Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Do fotoreporterów stawki w portalach-opinia

Domyślnie Do fotoreporterów stawki w portalach-opinia

Od 5 lat pracuję dla agencji fotograficznej.
    Zastanawia mnie jedna sprawa,jak to jest że portal internetowy który ma mniejsze koszta wydania od gazety,zamieszcza reklamy zarabiając na nich milony a płaci za zdjecie 5-15zł podczas gdy gazeta np 200zł???

Uprzedzam osoby które napiszą "że przeciez portal jest bezpłatny a za gazete się płaci"...każdy wie doskonale ze koszt gazety to tylko niewielki procent zysku a większosc to wpływy z reklam.Stawki za reklamy są juz teraz wieksze w portalach niż gazetach(wystarczy sprawdzic cenniki).Więc jak to jest że portale dały sobie prawo do kupowania zdjec za 5zł tłumacząc że to przecież "tylko" internet" ? Dlamnie to zwykłe oszustwo i żenada!

Może ma ktoś jakieś wytłumaczenie dla tego procederu?
    EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8L ,Canon 70-200 f/4 L ,
    speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
    Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Oszustwo to by było, gdyby Ci obiecali 200zł a dali 10zł. Skoro są w stanie pozyskać na rynku po tej cenie (znaczy - ktoś te zdjęcia im sprzedaje), to po co mieliby płacić 20x tyle?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

To podaj adres tego portalu. Pewnie się znajdzie sporo chętnych co oddadzą swoje zdjęcia za 10 czy 15zł. To dlatego tyle płacą. Ale jak byś się znalazł w odpowiednim miejscu i czasie na przykład nieopodal pewnej brzozy, nad którą dość nisko przeleciał samolot i miałbyś przy sobie aparat to zapewne za zdjęcia zapłacili by nieco więcej. :-D
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

To, że jeszcze płacą, to i tak luksus. Na świecie jest kwadrylion osób posiadających aparat i niekiedy potrafiących go całkiem zgrabnie uzywać, którzy dla samej autosatysfakcji, zgodza się oddac zdjęcia za darmo, byle były publikowane na poczytnej stronie.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    To podaj adres tego portalu. Pewnie się znajdzie sporo chętnych co oddadzą swoje zdjęcia za 10 czy 15zł. To dlatego tyle płacą. Ale jak byś się znalazł w odpowiednim miejscu i czasie na przykład nieopodal pewnej brzozy, nad którą dość nisko przeleciał samolot i miałbyś przy sobie aparat to zapewne za zdjęcia zapłacili by nieco więcej. :-D

Każdy portal tyle płaci,niema wyjątków

co do "wyjątkowosci zdjęc" to nie ma gwarancji że jak ma się cos na wyłącznośc to drożej sie sprzeada.Przeciętyny czy nieprzecietny temat przewaznie ma taką sama cene dla gazety a w portalu 20 razy niższą w przeliczeniu na jedno zdjęcie.
    No akurat zdjecie brzozy byłoby bardzo wyjątkowe więc moze tu portalik zapłaciłby 50zł
    EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8L ,Canon 70-200 f/4 L ,
    speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
    Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pgfoto Zobacz posta
    No akurat zdjecie brzozy byłoby bardzo wyjątkowe więc moze tu portalik zapłaciłby 50zł
    Wówczas zwyczajnie olałbyś tę ofertę i udał się do redakcji Faktu. Właściwie w czym jest problem?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Popyt na zdjęcia mniej więcej taki sam od lat, natomiast podaż usług/zdjęć ogromna, coraz większa. Nie dość, że cyfrówek miliony to jeszcze zjadliwe dla internetu zdjęcia z komórek, itd.

Poza tym różnej maści szuterstoki sprzedają tanio zdjęcia - duży wybór, niskie ceny...

Mnie ten problem - cen zdjęć - zupełnie nie dziwi.
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Bywalec Awatar jaceksw
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    Poza tym różnej maści szuterstoki sprzedają tanio zdjęcia - duży wybór, niskie ceny...
    Na gorączce złota zawsze najwięcej zarabiaja producenci łopat :-D

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Czasem jest tak „Bo tak” Po prostu nie ma wytłumaczenia. Do gazety papierowej wystarczy może mniej zdjęć a na portalach więcej podobnych stąd może różnica.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaceksw Zobacz posta
    Na gorączce złota zawsze najwięcej zarabiaja producenci łopat :-D
    No proszę. Najlepiej opisany, skomentowany problem szutersotków!
    10/10!
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów