PDA

Zobacz pełną wersję : Budujemy zestaw studyjno-plenerowy

Strony : 1 2 [3]

Czacha
13-07-2012, 13:00
Elinchrom Ranger Quadra i temu podobne zestawy nie waza 10kg ... ;) Poza tym od noszenia sprzetu sa asystenci.

Jerzy
13-07-2012, 13:49
Tia...Szczególnie jak chcę wyskoczyć na szybką sesję o wschodzie słońca.Mam chyba 10 lamp w studiu i kilka razy zabrałem kilka w plener.Dla mnie systemowa na aparacie jest teraz najlepszym rozwiązaniem.Ale i tak jestem Tobie wdzięczny za jedno zdanie na tym Forum.Miałem właśnie pewien problem z ustawieniami i Twoja wypowiedź "oświeciła" mnie.Poważnie.Wielkie dzięki.

manfred1
13-07-2012, 13:54
A możesz zdradzić jaka bo jestem pod wrażeniem :-) Twojego dorobku zdjęciowego.

Jerzy
13-07-2012, 14:23
Jak zdradzę wypowiedź Czachy to zaraz wszyscy polecicie robić zdjęcia pod słońce z systemówką i nikt nie będzie kupował zasilaczy plenerowych...Pokażcie jakieś swoje z lampami plenerowymi,mogą być nawet "chińczyki"

manfred1
13-07-2012, 14:33
Jak zdradzę wypowiedź Czachy ..Pokażcie jakieś swoje z lampami plenerowymi,mogą być nawet "chińczyki"

Jak możemy pokazać cokolwiek jak po pierwsze nie stać nas na lampy plenerowe i dlatego nic nie mamy a po drugie tylko Ty znasz kod do świętego grala aby działać na systemówkach.

Jerzy
13-07-2012, 14:58
A ja myślałem że śluby to dobry interes,sam robiłem ze 3 razy w życiu w tym jeden mojej córce...Stary jestem i leniwy...

Witold Spisz
16-07-2012, 00:46
Jurku, przy lewej ręce przy nadgarstku jest ostry cień, cień ma być miękki.

http://www.maxmodeling.com/photo-18847.html

po prostu trafiłeś z oświetleniem, że tego nie widać, ale nie o takie efekty mi chodzi.
Oczywiście przy całym szacunku do powyższych Twoich zdjęć.

Vitez
16-07-2012, 20:11
Tia...Szczególnie jak chcę wyskoczyć na szybką sesję o wschodzie słońca.

To wtedy wybór należy do Ciebie - czy chcesz robić na szybko, czy porządnie. Wszystko kwestia potrzeb a środki do celu dobierzesz właśnie do potrzeb.

Jerzy
06-08-2012, 11:21
Tym razem zabrałem Quantuma 600 z beauty dishem.Na dwóch akumulatorach zrobiłem 214 zdjęć na pełnej mocy.Niestety pod koniec sesji czas oczekiwania na sygnał gotowości lampy dochodził do 20-30sek. To bardzo utrudnia sesję.Muszę kupić żelowy akumulatorek...

Photographer jerzymaxmodeling.com / jerzy.maxmodeling.com (http://www.maxmodeling.com/jerzy.html)

Witold Spisz
10-08-2012, 02:12
Jurku i o taki efekt mi chodzi .... jaki masz u siebie na zdjęciu, miękkie cienie.
http://www.maxmodeling.com/u/6/643/18863.jpg

Jerzy
10-08-2012, 09:09
Jurku i o taki efekt mi chodzi .... jaki masz u siebie na zdjęciu, miękkie cienie.
http://www.maxmodeling.com/u/6/643/18863.jpg

Powiem Wam szczerze,nie wiem czyja to wina ale poprzednio nic mi z tą lampą nie wychodziło,lepiej fotografowało mi się z moją starą 550EX.Gdyby nie zacna modelka na pewno nie zabierałbym tej lampy.Robiłem na takich samych ustawieniach jak z lampą systemową.Obiektyw 17-40 4L,lampa bardzo blisko modelki,pełna moc,aż śmierdziało z lampy bo było ponad 30 stopni w cieniu,przysłona 11-13,ISO 200,tryb AV i pilnowałem żeby czas nie był krótszy od 1/160,polar na obiektywie.Może komuś się przyda.A jeszcze, beauty dish 70cm biały,temperatura barwowa 5600 na stałe.W sumie lampa fajnie sobie radzi w plenerze tylko trzeba najpierw poeksperymentować.Powodzenia życzę

Witold Spisz
11-08-2012, 23:54
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/388148_3604158546115_1487332887_n.jp

Tu zrobiłem miękki cień :)

obcy21
18-08-2012, 08:55
Wpadłem może na genialny pomysł :) z nastawieniem na może ;)
dobra o co chodzi...
zakup lampy przykładowo 1000Ws + mały generator - cena zestawu: ok 1500zł
zalety: ile wlejemy paliwa do generatora to tyle będziemy pracować, szybsze ładowanie lampy itp.
wady: hałas(trzeba by było agregat dobre 10-20metrów od miejsca sesji ustawić i na przedłużaczach jechać), waga: sam agregat dobre 15kg waży + benzyna.
Wydaje mi się to dobre rozwiązanie gdy robimy sesje w jednym miejscu przez dłuższy czas, oczywiście tam gdzie nie ma prądu i jest dobra wentylacja powietrza, a potrzebujemy więcej błysków niż potrafi zapewnić nam bateria ;)

marszull
18-08-2012, 19:35
maly generator do zasilania lamp w plenerze musi byc generatorem z zabezpieczeniem (do elektroniki)
i wtedy sie okazuje ze to juzz nie wyglada tak dobrze finansowo

Witold Spisz
19-08-2012, 20:17
Było już na temat agregatów,a swoja drogą agregat 15 kg + z 2 litry benzyny razem 17 kg, kto to przeniesie 15 metrów to mam z pokoju do pokoju i w domu, w pomieszczeniu ma mi pracować agregat ? A na wolnym powietrzu.... stań 10 metrów obok chodzącego agregatu, - miły hałas ( to chyba silniki jk w skarpetach - dwusuwowe.) ... samochód jest wyciszony agregat nie .....
Skąd takie pomysły ?

marszull
19-08-2012, 23:08
agregaty hondy EU sa naprawde niezle wyciszone, faktycznie waza okolo 20kg, ale pracuja bardzo cicho i sa nieduze
tylko cena to okolo 6500zl a nie 1500zl ;)

manfred1
19-08-2012, 23:22
To może kable poprowadzić od słupa w sumie kable są nawinięte na szpule wystarczy tylko toczyć

Canion
20-08-2012, 09:13
a najlepiej to wogóle poczekać na burzę i pioruny. po huk coś kupować. ;)

ps. i w temacie. jak ma być mobilnie, stabilnie i komfortowo to tylko Quadra z tymi nowymi bateriami. 300 błysków z jednego ładowania i nowe aku o połowę lżejsze od dotychczasowych. tylko 0,73 kg. z generatorem to bedzie 1.2 kg + głowica i przewód 0,25 kg czyli komplet na 300 błysków 400 Ws >waga 1,45 kg i wymiarowo zmieści sie całość spokojnie do każdego plecaka foto.

marfot
17-10-2012, 16:49
Potrzebuję skompletować zestaw przenośny do oświetlenia urządzeń w hali fabrycznej/magazynie. Wielkość obiektu to zazwyczaj 3x2x2 m. Nie ma problemów z zasilaniem 230V. Chciałbym aby zestaw znosił jakoś składanie/rozkładanie z postaci transportowej.
Ponieważ, jest to moja amatorska działalność koszt widziałbym na poziomie do 2000 zł. Dotychczas fociłem w świetle zastanym ze statywu ale kolorystyka oświetlenia w halach jest makabryczna. Poza tym wolałbym mieć jednak nieco wpływu na ogólny rozkład światła. Taka "sesja" trafia mi się 3-4 razy do roku.
Nie posiadam póki co nic do błyskania tak więc sterowanie też trzeba jakoś skonfigurować.
Może ktoś ma jakieś gotowe przemyślenia i doświadczenia w tym zakresie i podsunie propozycję takiej konfiguracji.

zoomi
17-10-2012, 17:44
kup Quantuum Dual Power 600Ws - masz wtedy i zapas mocy lampy i regulacje do 1/32
a co najważniejsze w komplecie jest batery pack 12V który dodatkowo można wspomagać
z gniazdka zapalniczki w aucie albo z innego 12V akumulatora

na allegro da się trafić w super cenie, nawet teraz ktoś ma poniżej tysiaka

marfot
17-10-2012, 18:30
Myślałem raczej o zestawie typu 2 lampy, statywy, parasolki lub softboxy. Są takie gotowce - najcześciej 2x300Ws ale nie mam żadnego pojęcia o ich solidności i przetrwaniu wielokrotnego składania,przewożenia, rozkładania.
Nie mam też doświadczenia co do potrzebnej mocy - na hali raczej nie ma co liczyć na odbicie od ścian czy dachu. Pewne jest to, że z zasilaniem nie ma problemu. Jest też dość czasu żeby wszystko poustawiać i poeksperymentować.
Nie chciałbym wystartować od kompletnie chybionego zestawu np. typu malutkie domowe studio z lichymi statywami.

r_m
18-10-2012, 00:05
Myślę, że każdy zestaw, nawet najdelikatniejszy chiński wytrzyma czterokrotne poskładanie w ciągu roku (o ile będzie to robione z wyczuciem).
Sprawdź jaką potrzebujesz głębię ostrości, jak daleko jesteś od obiektów - to da informację o ilości potrzebnego światła, i może pomóc w określeniu mocy lamp. To nie jest moja tematyka, ale spodziewam się wymagań typu duża głębia ostrości + równomierne oświetlenie sporych płaszczyzn, a to może wymagać dużych modyfikatorów, założonych na lampy o większej mocy niż 300Ws.
Dotychczas robisz przy zastanym, czy myślałeś o świetle ciągłym? Najczęściej poleca się błysk, ale (sądząc po Twoim opisie) nie musisz zamrażać ruchu, więc światło ciągłe i wydłużenie czasu w celu uzyskania odpowiedniej głębi ostrości mogłoby się sprawdzić.

Ulisses
18-10-2012, 15:52
Potrzebuję skompletować zestaw przenośny do oświetlenia urządzeń w hali fabrycznej/magazynie. Wielkość obiektu to zazwyczaj 3x2x2 m. Nie ma problemów z zasilaniem 230V. Chciałbym aby zestaw znosił jakoś składanie/rozkładanie z postaci transportowej.
Ponieważ, jest to moja amatorska działalność koszt widziałbym na poziomie do 2000 zł. Dotychczas fociłem w świetle zastanym ze statywu ale kolorystyka oświetlenia w halach jest makabryczna. Poza tym wolałbym mieć jednak nieco wpływu na ogólny rozkład światła. Taka "sesja" trafia mi się 3-4 razy do roku.
Nie posiadam póki co nic do błyskania tak więc sterowanie też trzeba jakoś skonfigurować.
Może ktoś ma jakieś gotowe przemyślenia i doświadczenia w tym zakresie i podsunie propozycję takiej konfiguracji.

Przy takim budżecie możesz skompletować całkiem niezły zestaw błyskowy. Nie mówię że światło ciągłe byłoby złym pomysłem ale wydaje mi się że przy błyskowym łatwiej o modyfikator. Jeżeli światło ma być miękkie przyda się większy softbox minimum to 60x90 ewentualnie parasolka dyfuzyjna + lampa o przyzwoitej mocy. Coś takiego powinno dać radę: 2x Zestaw oświetleniowy DP III 500 Ws SOFT 60x90 Jinbei (http://fripers.pl/product_info.php/info/p2166_Zestaw-oswietleniowy-DP-III-500-Ws-SOFT-60x90-Jinbei-FreePower.html) ewentualnie oddzielnie lampa + statyw + parasolki dyfuzyjne i od tego bym właśnie zaczął bo za parasolki zapłacisz grosze, a może się okazać, że wystarczą.

PS.
łatwiej byłoby gdybyś podrzucił jakiś przykład tego co chcesz fotografować.

marfot
18-10-2012, 17:05
łatwiej byłoby gdybyś podrzucił jakiś przykład tego co chcesz fotografować.

To co mam jest bez osób a więc zupełnie nie idzie chwycić proporcji nawet dla osoby obeznanej. Jako odniesienie mogę podać, że mniejsze obiekty to jak stół kuchenny na 4 osoby a najwieksze jak meblościanka wysoka na 2m i długa na 3m.

Rzeczywiście zależy mi na dosyć miękkim oświetleniu i w miarę równomiernym. Dotąd fociłem C17-40 i C50/1.8 a detale C100/2.8 macro. Maksymalnie szeroki kąt to 35mm ze względu na zniekształcenia. Zakres przysłon to 5.6-8 na szerokim i 2.8 na 100mm (detale).
Przyznam, że wolałbym światło błyskowe bo może udałoby się wprowadzić ludzi przy pracy (do tej pory poruszali się i nic nie wychodziło).
Wstępnie myślałem o zestawie 2x Quantuum 300 R+, 2 statywy (jakie?) i softboxy lub parasolki (jakie?).
Do wyzwolenia może jakaś pożyczona lampka na sankach (?).

emjotek
20-10-2012, 21:37
mam takie pytanie, czy orientuje sie ktos gdzie mozna kupic taki sofftbox: Softbox 60x90 cm moc. Bowens - szybki montaż FreePower WSSX-JB-UMB60X90 - Softboxy - Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p819_Softbox-60x90-cm-moc--Bowens---szybki-montaz-FreePower.html)
fripers dopiero za 2 tygodnie bedzie mial ponownie je w swojej ofercie, a mi zalezy na czasie. jakies pomysly?

kaindox
20-10-2012, 21:54
Z tego co kiedyś szukałem tylko ona handluje takim sprzętem. Znalazłem wtedy bodajże 1 sklep który miał parasolkowe softboxy, ale ceny miał takie że wątpię żeby Ci się AŻ tak spieszyło

.Irwusek
20-10-2012, 22:23
też czekam na tego softa w fripers,
są jeszcze takie > Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing.php/search?string=60x90+szybki&category=8845)

yogi6661
22-10-2012, 14:25
A czy byście doradzili coś do :
1. Oświetlenie błyskowe wyzwalane radiowo zasilanie , zastosowanie montaż na konstrukcji przy imprezach plenerowych. Zdjęcia przy zmiennym oświetleniu i często ciemnym tłumie cięzko doświetlić lampa błyskową na aparacie.

emjotek
22-10-2012, 15:24
ja rowniez mam jedno pytanie. obecnie posiadam 430ex II, ale chcialbym miec druga lampe w plener, myslalem o studyjnej tego typu: Przenośny zestaw oświetlenia błyskowego CD 600 FreePower WSST-JB-ZEST600DC - Studio W Terenie - Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p1763_Przenosny-zestaw-oswietlenia-blyskowego-DISCOVERY-600-FreePower.html) mam do wydania 2000zl. pytanie brzmi: czy jest jakas inna opcja? duza rozncia bedzie miedzy tym a 600tka canona/580tka? modyfikatory, ktore planuje instalowac to softbox 60x90 i w przyszlsci dish. zalezy mi na mobilnosci.

kaindox
22-10-2012, 16:14
a dlaczego nie Quantuum? Lampa mobilna Quantuum R+ Dual Power 600Ws (http://www.foto-tip.pl/sklep/lampa_mobilna_quantuum_r__dual_power_600ws-p-1583.html)
będziesz miał taniej.

duza rozncia bedzie miedzy tym a 600tka canona/580tka?
Różnica spora i chodzi tu nie tylko o moc ale kształt palnika. 580-tkę zostaw sobie na tego softboxa, do reszty możesz wykorzystać studyjną

--- Kolejny post ---

też czekam na tego softa w fripers,
są jeszcze takie > Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. (http://allegro.pl/listing.php/search?string=60x90+szybki&category=8845)

Uważaj tylko na ten z E-TRADE - mam wrażenienie że nie działa on na zasadzie parasolki więc w tym przypadku hasło "szybki montaż" to tylko "tani chłyt marketingowy"

jacek_73
22-10-2012, 16:25
...duza rozncia bedzie miedzy tym a 600tka canona/580tka?...

Wiesz jaką moc w Ws ma taka 580tka?

emjotek
22-10-2012, 16:55
a dlaczego nie Quantuum? Lampa mobilna Quantuum R+ Dual Power 600Ws (http://www.foto-tip.pl/sklep/lampa_mobilna_quantuum_r__dual_power_600ws-p-1583.html)
będziesz miał taniej.

Różnica spora i chodzi tu nie tylko o moc ale kształt palnika. 580-tkę zostaw sobie na tego softboxa, do reszty możesz wykorzystać studyjną

Quantuum i ten akumulator wytrzymuja 100 pstrykow; preferuje troche wiecej jednak.

kaindox
22-10-2012, 17:26
-100 pstryków na pełnej mocy, więc o ile nie robisz w pełnym słońcu nie będziesz miał raczej potrzeby kręcić na full
-w opisie DISCOVERY masz 450 błysków, ale nikt nie napisał że na pełnej mocy, patrząc na pojemność akumulatora (2x tyle co Quantuum) liczyłbym raczej na 200-250 błysków na pełnej mocy
-jeśli w Quantuumie nadal Ci brakuje możesz dokupić dodatkowy akumulator za 339zł
-mocowanie na modyfikatory w proponowanej przez Ciebie lampie wygląda na plastikowe więc bałbym się założyć tam coś innego niż dołączona do zestawu czasza
-masz w tej lampie mniejszy zakres regulacji 1-1/16 vs. 1-1/32
-nie wiem jak wygląda sprawa ze światłem pilotującym i jak to dla Ciebie ważne ale te 10W w Discovery nie wygląda imponująco

Ulisses
23-10-2012, 14:34
-100 pstryków na pełnej mocy, więc o ile nie robisz w pełnym słońcu nie będziesz miał raczej potrzeby kręcić na full
-w opisie DISCOVERY masz 450 błysków, ale nikt nie napisał że na pełnej mocy, patrząc na pojemność akumulatora (2x tyle co Quantuum) liczyłbym raczej na 200-250 błysków na pełnej mocy
-jeśli w Quantuumie nadal Ci brakuje możesz dokupić dodatkowy akumulator za 339zł
-mocowanie na modyfikatory w proponowanej przez Ciebie lampie wygląda na plastikowe więc bałbym się założyć tam coś innego niż dołączona do zestawu czasza
-masz w tej lampie mniejszy zakres regulacji 1-1/16 vs. 1-1/32
-nie wiem jak wygląda sprawa ze światłem pilotującym i jak to dla Ciebie ważne ale te 10W w Discovery nie wygląda imponująco

No dobra trzeba to trochę wyprostować i przedstawić parę faktów. Jakiś czas temu w końcu kupiłem zestaw discovery. Najpierw bez końca porównywałem kilka opcji (w tym wspomnienie quantuumy), a jak już się zdecydowałem to discovery już nie było, wiec trochę to trwało ;]

Po pierwsze: "Różnica spora i chodzi tu nie tylko o moc ale kształt palnika" Chyba zaszło jakieś nieporozumienie bo kształt palnika jest identyczny w tych lampach podobnie jak moc...
- Dane o błysku dotyczą pełnej mocy - pytałem przed zakupem, sprawdzałem po i mniej więcej tyle właśnie wychodzi. Oczywiście przy niskich temperaturach wynik będzie nieco słabszy. Bateria jest tu znacznie lepsza niż w quantuumie bo polimerowa i co więcej taka sama jak w 2x mocniejszym Discovery 1200 czyli 6000mAh. Prawdopodobnie zastosowali ten sam moduł. Stąd nieporównywalnie większa liczba błysków niż w quantuumie.
- Mocowanie akcesoriów jest zrobione z przyzwoitego tworzywa i jeżeli tylko statyw wytrzyma to mocowanie też. Czasem - przy jakimś większym sofcie - trzeba dociążyć statyw bo głowice są małe i lekkie (cała elektronika znajduje się w module zasilającym). Soft 60x90 i BD spokojnie dadzą radę.
- Za światło modelujące służy dioda led. Pomysł świetny bo zużywa znacznie mniej energii. Nie chodzi o to żeby mieć latarkę a o to żeby się nie zabić po ciemku i zobaczyć rozkład światła po założeniu modyfikatora. Dioda 10W spełnia tu swoje zadanie. (trzeba też pamiętać że w przypadku diody pobór mocy a ich skuteczność to coś innego niż w przypadku halogenów np 100W lampa led odpowiada mniej więcej 1000W halogenowi).
Co do mobilności: Dołączona walizka jest całkiem solidna, to dobry patent na przechowywanie sprzętu i transport na dalsze odległości. Kiedy wybieram się gdzieś bliżej i raczej na piechotę albo autobkiem to wolę całość przepakować do plecaka (z BD będzie kłopot :P) i też daje radę. Ze swojej strony polecam Discovery.

Voy
23-10-2012, 14:48
Mam Discovery1200 i potwierdzam to co mówi Ulisses. Wieszałem na niej w plenerze nad morzem okte 150 i wytrzymał bez bólu co prawda wiatru nie było silnego. Walizka też dobre rozwiązanie.
Dioda LED świetnie świeci i wystarcza jak dla mnie.

kaindox
23-10-2012, 19:57
Po pierwsze: "Różnica spora i chodzi tu nie tylko o moc ale kształt palnika" Chyba zaszło jakieś nieporozumienie bo kształt palnika jest identyczny w tych lampach podobnie jak moc...

Porównanie kształtu palnika dotyczyło 580 i palnika lampy studyjnej ;) nie beż powodu powyżej tej wypowiedzi jest fragment pytanie emjotka :)

kris75
23-10-2012, 22:08
poczatkwo tez bylem nastawiny na tego discovery 600 ale roznie to bywa z awaryjniscia tych discovery, a z tego co wyczytalem u sasiadow, ktorzy troszke jednak wiecej i dluzej sie tymi zestawam bawia to nie napawa to optymizmem. lepszym wyjsciem a na pewni bardziej przyszlosciwym jest jednak kupno tronixa mini i do tego powerluxow 400vt taka glowica wazy 1 kg tylko

Ulisses
23-10-2012, 22:34
W zasadzie nigdzie nie spotkałem się z negatywnymi opiniami o ich awaryjności a zawsze przed zakupem robię skrupulatny research i szukam info z pierwszej ręki. Póki co się nie martwię mam jeszcze prawie dwa lata gwarancji. O tronixie mini też myślałem bo jest na pewno bardziej wszechstronny. Chciałem go używać z niewielką MQ300 ale jak policzyłem to zestaw wyszedł jednak minimalnie cięższy i nieco większy gabarytowo a zależało mi na tym żeby całość była jak najbardziej kompaktowa (plecak). Wziąłbym tronixa - może nawet tego XT - gdybym zamierzał targać moje lampy studyjne w plener ale nie o to tym razem chodziło.

kris75
24-10-2012, 10:08
W zasadzie nigdzie nie spotkałem się z negatywnymi opiniami o ich awaryjności a zawsze przed zakupem robię skrupulatny research i szukam info z pierwszej ręki. Póki co się nie martwię mam jeszcze prawie dwa lata gwarancji. O tronixie mini też myślałem bo jest na pewno bardziej wszechstronny. Chciałem go używać z niewielką MQ300 ale jak policzyłem to zestaw wyszedł jednak minimalnie cięższy i nieco większy gabarytowo a zależało mi na tym żeby całość była jak najbardziej kompaktowa (plecak). Wziąłbym tronixa - może nawet tego XT - gdybym zamierzał targać moje lampy studyjne w plener ale nie o to tym razem chodziło.

nie zrozum mnie zle, po prostu z biegiem czasu wiadomo ze awaryjnosc wzrosnie, a ja akurat przeglądałem zagraniczne fora, bo na polskich niestety jest znikoma ilość opisow, a te ktore sa, to sa opisy uzytkownikow, posiadajacych ten zestaw ponizej roku. wagowo to na pewno discovery bedzie lzejszy od zestawu mini z lampa powerluxa 400vt o jakis 1kg, a to juz jest sporo, przynajmniej wedlug mnie, no i nieco przekracza plenerowa granice 4,5 kg. Dodatkowo discovery ma o 1/3 ev wieksza moc, Czy to jest az tak duzo? Zazwyczaj w plenerze nie korzysta sie z pelnej mocy majac 600ws, wiec mysle ze 400ws mi starczy a w razie czego jak bede musial miec wiksza moc podepne kolejna lampe. cenowo wychodzi podobnie ale pod warunkiem zakupu lamy 400ws. Mysle ze nie ma sensu ladowac sie w 600ws, bo wagowo lampa o tej mocy jest juz 2 krotnie ciezsza, wieksza i 2 krotnie drozsza. ewentualnie jak juz to 800ws lub 1000ws no ale wtedy mamy 3,5kg lampe do noszenia. Generalnie nie znalazlem najlepszego rozwiazania biorac pod uwage cene, wage moc i wszechstronnosc. Typowo plenerowym zestawem, jaki w tej chwili bylby dla mnie numerem jede to jednak nie discovery a fomei panther mini, lub i tu zaskoczenie ... glowica pierscieniowa np. quantuum za jedyne 1300zl.

eLka-patelka
25-10-2012, 14:10
ja akurat wychodzę z założenia, że jeżeli w pierwszym roku - w pierwszych w zasadzie tygodniach/miesiącach nic nie padło, to znaczy, że urządzenie "gra". Tj. bardziej przerażają mnie niedoskonałości wieku dziecięcego - jasne, że sprzęty psują się po roku i po dwóch i po 10ciu, ale tutaj ciężko jest też opierać się na opiniach innych, bo bardzo dużo zależy od sposobu użytkowania przez opiniodawców - warunków atmosferycznych, w których były używane (porównajcie ten sam model samochodu po 15 latach w klimacie amerykańskim, a polskim... - chyba wiadomo o co chodzi). Jak intensywnie sprzęt był eksploatowany, jak przechowywany, transportowany i jak się z nim generalnie obchodzono. Można by ew. wziąć pod uwagę porównanie kogoś kto miał okazje korzystać z dwóch podobnych sprzętów, ale na takiego raczej trudno trafić.

Co do mocy to też "zależy" - zwykle nawet i 300Ws całkowicie wystarcza, ale jeśli często fotografujesz w słoneczny dzień i potrzebujesz poważnej kontry to i 600Ws może być mało, więc to chyba zależy od indywidualnych potrzeb.

Fomei sprawia b. fajne wrażenie, ale regulacja jest tylko do 1/4, kiedy w discovery do 1/16 - a to już spora różnica zwłaszcza przy takiej mocy (bywa, że 150 Ws w pochmurny dzień to DUŻO za dużo), po za tym tj. nadal 1kg więcej do noszenia. Głowica Fomeia wygląda jakoś mniej konkretnie (mam na myśli kształt) na duże modyfikatory - ale fakt, że nie widziałam jak wygląda octa założona na głowicę fomeia...

GMHusky
16-11-2012, 20:11
cześć
buduję zestaw do studio i chcę zasięgnąć opinii ... fotografia głównie portret, fashion itp

wielkość studia 70m kw - samej powierzchni do zdjęć - 6metrów x 12 metrów - 3,8 w górę

mam już:

- quantuum 300R+ x 2szt
- beauty dish 70cm + grid
- jakieś statywy :)
- statyw boom
- softboc strip 180x40 quantuum
- parasolka biała 120cm
- wyzwalacze radiowe soldier

do zagospodarowania 10 tyś - około

planuję:

Lampa studyjna Quantuum R1000 + 2sztuki
Lampa mobilna Quantuum R+ Dual Power 600Ws
Parasolka srebrna 150 cm
Softbox Quantuum Fomex 80x120 cm x2 szt
chciałbym jeszcze oktę 180cm - ale quantuum nie ma ...
System mocowania teł elektryczny 1 sztuka 3 tła
Quantuum statyw AIR 395 4sztuki

aaa i oczywiście tła karton na razie czarne i szare 2,72 m

co myślicie... zdecydowałem się na quantuum bo cenowo mi odpowiada i mam dwie 300 już dwa lata z których jestem zadowolony...

eLka-patelka
30-11-2012, 16:40
od kilku miesięcy korzystam z takiego systemu mocowania Elektryczny system zawieszania 3ka ściana/sufit WSTS-FP-NG3RE - Tła - Systemy Zawieszania - Fripers.pl (http://fripers.pl/product_info.php/info/p909_Elektryczny-system-zawieszania-3ka-sciana-sufit.html)
ja jestem z niego bardzo zadowolona, a często zmieniam tła, więc śmiało mogę polecić

tła polecam savage, z tych które miałam okazję "testować" są najlepsze, chociaż także zdecydowanie nie tanie, ale z drugiej strony przy takich inwestycjach warto.

A bierzesz pod uwagę lampki inne niż Quantuum?

GMHusky
04-12-2012, 11:53
Właśnie wybrałem elfo bo w ubiegłym miesiącu mieli promocję 23% taniej :) na cały sprzęt i przekonało mnie podejście firmy do sprzedaży i serwisu.
Zwłaszcza że linia z mocowaniami bowens była bardzo kusząca bo mam już dwa Q i planowałem też zakup Q mobilnej 600 ...
Co do mocowania teł to jeszcze nie wybrałem ... schodzi mi trochę z remontem bo robię większość prac sam :) a trzeba było rozebrać ściankę kartonową, założyć grzejniki i pomalować :P ... ale myślę przyszłościowo żeby zainwestować w uchwyt na 8 teł ... szkoda potem ściągać i zakładać jak będą potrzebne inne tła. A tak na razie mogą sobie wisieć puste miejsca...

Mojlo
07-12-2012, 22:52
Mam pytanie do osób które posiadają Discovery najlepiej 1200ws, jaki jest z czasem błysku i możliwością zamrażania ruchu? Możw ktoś robił zdjęcia testowe np. z wiatrakiem?

Bart
26-12-2012, 20:16
Szanowni Państwo czy możecie polecić jakiś sprawdzony, dobry (o najlepszym stosunku ceny do jakości) statyw oświetleniowy? Na pewno z amortyzacją powietrzną, a nie sprężynową. Będzie dźwigał zarówno lampy studyjne, jak i systemowe w plenerze.

pe.en.de
27-12-2012, 00:59
Szanowni Państwo czy możecie polecić jakiś sprawdzony, dobry (o najlepszym stosunku ceny do jakości) statyw oświetleniowy? Na pewno z amortyzacją powietrzną, a nie sprężynową. Będzie dźwigał zarówno lampy studyjne, jak i systemowe w plenerze.
To pytanie to raczej do działu - pozostałe : http://www.canon-board.info/pozostale-22/jaki-statyw-ad-2012-a-81147/. To jest dobry wątek dla kogoś , kto chce używać statywu w plenerze.
Szkoda że na forum nie ma nikogo, kto mógłby podzielić się wiedzą na temat statywów studyjnych np. kolumnowych. Swoją drogą dziwne - tylu przyrodników przypadkowo w jednym miejscu?:roll:

Bart
27-12-2012, 03:12
To pytanie to raczej do działu - pozostałe : http://www.canon-board.info/pozostale-22/jaki-statyw-ad-2012-a-81147/. To jest dobry wątek dla kogoś , kto chce używać statywu w plenerze.

Jeśli to o mnie chodzi, to uściślę - statywy te mają być użytkowane głównie w studiu z lampami studyjnymi, a tylko z rzadka zabierane w plener (czytaj poza studio, jednak głównie do wnętrz) z systemowymi. No i pytanie raczej we właściwym dziale, gdyż zlinkowany przez Ciebie dotyczy w sumie statywów pod sprzęt focący, a ja pytam o statyw typowo oświetleniowy - tylko jakiś sprawdzony, bo jest wiele podobnych, a może któreś wyróżniają się na plus lub minus.

pe.en.de
27-12-2012, 03:48
tatywy te mają być użytkowane głównie w studiu z lampami studyjnymi,
Hmm.. no tak, człowiek przymroczony jeszcze świętami, to nie wszystko od razu dociera.
Właśnie jestem na etapie przerabiania pracowni i zdając sobie sprawę ze czasem stojący statyw przydaje się, poddaję pod zastanowienie, czy nie warto rozważyć , choćby częściowo zamontowania oświetlenia na pantografach.
Sam szukam takich które dawały by wysięg poziomy, jednocześnie na szynie, mogły by być podnoszone do góry. Albo inne podobne rozwiązanie.
Miejsca zawsze brakuje, na początku wydaje się że ok. ale z czasem gdy dochodzą dekoracje, tła, kubiki, i inne, to już tylko ściany i sufit zostają.

GMHusky
29-12-2012, 11:03
Ja mam statywy elfo ast3r plus kółka jak na razie po przymiarkach wygląda dość solidnie. Na pewno nigdy więcej na sprezynach ...

darek24111
02-01-2013, 16:06
Chciałem sie poradzić bardziej doświadczonych kolegów w temacie zestawu studyjno-plenerowego.
Obecnie mam 3 szt systemówek 580EXII, które wyzwalam przy użyciu Pixel King (z róznymi tak modyfikatorami..., BD 42cm, soft, parasolki, itd)
Lubię pracę przy świetle zastanym, jednak czasem wiadomo, trzeba poświecić.. Jakąś praktyke ad wyzwalania radiowego systemówek mam, jednak nigdy nie bawiłem się w mieszanie lamp studyjnych z systemówkami...
Myślałem o zamianie jednej 580ki na Quantuum Dual Power (300 lub 600), ale teraz przeczytałem o tychże Discovery 600 (czy te od Freepersa Discovery 600 to to samo co Jinbei Discovery DC-600?). Zaletą tych małych "sześćsetek" jest waga, gabaryty, poręczność, a wadą..., brak zasilania sieciowego przydatnego w domowym studio?? Chociaż przecież tam tez moge pracowac na aku, wygląda, że wydajnośc jest niezła... No i cena troche wyższa... Więc pojawił się troche problem co wybrac zamiast 580ki (byłoby miło, gdyby urzytkownicy coś podpowiedzieli...). Chce tym pracować w warunkach domowo-studyjnych (2 czy 3 lampy) a czasem plenerowo, stąd pomysł na uniwersalny zestaw...

Ale głowne pytanie miało dotyczyć radiowego wyzwalania tychże lamp. Czy moimi Pixel Kingami bez problemu będę mógł wyzwalać równoczesnie 580ki jako światło wypełniające czy kontrowe a nowa lampę studyjno -plenerową (Quantum DP lub tez te Discovery) jako światło głowne? Chodzi mi o to czy fizycznie je wyzwolę drogą radiowa oraz co się zmieni w porównaniu do pracy samymi systemówkami. Rozumiem, że stracę HSS, chociaz gdziesz czytałem o użyciu wyzwalacza HSS + lampa koło fotoceli, itd. Zyskam na pewno światło modelujące którego mi często brakuje oraz moc.. Co jeszcze...
p.s. wybaczcie, ale jak pisałem nie mam doświadczenia w mieszaniu lamp systemowych ze studyjnymi... Chce pozostac przy wyzwalaniu radiowym.
Pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego Roku!

piwo
04-01-2013, 20:03
Mam pytanko. Czy jest jakaś oprawka na żarówki z regulacją natężenia światła? Czy może takie świecenie może być tylko na pełnej mocy, a żeby regulować trzeba mieć lampy studyjne?

rafal1980
13-05-2013, 22:16
Jakaś alternatywa dla Quantuum Dual Power taniej od Elinchrom Ranger Quadra czy nic?

r_m
14-05-2013, 09:43
Jak masz lampy to może zasilacz (generator, przetwornica) akumulatorowy dający "gniazdko sieciowe"?
Lampy z możliwością pracy z sieci albo z własnego zasilacza akumulatorowego - Powerlux VT-200P/300P/400P.
Inna możliwość to np. Jinbei Discovery (bardziej podobny do Quadry, moc 600 albo 1200Ws, można dokupić głowice ringflash).

rafal1980
14-05-2013, 10:00
A czy jinbei to nie chińczyk pokroju quantuuma?

oldarcher
15-05-2013, 08:04
Mam zestaw Jinbei tyle ze nie Discovery a RD 600WS. Mam też ring. Za tą cenę mogę smiało polecić.

janfosz
31-05-2013, 23:27
Mam również problem z wyborem dalszej drogi rozbudowy systemu oświetlenia reporterskigo. Posiadam 2 lampy Canon Speedlight 580EX II z podpiętymi PocketWizardami FlexTT5 , a więc mogę korzystać z dobrodziejstwa trybu HSS. Niestety przy dodaniu softboxu robi się problem przy robieniu zdjęć pod ostre światło.I teraz moje pytanie ,czy dalej iść w lampy Canon Speedlight 580EX II z PocketWizardem FlexTT5 i dalej korzystać z trybu HSS czy dodatkowo zakupić zestaw DISCOVERY 600 Jinbei.

Mojlo
19-06-2013, 00:24
Mam również problem z wyborem dalszej drogi rozbudowy systemu oświetlenia reporterskigo. Posiadam 2 lampy Canon Speedlight 580EX II z podpiętymi PocketWizardami FlexTT5 , a więc mogę korzystać z dobrodziejstwa trybu HSS. Niestety przy dodaniu softboxu robi się problem przy robieniu zdjęć pod ostre światło.I teraz moje pytanie ,czy dalej iść w lampy Canon Speedlight 580EX II z PocketWizardem FlexTT5 i dalej korzystać z trybu HSS czy dodatkowo zakupić zestaw DISCOVERY 600 Jinbei.
Miałem podobny dylemat zakupiłem Discovery 1200ws i jest git, mogę śmiało polecić.

olaf1985
27-06-2013, 15:14
Żeby nie zakładać osobnego wątka zapytam tutaj: czy znacie jakąś stronę gdzie będę mógł zobaczyć jakie efekty można uzyskać na poszczególnych modyfikatorach (softbox, parasolka, beauty dish itp)?

Bart
27-06-2013, 15:25
Porównanie zastosowania akcesoriów fotograficznych - sklep Fripers.pl (http://fripers.pl/zastosowanie.html)

olaf1985
28-06-2013, 09:19
Dzięki. Mam jeszcze pytanie w jaki sposób można uzyskać efekt jak na poniższym zdjęciu? Mam zamiar kupić dwie lampy i nie wiem jakie modyfikatory wybrać.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://tinypic.com/r/ekhs08/5)

--- Kolejny post ---

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://tinypic.com/view.php?pic=ekhs08&s=5)

--- Kolejny post ---

http://tinypic.com/view.php?pic=ekhs08&s=5

manfred1
28-06-2013, 17:26
O jaki efekt chodzi?

Rosemary
30-08-2013, 21:15
WItam, moze ktos bedzie znal problem. Lampy Elinchrom d-lite 2/4 it + Fomei power star 2. Po podlaczeniu lama dostaje prad ale na jakies 2 sek. na lampie pojawia sie r.2 i lampa sie wylacza. I tak w kolko... Power star 2 ma nowy akumlator i dziala bez problemu z lampami Quantuum 600ws.

manfred1
06-09-2013, 09:50
Miałem podobny dylemat zakupiłem Discovery 1200ws i jest git, mogę śmiało polecić.
Mam pytanie odnośnie tego wyzwalacza. On tylko wyzwala błysk czy jest możliwości korekty mocy błysku z poziomu wyzwalacza?

Mojlo
24-10-2013, 12:58
Mam pytanie odnośnie tego wyzwalacza. On tylko wyzwala błysk czy jest możliwości korekty mocy błysku z poziomu wyzwalacza?
Tylko wyzwala, moc trzeba regulować ręcznie na jednostce sterującej.