Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma 30mm 1.4 DC HSM - chrobotanie przy pracy AF

Ablarda
05-03-2011, 09:52
Mam następujące pytanie do osób, które miały okazję bawić się Sigmą 30 1.4 lub takową posiadają - czy dźwiękowi AF towarzyszy ''chrobotanie'' i wibracje przenoszące się na korpus? I czy to normalne, że pierścień ostrości pracuje z wyraźnym tarciem (zarówno w dźwięku jak i w sposobie stawiania oporu)?

Kupiłem używaną 30 1.4 na Allegro od rzekomo pewnego sprzedawcy i trochę się wystraszyłem, gdyż moja kochana Sigma 10-20 4.0-5.6 ostrzy na AF niemal bezdźwięcznie, a pierścień ostrości pracuje z cudownym, ''oleistym'' oporem.

''Ten typ tak ma'' czy po prostu zostałem zrobiony w trąbę? Pierwszy kontakt z Tamronem 17-50 2.8 VC też był dość nieprzyjemny (ciężko chodzącym ZOOM i dla kontrastu wyjątkowo luźny, ''plastikowy'' pierścień ostrości, głośny AF), ale w tym wypadku to całkowicie normalne. Natomiast wydaje mi się, że Sigma z serii EX i silniczkiem HSM nie powinna pracować jak wiertarką z ''zacierającym się'' pierścieniem ostrości...

Heilsberg
05-03-2011, 10:45
Co do chrobotania i wibracji przy AF to nic takiego u mnie nie ma. A ostrzenie rzeczywiście odbywa się z szuraniem, tarciem zarówno w dźwięku jak i dotyku.

Ablarda
05-03-2011, 15:57
Dziękuję, Heilsberg, trochę mnie uspokoiłeś tą wiadomością z szuraniem przy ostrzeniu. Kurczę, wyszedłem z założenia, że stałce z literkami EX za ponad 1.500 zł Sigma też zastosowała mechanizm ''olejo-oporowo-podobny'' jak w 10-20 4.0-5.6, a nie takie plastikowe ''tarełko'' :) Natomiast nie wiem jeszcze co sądzić o tym dźwięku AF, gdyż jest on naprawdę głośny (chyba nawet głośniejszy niż słynna ''wiertarka'' z kitowego 18-55) i wyraźnie czuć wibracje na korpusie gdy pracuje...

Licker
05-03-2011, 17:34
AF w mojej pracuje cicho i bez żadnych wibracji.
MF to norma. O ile przy zdjęciach mi to nie przeszkadza to na filmikach strasznie słychać ten szmer niestety.
Ja bym chyba nie ryzykował tego, że może coś się w końcu popsuć i wysłał do serwisu albo wymienił
u sprzedawcy jeśli jest taka możliwość.