PDA

Zobacz pełną wersję : szumiący (dźwiękowo) obiektyw Canon EF-S 17-55/2.8 USM

zbyszekeysymontt
29-04-2011, 05:49
Prosze pomóżcie! Jestem nowy w sprzęcie Canona . Czy nowiutki obiektyw Canon EF-S 17-55/2.8 USM może wydawać takie dźwięki: Na początku ustawiania ostrości jest cichutki trzask i zaczyna sie szum jak wentylatorka!, ostrość ustawia normalnie i po zwolnieniu spustu migawki szum jeszcze chwilę trwa i kończy się tym samym trzaskiem..
Myślałem że USM jest praktycznie bezgłośny?
Dziękuję pozdrawiam wszystkich
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha wyłączyłem stabilizację i szum i trzeszczenia zniknęły ale za to pojawił się cichy "grzechot" w trakcie ustawiania ostrości in IS i bez;)

klosz007
29-04-2011, 07:26
Ten charakterystyczny szum czy jakby brzęczenie to praca IS i jest zupełnie normalny. IS wyłącza się chwilę po puszczeniu spustu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Silnik USM też nie jest bezgłośny i słychać że obiektyw ustawia ostrość ale to jest naprawdę cichy dźwięk w stosunku do obiektywów bez USM.

zbyszekeysymontt
29-04-2011, 07:29
Dzięki ..a ten cichy "grzechot" to domyślamm się sprzęgło mikro USM bo sie już naczytałem Trza z Ipodem na uszach focić :)

Sunders
29-04-2011, 07:43
ten cichy "grzechot" to domyślamm się sprzęgło mikro USM
Masz micro usm w swoim 17-55/2,8 :-?

nowart
29-04-2011, 10:53
Się nie martw, to normalne dźwięki wynikające z załączającej się stabilizacji i dalszej jej pracy. W różnych modelach szkieł stabilizacja działa ciszej lub głośniej. Normalna sprawa, choć bez rzeczywistej weryfikacji i "odsłuchu" ciężko stwierdzić stuprocentowo, czy Twój egzemplarz nie odbiega od normy. Jeśli działa poprawnie, masz gwarancję a szkło jest nowe to się nie przejmuj - masz przecież 2 lata na naprawę.

kuzi4
29-04-2011, 16:48
Nie panikuj tylko rób zdjęcia ;) Jest dobrze.

zbyszekeysymontt
03-05-2011, 16:25
Dziekuję Wam :) robię zdjęcia:) pozdrowienia