Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: USA - wiza - sprzedaż zdjęć

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie USA - wiza - sprzedaż zdjęć

Witam,

nie jestem 100% pewien czy to dobry dział, ale lepszego nie znalazłem.

Czy posiadając wizę typu B2 (turystyczna) można wykonywać zdjęcia na terenie USA, a później je sprzedać? Czy też potrzebuję normalne pozwolenie o pracę?

Czy wiza typu B1/B2 na to pozwala?

Proszę o pomoc tych, którzy wiedzą ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Witam,

Czy posiadając wizę typu B2 (turystyczna) można wykonywać zdjęcia na terenie USA, a później je sprzedać? Czy też potrzebuję normalne pozwolenie o pracę?

Dobre pytanie - sądzę że musiałbyś z tym do jakiegoś prawnika imigracyjnego uderzyć...
    Na mój gust to jeżeli zdjęcia będziesz wykonywał na zlecenie lub z zamiarem ich późniejszego sprzedania, to może być problem (chociaż w zasadzie nie do wykrycia o ile się z tym nie wysypiesz na immigrations), jeżeli je zrobisz, wrócisz do Polski i wpadnie Ci przypadkiem do głowy pomysł ich sprzedania, to problemu moim zdaniem nie będzie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

A ma moze glupie pytanie... jesli bedac na wakacjach w USA zrobisz zdjecia i wrzucisz na swoja stronke a potem ktos sie zglosi do ciebie by je kupic to co? Jest jakis problem?
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Witam,

To zależy gdzie będziesz chciał te zdjęcia sprzedać. Jeżeli podczas pobytu w US wykonasz zdjęcia, a później sprzedasz je do serwisu lub w galerii w Polsce, to zapewne pozwolenie nie będzie Ci potrzebne. Jeżeli jednak te same zdjęcia będziesz próbował sprzedać osobiście na terenie stanów to zapewne musisz mieć pozwolenie na pracę/działalność. Jeżeli zdjęcia wykonasz w stanach, a następnie z np. Polski sprzedasz je za pośrednictwem serwisu w sieci do stanów, to podatek od dochodów opłacasz w Polsce, a w stanach ewentualnie możesz przez serwis internetowy zostać poproszony o wypełnienie request form pozwalającego uniknąć podwójnego opodatkowania. Generalnie nie jest istotne miejsce w którym wykonasz zdjęcie, ale miejsce w którym dochodzi do zawarcia transakcji kupna-sprzedaży i opłacenia wynikającego z tego podatku.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Generalnie nie jest istotne miejsce w którym wykonasz zdjęcie, ale miejsce w którym dochodzi do zawarcia transakcji kupna-sprzedaży i opłacenia wynikającego z tego podatku.
    Jest istotne - jeżeli jedzie i pracuje, to na B1/B2 popełnia przestępstwo imigracyjne...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Jest istotne - jeżeli jedzie i pracuje, to na B1/B2 popełnia przestępstwo imigracyjne...
    Wątek jest o robieniu zdjęć w trakcie wyjazdu i następnie ich sprzedaży. Nie o wyjeździe z wizą turystyczną w celu zrywania azbestu.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Wątek jest o robieniu zdjęć w trakcie wyjazdu i następnie ich sprzedaży. Nie o wyjeździe z wizą turystyczną w celu zrywania azbestu.
    Powiedz na immigrations że przyjechałeś komercyjnie robić zdjęcia...Good luck...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Zdjęcia zrobić możesz, sprzedać też... w Polsce. Jeśli byś chciał sprzedać w USA to chyba tylko na czarno bo legalnie z odprowadzeniem podatku to raczej nie da rady. Musiałbyś mieć SSN (social security number) a tego nie dostaniesz będąc na wizie turystycznej.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Już wszystko jasne. Dzięki za odpowiedzi

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Witam,

Przecież to jest opisane we właściwych żródłach:

http://www.state.gov/documents/organization/87206.pdf

9 FAM 41.31 N11.6 Still Photographers
    (CT:VISA-701; 02-15-2005)
    The Department of Homeland Security (DHS) permits still photographers to enter the United States with B-1 visas for the purpose of taking photographs, provided that they receive no income from a U.S. source.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów