Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Sigma 30mm 1.4 DC HSM - chrobotanie przy pracy AF

Domyślnie Sigma 30mm 1.4 DC HSM - chrobotanie przy pracy AF

Mam następujące pytanie do osób, które miały okazję bawić się Sigmą 30 1.4 lub takową posiadają - czy dźwiękowi AF towarzyszy ''chrobotanie'' i wibracje przenoszące się na korpus? I czy to normalne, że pierścień ostrości pracuje z wyraźnym tarciem (zarówno w dźwięku jak i w sposobie stawiania oporu)?

Kupiłem używaną 30 1.4 na Allegro od rzekomo pewnego sprzedawcy i trochę się wystraszyłem, gdyż moja kochana Sigma 10-20 4.0-5.6 ostrzy na AF niemal bezdźwięcznie, a pierścień ostrości pracuje z cudownym, ''oleistym'' oporem.

''Ten typ tak ma'' czy po prostu zostałem zrobiony w trąbę? Pierwszy kontakt z Tamronem 17-50 2.8 VC też był dość nieprzyjemny (ciężko chodzącym ZOOM i dla kontrastu wyjątkowo luźny, ''plastikowy'' pierścień ostrości, głośny AF), ale w tym wypadku to całkowicie normalne. Natomiast wydaje mi się, że Sigma z serii EX i silniczkiem HSM nie powinna pracować jak wiertarką z ''zacierającym się'' pierścieniem ostrości...

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Domyślnie

Co do chrobotania i wibracji przy AF to nic takiego u mnie nie ma. A ostrzenie rzeczywiście odbywa się z szuraniem, tarciem zarówno w dźwięku jak i dotyku.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Domyślnie

Dziękuję, Heilsberg, trochę mnie uspokoiłeś tą wiadomością z szuraniem przy ostrzeniu. Kurczę, wyszedłem z założenia, że stałce z literkami EX za ponad 1.500 zł Sigma też zastosowała mechanizm ''olejo-oporowo-podobny'' jak w 10-20 4.0-5.6, a nie takie plastikowe ''tarełko'' Natomiast nie wiem jeszcze co sądzić o tym dźwięku AF, gdyż jest on naprawdę głośny (chyba nawet głośniejszy niż słynna ''wiertarka'' z kitowego 18-55) i wyraźnie czuć wibracje na korpusie gdy pracuje...

Coś już napisał Awatar Licker
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

AF w mojej pracuje cicho i bez żadnych wibracji.
    MF to norma. O ile przy zdjęciach mi to nie przeszkadza to na filmikach strasznie słychać ten szmer niestety.
    Ja bym chyba nie ryzykował tego, że może coś się w końcu popsuć i wysłał do serwisu albo wymienił
    u sprzedawcy jeśli jest taka możliwość.
    7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
    Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów