Zobacz pełną wersję : Nowa puszka + używany obiektyw czy na odwrót?
Nie wiedziałem, gdzie to umieścić, to umieszczam tutaj. Mam możliwość kupna nowego 5d Mark I i podłączenia do niego używanego obiektywu lub odwrotnie, kupna używki 5d i nowego słoika. Na nowy aparat i obiektyw nie mam forsy. Jak sądzicie, które rozwiązanie jest korzystniejsze?
Jeśli można kupić nowego 5D mI to zdecydowanie jest to lepsza opcja. Kupno używanego obiektywu w doskonałym stanie nie jest trudne (aczkolwiek takie obiektywy trzymają cenę).
WiatruMistrz
05-04-2011, 22:47
Kupuj używki tylko z głową :), uważaj na kradzione sztuki lub wyeksploatowane ...
pozdr, a 5D MK1 już nówki to nie kupisz tylko z n-ta migaweczką o przebiegu 2 tys klatek :P
ja mam 3 obiektywy - wszystkie używane... nie narzekam... puszki wolałem kupować nowe... w końcu nie wiadomo jak ktoś używał... i ile naklepał... a wysyłać na żytnią po odczytanie przebiegu... wątpliwa strata kasy... chociaż ... 500D kupiłem używany a był jak ze sklepu i służy mi dzielnie ponad rok
pawciolbn
05-04-2011, 22:51
a ja mam pytanie - gdzie jeszcze można nówek mkI kupić?
a ja mam pytanie - gdzie jeszcze można nówek mkI kupić?
Od znajomego, który nabył 5d jako drugie body, gdyż potrzebował kosztów, a jak wyszedł MkII, to po przetestowaniu zdecydował się jednak na niego.
dziobolek
05-04-2011, 22:57
Albo na Amazonie - są tam jeszcze dostępne nówki sztuki ;)
http://www.amazon.com/Canon-5D-Digital-Camera-Body/dp/B0007Y791C/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=electronics&qid=1302036919&sr=8-1
Pozdrówka!
pawciolbn
05-04-2011, 23:01
czyli prawie-nowy, a to różnica, biorąc pod uwagę fakt, iż NOWY ma gwarancję. kwestia jeszcze tylko tego za jakie pieniądze. ja nabyłem 5D mkI z dodatkami za rozsądne 4k z pewnego źródła, używka nie wyglądająca na zjechaną. wszystkie szkiełka mam nowe.
osobiście wolałbym, zdrowy rozsądek mi to podpowiada - kupić nowe z gwarancją, ale dzięki kupnie używek zaoszczędziłem na szkła, o których nawet nie byłoby mowy kupując NOWE (podkreślam, bo bardziej mam na myśli nowe=z gwarancją, a nie nowe, bo użyte 3 razy).
ja podszedłem jednak do tematu podobnie, jak do zakupu samochodu - na nowy mnie nie bardzo stać, a używane nie wszystkie są w stanie tragicznym, zatem - używane nie parzy, używane nie gryzie, używane i zadbane jest równie wartościowe. jedyne z czym trzeba się pogodzić, to fakt, że w przypadku awarii, za większość usterek płacisz, a to czy w szkle, czy body... co za różnica - kwestia szukać z pewnego źródła. aha... no i taki mały niuans... jakie to szkła? bo wbrew pozorom ma to znaczenie - chociażby traktowane różnie 50/1.4 czy nie-pasujący-do-FF 17-55 potrafią nie mile zaskoczyć.
Nie wiedziałem, gdzie to umieścić, to umieszczam tutaj. Mam możliwość kupna nowego 5d Mark I i podłączenia do niego używanego obiektywu lub odwrotnie, kupna używki 5d i nowego słoika. Na nowy aparat i obiektyw nie mam forsy. Jak sądzicie, które rozwiązanie jest korzystniejsze?
osobiscie mam szczescie do uzywanych korpusow i historycznie to nimi robie najwiecej fot portfoliowych. dlatego bez specjalnie zajakniecia polecilbym szukanie jakiegos w miare pewnego uzywanego korpusu.
majac mozliwosc obiektyw tez bym kupowal uzywany, zeby utrzymac nizszy budzet - o ile oczywiscie cena bylaby istotnie nizsza niz nowki. jesli mowimy o sloiczku z czerwonym paskiem, to tu naprawde trudno jest trafic cos nadgryzionego zebem czasu - sam mam 19-letnia biala rurke i tak optycznie jak mechanicznie jest super, a jedyne slady doroslosci widac po farbie na obudowie i umiarkowanym wytarciu gumy na pierscieniu ostrosci...
czyli prawie-nowy, a to różnica, biorąc pod uwagę fakt, iż NOWY ma gwarancję
To prawda, jednak biorąc pod uwagę fakt, iż praktycznie nie był używany, to aż tak bardzo o konieczność nagłej naprawy się nie martwię.
używane nie parzy, używane nie gryzie, używane i zadbane jest równie wartościowe. jedyne z czym trzeba się pogodzić, to fakt, że w przypadku awarii, za większość usterek płacisz, a to czy w szkle, czy body... co za różnica
Zgadzam się i nie mam jakiejś specjalnej awersji do używanego sprzętu. Ba, sam podchodzę do tego podobnie jak do samochodów.
Jakie to szkła? bo wbrew pozorom ma to znaczenie
24-70
Albo na Amazonie - są tam jeszcze dostępne nówki sztuki ;)
http://www.amazon.com/Canon-5D-Digital-Camera-Body/dp/B0007Y791C/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=electronics&qid=1302036919&sr=8-1
Pozdrówka!
tylko taki drobiazg.... Price: $2,698.95 a tam również MK II $2,679.00
pawciolbn
05-04-2011, 23:24
To prawda, jednak biorąc pod uwagę fakt, iż praktycznie nie był używany, to aż tak bardzo o konieczność nagłej naprawy się nie martwię.
no niby tak, ale wiesz... do pustego czasem i Salomon naleje ;) i nowe i stare może się zepsuć, ale to już, jak napisałem - kwestia podejścia i determinacji.
szkła 24-70 nie są typowymi wydmuszkami, zatem też szukanie zadbanej używki może ograniczyć koszta. Zatem jeśli, przykładem motoryzacji, nie obawiasz się wymacanego sprzętu, to nie ma co się zastanawiać - ja bym tak zrobił, bo z perspektywy czasu wiem, że np. na 28/1.8 straciłem już ok 35% wartości, 5DII nadal sprzedam ze stratą rzędu kosztu zakupu przyzwoitej CF 8GB, natomiast - i tu jestem prze-zadowolony z nabycia używki - odsprzedanie 24-105 powinno przynieść lekki zysk, a - i tu kolejna uwaga - nabyłem używkę z 10mc gwarancji ;)
zatem nie obawiałbym się. a zaoszczędzoną kasę można jeszcze fajnie spożytkować.
Dzięki za wszystkie sugestie i odpowiedzi, chyba zdecyduję się na nowego (prawie nowego) 5d z używanym słoikiem. Pzdr!
Dzięki za wszystkie sugestie i odpowiedzi, chyba zdecyduję się na nowego (prawie nowego) 5d z używanym słoikiem. Pzdr!
To dobra opcja, zważywszy na fakt, że nowego 5DI z gwarancją już nie uswiadczysz na półce sklepowej :) Poza tym chyba jednak rzadziej zmienia sie puszki niż szkła, choć to nie reguła.
pamiętaj tylko, że prawie nowe to jednak nie nowe ! przetestuj dokładnie, posprawdzaj nr seryjne czy czasem nie pożyczone itp. Jednak jak masz 5d z pewnego i znanego źródła to bierz i się nie zastanawiaj.
dziobolek
06-04-2011, 11:27
tylko taki drobiazg.... Price: $2,698.95 a tam również MK II $2,679.00
Pytanie było "gdzie jeszcze można kupić nowe...???", a nie - za ile???
Pozdrówka!
To dobra opcja, zważywszy na fakt, że nowego 5DI z gwarancją już nie uswiadczysz na półce sklepowej :) Poza tym chyba jednak rzadziej zmienia sie puszki niż szkła, choć to nie reguła.
Zdecydowanie rzadziej zmienia się szkła... Jak się kupi raz a porządnie Lkę to na pewno może ona przerobić kilka puszek... Body się technologicznie bardzo starzeją, słoiki 3-4x wolniej...
pawciolbn
06-04-2011, 13:32
Zdecydowanie rzadziej zmienia się szkła... Jak się kupi raz a porządnie Lkę to na pewno może ona przerobić kilka puszek... Body się technologicznie bardzo starzeją, słoiki 3-4x wolniej...
co nie zmienia faktu, że to co kiedyś było hitem, teraz jest wystarczająco dobre do pewnych zastosowań. Wiadomo, że dodatki, które otrzymał np. mkII w odniesieniu do mkI ułatwiają/usprawniają pracę, ale nadal mkI jest chętnie utrzymywanym/nabywanym modelem.
ewolucja w kolejnych markach szkieł to o wiele dalej idące IMO zmiany i poprawki - nowsze powłoki, lepsze mechanizmy USM i AF, nowsze technologicznie soczewki, a zmiany w puszkach niosą głównie większą liczbę MPx, co nie zawsze jest mile widziane, usprawnienie mechanizmy AF, który przy kiepskich szkłach, bez USM nadal pozostaje mało wydajny jako całość, szybszy DIGIC lub dwa, fjuczery w postaci filmów, LV etc. A tak na prawdę te zdjęcia niemal takie same. Myślę, że inwestycja w szkła to lepszy biznes - zwłaszcza jak teraz inwestuje się w wersje II lub "kultowe" modele jak 24-105, czy 35/1.4.
kulek855
06-04-2011, 13:46
Jeżeli masz dobry obiektyw to kup nową puszkę.
Używaną puszkę kup i zainwestuj w lepszy obiektyw gdy ten co posiadasz nie spełnia twoich wymogów.
co nie zmienia faktu, że to co kiedyś było hitem, teraz jest wystarczająco dobre do pewnych zastosowań. Wiadomo, że dodatki, które otrzymał np. mkII w odniesieniu do mkI ułatwiają/usprawniają pracę, ale nadal mkI jest chętnie utrzymywanym/nabywanym modelem.
ewolucja w kolejnych markach szkieł to o wiele dalej idące IMO zmiany i poprawki - nowsze powłoki, lepsze mechanizmy USM i AF, nowsze technologicznie soczewki, a zmiany w puszkach niosą głównie większą liczbę MPx, co nie zawsze jest mile widziane, usprawnienie mechanizmy AF, który przy kiepskich szkłach, bez USM nadal pozostaje mało wydajny jako całość, szybszy DIGIC lub dwa, fjuczery w postaci filmów, LV etc. A tak na prawdę te zdjęcia niemal takie same. Myślę, że inwestycja w szkła to lepszy biznes - zwłaszcza jak teraz inwestuje się w wersje II lub "kultowe" modele jak 24-105, czy 35/1.4.
sorry ale za bardzo się pogubiłem w Twojej wypowiedzi :-P
O wiele lepiej inwestować w nowe szkła bo posłużą długo, ale z kolei używane nie zestarzeją się tak bardzo jak używana puszka.
Dla przykładu. Znajomy kupił już używane 70-200/2.8 (około 1,5roczne) i "przerobił" nim całą linię jedynek od 1D classic po mkIV obecnie i dopiero wymienił na 70-200/2.8 IS II. W sumie miał to szkło chyba koło 8lat, więc samo szkło miało prawie 10. A przecież jakością optyczną nie było różne od nowego tego samego szkła kupionego teraz w sklepie.
Za to 10letnia puszka różni się ZNACZĄCO od tych dostępnych obecnie! A nie tak jak piszesz "kilkoma bajerami".
Akurat 70-200/2.8 to konstrukcja sprzed 16lat! Optycznie cały czas taka sama. Założę się, że są gdzieś egzemplarze o które użytkownicy dbali i nadal są używane mimo swojego wieku. A znasz tak leciwe body dalej w użyciu??
Sam używam "białasa" prawie 4lata(jak ten czas leci! :-D) i na liście sprzętu foto do wymiany jest naprawdę na ostatniej pozycji. Może za 2-3lata. A w tym czasie pewnie będę go używał już na trzecim body z rzędu (40D, 5DII i coś następnego)
Ja bym wolał nową puszkę i używane szkło. Body starzeją się szybciej. Prawda jest taka, że body się zmieniają a eLki zostają z nami i pamiętają 2-3 zmiany puszek :-P
pawciolbn
06-04-2011, 14:44
no tak. z puszką będzie podobnie. piszesz, że szkło jest optycznie takie samo... tak samo puszka - jest cały czas taka sama - nie przegniła, nie spadła jej wydajność. to nowsze jest "lepsze" bo ma "bajery" - nie rozumiane dosłownie, tylko jako usprawnienia. Podobnie szkła - masz takie 16-35 I i II. Zmiany tak samo dotyczą puszek, jak i szkieł - więc nie wiem czego nie zrozumiałeś z mojej wypowiedzi.
Argument np. taki, że w puszce może odpaść lustro, może paść migawka jest tak samo istotny jak fakt, iż w wiekowym szkle może szlag trafić elementy mechanizmu AF/USM, zetrzeć powłoki, porysować soczewka, etc.
Ja po prostu nie chcę, by "starzenie się" sprzętu było rozumiane dosłownie i na opak. To tylko nowsze konstrukcje wnoszą "nowości". Stare w cale nie bywają gorsze, chyba, że zaczniemy wnikać w niuanse wyklepania iluś-atm-tysięcy klepnięć migawki lub tysiące godzin pracy USM i zaczyna się szczegółowe rozbijanie na atomy :) Myślę, że to nie kwestia, że cos się starzeje szybciej - raczej zużywa lub z innej strony - nowsze pojawia się dosyć sprawnie i niesie za sobą wiele zmian (jak widać nie zawsze na lepsze)
Niestety nie o wszystkich szkłach można powiedzieć, że są w stanie przetrwać wiele puszek. I u Canona trafiają się modele z dość wątpliwą trwałością.
kulek855
06-04-2011, 15:07
Najlepiej dobrać tak sprzęt aby jakość fotek była jak najlepsza. Co z tego jak się kupi body 5d i do tego jakiś biedny "kitowy" obiektyw. Tu rozsądnym wyjściem było by inwestycja w lepszy obiektyw i używane body.
pawciolbn
06-04-2011, 15:35
no ale co rozumiesz jako "kitowy" obiektyw do 5D? przeważnie jako takowy występują:
17-40 - przez wielu landszafterów ceniony
24-70 - podstawowy spacer-zoom, którym oblecisz i repo, ze stałym 2.8
24-105 - kolejny, ostry i świetnie sprawujący się spacer-zoom, a i w plener się nada
zatem z zakupu 5D z "kitowym" obiektywem średnio wymagający fotografujący osobnik będzie zadowolony. tu dyskutujemy tylko o tym, czy nowe, czy używane.
5D + 17-40/4L to imho dobry wybór , uniwersalny i średnio budxetowy. Sam używam i polecam z czystym sumieniem :)
kulek855
06-04-2011, 16:07
pawciolbn
zatem z zakupu 5D z "kitowym" obiektywem średnio wymagający fotografujący osobnik będzie zadowolony.
Zależy jaki to kit bo jeżeli Canon EF-S 18-55mm to raczej kupujący zadowolony nie będzie. (dostałem taki w komplecie z EOS 40d)
...tu dyskutujemy tylko o tym, czy nowe, czy używane.
Jeżeli stać kupującego na nowy to niech taki kupuje. Po co ma sobie później pluć w brodę jak kupi "używkę" z wadą ukrytą.
pawciolbn
Zależy jaki to kit bo jeżeli Canon EF-S 18-55mm to raczej kupujący zadowolony nie będzie. (dostałem taki w komplecie z EOS 40d)
Kolego szanowny a od kiedy to obiektywy EF-S są używane do 5D :confused:
Coś chyba nie za bardzo zorientowany jesteś w temacie :mrgreen:
kulek855
06-04-2011, 20:48
Kolego szanowny a od kiedy to obiektywy EF-S są używane do 5D :confused:
Coś chyba nie za bardzo zorientowany jesteś w temacie :mrgreen:
Ten obiektyw co wymienił wyżej akurat standardowo też nie jest w zestawie z 40d. Kupiłem używkę więc sprzedający może nawet słoik zamiast obiektywu wstawić. To samo tyczy się 5d. :-D
no tak. z puszką będzie podobnie. piszesz, że szkło jest optycznie takie samo... tak samo puszka - jest cały czas taka sama - nie przegniła, nie spadła jej wydajność. to nowsze jest "lepsze" bo ma "bajery" - nie rozumiane dosłownie, tylko jako usprawnienia. Podobnie szkła - masz takie 16-35 I i II. Zmiany tak samo dotyczą puszek, jak i szkieł - więc nie wiem czego nie zrozumiałeś z mojej wypowiedzi.
Argument np. taki, że w puszce może odpaść lustro, może paść migawka jest tak samo istotny jak fakt, iż w wiekowym szkle może szlag trafić elementy mechanizmu AF/USM, zetrzeć powłoki, porysować soczewka, etc.
Ja po prostu nie chcę, by "starzenie się" sprzętu było rozumiane dosłownie i na opak. To tylko nowsze konstrukcje wnoszą "nowości". Stare w cale nie bywają gorsze, chyba, że zaczniemy wnikać w niuanse wyklepania iluś-atm-tysięcy klepnięć migawki lub tysiące godzin pracy USM i zaczyna się szczegółowe rozbijanie na atomy :) Myślę, że to nie kwestia, że cos się starzeje szybciej - raczej zużywa lub z innej strony - nowsze pojawia się dosyć sprawnie i niesie za sobą wiele zmian (jak widać nie zawsze na lepsze)
Niestety nie o wszystkich szkłach można powiedzieć, że są w stanie przetrwać wiele puszek. I u Canona trafiają się modele z dość wątpliwą trwałością.
Matryca się "wypala" - traci kolory, kontrast, pojawia się banding. Poza tym body mają jednak określoną średnią żywotność migawki. W obiektywach żadnego podobnego parametru nie ma.
Szkła L to są szkła które z definicji mają być najlepsze, z najwyższej półki więc sądzę, że posłużą przez lata i o wiele dłużej niż body.
Dlatego bardziej opłaca się nowe body i używane szkiełko.
Ale ile ludzi tyle opinii...
Ten obiektyw co wymienił wyżej akurat standardowo też nie jest w zestawie z 40d. Kupiłem używkę więc sprzedający może nawet słoik zamiast obiektywu wstawić. To samo tyczy się 5d. :-D
Zanim napiszesz kolejną głupotę zobacz proszę czym różni się standard EF od EF-S i bedzie wszystko jasne :confused:
Matryca się "wypala" - traci kolory, kontrast, pojawia się banding.
Już po odpowiedzi w wątku o 5d vs 5d2 domyśliłem się że jesteś lokalnym geniuszem.
marbudzyk
12-04-2011, 20:22
Zdecydowanie polecam nowe (prawie nowe) body i używane szkła - w obiektywach wszystko jest dużo łatwiej sprawdzić niż w korpusie. Może być taki numer że np. body wygląda super a jest po drugiej migawce lub np. wygląda pięknie a nie synchronizuje błysku (opisywałem taki wypadek przy UŻYWANYM 1V). Poza tym body to taki komputer gdzie wiele rzeczy może być powiedzmy nie do końca sprawne - kolega kupił używane 5d i miał problem z krótkimi czasami migawki - wyszło przy czasach poniżej 1/1250s :( Szkło stosunkowo łatwo sprawdzić - jesli zewnętrznie OK i szkła bez skazy i czyste i AF działa OK - to są podstawy że jeszce długo podziała. Z body nie jest to już takie oczywiste...
Życze udanych zakupów :)
Już po odpowiedzi w wątku o 5d vs 5d2 domyśliłem się że jesteś lokalnym geniuszem.
Patrz odniosłem podobne wrażenie.
Nie chcesz nie wierz. Akurat widziałem na własne oczy w 1D, 10D i D30 (nie, nie pomyliłem kolejności) Możesz sobie o tym poczytać. Tak samo jest w katowanych video matrycach w 5D2 i 7D np.
Matryca się nagrzewa podczas pracy, im bardziej nagrzana tym więcej błędów generuje (dlatego w astrofotografii jednym z ważnych czynników jest dobre chłodzenie) np. banding.
Kolekcjoner
13-04-2011, 01:08
A ja bym prosił o powstrzymanie się od takich personalnych komentarzy :evil:.
Kup to co sie trafi w idealnym stanie i w dobrej cenie. Nie ma znaczenia czy będzie nowe czy lekko używane. Jak ponosisz to i tak będzie używane a satysfakcja z oszczędności pozostanie. Jednym słowem co kupisz, to już sam musisz zdecydować...
Zacznij od szkła. Według Twojej opinii najlepszej. Jak coś zostanie dokup do niego korpus i gitara ;)
dziobolek
13-04-2011, 14:40
W odpowiedzi na tytułowe pytanie - IMHO nowa puszka i używany obiektyw.
Pozdrówka!
Tak jak wyżej, nowa puszka, szkła używki. Jeżeli szkło robi ostre zdjęcia na pełnej dziurze, domyka się przysłona, af nie wydaje podejrzanych dźwięków to z dużym przekonaniem można je kupować. Zwracaj uwagę na numer seryjny, najlepiej jak jest jawnie podany na aukcji, a szkło ma dołączona dokumentację.
Osobiście przerabiałem używane stare 20d Canona i kilka szkieł różnych producentów, nigdy się nie naciąłem. Zwykle jadę do sprzedawcy, testuję na swoim body wracam do domu oglądam fotki i podejmuje decyzję. Do sklepu po nowe zawsze jeżdżę z laptopem.
Nową puszkę to można sobie kupić jeśli model jest jeszcze w peodukcji, a w przypadku 50D kicha :( pytanie traci sens w momencie gdy na półkach sklepowych nie ma juz danego modelu.
Sam kupiłem używkę 5d Mk1 ale z pewnych rąk. Powiem tak że , jeśli miałbym ryzykować i kupywac na odległość to raczej bym się nie zdecydował. Zresztą nawet jak masz możliwość obejrzenia korpusu to coś tam można pominąć , lub w pospiechu nie sprawdzić . Wygląd rozsądny ale np używany w studio i jak kolega wcześniej napisał po drugiej migawce. Kupisz i lipa. Ale jak wiadomo kwestia własnego ryzyka.
sytuacja lepiej ma się co do szkieł , łatwiej sprawdzić stan tech.