Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Kumoterstwo na portalach z fotkami [przyklad -> plfoto]

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Angry Kumoterstwo na portalach z fotkami [przyklad -> plfoto]

Cholernie wkurza mnie powoli wchodzące na portale z fotkami 'kumoterstwo' ludzi którzy - z trudnych do odnalezienia powodów - 'głaszczą się po tyłkach' dając sobie wspaniałe komentarze i jadąc po innych ludziach - 'na znak'... Nie rozumiem skąd sie bierze takie zachowanie? Dzieci czy co?... Ostatnio miałem kilka naprawdę dobrych fotek na plfoto - które w końcu zdecydowałem się usunąć i jeszcze raz je uploaduje. Wszystko dlatego, że kiedy 'osmieliłem się' strzelić naprawdę ostrą (nie ukrywam) lecz bardzo konstruktywną krytykę do zdjęcia pewnej dziewczyny po licznych 'tyłkoliżacych' komentarzach które były już wcześniej (zdjęcie było naprawdę - kiepściutkie - już moderator powinien je usunąć - przedstawiało typową 'waginę' w mało interesującym ujęciu wraz z kilkoma ułożonymi wokół 'ludzikami' z serii 'lego' - nic co by chociaż 'słowem' podchodziło pod 'sztuka') - to 'w ramach zemsty' otrzymałem pod tymi dwoma publikowanymi ostatnio zdjęciami krytyke typu (cytaty): 'do ****' / 'zjebane' / 'mało interesujące' / 'popieprzony autor' itp. przez dokładnie tych samych ludzi którzy wychwalali zdjęcie ww. panny. No ja naprawdę tego nie rozumiem.. Sprawdzałem - czy to aby nie jedna osoba wszystko pisze, ponieważ zdjecia tych ludzi były powiedzmy na 'jednym poziomie' (czyt. średnim z uwzględnieniem na 'niski') - patrzyłem nawet po EXIF'ach, no i wyszło na to, że różne aparaty, różne nazwiska.....
    Ale kumoterstwo istnieje - kiedyś ktoś mi mówił o tym - na początku się śmiałem.. teraz rozumiem. Skąd tacy ludzie się biorą?... Po 'kij' teraz te portale z fotkami, jak jest tylko subiektywna ocena 'ładne / brzydkie' a nie krytyka z konstruktywną nutą 'co zrobić aby było lepiej'....
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Hiehie dopiero sie dowiedziales? Podstawowa zasada: zachowac spokoj. Po co wystawiasz zdjecia na plfoto? Dla "wybitnych" i komentarzy "super zapraszam do siebie"? Czy z innych powodow?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

szkoda pradu. zawsze takie cos bylo, nadal jest i bedzie.

robic swoje i nie dotykac g...a, bo smierdzi.

EDIT: wychodzisz z nieslusznego zalozenia, ze wszyscy wystawiaja na plfoto dla krytyki. a niektorzy wystawiaja do poglaskania i poklepania.
    nie wolno takim pisac, ze sie niepodoba. bo im cisnienie skoczy, nie daj boze zawalu serca dostana i w ogole... :-)

EDIT2: daj mi link do swojej galerii na plfoto to Ci cos napisze. jak chcesz to moge szczerze
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 21-12-2005 o 12:02

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calliactis
    otrzymałem pod tymi dwoma publikowanymi ostatnio zdjęciami krytyke typu (cytaty): 'do ****' / 'zjebane' / 'mało interesujące' / 'popieprzony autor' itp...
    jednym słowem małe dzieci z zerówki. gdy któremuś nastąpisz na odcisk, wszystkie chcą ci sprzedać plombę... szkoda czasu.
    może lepiej by było założyć własną stronę-galerię, gdzie byś umieszczał swoje fotki. poza plfoto. ;-)

Bywalec Awatar kwiatas
    Miasto
    Gdansk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    szkoda pradu. zawsze takie cos bylo, nadal jest i bedzie.
    Z calym szacunkiem do Ciebie Akustyku, zdradz mi powod dla ktorego ty wystawiasz zdjecia?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kwiatas
    Z calym szacunkiem do Ciebie Akustyku, zdradz mi powod dla ktorego ty wystawiasz zdjecia?
    zeby pokazac co fotografuje, posluchac opinii tych osob, na ktorych zdaniu mi zalezy (jest tam kilka takich) i dla reklamy.

i korzystajac z tego, ze jest to ogromna galeria (o ogromnej ogladalnosci) o relatywnie niskim poziomie fotograficznym, posluchac opinii osob o bardzo roznym podejsciu i wiedzy fotograficznej. takich, ktore same fotografuja i takich, ktore maja spojrzenie blizsze opinii potencjalnego odbiorcy zdjec niz galerie "rasowo" fotograficzne, w ktorych ocenia sie glownie warsztat. plfoto pozwala dosc dobrze zweryfikowac, jak dane zdjecie "dziala" na zwyklego czlowieka. co niekoniecznie jest skorelowane z jego jakoscia, ale na pewno dostarcza mnie, jako autorowi informacji, jakie zdjecia np. wybierac do sprzedazy

nie dla ocen, jesli o to pytasz. prawde mowiac, to malo na nie zwracam uwagi
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 21-12-2005 o 14:07

Bywalec Awatar kwiatas
    Miasto
    Gdansk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    zeby pokazac co fotografuje, posluchac opinii tych osob, na ktorych zdaniu mi zalezy (jest tam kilka takich) i dla reklamy.
    Sam osobisie wystawilem pare zdjeci na Plfoto, glownie "wystawialem" sie na OPH ale widze ze popelnilem blad kasujac wszytkie fotki- nie bedzie rekamy. Zrobilem to z prostego powodu, rzeczowych komentow bardzo niewiele -oszolomow pelno Nie jestem zadnym specem ale traktowalem OPH jako miejsce gdzie moge sie czegosc nauczyc, strasznie sie przejmowalem na poczatku tym co ludzie pisza zeby uswiadomic sobie ze to co pisza tak naprawde nie ma jawiekszego sesu bo sami widzimy przeciez czy fotka jest dobra czy zla i czy ma jakies braki.
    Pozdr

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Kumoterstwo jak kumoterstwo. Ja osobiscie spotkalem sie z czyms odwrotnym, iz moje prace osoby znajome oceniali (i oceniaja) bardziej krytycznie niz osoby z zewnatrz. To chyba zalezy od ludzi i srodowiska.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Zrobilem to z prostego powodu, rzeczowych komentow bardzo niewiele -oszolomow pelno
    ja wychodze z zasady, ze jak znajduje nowa galerie w sieci to sie najpierw dlugi czas przygladam, czy wystawianie w niej moze mi przyniesc jakies korzysci. potem stopniowo zaczynam od dosc dobrych zdjec, zeby po kilku tygodniach dojsc do najlepszych.

wiadomo, ze gdzie by sie nie probowalo, zawsze napotyka sie problem "braku wiary" - stara gwardia galerii nie akceptuje nowych autorow, ktorym "cos wychodzi". wiec trzeba sie stopniowo przebijac do swiadomosci ludzi, ze dobre zdjecia to nie przypadek i ze naprawde wie sie do czego sluzy aparat. to trwa. dlatego tez szkoda na odstrzal od razu dac najlepsze zdjecia. ale tez trzeba zaczac od dobrych, zeby ktos je zauwazyl i sie zainteresowal

z praktyki moge powiedziec, ze kazda galeria (czy to onephoto, czy plfoto czy inne) ma sens dopiero po jakichs 2-3 miesiacach. kiedy ludzie uwierza, ze masz pojecie co robisz. wtedy komentuja na temat zdjec i nie zanizaja opinii tylko dlatego, ze autora nie znaja.

a potem, po jakims czasie zabawa traci sens, bo zaczyna sie ocenianie za nazwisko. i jesli nie "wychowasz" sobie uzytkownikow, to nie beda pisac szczerze co mysla, tylko glupio chwalic. i troche zaczyna sie wtornosc, bo chcac nie chcac wstawiasz zdjecia dla ogladajacych, nie dla siebie...

Nie jestem zadnym specem ale traktowalem OPH jako miejsce gdzie moge sie czegosc nauczyc, strasznie sie przejmowalem na poczatku tym co ludzie pisza zeby uswiadomic sobie ze to co pisza tak naprawde nie ma jawiekszego sesu bo sami widzimy przeciez czy fotka jest dobra czy zla i czy ma jakies braki.
    tez prawda. do takich galerii trzeba sobie wyrobic dystans. warto czytac komentarze o odbiorze subiektywnym, ale nie nalezy sie nimi za mocno przejmowac.

moja rada: wrzucaj dalej. ale rob zdjecia tak jak sie Tobie podoba, zamiast sugerowac opiniami innych

Początki nałogu Awatar AGO
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Ludzie wystawiaja, bo chce konstruktywnej krytyki i sprawdzic sie.
    Niestety tak bylo na poczatku plfoto i musza przyznac, ze mi sporo pomoglo.
    Niestety teraz tworza sie kola wzajemnej adoracji i nie jest fajnie ... ale wystawic zawsze mozna nie trac wiary.

Pozatym wydaje mi sie, ze cyfry sa tansze i popularniejsza jest sama fotografia ... wiec jets tez duuuzo niepokornych, co po 1 sek juz ocenia i nie widzi/rozumie wogole tematu, ot co. Mnie tacy zawodnicy bawia i nie przejmujesie ich komentami.
    Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
    Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów