PDA

Zobacz pełną wersję : pytanie logiczne, ale i głupie (obiektyw)

pechu
10-04-2011, 20:15
Witam, posiadam obiektyw kitowy canona 18-55 mm i mam zamiar kupić 55-250IS i tu pytanie, skoro w tym drugim skala zaczyna się od 55 mm to znaczy ze przy 55mm minimalna odległość fotografowanego obiektu równa się takiemu przybliżeniu jakie daje maksymalne przybliżenie w obiektywie 18-55mm ??

xxkomarxx
10-04-2011, 20:18
To znaczy że obraz w wizjerze na max końcu kita będziesz tak samo widział w drugim obiektywie na początku skali.Ta sama ogniskowa na tym samym aparacie ten sam obraz w wizjerze

pawciolbn
10-04-2011, 20:22
co innego jest minimalna odległość fotografowania (rozumiana jako minimalna odległość ostrzenia) a co innego przybliżenie (zapewne rozumiane przez Ciebie jako kąt widzenia). Kąt widzenia dla 55mm na 18-55 i 55-250 będzie taki sam. Dla każdej ogniskowej możesz obliczyć KALKULATOREM (http://www.fotografuj.pl/Article/Kalkulator_katow_i_pola_widzenia_obiektywu/id/68).
Natomiast jeśli chodzi o minimalną odległość ostrzenia dla obu szkieł przy 55mm, to ja sprawdziłbym to jakiś czas temu, ale obecnie już nie mam możliwości. Z tego co pamiętam, na ok 220-250 dla tele odległość ostrzenia była stosunkowo mała, jak na szkło "nie-macro".

krisnrj
11-04-2011, 09:32
Dla 55-250 minimalna odległość ostrzenia 1,1m. dla kita ktoś poda albo sprawdź sobie na necie.

pawciolbn
11-04-2011, 09:39
Dla 55-250 minimalna odległość ostrzenia 1,1m. dla kita ktoś poda albo sprawdź sobie na necie.

0.25 m dla 18-55 IS II, ale...

nie pamiętam, bo nie mam juz tych szkieł, ale dla 18-55@55mm jest chyba inna odległość minimalnego ostrzenia jak dla 55-250@55mm, co skutkuje chyba nieco innym kadrem. Bo jeśli o to chodzi autorowi wątku, to trzeba potwierdzić przez posiadacza obu szkieł.

Natomiast, jeśli chodzi o sam kąt widzenia, to dla obu szkieł na 55mm jest niemal to sam.

PawelB
11-04-2011, 16:23
No niestety coś drgnęło, kadr z 18-55 jest strzelony trochę wyżej. Widać kawałek klimy, której nie ma na zdjęciu z 55-250 za to na tym drugim jest trochę więcej dołu, widać jak się porówna plamy na murze. Na szerokości praktycznie różnic nie ma.
Trzeba tez dodać że mogą być drobne różnice w kadrach wynikające z "zaokrąglenia" ogniskowej. Obiektyw opisany jako 55-200 może mieć faktycznie 57-195.

liquidsound
11-04-2011, 16:35
Panowie...w kazdym obiektywie, podane wartosci sa wartosciami orientacyjnymi... rownie dobrze to moga byc 16,8mm-54,7mm i 55,9mm-199,6mm

pawciolbn
11-04-2011, 19:28
Sieku, a możesz sprawdzić jeszcze to o czym ja piszę? Czyli minimalną odległość ostrzenia dla obu szkieł przy 55mm? bo na odległość to, jak padło - kadr będzie niemal identyczny, ale jeśli minimalna odległość ostrzenia jest inna, to dla zadanych 55mm bliskie kadry będą inne - z powodu innej (jeśli jest inna) minimalnej odległości ostrzenia.

ch4rli3
11-04-2011, 23:06
Wydaje mi się, ze róznica w ujęciach wynika chociażby z długości samego obiektywu, ale może się jednak mylę ...?
Pzdr

Grzesiek_PL
11-04-2011, 23:13
A może kadr różni się przez stabilizację obrazu ?
Ale żeby aż tyle... Wygląda jakby ten statyw się jednak ruszył

pawciolbn
12-04-2011, 08:34
zmierzyłem i przy 18-55mm przy 55 mm wyszło ok 15cm
a prz 55-250mm przy 55mm wyszło ok 86cm :)
to około to tak 1cm przód lub tył :) taka granica błędu

czyli fotografując oboma na 55mm np. butelkę, to dla 18-55 można już ująć samą etykietkę, a dla 55-250 całą butelkę i zakąskę obok. Oczywiście podchodząc na minimalną odległość ostrzenia. Spoko, będę spał spokojniej :)

liquidsound
12-04-2011, 09:23
Co ma odleglosc ostrzenia do kata widzenia obiektywu?

namoamo
12-04-2011, 09:30
Wydaje mi się, ze róznica w ujęciach wynika chociażby z długości samego obiektywu, ale może się jednak mylę ...?
Pzdr

Tak to właśnie wygląda.

pawciolbn
12-04-2011, 09:31
[QUOTE=liquidsound;958245]Co ma odleglosc ostrzenia do kata widzenia obiektywu?[jedno do drugiego nie ma się za bardzo... ale jak widać na podstawie wyliczeń kolegi Sieku - kąt kątem, ale kadr może być już inny. To, że jedno i drugie szkło ma ten sam kąt widzenia np. dwie 28/1.8 - jedna Sigmy druga Canona... obie mają niemal identyczne pole widzenia 75 stopni, ale jedna ostrzy już od 20cm, druga od 25cm, co za tym idzie.. chcąc zrobić zdjęcie z minimalnej możliwej odległości ostrzenia Sigma pozwoli podejść bliżej i w efekcie dać nieco węższy kadr niż Canonowskie 28/1.8.
Niby nic szczególnego, bo nikt nie pyka zdjęć z minimalnej odległości ostrzenia za każdym razem, ale dobrze mieć tego świadomość, bo są sytuacje kiedy taka wiedza się przydaje i można sobie dobrać nieco bardziej odpowiednie narzędzia.

Sieku, możesz zobrazować moją teorię?

tezmarek
12-04-2011, 09:36
Co ma odleglosc ostrzenia do kata widzenia obiektywu?

Ano to, że w zależności od odległości od przedmiotu, "ogniskowa" zmienia się. Wielkość i kierunek tych zmian zależy od konstrukcji obiektywu. Niektóre mają minimalny kąt dla najmniejszych odległości (zwykle te z ostrzeniem wewnętrznym) a inne dla maksymalnych.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I jeszcze jedno - ogniskową podaje się dla nieskończoności. Dlatego dla zwykle używanych odległości ostrzenia niektóre obiektywy wydają się być "krótsze" niż w specyfikacji a inne "dłuższe".

pan.kolega
12-04-2011, 11:04
Ogniskowe zmierzone dokladnie dla tych obiektywow to

55.65-256.41 i 18.61-55.34 mm.

Czyli chodziloby o roznice 55.65 vs. 55.34 mm. To jest oczywiscie dla nieskonczonosci, ale dla tej odleglosci jak na zdjeciach powinno byc to samo. (Roznica jest w zasadzie dopiero przy makro).

Ta roznica w ogniskowych (ok 0.6%) (czy wyliczonych dla APS-C katach widzenia) raczej nie tlumaczy roznicy w powiekszeniu na zdjeciach (ok. 5%.)

Chodzi tu raczej o geometrie obiektywu tele, gdzie zaleznosc miedzy formalna ogniskowa i katem widzenia nie jest taka sama jak w zwyklym obiektywie.

pawciolbn
12-04-2011, 12:49
Sieku rozumiem że oba kadry przy 55 mm? Jeśli task to oto mi chodziło.

liquidsound
13-04-2011, 09:32
Ogniskowe zmierzone dokladnie dla tych obiektywow to

55.65-256.41 i 18.61-55.34 mm.

Czyli chodziloby o roznice 55.65 vs. 55.34 mm. To jest oczywiscie dla nieskonczonosci, ale dla tej odleglosci jak na zdjeciach powinno byc to samo. (Roznica jest w zasadzie dopiero przy makro).

Ta roznica w ogniskowych (ok 0.6%) (czy wyliczonych dla APS-C katach widzenia) raczej nie tlumaczy roznicy w powiekszeniu na zdjeciach (ok. 5%.)

Chodzi tu raczej o geometrie obiektywu tele, gdzie zaleznosc miedzy formalna ogniskowa i katem widzenia nie jest taka sama jak w zwyklym obiektywie.
Pierwsza sensowna wypowiedz w tym watku. Bijecie Panowie piane o odleglosci ostrzenia...zalecam powrot do fizyki na poziomie liceum.

"ogniskowa" a tymbardziej ogniskowa nie zmienia sie w zaleznosci od odleglosci ostrzenia!!!!!! Ludzie rece opadaja. Kat widzenia obiektywu dla roznych szkiel o tych samych ogniskowych jest ZAWSZE taki sam, a to co sie Wam zmienia to perspektywa...tak samo jak wplyw ogniskowej na glebie ostrosci jest zaden...

tezmarek
13-04-2011, 09:52
Pierwsza sensowna wypowiedz w tym watku. Bijecie Panowie piane o odleglosci ostrzenia...zalecam powrot do fizyki na poziomie liceum.

"ogniskowa" a tymbardziej ogniskowa nie zmienia sie w zaleznosci od odleglosci ostrzenia!!!!!! Ludzie rece opadaja. Kat widzenia obiektywu dla roznych szkiel o tych samych ogniskowych jest ZAWSZE taki sam, a to co sie Wam zmienia to perspektywa...tak samo jak wplyw ogniskowej na glebie ostrosci jest zaden...

Nie mogę się zgodzić zupełnie.

1. Obiektyw to skomplikowany optycznie układ - w czasie ostrzenia zmienia się położenie jednego lub więcej elementów optycznych - to może wpływac (i zwykle wpływa) na ogniskową. Potwierdza to praktyka.

2. Wpływ ogniskowej na GO jest - aczkolwiek bardzo niewielki. Dlatego zwykle czynnik ten można pominąć (za wyjątkiem bardzo dużych różnic w ogniskowych).

liquidsound
13-04-2011, 10:10
tezmarku ogniskowa nie wplywa na go...poczytaj o tym dokladnie. To jest zludzenie, ze jest mneijsza go na wiekszych ogniskowych, ale wszystko sie rozbija o perspektywe. Jesli zrobisz takie samo zdjecie 50mm i 85tka, ale tak zeby kard byl taki sam, to bedziesz miec taka sama GO, oczywiscie dla takiej samej przyslony...

Co do tego czy zmienia sie ogniskowa to fakt, ale w szklach makro. Przy roznicy paru centymetrow w szklach szerokokatnych ta zmiana bedzie mikroskopijna, jesli w ogole.

Mozna to latwo sprawdzic aparat na statyw, i manualnie ostrzymy pare punktow przy tym samym kadrze.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jesli zrobisz zdjecie 28mm to zeby zrobic taki sam kadr 85tka musisz sie odpowiednio oddalic. Zaczynasz wtedy ostrzyc w 85 blizej nieskonczonosci i GO maleje. Wlasnie odleglosc ostrzenia i przyslona maja wplyw na GO (dla tej samej wielkosci matrycy)