Zobacz pełną wersję : Samyang 14mm z potwierdzeniem AF vs bez
Chciałem się dowiedzieć jak dużo daje doklejenie do obiektywu czipa od potwierdzenia AF. Ogólnie różnica w cenie wynosi około 300 złotych, a nie bardzo potrafię ocenić zyski z kupienia droższej wersji.
Wyobrażam sobie, że obiektyw o tak krótkiej ogniskowej tak czy siak ma dosyć dużą głębię ostrości, więc precyzyjne ustawienie ostrości nie jest kluczowe -- użycie nawet zwykłej matówki z lustrzanki cyfrowej (przez zwykłą rozumiem taką bez klina) powinno dawać dobre efekty.
Z drugiej strony mam doświadczenie z MF przy dłuższych obiektywach i wiem, że złapanie ostrości za pomocą samej matówki jest piekielnie trudne (przynajmniej tej z Canona 400D).
Czy ktoś, kto miał przyjemność pracować z tym obiektywem może moje przypuszczenia potwierdzić albo obalić?
ja nie ustawiam w nim ostrości - znaczy, ustawiłem raz na hiperfokalną dla f/2,8 i zakleiłem taśmą
ja nie ustawiam w nim ostrości - znaczy, ustawiłem raz na hiperfokalną dla f/2,8 i zakleiłem taśmą
Tak to sobie można zrobić w 8mm, ale w S 14 nie wyobrażam sobie.
dr Dundersztyc
27-05-2011, 11:25
Tak to sobie można zrobić w 8mm, ale w S 14 nie wyobrażam sobie.
nawet w 8mm na 100% to nie zdawało egzaminu ... :roll:
dlatego moje pytanie - czy w połączeniu z 5dmk2 i standardową matówką można ogarnąć temat (ile % nietrafionych), czy potwierdzenie ostrości jest (raczej) konieczne ?
pkoprowski
27-05-2011, 20:03
W/g kalkulatora DOF, ustawiając na hyperfokalną (2.32m) dla 5D GO mamy od 1,16m (plamka rozproszenia 0,03mm).
wyciorr:
Używałem wersji z potwierdzeniem AF od znajomego - sam kupiłem bez potwierdzenia. Na początku trochę mi tego brakowało. Jednak po kilku miesiącach używania przyzwyczaiłem się i mogę powiedzieć, że takie potwierdzenie jest dla mnie zbędne - GO przy tej ogniskowej jest na tyle duża, że ustawiam odległość ostrzenia "na oko".
W/g kalkulatora DOF, ustawiając na hyperfokalną (2.32m) dla 5D GO mamy od 1,16m (plamka rozproszenia 0,03mm).a czasem jeszcze szkło się przymyka :P
Można spokojnie działać bez potwierdzenia, szczególnie na takiej ogniskowej - podobna sztuczka nie udałaby się już z szerszymi, np. 35 mm. Ale akurat taka wersja Samyanga (http://www.foto-tip.pl/sklep/samyang_35mm_f1_4_as_umc_canon-p-2145.html) jest już z AE, więc problem znika.
Używam bez potwierdzenia i wcale mi go nie brakuje. Da się spokojnie pracować bez tego.
Dzygit-Dublin
09-04-2012, 14:08
to jest jak z auto-focusem w szkle
Jedni jada na manualu a inni bez afu sie nie obejdą.
Mam 14z potwierdzeniem i polecam , zgadywać czy trafiło czy nie to mogę jak filmuje chociaż tu ma mam powiększenie w evf.
Darek
Ja mam z potwierdzeniem i nie wyobrażam sobie pracy bez.
W teorii wszystko jest takie piękne: ustawiasz na hiperfokalną i jedziesz... no ale w praktyce okazuje się, że odległości na pierśceniu nie są zgodne z rzeczywistością, a ustawienie ostrości na oko jest bardzo trudne bo wszystko wygląda na bardzo odległe. Jeżeli potrzebujesz ostrzyć szybko to polecam jednak ten obiektyw z potwierdzeniem ostrości. Znacznie ułatwi ci to pracę z obiektywem.
To ja jeszcze dopytam...
samyang z potwierdzeniem to ta wersja na Nikona + adapter z dendalionem ? Dobrze rozumiem ? Czy sam chip się dokleja do wersji pod Canona ?
RobertON
14-11-2013, 00:47
Cały wątek o wklejaniu chipa, nieco podstarzały, ale również jestem ciekaw działania.
http://www.canon-board.info/obiektywy-21/potwierdzenie-ostrosci-w-obiektywach-samyang-51597/index2.html
Ja mam taki z doklejonym chipem. Potwierdzenie ostrosci dziala, chociaz precyzja jest taka sobie (co przy takim obiektywie nie jest duzym problemem). Mozna tez "zmieniac" przyslone na wyswietlaczu, chociaz to bez sensu bo oszukuje pomiar swiatla, co najwyzej mozna uzywac tego jako korekty na +.
potwierdzenie ostrości nie ma sensu ustaw f/2.8 odległość 2m, GO ok 14metrów od metra od obiektywu - czego chcieć więcej?
Rozklad ostrosci w GO nie jest jednolity, co widac szczegolnie przy blizyszych obiektach, wtedy lepiej ostrzyc w punkt. Powyzej 2-2.5m wszystko jest tak "daleko" ze mozna zdac sie na GO
Najprościej było by podpiąć wersję z chipem i bez... natomiast nie mam takiej możliwości :/
Samyang 8mm ustawiałem na hiperwokalną, potem kokodżambo i do przodu ;) tu tak pięknie nie jest...
Rozklad ostrosci w GO nie jest jednolity, co widac szczegolnie przy blizyszych obiektach, wtedy lepiej ostrzyc w punkt. Powyzej 2-2.5m wszystko jest tak "daleko" ze mozna zdac sie na GO
ale to chcesz z 14mm robić ciasny portret?
Jeszcze jedno... Czy samyang 14 dedykowany pod np. olka czy sony z adapterem będzie tak samo współgrał jak ten model z bagnetem do canona ?
Pytam bo ceny takich samyangów są delikatnie mówiąc groszowe ;)
ale to chcesz z 14mm robić ciasny portret?
Na FF 14mm z 2.5 to juz nie taki ciasny ten portret.
no to ustawiasz f/2.8 odległość 2metry i od 1m do ok 15 masz wszystko ostre, trudno chybić ;)