Zobacz pełną wersję : USA - wiza - sprzedaż zdjęć
allxages
30-03-2011, 13:26
Witam,
nie jestem 100% pewien czy to dobry dział, ale lepszego nie znalazłem.
Czy posiadając wizę typu B2 (turystyczna) można wykonywać zdjęcia na terenie USA, a później je sprzedać? Czy też potrzebuję normalne pozwolenie o pracę?
Czy wiza typu B1/B2 na to pozwala?
Proszę o pomoc tych, którzy wiedzą ;-)
Witam,
Czy posiadając wizę typu B2 (turystyczna) można wykonywać zdjęcia na terenie USA, a później je sprzedać? Czy też potrzebuję normalne pozwolenie o pracę?
Dobre pytanie - sądzę że musiałbyś z tym do jakiegoś prawnika imigracyjnego uderzyć...
Na mój gust to jeżeli zdjęcia będziesz wykonywał na zlecenie lub z zamiarem ich późniejszego sprzedania, to może być problem (chociaż w zasadzie nie do wykrycia o ile się z tym nie wysypiesz na immigrations), jeżeli je zrobisz, wrócisz do Polski i wpadnie Ci przypadkiem do głowy pomysł ich sprzedania, to problemu moim zdaniem nie będzie...
A ma moze glupie pytanie... jesli bedac na wakacjach w USA zrobisz zdjecia i wrzucisz na swoja stronke a potem ktos sie zglosi do ciebie by je kupic to co? Jest jakis problem?
Witam,
To zależy gdzie będziesz chciał te zdjęcia sprzedać. Jeżeli podczas pobytu w US wykonasz zdjęcia, a później sprzedasz je do serwisu lub w galerii w Polsce, to zapewne pozwolenie nie będzie Ci potrzebne. Jeżeli jednak te same zdjęcia będziesz próbował sprzedać osobiście na terenie stanów to zapewne musisz mieć pozwolenie na pracę/działalność. Jeżeli zdjęcia wykonasz w stanach, a następnie z np. Polski sprzedasz je za pośrednictwem serwisu w sieci do stanów, to podatek od dochodów opłacasz w Polsce, a w stanach ewentualnie możesz przez serwis internetowy zostać poproszony o wypełnienie request form pozwalającego uniknąć podwójnego opodatkowania. Generalnie nie jest istotne miejsce w którym wykonasz zdjęcie, ale miejsce w którym dochodzi do zawarcia transakcji kupna-sprzedaży i opłacenia wynikającego z tego podatku.
Generalnie nie jest istotne miejsce w którym wykonasz zdjęcie, ale miejsce w którym dochodzi do zawarcia transakcji kupna-sprzedaży i opłacenia wynikającego z tego podatku.
Jest istotne - jeżeli jedzie i pracuje, to na B1/B2 popełnia przestępstwo imigracyjne...
allxages
30-03-2011, 18:12
Już wszystko jasne. Dzięki za odpowiedzi :)
Jest istotne - jeżeli jedzie i pracuje, to na B1/B2 popełnia przestępstwo imigracyjne...
Wątek jest o robieniu zdjęć w trakcie wyjazdu i następnie ich sprzedaży. Nie o wyjeździe z wizą turystyczną w celu zrywania azbestu.
Wątek jest o robieniu zdjęć w trakcie wyjazdu i następnie ich sprzedaży. Nie o wyjeździe z wizą turystyczną w celu zrywania azbestu.
Powiedz na immigrations że przyjechałeś komercyjnie robić zdjęcia...Good luck...
djtermoz
31-03-2011, 01:32
Zdjęcia zrobić możesz, sprzedać też... w Polsce. Jeśli byś chciał sprzedać w USA to chyba tylko na czarno bo legalnie z odprowadzeniem podatku to raczej nie da rady. Musiałbyś mieć SSN (social security number) a tego nie dostaniesz będąc na wizie turystycznej.
@Krzychu: ależ OCZYWIŚCIE, że ma znaczenie "gdzie sprzedajesz". Jeśli jedziesz turystycznie i robisz zdjęcia, a potem (po powrocie) przyjdzie ci na myśl aby je sprzedać, to te zdjęcia są TWOJĄ WŁASNOŚCIĄ nie jest istotne gdzie je robiłeś, ale to że masz do nich prawa autorskie. Gdybyś sprzedawał je na miejscu - to masz kłopot, bo masz wizę turystyczną, a zarabiasz. Ale jeśli po powrocie chcesz spieniężyć te foty - to już jest WYŁĄCZNIE TWOJE SPRAWA.
Prosty przykład: wyobraź sobie, że jedziesz turystycznie do USA, podróżujesz przez dwa miesiące po całych Stanach, a po powrocie do domu siadasz i piszesz książkę ze wspomnieniami z podróży. No i - oczywiście - ktoś Ci tę książkę wydaje, więc na niej zarabiasz.
Czy Twoim zdaniem służby imigracyjne USA uznałyby to za złamanie warunków wizy turystycznej? To, że napisałem książkę czy reportaż "Moja turystyczna wyprawa po USA"?
Bez żartów.
Bez żartów.
Nie kapujesz - liczy się "intent" z którym wjeżdżasz do US - tylko i wyłącznie. Napisałeś dokładnie to co ja wyżej, tylko innymi słowami. Samo wjeżdżanie na turystycznej z akredytacją dziennikarską na pokazy lotnicze to już jest śliska sprawa...
pan.kolega
31-03-2011, 10:53
Witam,
Przecież to jest opisane we właściwych żródłach:
http://www.state.gov/documents/organization/87206.pdf
9 FAM 41.31 N11.6 Still Photographers
(CT:VISA-701; 02-15-2005)
The Department of Homeland Security (DHS) permits still photographers to enter the United States with B-1 visas for the purpose of taking photographs, provided that they receive no income from a U.S. source.
allxages
31-03-2011, 11:27
Ale to B-1 to musiałbym mieć konkretne zlecenie na zdjęcia. Jak jadę bez konkretnego zlecenai to raczej B-2 i po powrocie sie zobaczy co i jak. Tak to widzę.