Zobacz pełną wersję : Canon EOS 650 i nowsze obiektywy?
Witam serdecznie, jestem szczęśliwym użytkownikiem Canona 550d, a moją przygodę z fotografią rozpocząłem od cyfry, dlatego też w kwestiach technicznych analogowych Canonów nie jestem zbyt zorientowany.
Od jakiegoś czasu pstrykam również analogowo i jestem w trakcie robienia ciemni, więc postanowiłem wyposażyć się w analogowego Canona, który obsługiwałby moje obiektywy od cyfry, czyli 1.8/50, 2.8/20 i ewentualnie inne z mocowaniem EF, które kupiłbym w przyszłości. Na czym polega mój problem? Otóż, przejrzałem specyfikacje sprzętowej puszek analogowych, najbardziej spodobał mi się EOS 650, ewentualnie 300V. Czy te aparaty będą współpracować z nowymi szkłami do cyfrówek? Mam wątpliwości, ponieważ gdzieś na forum wyczytałem, że stare obiektywy z nowymi nie współpracują, mogą nawet zepsuć body. Według wiedzy, którą aktualnie posiadam : nie wystarczy, żeby obiektyw miał takie samo mocowanie jak korpus, aby poprawnie z nim współpracował. Jeśli się mylę : proszę wyprowadzić mnie z błędu.
Czy to by się udało? Czy ktoś z Was, drodzy Kanonierzy, wpadł na taki pomysł i go już zrealizował?
Kolekcjoner
07-04-2011, 13:18
Będą - przynajmniej 650-tka działa ze wszystkimi moimi szkłami EF bez problemu.
Oczywiście nie wchodzą w rachubą szkła EF-S bo analog to pełna klata ;)8-).
Zwykle problem występuje w drugą stronę, czyli stare szkła i nowe korpusy, i najczęściej dotyczy szkieł Sigmy.
Weź pod uwagę że EOS 650 to model z początków serii EOS, ponad 20 lat. Specyfikację ma niezłą, ale daje często o sobie znać wiek i zużycie. Często słyszy się o sklejonych smarem lamelkach migawki i kłopotach z hamulcami lamelek. Może jednak coś nowszego, patrzyłeś na modele 50/30/33?
Może jednak coś nowszego, patrzyłeś na modele 50/30/33?
Owszem, zgadzam się i biorę to pod uwagę, ale szukam po prostu jakiegoś dobrego egzemplarza, bo wtedy zapłacę mało, a będę miał nawet dobry sprzęt. Jeśli chodzi o modele, które wymieniłeś, to również brałem je pod uwagę, ale kosztują już o wiele więcej.
W tej cenie jest piątka - nawet jeden forumowicz teraz taką sprzedaje...
Seria 6xx eosów jest całkiem w porządku, bardzo dobrze wykonane. Nie ma jakichkolwiek problemów ze szkłami, AF, itp.
Seria 6xx eosów jest całkiem w porządku, bardzo dobrze wykonane. Nie ma jakichkolwiek problemów ze szkłami, AF, itp.
po latach pojawia się problem z hamulcem migawki. Koszt wymiany japońskiej gumeczki na naszą polską to parę lat temu ponad 200 zł. Po wymianie następne kilkanaście lat spokoju. Poszukaj informacji o objawach: czarne kropki na lamelkach migawki.
Tylko model 620 był pozbawiony tej 'wady'.
Tylko model 620 był pozbawiony tej 'wady'.
Racja. Zapomniałem. W 620 jest szybsza migawka.
po latach pojawia się problem z hamulcem migawki. Koszt wymiany japońskiej gumeczki na naszą polską to parę lat temu ponad 200 zł. Po wymianie następne kilkanaście lat spokoju. Poszukaj informacji o objawach: czarne kropki na lamelkach migawki.
Tak, z tego, co na allegro wypatrzyłem i wśród znajomych to właśnie są problemy z migawką. Ciężko będzie ze znalezieniem dobrego egzemplarza. Chyba jednak rozejrzę się za którymś z modeli : 30/33/50.
Najbardziej celowałbym w 33/30. Chociaż nie wiem czy warto kupować aparat z eye controlem, bo raczej nieprzydatne. Przejrzę jeszcze specyfikacje, może coś z takimi parametrami będzie, ale za mniejsze pieniądze.
Pięćdziesiątki są poniżej 200 zł
http://allegro.pl/canon-50-e-plus-grip-i1533674974.html
http://allegro.pl/canon-eos-50-tanio-i1551931640.html
33 jest w tej chwili za niecałe 300 zł i nie ma chętnych.
Za mniejsze pieniądze może poprzednik 50 - EOS 100
http://allegro.pl/korpus-canon-eos-100-i1541343665.html
miałem ten model, bardzo fajny aparat. Może być problem jeśli używasz lamp błyskowych - ten model jeszcze korzysta z pomiaru A-TTL i nie współpracuje z lampami serii EX. Zostaje manual.
Czy 50 będzie współpracować z EX i Metzami ? Czym w praktyce różni się 50e od 50 ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://canon-board.info/showthread.php?t=16064 - już znalazłem odpowiedź.