Zobacz pełną wersję : Kumoterstwo na portalach z fotkami [przyklad -> plfoto]
Calliactis
21-12-2005, 11:52
Cholernie wkurza mnie powoli wchodzące na portale z fotkami 'kumoterstwo' ludzi którzy - z trudnych do odnalezienia powodów - 'głaszczą się po tyłkach' dając sobie wspaniałe komentarze i jadąc po innych ludziach - 'na znak'... Nie rozumiem skąd sie bierze takie zachowanie? Dzieci czy co?... Ostatnio miałem kilka naprawdę dobrych fotek na plfoto - które w końcu zdecydowałem się usunąć i jeszcze raz je uploaduje. Wszystko dlatego, że kiedy 'osmieliłem się' strzelić naprawdę ostrą (nie ukrywam) lecz bardzo konstruktywną krytykę do zdjęcia pewnej dziewczyny po licznych 'tyłkoliżacych' komentarzach które były już wcześniej (zdjęcie było naprawdę - kiepściutkie - już moderator powinien je usunąć - przedstawiało typową 'waginę' w mało interesującym ujęciu wraz z kilkoma ułożonymi wokół 'ludzikami' z serii 'lego' - nic co by chociaż 'słowem' podchodziło pod 'sztuka') - to 'w ramach zemsty' otrzymałem pod tymi dwoma publikowanymi ostatnio zdjęciami krytyke typu (cytaty): 'do ****' / 'zjebane' / 'mało interesujące' / 'popieprzony autor' itp. przez dokładnie tych samych ludzi którzy wychwalali zdjęcie ww. panny. No ja naprawdę tego nie rozumiem.. Sprawdzałem - czy to aby nie jedna osoba wszystko pisze, ponieważ zdjecia tych ludzi były powiedzmy na 'jednym poziomie' (czyt. średnim z uwzględnieniem na 'niski') - patrzyłem nawet po EXIF'ach, no i wyszło na to, że różne aparaty, różne nazwiska.....
Ale kumoterstwo istnieje - kiedyś ktoś mi mówił o tym - na początku się śmiałem.. teraz rozumiem. Skąd tacy ludzie się biorą?... Po 'kij' teraz te portale z fotkami, jak jest tylko subiektywna ocena 'ładne / brzydkie' a nie krytyka z konstruktywną nutą 'co zrobić aby było lepiej'....
Hiehie :) dopiero sie dowiedziales? :) Podstawowa zasada: zachowac spokoj. Po co wystawiasz zdjecia na plfoto? Dla "wybitnych" i komentarzy "super zapraszam do siebie"? Czy z innych powodow?
szkoda pradu. zawsze takie cos bylo, nadal jest i bedzie.
robic swoje i nie dotykac g...a, bo smierdzi.
EDIT: wychodzisz z nieslusznego zalozenia, ze wszyscy wystawiaja na plfoto dla krytyki. a niektorzy wystawiaja do poglaskania i poklepania.
nie wolno takim pisac, ze sie niepodoba. bo im cisnienie skoczy, nie daj boze zawalu serca dostana i w ogole... :-)
EDIT2: daj mi link do swojej galerii na plfoto to Ci cos napisze. jak chcesz to moge szczerze
K2_verti
21-12-2005, 13:49
otrzymałem pod tymi dwoma publikowanymi ostatnio zdjęciami krytyke typu (cytaty): 'do ****' / 'zjebane' / 'mało interesujące' / 'popieprzony autor' itp...
jednym słowem małe dzieci z zerówki. gdy któremuś nastąpisz na odcisk, wszystkie chcą ci sprzedać plombę... szkoda czasu.
może lepiej by było założyć własną stronę-galerię, gdzie byś umieszczał swoje fotki. poza plfoto. ;-)
szkoda pradu. zawsze takie cos bylo, nadal jest i bedzie.
Z calym szacunkiem do Ciebie Akustyku, zdradz mi powod dla ktorego ty wystawiasz zdjecia?
Z calym szacunkiem do Ciebie Akustyku, zdradz mi powod dla ktorego ty wystawiasz zdjecia?
zeby pokazac co fotografuje, posluchac opinii tych osob, na ktorych zdaniu mi zalezy (jest tam kilka takich) i dla reklamy.
i korzystajac z tego, ze jest to ogromna galeria (o ogromnej ogladalnosci) o relatywnie niskim poziomie fotograficznym, posluchac opinii osob o bardzo roznym podejsciu i wiedzy fotograficznej. takich, ktore same fotografuja i takich, ktore maja spojrzenie blizsze opinii potencjalnego odbiorcy zdjec niz galerie "rasowo" fotograficzne, w ktorych ocenia sie glownie warsztat. plfoto pozwala dosc dobrze zweryfikowac, jak dane zdjecie "dziala" na zwyklego czlowieka. co niekoniecznie jest skorelowane z jego jakoscia, ale na pewno dostarcza mnie, jako autorowi informacji, jakie zdjecia np. wybierac do sprzedazy :)
nie dla ocen, jesli o to pytasz. prawde mowiac, to malo na nie zwracam uwagi
zeby pokazac co fotografuje, posluchac opinii tych osob, na ktorych zdaniu mi zalezy (jest tam kilka takich) i dla reklamy.
Sam osobisie wystawilem pare zdjeci na Plfoto, glownie "wystawialem" sie na OPH ale widze ze popelnilem blad kasujac wszytkie fotki- nie bedzie rekamy:). Zrobilem to z prostego powodu, rzeczowych komentow bardzo niewiele -oszolomow pelno:) Nie jestem zadnym specem ale traktowalem OPH jako miejsce gdzie moge sie czegosc nauczyc, strasznie sie przejmowalem na poczatku tym co ludzie pisza zeby uswiadomic sobie ze to co pisza tak naprawde nie ma jawiekszego sesu bo sami widzimy przeciez czy fotka jest dobra czy zla i czy ma jakies braki.
Pozdr
Kumoterstwo jak kumoterstwo. Ja osobiscie spotkalem sie z czyms odwrotnym, iz moje prace osoby znajome oceniali (i oceniaja) bardziej krytycznie niz osoby z zewnatrz. To chyba zalezy od ludzi i srodowiska.
Zrobilem to z prostego powodu, rzeczowych komentow bardzo niewiele -oszolomow pelno:)
ja wychodze z zasady, ze jak znajduje nowa galerie w sieci to sie najpierw dlugi czas przygladam, czy wystawianie w niej moze mi przyniesc jakies korzysci. potem stopniowo zaczynam od dosc dobrych zdjec, zeby po kilku tygodniach dojsc do najlepszych.
wiadomo, ze gdzie by sie nie probowalo, zawsze napotyka sie problem "braku wiary" - stara gwardia galerii nie akceptuje nowych autorow, ktorym "cos wychodzi". wiec trzeba sie stopniowo przebijac do swiadomosci ludzi, ze dobre zdjecia to nie przypadek i ze naprawde wie sie do czego sluzy aparat. to trwa. dlatego tez szkoda na odstrzal od razu dac najlepsze zdjecia. ale tez trzeba zaczac od dobrych, zeby ktos je zauwazyl i sie zainteresowal
z praktyki moge powiedziec, ze kazda galeria (czy to onephoto, czy plfoto czy inne) ma sens dopiero po jakichs 2-3 miesiacach. kiedy ludzie uwierza, ze masz pojecie co robisz. wtedy komentuja na temat zdjec i nie zanizaja opinii tylko dlatego, ze autora nie znaja.
a potem, po jakims czasie zabawa traci sens, bo zaczyna sie ocenianie za nazwisko. i jesli nie "wychowasz" sobie uzytkownikow, to nie beda pisac szczerze co mysla, tylko glupio chwalic. i troche zaczyna sie wtornosc, bo chcac nie chcac wstawiasz zdjecia dla ogladajacych, nie dla siebie...
Nie jestem zadnym specem ale traktowalem OPH jako miejsce gdzie moge sie czegosc nauczyc, strasznie sie przejmowalem na poczatku tym co ludzie pisza zeby uswiadomic sobie ze to co pisza tak naprawde nie ma jawiekszego sesu bo sami widzimy przeciez czy fotka jest dobra czy zla i czy ma jakies braki.
tez prawda. do takich galerii trzeba sobie wyrobic dystans. warto czytac komentarze o odbiorze subiektywnym, ale nie nalezy sie nimi za mocno przejmowac.
moja rada: wrzucaj dalej. ale rob zdjecia tak jak sie Tobie podoba, zamiast sugerowac opiniami innych
Ludzie wystawiaja, bo chce konstruktywnej krytyki i sprawdzic sie.
Niestety tak bylo na poczatku plfoto i musza przyznac, ze mi sporo pomoglo.
Niestety teraz tworza sie kola wzajemnej adoracji i nie jest fajnie ... ale wystawic zawsze mozna :arrow: nie trac wiary.
Pozatym wydaje mi sie, ze cyfry sa tansze i popularniejsza jest sama fotografia ... wiec jets tez duuuzo niepokornych, co po 1 sek juz ocenia i nie widzi/rozumie wogole tematu, ot co. Mnie tacy zawodnicy bawia i nie przejmujesie ich komentami.
Ludzie wystawiaja, bo chce konstruktywnej krytyki i sprawdzic sie.
Niestety tak bylo na poczatku plfoto i musza przyznac, ze mi sporo pomoglo.
Niestety teraz tworza sie kola wzajemnej adoracji i nie jest fajnie ... ale wystawic zawsze mozna :arrow: nie trac wiary.
jedno haslo-klucz: AnHel. poszukaj, poczytaj :)
lizanie **** jest tak stare jak swiat. plfoto od poczatku takie bylo. to cena za masowosc. nie ma rozy bez kolcow :)
Pozatym wydaje mi sie, ze cyfry sa tansze i popularniejsza jest sama fotografia ...
hehe... ten argument pojawial sie juz jak ja zaczynalem przygode z plfoto. a z id=5185 jestem raczej stara **** jak na dzisiejszych uzyszkodnikow :)
AnHel. poszukaj, poczytaj :)
Zawsze bylo i bedzie i pewnie AnHel nie jest winny, ze mu ludzie dupsko liza.
Ale z przyrostem cyfrakow wiecej masz ziomych fotografow, ot co.
z id=5185 jestem raczej stara **** jak na dzisiejszych uzyszkodnikow :)
Hmm.. tak sobie poklikalem troche.. zgadnijcie kto jest id=3 :mrgreen:
Zawsze bylo i bedzie i pewnie AnHel nie jest winny, ze mu ludzie dupsko liza.
powiedzmy, ze z tym anhelem to mam odmienna opinie. tak jak z basia bajka i podobnymi postaciami :-)
choc liderem na rynku paskudnosci TWA od kilku miesiecy jest photosig. tam to jest dopiero zabawa jak sie czyta bzdury tych ludzikow i jak widac obwolywanie przez nich byla go..a znajomkow 8-mym cudem swiata :-)
polecam! Thomas Sass, Guvenorbay, Maria Teresa, Mehmet, Giampi ... - zabawa na calego :)
Ale z przyrostem cyfrakow wiecej masz ziomych fotografow, ot co.
to niestety prawda. ale to jedna strona medalu. druga strona jest taka, ze wiecej osob w ogole siega do fotografii i wiecej z nich ma szanse robic dobre zdjecia. skutek: galerie foto sa zalewane zdjeciami. w wiekszosci kiepskimi, ale wsrod nich mozna znalezc sporo swietnych fotografii. wiecej ilosciowo niz kiedys.
a ja zawsze patrze na to co dobre :) bo kiepscizne omijam, a fajne zdjecia z checia ogladam :)
no kto trzeba klepnac i bedzie
:shock: :shock: no nie :-)
fiu fiu... :) zaraz po samym Janku Namedynskim (id=2)...
hyhy... kumoterstwo to jest, muflon, mowie Ci :-)
Albo system przyznaje id jak ma ochotę ;)
Jaki AnHel??? Chodzi może o "Czarny kwadrat"? ;)
Mam nadzieję że zaden z Was forumowiczów nie nazywa się emoczo albo Atomh... ci to dopiero mają TWA. A Artyści tacy że uhuhu :)
Jaki AnHel??? Chodzi może o "Czarny kwadrat"? ;)
zasadniczo tak, ale! uwaga! nie czarny tylko szara, i nie kwadrat, tylko maść :wink:
zasadniczo tak, ale! uwaga! nie czarny tylko szara, i nie kwadrat, tylko maść :wink:
UPSSSS dałem czadu...:oops: Zgadza się w 100%tach.
Co do tych TWA to "artyści" trzymają się w kupie bo myśla że kupy nikt nie ruszy i na tym bazują :)
A swoją drogą to przysłowiemówi: nie rusz g..a bo smierdzi :)
A ja też zauważyłem, że mam co najmniej jednoosobowy fanklub na plfoto ;-)
przedstawiało typową 'waginę' w mało interesującym ujęciu wraz z kilkoma ułożonymi wokół 'ludzikami' z serii 'lego' - nic co by chociaż 'słowem' podchodziło pod 'sztuka'
Chodzi ci zapewne o fotkę wagina a ludziki lego podstawiają drabinę i wchodzą po niej do dziury ? Chyba widziałem tą fotke rzeczywiście mało odkrywcza. 8-)
stdanielo
22-12-2005, 01:46
Daj link do tego zdjęcia też skrytykuje, niech po mnie jadą :))
Dosc pokazna TWA ma authorid=45115 8)
Dosc pokazna TWA ma authorid=45115 8)
ania bujko rzadzi! :mrgreen:
chociaz sam nie wiem, czy bardziej zenujace jest to co ona wypisuje, czy to jak sie pod nia ludzie wywnetrzaja :)
de facto, ania bujko jest (albo przynajmniej byla) zjawiskiem nie tylko plfotowym. tyle ze na innych galeriach ja zdaje sie moderatorzy/admini pogonili :-)
ale basi bajki i tak nie pobijesz: http://www.plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=barbarax
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ale basi bajki i tak nie pobijesz: http://www.plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=barbarax
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
O ja p*ole.. kliknalem w najbardziej niewyrazna, najciemniejsza fotke na liscie - 134 oceny, srednia kilka pikseli od konca skali :lol: :lol: :lol: Myslalem, ze mnie nic w tym wzgledzie nie zaskoczy, ale jednak Tobie sie udalo :lol: :lol:
barbara bajka
zdjec: 143
srednia ocena: 8.2
komentarzy: 14 398 :o
no ladnie
Szkoda ze u ani bujko mi sie to podsumowanie nie wyswietla.
Mimo wszystko jej pluszowej serii nikt nie ma szans pobic :D
Il fuoco
22-12-2005, 13:32
naszczęście ja miałem tylko jakieś 2 razy złe doświadczenia z osobami na plfoto. zazywczaj paredziesiąt osób ogląda foty i czasem ktoś wystawi jakąś ocenę, czasem skomentuje i te komentarze okazują się po przemyśleniu poprawne. chociaż oglądając zdjęcia innych faktycznie czasem spotykam się z tym, że klika osób atakuje konstruktywne uwagi co do jakiejś pracy. dziwne, smutne i niepotrzebne- ale jest.. co zrobić.
a ja ostatnio miałem niezłe doświadczenia na OPH... skomentowałem jakąś fotke gdzie laska stała przy torach a za nią rozpędzony pociąg... byłą to pierwsza fotka autora i był to definitywnie gniot ktory zresztą był usunięty poźniej. Pierwszy komentarz był ze ta laska jest brzydka i mogła stanąc za pociagiem... a ja nastepny koment napisałem (nie widząc w ogole co napisał moj poprzednik) ze mogła stanąc na torach. Taki niewinny zarcik wiedzac ze moderator i tak usunie to zdjęcie... no to sie kurna zaczeło. Jakiś kolo wjechał mi pod moje najnowsze zdjęcie z komentarzem ze jestem niewychowany itp itd. ze to co napisałem jest okropne i powinienem jaknajszybciej przeprosic autora i "MODELKE". Podał mi link do zdjęcia... ale oczywiscie tego zdjęcia juz nie było a ja nawet nie widziałem o jakim zdjęciu jest mowa i co ja wogole tam napisałem. Wiec odpisałem mu na maila zeby nie wypisywal mi pierdoł pod moim zdjęciem. I napisałem by oidpisał mi na maila a nie jako komentarz... niestety on swoje. Wkoncu zgłosił to moderatorowi. I dostałem teoretycznie bana na 48h... z czego zrobiło sie 3 tygodnie.
739353, 743512, 796776
To sa tylko przykłady działalności emoczo i jego artyzmu. O komentarzach nawet nie wspomnę.
Najdziwniejsze jest to jakie oceny mają "zdjęcia" tego kolesia...
ja chyba nie kumam.... co daje na plfoto to ze zdjęcie jest 'wymoderowane' ?? To ze nie mozna go oceniać... o nie coz za tragedia :P ale to nie zmienia faktu ze te gnioty nadal tam są i zasmiecają ten serwis... bezsensu o_O
oprocz niemoznosci oceniania zdjecie znika z galerii głównej, jest dostepne tylko ze strony-profilu autora
Ja jedyne co wyniosłem z plfoto to to ze poznałem maro25 uzytkownika naszego forum.I tyle :)
Il fuoco
23-12-2005, 00:01
ale musicie przyznać że czasem zdarzają się naprawdę przyjemne zdjęcia "przy których oglądaniu można wypić filiżankę kawy".
ale musicie przyznać że czasem zdarzają się naprawdę przyjemne zdjęcia "przy których oglądaniu można wypić filiżankę kawy".
Tak raz na pol roku...
Tez przechodzilem etap przejmowania sie plfoto i wrzucania tam gniotkow - za czasow posiadania G3 (2-3 lata temu).
Przejmowanie sie juz minelo 8) , a gniotki wrzucam rzadziej.
TWA mnie nigdy nie interesowalo.
najnowszy rodzynek ...
809257
Ale ludzie to mają pomysły...
najnowszy rodzynek ...
809257
ostrzegaj na drogi raz :(
Heh, już ten temat się chyba kiedyś na forum pojawił ;-) Zatem przypominam: http://www.ratemypoo.com/ (nie wchodzić przy jedzedniu, tak, tam jest to, co sugeruje tytuł :mrgreen: )
najnowszy rodzynek ...
809257
No i doszło do tego że autor sie odezwał...
Ostrzegam (tym razem) NIE PRZY JEDZENIU.
portale typu plfoto, digart czy inne mają to do siebie ze tworzą sie elity ktore sobie wzajemnie liza tylki i dbaja o statystyki, ocene swoich prac, a jak ocenisz w miare konstruktywnie fotografie pod wzgledem technicznym to tak Cie zemszczą ze odechciewa Ci sie wszystkiego.
ja juz dawno zrezygnowalam z publikacji w plfoto czy digarcie, strata czasu i nerwow.
pzdr, maruda
oskarkowy
24-12-2005, 13:33
Tak się zastanawiam: po co wystawiacie tam zdjęcia, skoro jesteście uprzedzeni do miejsca i bywalców?
Ja przez ostatnie 2 lata wrzuciłem tam 3 zdjęcia, głównie w celach rozrywkowych (architektury - ludzie zupełnie nie mają o tym pojęcia). Komentarze były oczywiście bardzo odkrywcze: "śliczne", "piękne" itp. Wiele się można było dowiedzieć, nei ma co.. :-(
Chcecie rzetelnych komentów? Poszukajcie mniejszych galerii.
Ja w wolnym czasie wystawiam swoje zdjecia na www.fotosabat.org
Osobiście znam tam tylko 2 osoby, reszty nawet nie kojarzę. Dzięki temu mogę liczyć na uczciwe komentarze ludzi, którzy mają trochę wiedzy fotograficznej (żeby móc wystawiać swoje zdjęcia i komentarze, trzeba mieć porządne portfolio, które przechodzi przez sito "kapituły"). Najczęściej wrzucam tam swoje eksperymenty fotograficzne, dostaję często niezbyt pochlebne opinie i wiem co myśleć o obranej drodze. Mnie to pomaga.
A to samo zdjęcie pokazane na plfoto zbierze trochę ochów, achów i do niczego to nie prowadzi..
Il fuoco
25-12-2005, 02:19
faktycznie, fotosabat jest ciekawym miejscem. mało fotografii, mało ludzi.... hmm... może kiedyś spróbuję i ja.
canis_lupus
27-12-2005, 01:50
Dawno tutaj nie zaglądałem... Co do plfoto to juz jakis czas temu się wyniosłem własnie ze względu na lizusowstwo i moderatorów... Nawet zaprotestowałem http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=744450 , ale niestety "wymoderowali" mi.
Il fuoco
27-12-2005, 02:21
jeden inteligent odpisał na Twój protest:
Mopar [ignoruj] 30.09.05 15:11
Najlepsza fota z folio. Tylko ta trawa za bardzo PSem pojechana. Jezd klimacik oj jezd. Zapraszam do siebie / ZAPRASZAM DO SIEBIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ludziom czasem wydaje się że są śmieszni a są żałośni... że też musieli nam całą inteligencję Niemcy w trakcie a Rosjanie po wojnie wymordować... ehh... szkoda że głupota nie lata... już dawno ci "mądrzy inaczej" odlecieli by w przestworza.
chyba że to taka kpina człowieka inteligentnego z tych mniej i.
wtedy szkoda że nie wszyscy to rozumieją :twisted:
(żeby móc wystawiać swoje zdjęcia i komentarze, trzeba mieć porządne portfolio, które przechodzi przez sito "kapituły")
I to jest calkiem dobry pomysl dzieki ktoremu wiekszosc pstrykaczy nie ma szans. Niestety wiekszosc ambitnych fotoamatorow rowniez nie doczeka sie porad od bardziej doswiadczonych kolegow na fotosabacie - ot taka szkola prawoe wyzsza... cos za cos ;) .
jeden inteligent odpisał na Twój protest:
Mopar [ignoruj] 30.09.05 15:11
Najlepsza fota z folio. Tylko ta trawa za bardzo PSem pojechana. Jezd klimacik oj jezd. Zapraszam do siebie / ZAPRASZAM DO SIEBIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
chyba że to taka kpina człowieka inteligentnego z tych mniej i.
wtedy szkoda że nie wszyscy to rozumieją :twisted:
Nieee, Mopar nie znizylby sie do poziomu zapraszaczy, co innego:
MaksPL, _kuba, beniutek, yablonski, philips91, Do_minik, Klaudija, Zeberka155, zoe89, Norgan, funkykoval2001, ireneusz1, stojex, Wtyka.
Tak sobie kolekcjonuje dla sportu. Wiekszosc z nich pewnie juz zaprzestala swojego procederu, ale nie chce mi sie tego sprawdzac.
I to jest calkiem dobry pomysl dzieki ktoremu wiekszosc pstrykaczy nie ma szans. Niestety wiekszosc ambitnych fotoamatorow rowniez nie doczeka sie porad od bardziej doswiadczonych kolegow na fotosabacie - ot taka szkola prawoe wyzsza... cos za cos ;) .
Tak szczerze powiedziawszy to ... nie ma miejsca gdzie można byłoby wystawic swoje zdjecia i liczyć na to, że ktoś bardziej doświadczony podpowie co możemy jeszcze poprawić ,jakich błędów unikać, jakich doświadczeń nie kontynuować. Jedne z najbardziej poularnych galerii (mi znanych) tj. plfoto i onephoto działają podobnie. Własna strona www - myślę że pomysł niezły ale pod warunkiem że ... ktoś bedzie tam zaglądał.