalach niż gazetach(wystarczy sprawdzic cenniki).Więc jak to jest że portale dały sobie prawo do kupowania zdjec za 5zł tłumacząc że to przecież "tylko" internet" ? Dlamnie to zwykłe oszustwo i żenada!

Może ma ktoś jakieś wytłumaczenie dla tego procederu?

Kolaj
04-05-2011, 13:11
Oszustwo to by było, gdyby Ci obiecali 200zł a dali 10zł. Skoro są w stanie pozyskać na rynku po tej cenie (znaczy - ktoś te zdjęcia im sprzedaje), to po co mieliby płacić 20x tyle?

Sergiusz
04-05-2011, 13:14
To podaj adres tego portalu. Pewnie się znajdzie sporo chętnych co oddadzą swoje zdjęcia za 10 czy 15zł. To dlatego tyle płacą. Ale jak byś się znalazł w odpowiednim miejscu i czasie na przykład nieopodal pewnej brzozy, nad którą dość nisko przeleciał samolot i miałbyś przy sobie aparat to zapewne za zdjęcia zapłacili by nieco więcej. :-D

dinderi
04-05-2011, 13:15
To, że jeszcze płacą, to i tak luksus. Na świecie jest kwadrylion osób posiadających aparat i niekiedy potrafiących go całkiem zgrabnie uzywać, którzy dla samej autosatysfakcji, zgodza się oddac zdjęcia za darmo, byle były publikowane na poczytnej stronie.

pgfoto
04-05-2011, 13:38
To podaj adres tego portalu. Pewnie się znajdzie sporo chętnych co oddadzą swoje zdjęcia za 10 czy 15zł. To dlatego tyle płacą. Ale jak byś się znalazł w odpowiednim miejscu i czasie na przykład nieopodal pewnej brzozy, nad którą dość nisko przeleciał samolot i miałbyś przy sobie aparat to zapewne za zdjęcia zapłacili by nieco więcej. :-D

Każdy portal tyle płaci,niema wyjątków :(

co do "wyjątkowosci zdjęc" to nie ma gwarancji że jak ma się cos na wyłącznośc to drożej sie sprzeada.Przeciętyny czy nieprzecietny temat przewaznie ma taką sama cene dla gazety a w portalu 20 razy niższą w przeliczeniu na jedno zdjęcie.
No akurat zdjecie brzozy byłoby bardzo wyjątkowe więc moze tu portalik zapłaciłby 50zł :roll:

Kolaj
04-05-2011, 13:46
No akurat zdjecie brzozy byłoby bardzo wyjątkowe więc moze tu portalik zapłaciłby 50zł :roll:Wówczas zwyczajnie olałbyś tę ofertę i udał się do redakcji Faktu. Właściwie w czym jest problem?

AMMarshall
04-05-2011, 13:51
Popyt na zdjęcia mniej więcej taki sam od lat, natomiast podaż usług/zdjęć ogromna, coraz większa. Nie dość, że cyfrówek miliony to jeszcze zjadliwe dla internetu zdjęcia z komórek, itd.

Poza tym różnej maści szuterstoki sprzedają tanio zdjęcia - duży wybór, niskie ceny...

Mnie ten problem - cen zdjęć - zupełnie nie dziwi.

jaceksw
04-05-2011, 14:06
Poza tym różnej maści szuterstoki sprzedają tanio zdjęcia - duży wybór, niskie ceny...

Na gorączce złota zawsze najwięcej zarabiaja producenci łopat :-D

Sergiusz
04-05-2011, 14:07
Czasem jest tak „Bo tak” Po prostu nie ma wytłumaczenia. Do gazety papierowej wystarczy może mniej zdjęć a na portalach więcej podobnych stąd może różnica.

AMMarshall
04-05-2011, 14:18
Na gorączce złota zawsze najwięcej zarabiaja producenci łopat :-D
No proszę. Najlepiej opisany, skomentowany problem szutersotków!
10/10! :)

Sergiusz
04-05-2011, 15:02
Rozmawiałem przed chwilą z kolegą i ktoś chce od niego odkupić archiwum w zakresie jednego tematu w cenie 70zł za klatkę. Co prawda nie jest to ani portal ani gazeta nie mniej jak kontrakt dojdzie do skutku to jego wartość przekroczy 100kzł. Tak, że to zależy komu i do czego potrzebne są zdjęcia.

Kolekcjoner
04-05-2011, 15:18
Właściwie w czym jest problem?

Też się zastanawiam. Płacą tyle, bo takie są widocznie stawki. Co za problem???

pgfoto
04-05-2011, 17:46
Też się zastanawiam. Płacą tyle, bo takie są widocznie stawki. Co za problem???

Ok ,nie było tematu, jeśli dla kogoś 5zł za zdjęcie to nie problem
to może slubne zdjęcia zaczne robic za 200zł
wtedy to byłby lament!

Celowo napisałem że temat jest dla fotoreporterów bo dla nas to jest problem
a dla osoby która z tego sie nieutrzymuje to wiadomo że wszystko jedno,
to tak samo ja moge napisac że robienie ślubów za 300zł(też mozna stwierdzic że takie są stawki) albo za darmo nie jest dla mnie problemem bo ja ślubów już nierobie...ale dla innych to pewnie
nie na ręke bo takie ceny psują rynek!

Merde
04-05-2011, 18:01
bo takie ceny psują rynek!

A to jest jeszcze jakiś rynek? :shock:

pgfoto
04-05-2011, 18:09
A to jest jeszcze jakiś rynek? :shock:

przepraszam ,widze że tu sami hobbyści :)
ale o 20 zmeczeni fotografowie wrócą z "pracy" wyślą zdjęcia
i przeczytają wątek o niskich stawkach w portalach :???:

y3k
04-05-2011, 18:17
wtedy to byłby lament!...

Takie tematy też tu bywały i zawsze kończyły się w pralni, gdzie "mistrzowie rzemiosła" płakali, że ludzie kupują zdjęcia za grosze od ludzi, którzy potrafią wycelować aparat i nic nie uciąć pannie młodej. Tak właśnie działa wolny rynek (nikt nie mówił, że ma być sprawiedliwy i dać każdemu zarobić) psuciem było by ustalanie cen, zresztą jest na to paragraf, nawet w Polskim prawie, a nazywa się to zmowa cenowa.
W tajemnicy powiem Ci, że informatycy, też nie mają łatwo, byle lamer, który potrafi zainstalować system XP weźmie za to grosze, albo tańszy Hindus napisze kod programu i co wtedy robić? Ty się wtedy cieszysz, bo za naprawę komputera dałeś grosze, ja też się cieszę, bo za zdjęcia i zgodę na publikację zdjęć też dałem grosze.

Merde
04-05-2011, 19:11
przepraszam ,widze że tu sami hobbyści :)
ale o 20 zmeczeni fotografowie wrócą z "pracy" wyślą zdjęcia
i przeczytają wątek o niskich stawkach w portalach :???:

Może nie sami, choć pewnie większość. Ale nawet hobbyści zauważyli już parę lat temu, że rynek w zasadzie zniknął wraz z upowszechnieniem się fotografii cyfrowej.
"Postęp" panie, nic na to nie poradzisz...

dinderi
04-05-2011, 19:18
W kwestii stawek dla fotografów, taka mała dygresja, ale ciągle w temacie:
http://www.pdnonline.com/pdn/features/What-To-Expect-If-Yo-2568.shtml

Sergiusz
04-05-2011, 22:52
Czas fotoreporterów prasowych mija. Umarł Król, Niech Żyje Król! Nadchodzi nowa era wakacyjno weekendowych fotoreporterów. :-D

gervee
04-05-2011, 23:09
Czas fotoreporterów prasowych mija. Umarł Król, Niech Żyje Król! Nadchodzi nowa era wakacyjno weekendowych fotoreporterów. :-D

Raczej takich spod znaku kontakt tvn24.

Sergiusz
04-05-2011, 23:23
Ale te „kontakty” to według mnie idealna sprawa. Gdyby nie ci co nadsyłają tam zdjęcia byłyby suche fakty bez zdjęć. A tak są zdjęcia z lokalnych wydarzeń, nie tylko wypadków. Na pewno jest to szansa dla fotografów z mniejszych miejscowości aby zaistnieli w ogólnopolskich mediach. I jest to na pewno promocja dla tych regionów.

Kolekcjoner
04-05-2011, 23:47
wtedy to byłby lament!

Celowo napisałem że temat jest dla fotoreporterów bo dla nas to jest problem
a dla osoby która z tego sie nieutrzymuje to wiadomo że wszystko jedno,
to tak samo ja moge napisac że robienie ślubów za 300zł(też mozna stwierdzic że takie są stawki) albo za darmo nie jest dla mnie problemem bo ja ślubów już nierobie...ale dla innych to pewnie
nie na ręke bo takie ceny psują rynek!

Nadal pytam co jest problemem?
To znaczy może inaczej; rozumiem że drażnią Cię niskie stawki aa zdjęcia ale jakie widzisz rozwiązanie - odgórną regulację, pozwolenia na zakup aparatu ;)? Po prostu rozwój technologii i upowszechnienie się aparatów musiało doprowadzić do tego co jest - obawiam się, że będzie jeszcze gorzej.
To jest cena postępu. W wielu branżach to było przerabiane - nic nowego teraz padło na fotografię.

Czacha
05-05-2011, 01:08
Kolekcjoner, problem lezy dokladnie w tym, ze amator-hobbysta nie zrozumie zawodowca ;)

Sergiusz
05-05-2011, 01:52
Nigdy nie było łatwo i chyba nigdy zawód fotoreporter nie był popłatnym zawodem. Polecam lekturę http://zawsze-kwadrat.pl/2009/08/zawod-fotoreporterzy-kosidowskiego/ gdzieś też jest różnica pomiędzy dawnym lajkarzem a dzisiejszym papa coś tam a fotoreporterem. ta k coś mi się zdaje, że autor wątku pretenduje do tej pierwszej grupy stąd rozterki związane z „ceną za zdjęcie” bowiem zdjęcie to tylko zdjęcie a reportaż to reportaż. Nawet jeśli to tylko jedno zdjęcie.

Jerzy M
05-05-2011, 06:56
Oszustwo to by było, gdyby Ci obiecali 200zł a dali 10zł. Skoro są w stanie pozyskać na rynku po tej cenie (znaczy - ktoś te zdjęcia im sprzedaje), to po co mieliby płacić 20x tyle?
Powiem wiecej, znajda sie tacy co zrobia to za free, byle by tylko zobaczyc swoje nazwisko pod zdjeciem...takie czasy:sad:

pawelloon
05-05-2011, 08:53
Wy smiejecie a mnie nie jest do smiechu. Z roku na rok coraz gorzej...Ale ja za darmo pracowal nie bede, obecne ceny paliw mocno podnosza koszty:-(

pgfoto
06-05-2011, 11:08
Kolekcjoner, problem lezy dokladnie w tym, ze amator-hobbysta nie zrozumie zawodowca ;)

amator nawet niech by robił najcudowniejsze,mistrzowskie kadry na swiecie ale ich niesprzedawał niezrozumie tego bo nie utrzymuje się z fotografii,
to tak na marginesie...

ja nienarzekam na stawki(bo już niema na co narzekac)
wątek jest od duzej rozbieżnosci w cenie miedzy portalem informacyjnym a prasą...jesli ktoś niedoczytał...

chodzi o ceny w portalach i gazetach skąd taka różnica w cenie...
czym portal rózni się od gazety ,co sprawia ze traktowany jest gorzej a raczej dlaczego mimo wysokich stawek za reklamy ,wiekszych niż w gazetach portale roszczą sobie prawo do kupowania zdjęc 20 razy taniej?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

amator nawet niechby robił najcudowniejsze,mistrzowskie kadry na swiecie ale ich nisprzedawał nizrozumie tego bo nie utrzymuje się z fotografii,
to tak na marginesie...

ja nie narzekam na stawki (bo już niema na co narzekac)
wątek jest od duzej rozbieżnosci w cenie miedzy portalem informacyjnym a prasą...jesli ktoś niedoczytał...

czym portal rózni się od gazety , co sprawia ze traktowany jest gorzej a raczej dlaczego mimo wysokich stawek za reklamy , wiekszych niż w gazetach portale roszczą sobie prawo do kupowania zdjęc 20 razy taniej ?

popr..a

Merde
06-05-2011, 11:26

To chyba oczywiste - klient raz nauczony, że może mieć coś za darmo lub prawie darmo nie będzie w przyszłości chciał płacić przyzwoitej stawki.
Dlatego właśnie działanie na zasadzie "dzisiaj zrobię za wejściówkę czy akredytację, ale jak tylko się podszkolę i będę miał portfolio, to będę brał za to kasę" jest takie niebezpieczne.

I mówię to jako amator, który rozumie rozterki zawodowca :mrgreen:

ripek
06-05-2011, 12:37

Skład gazety do bardziej złożony proces niż dodanie newsa na portalu. Zawsze można ściągnąć to zdjęcie z netu. Wyrwać ze 100k egzemplarzy raczej gorzej.

Ta pewność co do poprawności (także prawnej) zdjęcia emitowanego w gazecie kosztuje więcej.

To jedna z rzeczy które składają się na koszt (moim zdaniem) ;)

1982wojtek
06-05-2011, 17:06
żeby nikogo nie urazić to w każdej branży jest dużo fachowców i pseudo fachowców,np budowlanka, taksówkarze, mechanicy,lekarze itp. to jest postęp cywilizacyjny i nic tu nie poradzicie

mc_iek
06-05-2011, 17:21
No cóż... Z jednej strony oczekujecie coraz łatwiejszych w obsłudze aparatów, a z drugiej strony marudzicie, że nadpodaż zdjęć w internecie zabija rynek... Zielona ramka daje coraz lepsze jakościowo zdjęcia, a jak to ktoś kiedyś powiedział - gdyby posadzić odpowiednio dużą liczbę małp, przy odpowiednio dużej liczbie maszyn do pisania, to istnieje prawdopodobieństwo, że któraś z nich, waląc w klawisze na oślep, napisze Pana Tadeusza.

Kolekcjoner
08-05-2011, 02:50
gdyby posadzić odpowiednio dużą liczbę małp, przy odpowiednio dużej liczbie maszyn do pisania, to istnieje prawdopodobieństwo, że któraś z nich, waląc w klawisze na oślep, napisze Pana Tadeusza.
To jednak musiałoby być ich bardzo dużo :grin:.

Sergiusz
08-05-2011, 02:54
Jest taka fraszka niestety nie pamiętam autora:

Nie jestem mistrzem ale i nie du...a
I Dziady bym napisał jak bym się uparł.

Fotografowanie to inna bajka...

mc_iek
08-05-2011, 08:55
Myślę, że jeżeli na świecie jest kilkaset milionów działających aparatów fotograficznych i kilkaset milionów korzystających z nich użytkowników (te liczby mogą się nie zgadzać tak globalnie, jak i porównawczo, ale chodzi o ideę), to istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że codziennie powstaje przynajmniej kilka zdjęć na miarę WPPh, wykonanych przez ludzi, których jedyną wiedzą na temat fotografii jest wiedza, jak włożyć baterie do aparatu i gdzie jest guzik robiący pstryk...

Kolaj
08-05-2011, 10:34
Przecież zdjęcia do portali czy gazet codziennych wcale nie muszą być ani dobre ani nawet poprawne. Starczy, żeby były na temat. Trzeba je zrobić w odpowiednim miejscu i czasie. Jakość jest praktycznie bez znaczenia. Do wykonania takich fotografii wcale nie potrzeba ani fotografa pro ani nawet amatora. Wystarczy zwykły posiadacz byle kompaktu. A ten nie oczekuje mega stawek, no chyba, że to będzie wspomniana wcześniej brzoza. I wcale nie musi być perfekcyjne ujęcie.

Teo
08-05-2011, 11:44
Przecież zdjęcia do portali czy gazet codziennych wcale nie muszą być ani dobre ani nawet poprawne.

I tak to właśnie upada. Przecież nie musi być ani dobrze, ani nawet poprawnie. Nawet jeśli będzie trochę nie na temat (a jest i będzie) to co z tego, skoro jest za darmo!

Na szczęście jest jeszcze wolność wyboru i nie trzeba kaleczyć sobie oczu.

mały głód
09-05-2011, 11:36
Więc jak to jest że portale dały sobie prawo do kupowania zdjec za 5zł tłumacząc że to przecież "tylko" internet" ?

klient płaci za towar zawsze tyle ile musi
i ani grosza więcej

sa tysiące chetnych sprzedaważ po tyle zdjecia - więc taka stawka obowiązuje

jeśli dany aparat z tej samej dystrybucji PL i z takimi samymi prawami gwarancyjnymi oraz pełni sprawny w skalepie

A - kosztuje 5 000 zł

a w sklepie
B - 4300 zł

to pytanie

- w którym sklepie go kupisz ? :>

Sergiusz
09-05-2011, 12:46
Prawidłowa odpowiedź : w sklepie A ?:-D Zdjęcie co prawda to tylko zdjęcie ale nie ma dwóch takich samych. Tak, że przykład trochę mało trafiony.

HuleLam
09-05-2011, 12:48
No cóż... Z jednej strony oczekujecie coraz łatwiejszych w obsłudze aparatów, a z drugiej strony marudzicie, że nadpodaż zdjęć w internecie zabija rynek... Zielona ramka daje coraz lepsze jakościowo zdjęcia, a jak to ktoś kiedyś powiedział - gdyby posadzić odpowiednio dużą liczbę małp, przy odpowiednio dużej liczbie maszyn do pisania, to istnieje prawdopodobieństwo, że któraś z nich, waląc w klawisze na oślep, napisze Pana Tadeusza.
Oto kontrdowód:
http://www.google.com/search?q="litwo+ojczyzno"+site:.4chan.org
zdRAWki

zzz
11-05-2011, 13:37
Oto kontrdowód:
http://www.google.com/search?q="litwo+ojczyzno"+site:.4chan.org

Bzdura nie dowód. 4chan nie ma archiwum. Pokaż mi posty na /p/ z kwietnia albo na /b/ z zeszłego tygodnia.

MacGyver
11-05-2011, 17:38
Sprawa ma wymiar wieloaspektowy.
Po pierwsze nie każdy portal jest dochodowy. Te duże wielotematyczne obecnie tak (choć miewały okresy dużego deficytu). Miliony za reklamę to też już mit. Reklama w internecie jest coraz mniej atrakcyjna, ludzie blokują to czym mogą i jak mogą, a świadomie w reklamy klika naprawdę mało kto.
Galerii z różnych wydarzeń jest w internecie cała masa, dołożenie kolejnych zdjęć specjalnie oglądalności portalu nie zwiększy (chyba że to portal na którym obraz pełni rolę pierwszoplanową a ludzie zaglądają tam aby oglądać zdjęcia).
Masa hobbystów wysyła zdjęcia do portali z własnej inicjatywy, dla własnej przyjemności bądź też w celach autopromocyjnych. Zdjęcia do hobbystów częstokroć są lepsze od takich robionych przez zawodowca na odp...
Większość imprez zorganizowanych ale też instytucji czy podmiotów gospodarczych organizujących różnej maści "wydarzenia" ma swoją obsługę medialną (prasową). Po co więc portal ma płacić za zdjęcia skoro dostanie podobne, za darmo, wraz z informacją prasową.
Mitem jest też że gazety tak świetnie płacą, większość dzienników też ma obecnie stawki po 5 - 10 zł.

Kolekcjoner
11-05-2011, 22:23
Miliony za reklamę to też już mit. Reklama w internecie jest coraz mniej atrakcyjna, ludzie blokują to czym mogą i jak mogą, a świadomie w reklamy klika naprawdę mało kto.

Szczególnie uściślając reklama typowo "banerowa".
Co do zdjęć to jak widzę ilu ludzi zamieszcza zdjęcia np. na onecie za darmo to mi się nie chce wierzyć, że jeszcze ktoś chce za to płacić :wink::cool:.

bartkaz
01-12-2012, 12:10
Ja nie uważam, żeby elitarność posiadania sprzętu była warunkiem do istnienia rynku fotografii. Co z tego że teraz każdy ma lepszy czy gorszy aparat cyfrowy? Długopis i kartkę, a nawet komputer z edytorem tekstu też ma prawie każdy, a rynek książki nie zaginął, sprzedaje się i drukuje więcej książek niż kiedykolwiek. Chodzi o to że teraz ludzie chcą zainwestować mało, a zarobić szybko i dużo, nie liczą się dalekobieżne rozważania o jakości produktu, artyźmie, rzetelności o zabijaniu rynku. Liczy się, żeby kupić zdjęcie jak najtaniej. Tak było 50 lat temu w Stanach, teraz im przeszło. U nas też to minie, w to wierzę.
Bartek