Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : XII Międzynarodowe Pokazy Lotnicze AIR SHOW Radom 27-28.08.2011

colinSTi
07-03-2011, 13:45
Na razie brak informacji co będzie latało, ale przynajmniej wiadomo że pokazy się odbędą, oby nic się nie rozbiło.

http://www.airshow.sp.mil.pl/index.php

_fiolek
07-03-2011, 13:56
trochu wiadomo

m.in. zespoły akrobacyjne: włoski Frecce Tricolori, Francuzi z Patrouille de France i Patrouille de Swiss ze Szwajcarii, Chorwacki zespoł akrobacyjny Wings of Storm, pokaz indywidualny F-16 oraz zespołowy - Hardship Red z Belgii

najprawdopodobniej zabraknie Red Arrows z Wielkiej Brytanii oraz Midnight Hawks z Finlandii.

Organizatorzy czekają jeszcze na informacje z: Białorusi, Czech, Ukrainy, Holandii, Turcji, Szwecji, Hiszpanii, Rosji, Austrii, Grecji i Rumunii.

więcej na

http://radom.gazeta.pl/radom/1,36625,8905221,Kto_zaprezentuje_sie_na_tegoroczny ch_pokazach_Air.html

oraz

http://radom.gazeta.pl/radom/1,36625,9093742,Air_Show_w_Radomiu__Porozumienie_j uz_podpisane.html

gonzo44
08-03-2011, 13:40
Dla mnie pozycja obowiązkowa.

deejay24h
08-03-2011, 13:41
Oraz http://lotnictwo.net.pl/3-tematy_ogolne/16-pokazy_i_zawody_lotnicze/
Jak dla mnie tez obowiązkowo:)

ArekLodzPl
08-03-2011, 13:57
...i znowu się coś rozbije, 3lata temu Zlin, 2lata temu SU i pokazy zostaną odwołane - od 3 lat nie mogę się załapać :(

Krzychu
08-03-2011, 14:13
Zliny były dwa i to cztery lata temu. Przyjedź na treningi jak się nie możesz załapać...

Smok
08-03-2011, 17:30
Witam
Z całym szacunkiem dla mieszkańców pięknego i gościnnego miasta Radomia, ale miałem nadzieję że tym razem impreza takiej skali odbędzie się w miejscu bardziej przystosowanym do pomieszczenia i obsłużenia ogromnej rzeszy widzów.
Pamiętam Radom - dwie edycje sprzed wypadku Żelaznych, był tłok, ale znośny, podczas ostatniej edycji cały Radom był zakorkowany, a w zasadzie był jednym wielkim parkingiem, nie wspominam już o bałaganie nad którym nikt nie panował bezpośrednio po wypadku.
Fajnie że impreza się odbędzie, ale jeszcze raz podkreślam skala imprezy przerosła możliwości i lotniska i miasta Radomia.
Pozdrawiam
Smok

traphezz
08-03-2011, 18:08
i operatorow telefonii komorkowej ;)

gonzo44
08-03-2011, 20:15
No jeżeli chodzi o organizację tego typu imprez to trochę nam jeszcze brakuje.
W zeszłym roku byłem na CIAF i szczęka mi opadła jak się okazało, że można zrobić parkingi na terenie lotniska i to nie jeden ale kilka, każdy z osobna bramą. Bilety sprzedawane są przy wjeździe na parking, więc nie ma mowy o śmiesznych kontrolach bagażu, a i do auta można podejść bez problemu.

deejay24h
08-03-2011, 22:44
gonzo44 ma tutaj racje wszystko zależy od organizacji parkingi,bilety ba nawet WC.
Radom jeszcze musi podgonić jeśli chce konkurować z imprezami tego typu z "europy" jesli oczywiście chodzi o organizacje.

_fiolek
09-03-2011, 09:06
jako mieszkaniec Radomia moge powiedzieć tyle, w korkach stoi sie na co dzien, w kazdym miescie sa remonty itp i nawet niech nikt nie probuje ripostowac ;)

btw1: kazde inne miasto bylo by idealmne pod wzgledem organizacji? przy takiej ilosci ludzi zawsze znajdzie sie ktos do narzekania - ile ludzi tyle zdan i tyle

btw: w tym roku maja robic dorge, ktora bedzie rownolegla do E7 , jesli w tym roku nie zdążą (na bank nie zdążą) to na next AS bedzie idealaną alternatywą dla kierujacych sie w strone warszawy

deejay24h
09-03-2011, 12:34
_fiolek jak już jesteś na miejscu to nowa droga na Kielce juz jest?

_fiolek
10-03-2011, 13:11
kielce -> Skarżysko, do radomia jeszcze stara
zachodnia obwodnica od szydlowca została odłożona przez rząd do 2013 czy tam 15

Ernest_DLRS
10-03-2011, 14:37
Takie pokazy powinny być robione w Poznaniu, duża baza, duży teren, dużo miejsca dla ludzi, mniejszy tłok. Duże miasto ze sprawną komunikacją i węzłami.

_fiolek
11-03-2011, 00:30
ale warszawskie oficjele za daleko maja

Krzychu
11-03-2011, 16:44
Takie pokazy powinny być robione w Poznaniu, duża baza, duży teren, dużo miejsca dla ludzi, mniejszy tłok. Duże miasto ze sprawną komunikacją i węzłami.

Byłeś na Thunderbirdsach ? Co z tego że baza duża i autostrada jak wyjazd ciasny i wąską uliczką ? B****l w Radomiu nie wynika z rozmiarów bazy tylko z beznadziejnej organizacji i niczego więcej. Spieprzyć organizację pokazów można w dowolnym miejscu w Polsce...

bebesky
12-03-2011, 15:45
. Duże miasto ze sprawną komunikacją i węzłami.

Im większe miasto tym większe problemy, ponieważ oprócz widzów masz na drodze mnóstwo innych, których pokazy nie interesują.
Najlepsze wyjście - lotnisko na kompletnym odludziu w pobliżu co najmniej dwóch autostrad PN-PD, W-Z. Z zakazem ruchu kołowego w obrębie około 10 km. Na obrzeżach tych 10 km kilkanaście/dziesiąt stosunkowo niewielkich parkingów. Każdy z parkingów z co najmniej czterema wyjazdami drogami bezpośrednimi do autostrad. Kierunki ruchu tylko: rano z autostrad do parkingów, po południu odwrotnie.
Dowóz ludzi tylko autobusami, ewentualnie pieszo.

gonzo44
12-03-2011, 20:17
Bebesky ale z tymi autostradami to w Polskich warunkach popłynąłeś ;-)

_fiolek
12-03-2011, 20:49
zawsze dojezdzam na kazde arishow samochodem juz w trakcie trwania, czyli teoretycznie zawsze gdy nie ma gdzie parkować, problemu nie mam, jestem z Radomia a i tak na zumi sobie miejsca wypatrzyłem gdzie sie lokowac autem (polecam np dzielnice glinice miedzy domkami)

zawsze po AS wracam przez caly radom na warszawska/e7 czyli w te najwieksze korki powineinem sie teoretycznie ladowac, jednak jest kilka drug ktorymi prendzej czy pozniej sie wyjedzie na E7 w kierunek warszawy zamiast stac w korku, wiec polecam sobie dobrze logistyke trasy na zumi lub google maps oblukac i zawsze to kilku z korkow/w tym przyapdku was wypadnie
to samo dotyczy lodzi (sa minimum dwie trasy, a nawet i 3 wylatujace w ten kierunek - jedzcie na tomaszow lub po drodze w przytyku w lewo dojedziecie do trasy na lodz
lublin - (trzy trasy) mozna i na rzeszow i na kozienice zawsze prawo lewo dojedziecie do trasy na lublin
kielce - (3 trasy) na starachowice wowczas najlepiej jechac

kazda dodatkową dochodzi wam + - 10 do 30 km ale nie stoicie w takich korkach jakie na glownych wylotowkach byly 2 lata temu, bo faktycznie byly kosmiczne

Pzdr

jaceksw
24-06-2011, 14:14
http://airshow.sp.mil.pl/pl/spotters-pack/174-zasady-akredytacji-spotters-pack
Fragment:
"koszt akredytacji wynosi 500 PLN (130 EURO)"

J.

kmeg
25-06-2011, 14:50
B****l w Radomiu nie wynika z rozmiarów bazy tylko z beznadziejnej organizacji i niczego więcej.

Jest szansa, że w tym roku będzie trochę lepiej bo ktoś w końcu zauważył, że bramek musi być więcej a kupowanie biletów wcześniej nie pomaga jeśli trzeba stać w kolejce z tymi samymi co dopiero chcą kupić bilet. E7 też jest lepsza. Jak to będzie w praktyce to czas pokaże - zdecydowanie wybranie odpowiednich tras oraz czasu pomaga. Na ostatniej edycji nawet w krzakach było ciasno...

gonzo44
27-06-2011, 13:30
SpottersPack dla mnie za drogi, jak za możliwość robienia zdjęć z południowej lokalizacji. Innych plusów dodatnich uzasadniających taki wydatek nie widzę.

Dzygit-Dublin
06-07-2011, 07:06
myślałem ze akredytacje na całym świecie są free ale jednak nie.

Darek

Bangi
06-07-2011, 07:48
Darek

przecież u nas wszystko jest możlwie ;), oby tylko ktoś przed pokazami dźwigu nie postawił w okolicy lotniska :mrgreen:

deejay24h
06-07-2011, 10:54
Dzygit-Dublin pewnie miałeś na myśli akredytacje prasowe a to jest :
"Biuro Prasowe AIR SHOW – 2011 przeprowadzi odpłatną akredytację „SPOTTERS PACK” dla entuzjastów fotografii lotniczej."

Vitez
07-07-2011, 13:25

Chyba nie widzisz różnicy między akredytacją prasową a spottersową. Pierwsza jest free, druga jest komercyjna, bo fanowska. Na Airshow Radom obie są dostępne, z czego komercyjna daje większy wachlarz usług i gadżetów.

Krzychu
07-07-2011, 15:23
Darek

Prasa wchodzi tylko w sobotę i niedzielę, spotters packowcy również w czwartek i piątek na treningi, do tego dostają trochę innych rzeczy. Poza tym to akredytacja dla tych którzy do prasy nie należą - czasami bycie redaktorem albo "fotoreporterem" jakiegoś mniej lub bardziej bezsenownego portalu nie wystarcza, bo organizatorzy są kumaci i takie numery nie przechodzą...

Aha - i w wielu miejscach na świecie na pokazach są podobne rzeczy.

xxkomarxx
16-07-2011, 00:01
A ponoć w tym samym terminie mają być pierwszy raz od 20 lat pokazy Air Show w Rzeszowie na lotnisku w Jasionce.

muflon
16-07-2011, 08:26
Poza tym to akredytacja dla tych którzy do prasy nie należą - czasami bycie redaktorem albo "fotoreporterem" jakiegoś mniej lub bardziej bezsenownego portalu nie wystarcza, bo organizatorzy są kumaci i takie numery nie przechodzą...Przy czym akurat w Radomiu przechodza :lol:

W Zeltweg rozmawialem z sfw ktory twierdzi ze spotterpakowa miejscowka "poludniowa" jest w tym roku troche lepsza niz byla. Na mapie faktycznie wyglada troche jakby gdzies w srodku tego lasu. Zobaczymy...

Krzychu
16-07-2011, 10:43
Przy czym akurat w Radomiu przechodza :lol:

W Zeltweg rozmawialem z sfw ktory twierdzi ze spotterpakowa miejscowka "poludniowa" jest w tym roku troche lepsza niz byla. Na mapie faktycznie wyglada troche jakby gdzies w srodku tego lasu. Zobaczymy...

No moje oko wyglądała jakby była dalej niż 2 lata temu od osi pasa - dalej niż publiczność po drugiej stronie... Poza tym trzeba oświadczenie podpisać że jak Ci ktoś na głowę spadnie to nie będzie się mieć pretensji :)
2 lata temu ta miejscówka przy "prawej" krawędzi pasa byłaby nie najgorsza po jakiejś ~13-tej (czyli w zasadzie po aeroklubie), tyle że nie dane było ją przetestować...

Mnie w tym roku nie będzie, ale spotters packi (tak btw) rozeszły sie w kilka minut - za dwa lata bym dał cenę 700 pln bo jak widać popyt jest :)

muflon
16-07-2011, 11:11
No moje oko wyglądała jakby była dalej niż 2 lata temu od osi pasa - dalej niż publiczność po drugiej stronie...To sie zalatwi milimetrami, chyba ze, ehem, "fluktuacje" przeszkodza :)

Poza tym trzeba oświadczenie podpisać że jak Ci ktoś na głowę spadnie to nie będzie się mieć pretensji :)W Zeltweg tez trzeba, tyle ze nie w tak bezposredniej formie :mrgreen:

2 lata temu ta miejscówka przy "prawej" krawędzi pasa byłaby nie najgorsza po jakiejś ~13-tej (czyli w zasadzie po aeroklubie), tyle że nie dane było ją przetestować...Mi dokladnie tak samo. Przy czym te fajne zdjecia ktore sie stamtad pojawily, to akurat byly robione z samochodu strazackiego :mrgreen:

Mnie w tym roku nie będzie, ale spotters packi (tak btw) rozeszły sie w kilka minutZona, ktora mnie rejestrowala (bylem na Airpower) mowila ze przy otwarciu rejestracji byl skok ze 100 do 200 visitors :mrgreen:

Vitez
17-07-2011, 08:41
Poza tym trzeba oświadczenie podpisać że jak Ci ktoś na głowę spadnie to nie będzie się mieć pretensji :)

Nie ma co się dziwić jak 2 lata temu coś (jakiś Su czy co) rzeczywiście prawie na głowy spadło :|