PDA

Zobacz pełną wersję : matówka w 5d

darekp
25-12-2005, 01:16
pytanko do użytkowników tego sprzęciora:
gdzie można kupić matówki do 5d
czy moze ktoś już wymieniał i moze podzielić sie wrażeniami z samej wymiany i pracy na nowych matówkach?

Diego
25-12-2005, 11:43
Witaj, ja swoja Ee-s zamowilem tutaj: http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?A=search&ci=11367&Q=&O=NavBar

powinna dotrzec przed nowym rokiem jak bede mial szczescie :)

pazurek
25-12-2005, 11:48
Pytanie troche offtopic, jak to jest ze inna matowka w 300D/350D moze spowodowac problemy z liczeniem ekspozycji (wg CatEye Optics) a w 5D i 1D mozna sobie dowolnie zmieniac matowki i nie ma problemu?

Diego
25-12-2005, 11:57
Nie tak dowolnie, sa tylko 3 specjalnie zaprojektowane dla 5d w tym standardowa ;)

darekp
25-12-2005, 12:10
Witaj, ja swoja Ee-s zamowilem tutaj: http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?A=search&ci=11367&Q=&O=NavBar

a jak z wymianą, w instrukcji nie ma o tym słowa ( choć obiecują ), mocno to skomplikowane? moze masz jakiegoś linka do opisu wymiany?

darekp
25-12-2005, 12:35

jako ze sama wysyłka to 25 USD moze ktoś reflektuje na wspólne zakupy?
gdybyśmy zebrali małą grupkę to wyszło by taniej

Kubaman
25-12-2005, 12:46
a jak z wymianą, w instrukcji nie ma o tym słowa ( choć obiecują ), mocno to skomplikowane? moze masz jakiegoś linka do opisu wymiany?
instrukcja?
z tego co widziałem, to jest to kwestia odkręcenia jednej śrubki.

darekp
25-12-2005, 15:00
instrukcja?
z tego co widziałem, to jest to kwestia odkręcenia jednej śrubki.

a gdzie widziałeś?
bo tam zadnej śrubki nie widze

KuchateK
25-12-2005, 20:20
Jakie srubki? Toz to w 20D jest prosty zatrzask...

Pytanie troche offtopic, jak to jest ze inna matowka w 300D/350D moze spowodowac problemy z liczeniem ekspozycji (wg CatEye Optics) a w 5D i 1D mozna sobie dowolnie zmieniac matowki i nie ma problemu?
Tak, moze spowodowac problemy... Zwlaszcza jesli jest duzo jasniejsza/ciemniejsza i na srodku ma jakies dodatki a ty mierzysz centralnym :D Zwykle pomaga stala korekta +/-, wiec nie jest tak zle... Kto powiedzial ze nie ma problemow na 5/1? Problemy sa wszedzie. 5D chyba nawet ma custom function w ktorym sie ustawia jaka masz matowke co powoduje poprawne pomiary.

Kubaman
25-12-2005, 21:33
a gdzie widziałeś?
bo tam zadnej śrubki nie widze
być może i zatrzask, choć wydawało mi się, że była to śrubka. Odkręć lensa i w górnej części bagnetu, tam gdzie jest matówka na krawędzi masz tę śrubkę/zatrzask.

Instrukcja naprawdę sporo pomoże.

darekp
25-12-2005, 21:47
być może i zatrzask, choć wydawało mi się, że była to śrubka. Odkręć lensa i w górnej części bagnetu, tam gdzie jest matówka na krawędzi masz tę śrubkę/zatrzask.

Instrukcja naprawdę sporo pomoże.

w tym sęk ze w instrukcji nie ma o tym słowa :twisted:

hekselman
25-12-2005, 23:12
..reflektuję.

Kubaman
25-12-2005, 23:12
w tym sęk ze w instrukcji nie ma o tym słowa
słowo jest :-P
wyraźnie zostało napisane, że aby zamonotować matówkę, należy skorzystać z instrukcji dołączonej do ... matówki ;)
Jeszcze takiej nie znalazłem, ale chociaż wiesz czego szukać.

darekp
25-12-2005, 23:22
słowo jest :-P
wyraźnie zostało napisane, że aby zamonotować matówkę, należy skorzystać z instrukcji dołączonej do ... matówki ;)
Jeszcze takiej nie znalazłem, ale chociaż wiesz czego szukać.

zacytuję instrukcję do 5d:
"Wymiana matówki jest opisana w tej instrukcji"
chyba jestem slepy

Kubaman
25-12-2005, 23:28
po angielsku, ( a to jedyne dobre źródło) jest napisane:

to change the focussing screen follow the instruction that comes with focusing screen

Tyle, że tegio już nie ma w downloadzie, nawet na stronie Canona w USA. Czyli kiepskawo.

jackpe
26-12-2005, 00:29
witam
to gdyby byli chetni to ja rowniez reflektuje.

darekp
26-12-2005, 00:36
witam
to gdyby byli chetni to ja rowniez reflektuje.

no to jest nas dwóch, wypada po niecałe 15 usd za przesyłke, wyslij mi maila na dom:maupa:acx.pl to sie bedziemy organizowac
pozdrawiam
darek

snowboarder
26-12-2005, 08:38
pytanko do użytkowników tego sprzęciora:
gdzie można kupić matówki do 5d
czy moze ktoś już wymieniał i moze podzielić sie wrażeniami z samej wymiany i pracy na nowych matówkach?

A o ktora ci chodzi? Ja prawdopodobnie kupie Ee-D, czyli ta z gridem,
udalo mi sie trafic taki opis:

"I don't see any brightness difference from the Ee-A (default) to the Ee-D. So there's no effect on MF. Autofocus isn't affected either. The grid lines is what I bought the Ee-D for, and it works as it should."

Ciekawi mnie tylko, czy ten grid przeszkadza w codziennej fotografii,
z jednej strony mam sporo zdjec niedokladnie horyzontalnych ;-)
wiec by sie przydal, z drugiej jesli te linie beda mi przeszkadzaly...
Masz doswiadczenie z takim screenem?

Kubaman
26-12-2005, 10:07
Ja czytałem gdzieś dla odmiany, że ta matówka jest ciemniejsza, co niektórych może nieprzyjemnie zdziwić.
Ee-A (standartowa w 5D) jest wg opisu najjaśniejszą matówką z zestawu, przeznaczoną do współpracy ze szkłami F5.6 a nawet ciemniejszymi (to z opisu Canona).

darekp
26-12-2005, 12:37
A o ktora ci chodzi? Ja prawdopodobnie kupie Ee-D, czyli ta z gridem,
udalo mi sie trafic taki opis:

"I don't see any brightness difference from the Ee-A (default) to the Ee-D. So there's no effect on MF. Autofocus isn't affected either. The grid lines is what I bought the Ee-D for, and it works as it should."

Ciekawi mnie tylko, czy ten grid przeszkadza w codziennej fotografii,
z jednej strony mam sporo zdjec niedokladnie horyzontalnych ;-)
wiec by sie przydal, z drugiej jesli te linie beda mi przeszkadzaly...
Masz doswiadczenie z takim screenem?

mam brata nikonowca i on nie wyobraża sobie matówki bez linijek, więc chyba w codziennej pracy to nie przeszkadza, ja chcę kupić Ee-S i też się zastanawiam czy ze szkłami EF nie bedzie problemu

hekselman
26-12-2005, 13:06
no to jest nas dwóch, wypada po niecałe 15 usd za przesyłke, wyslij mi maila na dom:maupa:acx.pl to sie bedziemy organizowac
pozdrawiam
darek
....trzech!

oskarkowy
26-12-2005, 15:13
Nie tak dowolnie, sa tylko 3 specjalnie zaprojektowane dla 5d w tym standardowa ;)
Do tego w CFach zmieniasz ustawienie, żeby aparat nie mylił się w ekspozycji..

piast9
26-12-2005, 16:16
mam brata nikonowca i on nie wyobraża sobie matówki bez linijek, więc chyba w codziennej pracy to nie przeszkadza, ja chcę kupić Ee-S i też się zastanawiam czy ze szkłami EF nie bedzie problemu
A jakie miały by być problemy?

darekp
26-12-2005, 16:34
A jakie miały by być problemy?

np. problem z działaniem AF-a

piast9
26-12-2005, 16:39
np. problem z działaniem AF-a
Co ma piernik do wiatraka?

darekp
26-12-2005, 16:46
Co ma piernik do wiatraka?

a wiesz co sie w głowach canonludów urodziło, moze maja wizje zeby jak najmniej uzywać manualnych szkieł?, może doszli do wniosku ze ta puszka jest dla ludzi co to tylko L-ki bedą kupować ( poniekąd tak jest - 50 1,8 to masakra z tą puszką), dlatego dopytuje, moze nie bedę pierwszy który kupi tę matówkę?

hekselman
26-12-2005, 23:03
A może spróbowac namówić któregoś z naszych rodzimych handlowców? - sądząc po cenach sprzętu który sprzedają - zaopatrują się w atrakcyjnych miejscach i biorą mniej!Na te matówki - jest już 4 chętnych :-)

darekp
26-12-2005, 23:20
A może spróbowac namówić któregoś z naszych rodzimych handlowców? - sądząc po cenach sprzętu który sprzedają - zaopatrują się w atrakcyjnych miejscach i biorą mniej!Na te matówki - jest już 4 chętnych :-)

można spróbować :neutral:

king_nothing
28-12-2005, 15:17
A ja mam pytanie czy ktos by sie podlaczyl do zakupu matowki do 5D z klinem, takiej jak ta: http://www.brightscreen.com/news.htm
Na tej stronie kosztuje teraz 159$ + dostawa. Ja bym bral dwie. Ktos jeszcze chcialby?

oskarkowy
28-12-2005, 15:22
Dobra, jakbyście ściagali z BHphoto matówki architektoniczne do 5D, to dajcie znać. Też się będę pisał na zakup.

darekp
28-12-2005, 18:08
A ja mam pytanie czy ktos by sie podlaczyl do zakupu matowki do 5D z klinem, takiej jak ta: http://www.brightscreen.com/news.htm
Na tej stronie kosztuje teraz 159$ + dostawa. Ja bym bral dwie. Ktos jeszcze chcialby?

a ta nie wystarczy?
http://www.digitalpear.de/cms;digitalkameracamcorderscannerdvd;kernel.138;1. html?pid=b6b48639e4627ac7813f3501da8e4465&&portal=16

KuchateK
28-12-2005, 18:43
a ta nie wystarczy?
http://www.digitalpear.de/cms;digitalkameracamcorderscannerdvd;kernel.138;1. html?pid=b6b48639e4627ac7813f3501da8e4465&&portal=16
Moze sie i nazywa super precision, ale co klin to klin...

darekp
28-12-2005, 18:44

myślałem ze to własnie jest klin :(

king_nothing
28-12-2005, 18:50
Swiete slowa... No to kto reflektuje?

darekp
28-12-2005, 18:54
Swiete slowa... No to kto reflektuje?

chetnie bym to kupił, ale co z pomiarem swiatła?

KuchateK
28-12-2005, 21:32
http://canon-board.info/showpost.php?p=116262&postcount=9
Nie jest tak zle... Latwiej Ci bedzie skorygowac raz na matowke jak na kazdej focie robic bracketing ostrosci :mrgreen:

hekselman
29-12-2005, 21:56
A jak ten klin ma działać w praktyce - ktoś ma pomysł?Czy wyłączamy AF czy mam walczyc ze "śledzącym" AFem?Czy to naprawdę zadziała? - w sensie że raczej mocno ufam precyzji automatyki, staram się używać szybkich USMów, jasnych by wykorzystać w pełni właściwości automatyki - a teraz miałbym to wszystko wyłączyć i ...co w zamian?Przecież najczęściej występuje rozbieżność pomiędzy tym co na matówce i tym co na zdjęciu - to jak te kliny mi pomoga?Ja z uporem maniaka: używam "kominka" kątowego - jeden ruch i mam 2x powiększenie matówki i to mi wystarcza (nie mówiąc o innych jego zaletach!).Jestem za nowościami tylko: czy rzeczywiście coś extra dostanę za...159 "zielonych lisci"?No niech koledzy mnie uprzejmie przekonają - co! Ja jestem "za" wszystkimi nowościami choć czasem brak mi wyobraźni - ale od czego mam forum :-)

piast9
30-12-2005, 00:17
Klin ma działać z ręcznym ostrzeniem ze szkłami na przejściówkach. Nikt nie każe rezygnować z AF przy obiektywach EF.

A wiara w precyzję AF w 300 czy 350D ponoć pryska gdy na matówce w klinie widać tę "precyzję".

hekselman
30-12-2005, 00:28
A wiara w precyzję AF w 300 czy 350D ponoć pryska gdy na matówce w klinie widać tę "precyzję".
Czy to znaczy że są matówki z klinem do 300 - 350D? Gdzie to można zobaczyć?Jak to się ma ostrzenie na matówce do ostrych zdjęć?

piast9
30-12-2005, 01:26
Czy to znaczy że są matówki z klinem do 300 - 350D? Gdzie to można zobaczyć?Jak to się ma ostrzenie na matówce do ostrych zdjęć?
Są. Można wydłubać z zenita 122 i opiłować nieco. Pooglądaj archiwum pl.rec.foto.cyfrowa. Na przykład tu (http://groups.google.pl/group/pl.rec.foto.cyfrowa/browse_frm/thread/a659a1fdc3a480c6/401ef4ca8fe17ea5?lnk=st&q=janko+muzykant+mat%C3%B3wka+klin&rnum=1&hl=en#401ef4ca8fe17ea5)

Po prostu wychodzi, że ludzkie oko i klin optyczny ma większą precyzję od układu AF z tanich lustrzanek.

EDIT:
Można też kupić sobie tu (http://www.keoptics.com/index.htm)

hekselman
10-01-2006, 20:40
Moje doświadczenia z matówką z klinem: do eksperymentu użyłem wymiennej matówki do EOSa 650 - adaptacja "zero" problemów - koszt: spoooro mniejszy....
Wyniki eksperymenu.
Sama wymiana tzn wyjęcie matówki z 5 - bez problemu - w zaciszu domowym.Mocno przydatna mała penseta ale niekoniecznie - matówka ma element za który można uchwycić.W terenie - kwestia wprawy.
Zaskoczenie: podświetlane punkty ustawiania ostrości sa nie na matówce tylko na pryzmacie!Zmiana matówki - nie pozbawia tychże!
Włożenie nowej matówki - zero problemów.
Testy - pierwsze wrażenia potwierdzone zdjęciami: w układzie pracy z AF - bezsens stosowania - AF jest dokładnie tak samo precyzyjny!IDEALNIE TAK SAMO - widać to na mikroklinach.
Więc ewentualnie pozostaje zastosowanie przy optyce niekompatybilnej z AF Canona ( brak mi takiego sprzętu do testów) ale - zapłacić tyle kasy za taki gadżet - wolałbym dołożyć do obiektywu!
Subiektywna ocena: oryginalna matówka - szczególnie (mam obsesję czy co?!....) z kątowym celownikiem dającym powiększenie obrazu w zupełności wystarcza.Brak mi wyobraźni do innych zastosowań.Zmiana matówki nie wpływa widocznie na jasność obserwowanego obrazu - większą rolę odegra tu światło obiektywu (to dodatek do dyskusji: 2.8 czy IS).
Generalnie: gadżet.

Janusz
11-01-2006, 22:47
Dopisałbym się do "kreskowej" matówki jesli nie jest za późno :)

oskarkowy
12-01-2006, 14:02
Dopisałbym się do "kreskowej" matówki jesli nie jest za późno :)
Nie wiem, czy nie jest za późno. Sam się zgłaszałem, ale zero odzewu..

Janusz
12-01-2006, 17:01
Ja już odpuszczam w takim razie. Zamówiłem w kraju. A jakim skutkiem jeszcze nie wiem. Zaraz podam linka.

Janusz
12-01-2006, 17:02
Zamówiłem tutaj: http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/browse/menu/akcesoria_cyfrowe

oskarkowy
12-01-2006, 17:43
Zamówiłem tutaj: http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/browse/menu/akcesoria_cyfrowe
Cena jeszcze w miarę rozsądna.
Daj znać, nawet na PW co Ci odpiszą i czy w ogóle zrealizują zamówienie.
Pewnie też się szarpnę, bo to jednak przydatna rzecz.

Janusz
12-01-2006, 18:53
Tzn zamówienie zostało przyjęte. Oczekiwanie od 7 do 14 dni. Jak będę wiedział coś więcej oczywiście napiszę :)

Janusz
13-01-2006, 19:42
Cena jeszcze w miarę rozsądna.
Daj znać, nawet na PW co Ci odpiszą i czy w ogóle zrealizują zamówienie.
Pewnie też się szarpnę, bo to jednak przydatna rzecz.

Mogę dodać, że dzisiaj mi potwierdzono zamówienie telefonicznie. W 2 tyg powinno się zamknąć. Zamówilem obydwa rodzaje. Ten z D mają juz miec w Pn, ale zdecydowałem aby przysłali obydwie razem :)

oskarkowy
13-01-2006, 19:46
Mogę dodać, że dzisiaj mi potwierdzono zamówienie telefonicznie. W 2 tyg powinno się zamknąć. Zamówilem obydwa rodzaje. Ten z D mają juz miec w Pn, ale zdecydowałem aby przysłali obydwie razem :)
Dobrze, dziekuję Ci bardzo za pomoc. Idę w Twoje ślady, ale ja wezmę tylko architektoniczną.

Janusz
13-01-2006, 20:08
Szybko potwierdzili więc mam nadzieję, że będzie ok. Powodzenia :)

oskarkowy
13-01-2006, 20:18
Szybko potwierdzili więc mam nadzieję, że będzie ok. Powodzenia :)
Już zamówiłem, czekam na telefon ;))
Jeszcze raz dziękuję.

oskarkowy
18-01-2006, 15:38
Moja już przyjechała, wszystko zgodnie z umową.
Choć instrukcja jest bardzo długa, to wymiana trwa 3 sekundy (i to z wliczonym powstrzymywaniem rąk od drżenia). Jak ktoś kiedyś wymieniał w analogach, to nic się nie zmieniło.
Nowa matóweczka (D) jest śliczna. Nie podejmuję się określić, która jaśniejsza, ale ta zdecydowanie lepiej pomaga w kadrowaniu.
No i trzeba pamiętać, żeby zmienić CF00 na "1" ;)

Janusz
18-01-2006, 15:43
Ooo to świetnie. Ja zgodnie z umową czekam na komplet :)