Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Samyang 14mm z potwierdzeniem AF vs bez

Miasto
    Warsaw

Domyślnie Samyang 14mm z potwierdzeniem AF vs bez

Chciałem się dowiedzieć jak dużo daje doklejenie do obiektywu czipa od potwierdzenia AF. Ogólnie różnica w cenie wynosi około 300 złotych, a nie bardzo potrafię ocenić zyski z kupienia droższej wersji.

Wyobrażam sobie, że obiektyw o tak krótkiej ogniskowej tak czy siak ma dosyć dużą głębię ostrości, więc precyzyjne ustawienie ostrości nie jest kluczowe -- użycie nawet zwykłej matówki z lustrzanki cyfrowej (przez zwykłą rozumiem taką bez klina) powinno dawać dobre efekty.

Z drugiej strony mam doświadczenie z MF przy dłuższych obiektywach i wiem, że złapanie ostrości za pomocą samej matówki jest piekielnie trudne (przynajmniej tej z Canona 400D).

Czy ktoś, kto miał przyjemność pracować z tym obiektywem może moje przypuszczenia potwierdzić albo obalić?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ja nie ustawiam w nim ostrości - znaczy, ustawiłem raz na hiperfokalną dla f/2,8 i zakleiłem taśmą
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    ja nie ustawiam w nim ostrości - znaczy, ustawiłem raz na hiperfokalną dla f/2,8 i zakleiłem taśmą
    Tak to sobie można zrobić w 8mm, ale w S 14 nie wyobrażam sobie.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Tak to sobie można zrobić w 8mm, ale w S 14 nie wyobrażam sobie.
    nawet w 8mm na 100% to nie zdawało egzaminu ...

dlatego moje pytanie - czy w połączeniu z 5dmk2 i standardową matówką można ogarnąć temat (ile % nietrafionych), czy potwierdzenie ostrości jest (raczej) konieczne ?

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

W/g kalkulatora DOF, ustawiając na hyperfokalną (2.32m) dla 5D GO mamy od 1,16m (plamka rozproszenia 0,03mm).

Awatar generau
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

wyciorr:

Używałem wersji z potwierdzeniem AF od znajomego - sam kupiłem bez potwierdzenia. Na początku trochę mi tego brakowało. Jednak po kilku miesiącach używania przyzwyczaiłem się i mogę powiedzieć, że takie potwierdzenie jest dla mnie zbędne - GO przy tej ogniskowej jest na tyle duża, że ustawiam odległość ostrzenia "na oko".

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pkoprowski Zobacz posta
    W/g kalkulatora DOF, ustawiając na hyperfokalną (2.32m) dla 5D GO mamy od 1,16m (plamka rozproszenia 0,03mm).
    a czasem jeszcze szkło się przymyka :P
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Można spokojnie działać bez potwierdzenia, szczególnie na takiej ogniskowej - podobna sztuczka nie udałaby się już z szerszymi, np. 35 mm. Ale akurat taka wersja Samyanga jest już z AE, więc problem znika.

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Domyślnie

Używam bez potwierdzenia i wcale mi go nie brakuje. Da się spokojnie pracować bez tego.
    L

Domyślnie

to jest jak z auto-focusem w szkle

Jedni jada na manualu a inni bez afu sie nie obejdą.

Mam 14z potwierdzeniem i polecam , zgadywać czy trafiło czy nie to mogę jak filmuje chociaż tu ma mam powiększenie w evf.

Darek
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów