PDA

Zobacz pełną wersję : Języki, ortografia itp.

gwozdzt
20-12-2005, 09:25
Wycięte z http://www.canon-board.info/showthread.php?t=7473

Czyżby troll?
czy mi się wydaje?

Aha... i jeszcze jedno:

wszystko jest ale po niemiecku...tyle tylko ze ja nie umię niemieckiego..
Angielskiego też nie: http://canon-board.info/showpost.php?p=45380&postcount=4
Polskiego jak widać też nie bardzo...
Ehhh... i tacy wchodzą w posiadanie 1D?

Robson01
20-12-2005, 13:08
Nie rozumiem czemu się obruszacie na wieść że ktoś nie zna niemieckiego, angielskiego lub dowolnego obcego języka. Czy to go w jakiś sposób dyskryminuje na tym forum - bylo nie było o fotografii, a nie o j. obcych?
Proponuję rozmowę na temat, a nie nabijanie postów lub co gorsza wykpiwanie nowych forumowiczów.

muflon
20-12-2005, 13:17
Nie rozumiem czemu się obruszacie na wieść że ktoś nie zna niemieckiego, angielskiego lub dowolnego obcego języka.
A kto sie tu obrusza? Jedyny post w tym watku wytykajacy (poprawna) znajomosc jezykow dotyczyl akurat j. polskiego... Inna sprawa ze niepotrzebnie, wystarczy podkreslic bledy w cytacie :)

BTW, ja akurat uwazam ze dla ludzi tak powiedzmy... od rocznika 1985 w gore nieznajomosc chociazby jednego jezyka jest hmm.. dziwna troche i trudna do usprawiedliwienia :-/

Oho, zaraz trzeba bedzie wycinac OT ;-)

Robson01
20-12-2005, 13:21
A kto sie tu obrusza? Jedyny post w tym watku wytykajacy (poprawna) znajomosc jezykow dotyczyl akurat j. polskiego... Inna sprawa ze niepotrzebnie, wystarczy podkreslic bledy w cytacie :)

BTW, ja akurat uwazam ze dla ludzi tak powiedzmy... od rocznika 1985 w gore nieznajomosc chociazby jednego jezyka jest hmm.. dziwna troche i trudna do usprawiedliwienia :-/

Oho, zaraz trzeba bedzie wycinac OT ;-)
Gwoli ścisłości angielskiego również :D

gwozdzt
20-12-2005, 13:21
Nie rozumiem czemu się obruszacie na wieść że ktoś nie zna niemieckiego, angielskiego lub dowolnego obcego języka. Czy to go w jakiś sposób dyskryminuje na tym forum - bylo nie było o fotografii, a nie o j. obcych?
Proponuję rozmowę na temat, a nie nabijanie postów lub co gorsza wykpiwanie nowych forumowiczów.
niemieckiego - zgoda.
obcego - zgoda.
angielski - dyskutowałbym, bo mnie juz 10 lat temu na uczelni informowano, że: "mile widziane są materialy w j. obcych, ale uwaga: angielski nie jest j. obcym".
A co najważniejsze, pytający w tym wątku słabo posługuje się nawet rodzimym językiem, więc co gadać o obcych :-)

Robson01
20-12-2005, 13:27
Gwozdzt zerknij na punkt 6 regulaminu. Jeżeli poprawiasz lub pouczasz to na PM.

gwozdzt
20-12-2005, 13:33
Gwozdzt zerknij na punkt 6 regulaminu. Jeżeli poprawiasz lub pouczasz to na PM.
Przeczytaj proszę tenże pkt 6 do końca: "...Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości",
a potem (albo przedtem) przeczytaj kilka postów użytkownika "lolek".
Z mojej strony EOT.

Robson01
20-12-2005, 13:48
Co w najmniejszym stopniu nie upuważnia Cię do publicznej krytyki w tym temacie. Z mojej również EOT

TOKIN
20-12-2005, 19:57
A co najważniejsze, pytający w tym wątku słabo posługuje się nawet rodzimym językiem, więc co gadać o obcych :-)

Wiecie co, najbardziej żałosne jest to, że wytykacie autorowi wątku to i owo a sami nie jesteście 100% poprawni. Pozwolę sobie przytoczyć tylko 2 przykłady błędów jakie pojawiły się w Waszych odpowiedziach: "powarznie", "ściąg sobie" - czyż nie byłoby lepiej - "poważnie" i "ściągnij sobie" ....???
Wiem, że wiele błędów i usterek językowych w internecie wynika z pośpiechu i tak właśnie je traktuję. Zatem trochę więcej luzu z jednej strony, z drugiej zaś minimalnie więcej krytycyzmu wobec własnej osoby.
Wielokrotnie na tym forum zadawałam pytania, prosiłam o rady, zawsze starałam się, by moja wypowiedź była czytelna i zawsze otrzymywałam szybką i konkretną pomoc. Za to Was cenię. Jednak tutaj dajecie lekki popis...

PS Prócz języka ojczystego władam biegle w mowie i piśmie angielskim i niemieckim, mimo że w 1985 to już byłam na świecie parę latek...;)
TOKIN(ka)

mruczek
20-12-2005, 20:07
Czyżby troll?
czy mi się wydaje?

Aha... i jeszcze jedno:

Angielskiego też nie: http://canon-board.info/showpost.php?p=45380&postcount=4

Napisał lolek
wszystko jest ale po niemiecku...tyle tylko ze ja nie umię niemieckiego..

Polskiego jak widać też nie bardzo...
Ehhh... i tacy wchodzą w posiadanie 1D?

Odpuść sobie te "dicinki" skierowane do posiadacza 1D. Tak, mu zazdrościsz aparatu, że łapiesz go za błędy w pisowni???
Każdy pisze tak jak się nauczył. Raz lepiej, raz gorzej. Grunt, że komunikuje się ze światem. Na tym forum każdemu można wytknąć błędy gramatyczne, leksykalne, semantyczne....
Tylko po co?
Czy to jest forum miłośników czystości języka polskiego?

kocis
21-12-2005, 09:27
Wiem, że wiele błędów i usterek językowych w internecie wynika z pośpiechu i tak właśnie je traktuję.

Dość łatwo odróżnić błędy wynikające z pośpiechu od popełnianych świadomie. W niektórych kręgach obowiązuje moda na świadome łamanie wszelkich zasad językowych. To taka nowa maniera. Awangarda współczesna. A walka z tym zjawiskiem to jak zawracanie biegu Amazonki. Ludzie podrosną i sami zaczną się wstydzić tego, co w tej chwili z tak wielką dumą obnoszą. Czas leczy głupotę.

Zielony
21-12-2005, 12:23
Jo napszikład niećyrpia jak kiery non stop wali byki...
Som starom sie pisać jak mama nauczyła...
Nigdy ni miołech problymof z ortografjom, yno ostatnio trocha bo sie juz ani ksionżek nie czyto za fest ani nie pisze ryncznie...
Wjynkszość na komputrze...
Pozatym zauważyłech że to je zmora dzisiejszej młodzieży szkolnej...
Coroz to wjyncyj dyslektykof je i som nie wjym jak to rozwionzać,
ale myśla że wina leży po stronie lektur kierych pomału już żodyn nie czyto...
Dziecka wjynkszość czasu siedzom przi komputrach...
Myśla, że problym bydzie z roku na rok coroz to wjynkszy

:mrgreen:

PS. Jo napszikład postanowijyłech że do nowego roku byda szerzył i promowoł gwara ślonsko :mrgreen: także musicie strzimać ecie trocha... :mrgreen:

DoMiNiQuE
21-12-2005, 12:39
Jo napszikład niećyrpia jak kiery non stop wali byki...
Som starom sie pisać jak mama nauczyła...
Nigdy ni miołech problymof z ortografjom, yno ostatnio trocha bo sie juz ani ksionżek nie czyto za fest ani nie pisze ryncznie...
Wjynkszość na komputrze...
Pozatym zauważyłech że to je zmora dzisiejszej młodzieży szkolnej...
Coroz to wjyncyj dyslektykof je i som nie wjym jak to rozwionzać,
ale myśla że wina leży po stronie lektur kierych pomału już żodyn nie czyto...
Dziecka wjynkszość czasu siedzom przi komputrach...
Myśla, że problym bydzie z roku na rok coroz to wjynkszy

:mrgreen:

PS. Jo napszikład postanowijyłech że do nowego roku byda szerzył i promowoł gwara ślonsko :mrgreen: także musicie strzimać ecie trocha... :mrgreen:

marcingreen, pomimo usilnych staran wogole Cie nie rozumiem ;)

Zielony
21-12-2005, 13:02
']marcingreen, pomimo usilnych staran wogole Cie nie rozumiem ;)

coż to synek za farmazony godosz... :mrgreen:
dyć ni ma problyma > słowniczek (http://www.republikasilesia.com/RS/slownik/)

muflon
21-12-2005, 13:05
coż to synek za farmazony godosz... :mrgreen:
dyć ni ma problyma > słowniczek (http://www.republikasilesia.com/RS/slownik/)
To moze ja zaczne na forum cwiczyc francuski? Rowniez piekny jezyk...

Zielony
21-12-2005, 13:07
To moze ja zaczne na forum cwiczyc francuski? Rowniez piekny jezyk...

jo je chopie za!!! mogymy sie razym co pouczyć jakby co, pasuje ?

DoMiNiQuE
21-12-2005, 13:13
Przypominam tylko, ze w Polsce obowiazuje jezyk polski :) Wszelkiego rodzaju gwary slaskie, kaszubskie czy tez inne tubylcze dialekty ;) mozna sobie uzywac w domu albo pod monopolowym ...ale nie na forum publicznym ;)

P.S.
Przepraszam ...musialem napisac co mnie boli ;)

Zielony
21-12-2005, 13:20
Jo ci dom tubylcze! niech no sie kaj sklupnymy na zlocie, to ci z thorinym pokożymy :D

muflon
21-12-2005, 13:40
marcingreen to bylo nawet troche smieszne przez pierwszych kilka postow, ale na dluzsza mete robi sie meczace...

pn_
21-12-2005, 13:59
']Przypominam tylko, ze w Polsce ubowiazuje jezyk polski

Chyba polskawy, patrzac na ilosc bledow. Chyba sami dyslektycy sie tutaj zarejestrowali.

To ja juz wole dialekty.

PS. "ubowiazuje" to z jakiej gwary? :-P

DoMiNiQuE
21-12-2005, 14:59
Chyba polskawy, patrzac na ilosc bledow. Chyba sami dyslektycy sie tutaj zarejestrowali.

To ja juz wole dialekty.

PS. "ubowiazuje" to z jakiej gwary? :-P

Wiesz, jak ktos chce sie do czegos przyczepic i lubi to robic to zawsze cos znajdze :P (nadajesz sie na kontrolera urzedu skarbowego)
Przeciez widac, ze to jest najzwyklejsze przeklawiaturzenie :roll:

Jac
21-12-2005, 15:12
jak trzeba komus przywalic to kij sie zawsze znajdzie ;-)

kocis
21-12-2005, 15:37
Jo ci dom tubylcze! niech no sie kaj sklupnymy na zlocie, to ci z thorinym pokożymy :D
Ty gupieloku :wink: skoncz juz gańba czynić i godej po polsku :grin:

Zielony
21-12-2005, 21:54
marcingreen [...] ale na dluzsza mete robi sie meczace...

Muflon dyć godołech że ino do końca roku...
zetrfej jeszcze trocha...

;)

Pszczola
27-12-2005, 04:16
']Przypominam tylko, ze w Polsce obowiazuje jezyk polski :) Wszelkiego rodzaju gwary slaskie, kaszubskie czy tez inne tubylcze dialekty ;) mozna sobie uzywac w domu albo pod monopolowym ...ale nie na forum publicznym ;)

P.S.
Przepraszam ...musialem napisac co mnie boli ;)

Tyle, ze to jest forum quasi-publiczne, bo faktycznie prywatne, Hazanowe ;-)

Vitez
27-12-2005, 06:33
Tyle, ze to jest forum quasi-publiczne, bo faktycznie prywatne, Hazanowe ;-)

Czyli prywatne pod wzgledem wlasnosci ale publiczne pod wzgledem dostepu i jawnosci tekstow 8)

Pszczola
27-12-2005, 12:37
Czyli prywatne pod wzgledem wlasnosci ale publiczne pod wzgledem dostepu i jawnosci tekstow 8)

Dokladnie. Hazan ustala reguly jego funkcjonowania, ale jest tu i on (i inni uzytkownicy) ograniczony tym, iz jest to forma komunikacji w sferze publicznej. Dlatego tez maja tu zastosowanie chocby te art. KK, ktore dotycza publicznego zniewazania.

KMV10
27-12-2005, 12:54
Nie sądzę, żeby ktoś kogoś ukarał za niezgodność z ustawą o języku polskim, lecz przestrzeganie polskiej normy językowej - lub przynajmniej próba przestrzegania jej - umili życie własne oraz okolicznych mieszkańców (forumowiczów) ;)