PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa do 1000D, 420EX czy 430EX

prentas1
05-04-2011, 23:25
Witam. Otóż jestem nowy, dlatego warto się przywitać. Obecnie posiadam Canona 1000D. Dokupiłem do niego 55-250IS. Robię zdjęcia amatorsko, mianowicie jakieś szkolne imprezy, coś w domu, czasem jakiś koncert. Pomyślałem nad zakupem lampy. No i teraz mam wachania. Czy do tego aparatu, kupić używaną 420EX, kupić Sunpacka PZ42X czy też dołożyć i kupić używaną 430EX ? Dorwałem pierwszą za 420 złotych, druga w tej cenie też i jest nowa, używana 430EX za 720. Co byście wybrali ? W przyszłości chciałbym dokupić obiektyw 50mm, f/1.8. Czasem lampę wykorzystam w puszce 550D, gdyż taką także mam pod swoją dyspozycją. Zapewne spytacie o cenę. Mogę kupić coś, do 700 zł. Wiem że to nie dużo, jednak jak na osobę co nie pracuje i stara się zdobyć środki po swojego jest to spory wydatek :) W grę wchodzi jeszcze Nissan Di622, jednak naczytałem się i nie są ludzie zbyt specjalnie zadowoleni :) Pozdrawiam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ewentualnie czy lepiej dołożyć 50zł i kupić używkę 430EX II ? Czym one się róznią ?

przemko216
05-04-2011, 23:44
byłem w sklepie oglądałem i brałem do ręki kilka lamp metzy sunpaki canona i zdecydowałem się na 430 canona naprwdę inne lampy być może lepsze i mocniejsze tego nie wiem ale przy 430wydawały mi się nie warte tej kasy co systemowa.
jak już kupować to coś porządnego tak mi się wydaje

prentas1
05-04-2011, 23:56
Hmm, ale czy warto dokładać do 430EX II ? Na allegro wychodzi 50 zł różnicy w wersji używanej.

xite
06-04-2011, 00:07
Tu masz opisane co się zmieniło w wersji II:
http://www.e-cyfrowe.pl/canon-lampa-blyskowa-speedlite-430-ex-ii-p-8268.html

prentas1
06-04-2011, 00:17
A jak to ma się w praktyce ? Mianowicie czy ta stopka metalowa i c.fn jest przydatne ? Jestem początkującym ( aparat od lipca ub.roku).

sylwek2k
06-04-2011, 01:31
Witam. Otóż jestem nowy, dlatego warto się przywitać. Obecnie posiadam Canona 1000D. Dokupiłem do niego 55-250IS. Robię zdjęcia amatorsko, mianowicie jakieś szkolne imprezy, coś w domu, czasem jakiś koncert. Pomyślałem nad zakupem lampy. No i teraz mam wachania. Czy do tego aparatu, kupić używaną 420EX, kupić Sunpacka PZ42X czy też dołożyć i kupić używaną 430EX ? Dorwałem pierwszą za 420 złotych, druga w tej cenie też i jest nowa, używana 430EX za 720. Co byście wybrali ? W przyszłości chciałbym dokupić obiektyw 50mm, f/1.8. Czasem lampę wykorzystam w puszce 550D, gdyż taką także mam pod swoją dyspozycją. Zapewne spytacie o cenę. Mogę kupić coś, do 700 zł. Wiem że to nie dużo, jednak jak na osobę co nie pracuje i stara się zdobyć środki po swojego jest to spory wydatek :) W grę wchodzi jeszcze Nissan Di622, jednak naczytałem się i nie są ludzie zbyt specjalnie zadowoleni :) Pozdrawiam.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ewentualnie czy lepiej dołożyć 50zł i kupić używkę 430EX II ? Czym one się róznią ?
uzywki 420ex mozna wyrwac juz za nieco ponad 300 zeta, uzywki 430ex mozna wyrwac na allegro za nieco ponad 500 zeta. Jezeli planujesz uzywac lampy tylko na aparacie, to moim zdaniem nie ma sensu kupowac drozszej. Jezeli masz zamiar bardziej kreatywnie korzystac z lampy, to kup 430ex (II) - ustawienia manualne sie przydadza :)

prentas1
06-04-2011, 07:18
Nie widziałem jej za 500? Najmniej 700. Bardziej kreatywnie? Czyli jak?

xite
06-04-2011, 07:54
No np. kupujesz wyzwalacze radiowe i masz lampę poza korpusem, tylko wtedy siła błysku lampy nie jest regulowana przez TTL tylko ręcznie.

prentas1
06-04-2011, 08:19
Nie, takiego rozwiązania napewno nie będę używał :) Nie przymierzam się robienia sesji plenerowych czy też zakładania studia :) Nie wiem gdzie znalazłeś lampę 430EX w cenie 500-600 złotych. Ja widzę na allegro tylko 700+. Jeszcze jakieś pomysły ? Raczej zdecydowałem się na 430EX, ewentualnie widziałem jeszcze 550EX używkę w podobnej cenie.

sylwek2k
06-04-2011, 08:37
Nie wiem gdzie znalazłeś lampę 430EX w cenie 500-600 złotych. Ja widzę na allegro tylko 700+.

http://allegro.pl/listing.php/search?buy=0&category=53826&clear_cookie=0&closed=1&distance=1&postcode_enabled=0&state=0&order=pd&price_from=&price_to=600&string=430%2A&view=gtext&change_view=1

soltysh
06-04-2011, 11:29
Stałem przed podobnym co ty wyborem i zdecydowałem się na 430, na CB udało mi się dostać lampę, prawie nieużywaną za 600 w grudniu zeszłego roku :arrow: giełda. Jestem bardzo zadowolony i tak jak pisał xite masz z nią większe możliwości. A nuż Ci się spodoba i spłynie Ci gotóweczka, kupisz 580 EX i możesz nią wtedy 430 wyzwalać :D itd...

ces
06-04-2011, 11:30
700+ to będą 430ex II :)

Kolaj
06-04-2011, 11:34
A jak to ma się w praktyce ? Mianowicie czy ta stopka metalowa i c.fn jest przydatne ?Wymiana ułamanej plastikowej stopki to koszt 100zł netto w serwisie. Metalowa tak łatwo się nie połamie. Z drugiej strony, jak będziesz bardzo uważał, to i z plastikową nic się nie stanie. Sam musisz sobie odpowiedzieć.

Bono74
07-04-2011, 21:24
Ja ostatnio (2 tygodnie temu) "wyrwałem" nową 430 EXII za 860 PLN tyle że z niemieckiej dystrybucji, dostałem paragon i gwarancję europejską - podobno uznawaną w Polsce. Lampa świetna, do moich amatorskich zastosowań w sam raz. Żałuję tylko jednego - że nie kupiłem jej wcześniej :)

mxw
07-04-2011, 22:36
Wymiana ułamanej plastikowej stopki to koszt 100zł netto w serwisie. Metalowa tak łatwo się nie połamie.
z drugiej strony lepiej wymienić plastikową stopkę lampy za stówę, niż całą górę aparatu z sankami za nie-wiadomo-ile :wink:

Jezeli planujesz uzywac lampy tylko na aparacie, to moim zdaniem nie ma sensu kupowac drozszej. Jezeli masz zamiar bardziej kreatywnie korzystac z lampy, to kup 430ex (II) - ustawienia manualne sie przydadza :)
dokładnie.
sam kiedyś miałem podobny problem z wyborem - i trafiła mi się wtedy używana 420EX w dobrym stanie za niecałe 400,- z używanym oryginalnym stofenem. zestaw mam zresztą do dziś i bardzo sobie chwalę. nawet czasami wolę taką lampkę, która miga LEDami w ciemności i zawsze wiem w jakim jest stanie (a lamp przeważnie używamy jednak w ciemnościach :D), niż te nowsze z LCD, gdzie trzeba nadusić guzik, żeby na kilka sekund podświetlić ekran.

i tak jak kolega napisał, 420EX nie ma generalnie wad, poza jedną: nie pracuje w trybie ręcznym. a jeżeli to nie przeszkadza, to nie ma sensu przepłacać.

i jeżeli będziemy się rozwijać i kiedyś kupimy lepszą lampę (580EX) lub body, to wtedy 420EX się zawsze przyda jako slave. :cool:

N00bek
08-04-2011, 11:49
Wymiana ułamanej plastikowej stopki to koszt 100zł netto w serwisie. Metalowa tak łatwo się nie połamie. Z drugiej strony, jak będziesz bardzo uważał, to i z plastikową nic się nie stanie. Sam musisz sobie odpowiedzieć.

Możesz mi wierzyć lub nie, ale osoba potrafiąca wyrwać plastikowe sanki na pewno będzie w stanie sobie poradzić z metalowymi:roll:

Ja sam przez ostatnie kilka miesięcy bacznie przeglądam rynek lamp. Biorąc pod uwagę 430EX obie wersje i 550EX.

Poza tym, że 420EX miałem kilka w ręce i guziczki są dla mnie niestety irytujące.

Nie będę psuł tematu i podpinał się by nie naruszyć składni wątku, ale co jeśli ktoś ma zamiar korzystać z owej lampy, a następnie podpiąć ją pod wyzwalacze i kilka yongnuo?

Wtedy 430EX nada się w sam raz?

Oczywiście dodam, że kumpel się żeni i jako gość popstrykać bym sobie mógł.

Jako gość, nie jako 1-szy, 2-gi czy n-ty fotograf tylko jako gość. 430EX nada się czy trzeba się męczyć na wersję II?

mxw
12-04-2011, 12:09
420EX miałem kilka w ręce i guziczki są dla mnie niestety irytujące.
w sensie: "jej guziczki" czy "w ogóle guziczki zamiast kółka"?
bo 430EX też ma tylko guziczki...
poza tym 420EX prawie nie ma guziczków, co też może być jej zaletą. 8-)

co jeśli ktoś ma zamiar korzystać z owej lampy, a następnie podpiąć ją pod wyzwalacze i kilka yongnuo?
bez przeniesienia E-TTL'a?
to raczej potrzebuje lampy z trybem ręcznym.
czyli 420EX, 380EX i mniejsze odpadają.
sprawdzą się 550EX, 430EX, 580EX.
a także 540EZ.

Jako gość, nie jako 1-szy, 2-gi czy n-ty fotograf tylko jako gość. 430EX nada się czy trzeba się męczyć na wersję II?
masz dość ciemne szkiełka, ale powinna dać radę.
pytanie, co chcesz osiągnąć.
i jak wysokiego ISO się nie boisz.
można powiedzieć też inaczej: jak umiesz, to 430EX spokojnie da radę.
jak nie umiesz, to i 580EX nie starczy :wink:

a różnice pomiędzy Mk.I a Mk.II są - z tego punktu widzenia - IMHO pomijalne.

ważniejszy będzie np. stofen. :idea:

N00bek
13-04-2011, 20:44
1. Miałem na myśli sam fakt, że są tylko guziczki ;) Jakoś do ekranu jestem przyzwyczajony.
2. Spytałem jak to się zje? Wyzwalacz + odbiornik i 430EX2 na odbiornik tak?
3. Wysokie, osiągalne iso jak dla mnie na 50D to 3200 dalej niestety przeraża mnie 6400 (poziome ledwie widoczne szumy) na wyższych już jest okropnie :(
4. Dyfuzor jest kupiony od dawna - zanim przyszła lampa dyfuzor już leżał.

Po prostu wolę się przekonać na własnej skórze jakie to uczucie ;) Na pewno nie hop-siup, ale człowiek całe życie się uczy. No i przez myśl mi przeszło podpięcie pod Yongnuo i schowanie za parasolkę gdybym fotografował koleżanki ;)

mxw
14-04-2011, 12:28
1. Miałem na myśli sam fakt, że są tylko guziczki ;) Jakoś do ekranu jestem przyzwyczajony.
acha.
jak już pisałem, mam lampy z ekranikiem i tę 420EX i bardziej lubię właśnie ją za szybkość obsługi (klikanie z ekranikiem jest wolniejsze), ale też na niej nie ma za bardzo co klikać (brak trybu M) - a resztę ustawień (korekta błysku +/-) jakoś szybciej robię w body.

poza tym wiadomo: brak LCD to -2 do lansu :lol:

2. Spytałem jak to się zje? Wyzwalacz + odbiornik i 430EX2 na odbiornik tak?
tak.

3. Wysokie, osiągalne iso jak dla mnie na 50D to 3200
to spokojnie dasz radę. 8-)
szczególnie, jeżeli jeszcze akceptujesz 24-105 na f/4.

4. Dyfuzor jest kupiony od dawna - zanim przyszła lampa dyfuzor już leżał.
i bardzo dobrze.
też tak robię (z dyfuzorami i osłonami p.słonecznymi) :wink:

No i przez myśl mi przeszło podpięcie pod Yongnuo i schowanie za parasolkę gdybym fotografował koleżanki ;)
prawidłowo :wink:
tylko szybko może ci zacząć brakować drugiej lampy.

sylwek2k
14-04-2011, 14:44

No... wylacznik zasilania, przelacznik do trybu HSS, przycisk testu i przelacznik w tryb wireless e-ttl ;)

Wszystko inne robi sie z poziomu body (korekta blysku, wyzwalanie na 1/2 lamelke, blysk pomiarowy)

axk
15-04-2011, 14:40
Tu masz opisane co się zmieniło w wersji II:
http://www.e-cyfrowe.pl/canon-lampa-blyskowa-speedlite-430-ex-ii-p-8268.html

Informacja o skróconym o 20% cyklu ładowania jest nieprawdziwa. Czas ładowania obydwu modeli jest jednakowy.

N00bek
15-04-2011, 21:07
ale też na niej nie ma za bardzo co klikać (brak trybu M) - a resztę ustawień (korekta błysku +/-) jakoś szybciej robię w body.

Dlatego wybierałem strasznie długo pomiędzy 420, 430, aż w końcu szczęśliwym trafem kupiłem 430EX2 za 600 złotych z wysyłką. W porównaniu do 420 czy 430, ta miała w sobie pełne wyposażenie włącznie z gwarancję realizowaną przez sklep agito do maja 2011. Tak więc szczęście ;)

poza tym wiadomo: brak LCD to -2 do lansu :lol:

No ej! Za kogo Ty mnie masz ;P

to spokojnie dasz radę. 8-)
szczególnie, jeżeli jeszcze akceptujesz 24-105 na f/4.

No i tutaj właściwie ostatnio się zastanawiam czy nie zmienić na 24-70/2.8, ale Sigmy oczywiście z HSM. Faktem jest, że obiektyw ma zaledwie 3 miesiące i zadłużyłem się u rodziny, ale tego światła zaczyna mi powoli brakować :(

prawidłowo :wink:
tylko szybko może ci zacząć brakować drugiej lampy.
No tutaj akurat zaszalałem, bo póki co mam tylko jeden odbiornik. Może potem będzie więcej Yongnuo. Szkoda tylko, że ta lampa zaczyna mnie przerażać :(

Kowal_sky
01-12-2011, 13:47
Witam :)
Jestem początkującym na forum. Bardzo bym prosił o wsparcie w takiej oto kwestii:
Przeczytałem gdzieś to, że canon 7D ma kłopoty z kompatybilnością ze straszymi modelami lamp. Czy ktoś się z tym spotkał? Czy kupując używaną 420 EX, mogę się spodziewać jakiś problemów? :)

stintrepid
05-12-2011, 16:21
Miałem Nissina DI622 do 50D jakieś dwa lata złego słowa nie powiem na ta lampę ale... po kupieniu 1Ds Mark II lampa mnie zawiodła nie gadała z korpusem zupełnie Kupiłem 430 EXII i śmiga. Dlatego moja rada jest taka zmieniki i owszem ale po sprawdzeniu czy z danym korpusem bryka lampa systemowa droższa ale większe prawdopodobieństwo ze będzie działać i z nowszym i starszym korpusem.

mxw
08-12-2011, 17:02
Miałem Nissina DI622 do 50D jakieś dwa lata złego
dwa lata z nią się męczyłeś? :shock:
czyli nie polecasz nissina do 50D?

słowa nie powiem na ta lampę
ale dwa lata używałeś?

po kupieniu 1Ds Mark II lampa mnie zawiodła nie
czyli działała lepiej?

gadała z korpusem zupełnie
czyli z deesem lepiej niż z 50D?
dobrze wiedzieć.

Dlatego moja rada jest taka zmieniki i owszem ale po sprawdzeniu czy z danym korpusem bryka lampa systemowa
lampa systemowa będzie brykać z każdym (naszym) korpusem.

droższa ale większe prawdopodobieństwo ze będzie działać i z nowszym i starszym korpusem.
z nowszym to może być różnie.
jakieś 15 lat temu cały dumny i blady kupiłem najdroższą i najlepszą lampę canona.
i co?
po roku zostałem z tą 540EZ jak z ręką w... nie powiem czym. :wink:

Kowal_sky
09-12-2011, 11:05
@stintrepid; @mxw.
Nie mogę się połapać. Czy Wy prowadzicie jakąś rozmowę w znany tylko sobie sposób, czy też chcieliście mi pomóc w rozwianiu moich wątpliwości? Jeżeli tak, to litości. Ja nic z tego nie zrozumiałem.

stintrepid
09-12-2011, 11:44
@stintrepid; @mxw.
Nie mogę się połapać. Czy Wy prowadzicie jakąś rozmowę w znany tylko sobie sposób, czy też chcieliście mi pomóc w rozwianiu moich wątpliwości? Jeżeli tak, to litości. Ja nic z tego nie zrozumiałem.

Kolega @mxw chciał tylko udowodnić ze tak jak politycy on tez potrafi dzieląc wypowiedz na odpowiednie fragmenty zaprzeczyć sensowi wypowiedzi. Nie jestem humanistą i może piszę trochę chaotycznie ale próbuje pomóc w podjęciu decyzji. Kup używkę 430EX albo w tej cenie nowy zamiennik ale po sprawdzeniu czy działa z twoim body.

mxw
09-12-2011, 19:37
Nie jestem humanistą i może piszę trochę chaotycznie ale próbuje pomóc w podjęciu decyzji.
well, w takim razie popracuj nad interpunkcją, bo - jak widzisz - pomagając bez niej możesz bardziej zaszkodzić. :wink:

a odpowiadając na pytanie kolegi @Kowal_sky:

lampa 420EX powinna bez problemu działać dobrze z twoim 7D.
co więcej, będzie ona mogła być także wyzwalana zdalnie przez wbudowaną lampkę 7D.
jedyne co nie będzie działać, to zmiana opcji lampy z poziomu menu aparatu.
ale tego nie ma też 430EX mk1.

podsumowując - i w sporym skrócie:
420EX - zadziała
430EX mk1 - j.w., dodatkowo ma wyświetlacz i tryb M
430EX mk2 - j.w., dodatkowo ma sterowanie z poziomu menu aparatu

wszystkie ww. lampy powinny z 7D zadziałać i lokalnie i zdalnie.

ale wybrać - porównując ceny i stan konkretnych sztuk - musisz już sam. 8-)

Kowal_sky
10-12-2011, 22:09
@mxw
Wielkie dzięki :)

jack78
06-01-2012, 01:58
Tak bardzo szybko.
Mam 430EX do 450D i działa znakomicie, okazyjnie mam również 580EXII od kumpla i do 99% zastosowań wystarcz mi niższy model. A różnica w cenie spora.
Moją kupiłem za 500zł jakieś pół roku temu, więc jak się poszuka to można znaleźć. Ale gdyby udało mi się ją wymienić na 430EXII za niewielką dopłata to oczywiście dla samej metalowej stopki brałbym.